Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Deník Pavla Kohouta

7. 12. 2010
57 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

„priklad CEZu neni zadna demagogie, to je skutecny priklad akciove investice, jejiz realna hodnota (od Vami uvadeneho roku 1996) vzrostla, dokonce vyrazne vice nez cena zlata, a jeste k tomu generuje pravidelne dividendy.“- Rok 1996 som uviedol nesprávne . Neskôr som to opravil Spravne má byť rok 2006 ! Zlato rok 2006 ........420 Eur/Oz rok 2010 ........1100 Euro/Oz NARAST cca 270% , za 5 rokov. Slovom : päť rokov.Príklad ČEZu je neférový v tom, že sa jedná o absolutne netypickú akciovku . Už som stručne uviedol, prečo je to ako príklad nepoužitelné.„Jste zaujety proti CEZu? Nebo obecne proti CR? Fajn. Tak se podivejte treba na akcie McDonalds, Vodafone, BMW...“- Č R mam rád. Doslovne, bez ironie. ČEZ som už popísal. Tie iné príklady akceptujem. Ovšem – sú to náhodné príklady, ktoré sú ex post jasné, ale ex ante su iba strielaním do vzduchu. Uvedte veľký balík náhodne vybraných akcií.------------------------ ----Aešte na zasmiatie urivok z http://mises.cz/clanky/zlata-dekada-na-obzore-ekonomovia-analytici-a-cirkusanti--105.aspx :„Alebo ďalšie úsmevné príklady spred roka: „V. Vaňo sa pritom odkazuje na predpovede devätnástich komoditných analytikov, na ktorých sa spolieha agentúra Bloomberg. Tí očakávajú v treťom štvrťroku 2010 cenu zlata na úrovni 940 dolárov za uncu, najskeptickejší dokonca 850 dolárov.“Proste, aj majster tesár sa utne ......... Dnes je zlato na 1390 $ .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A tady nekdo tvrdi, ze investice do zlata je chybna? Ja Vam pouze tvrdim, ze investice do zlata Vam z dlouhodobeho hlediska prinese "uchovani hodnoty" (zadny realny zisk ani ztratu). A je jedno, jestli jste tu cihlicku vlastnil ve 12. stoleti, nebo dnes, nebo treba v roce 2537. Bude mit pro cloveka plus minus stale stejnou hodnotu (kupni silu). Pokud to je Vas dlouhodoby cil - uchovat hodnotu - pak postupujete moudre. Pokud byste ale chtel dlouhodobe realne zhodnocovat majetek, nebo pokud byste chtel mit z majetku pravidelny prijem, pak zlato neni vhodnou investici a mel byste se poohlizet mezi akciemi a nemovitostmi..Priklad CEZu neni zadna demagogie, to je skutecny priklad akciove investice, jejiz realna hodnota (od Vami uvadeneho roku 1996) vzrostla, dokonce vyrazne vice nez cena zlata, a jeste k tomu generuje pravidelne dividendy..Jste zaujety proti CEZu? Nebo obecne proti CR? Fajn. Tak se podivejte treba na akcie McDonalds, Vodafone, BMW... (jestli chcete, muzu Vam jich vypsat desitky).... P.S. to nejsou tipy na investice, to jsou priklady z historie..Jinak dluhopisy a akcie maji spolecne pouze to, ze oboje patri mezi tzv. "cenne papiry"..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Davat akcie a dluhopisy na jednu hromadku, uff, to chce odvahu."- Nakolko som v dnešnej dobe zástancom zlata ako nosiča hodnôt, tak z tohto uhla pohľadu dlhopisy aj akcie su na opačnom konci spektra, pekne vedla seba. A spravcovia fondov davaju dlhopisy aj akcia pekne dokopy do svojich balíčkov, takže až taký extremny rozdiel medzi nimi nevidia. Zdoraznujem - ja sa nevyjadrujem k teorii finančných trhov, ale k situacii bežneho človeka, ktoremu terajší globalny finančný system znehodnocuje uspory, a ktoremu hrozí, že pri páde celého systemu príde o všetko.----------------------- --Aváš argument o hodnote akcií ČEZe je pekna demagogia. ČEZ je firma fungujuca v REALNE monopolnom prostredí (trh čiste teoretický).Fotovoltaické problemy ČR su dôkazom, ako stát riadi tento "trh".---- -------------------Budemvam nekonečne vďačný, ak mi date argumenty, že moja investicia do zlata je chybná. Myslím konkretne argumenty, tie citáty z učebnice ekonomie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nemělo by se i realně zhodnocovat? kvuli vyšší produktivitě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha, tak se podivejte, jak za toto obdobi vzrostla treba cena akcie nejvetsi ceske firmy CEZ. ;-).Takhle diskuze nema smysl. Jeden o voze a druhy o koze..Jen mi prosim uz nikdy nepodsouvejte do ust neco, co nerikam... nikdy v zivote jsem nerekl nic takoveho, ze investice do dluhopisu je lepsi nez do zlata..Jan TraxlerFINEZ Investment Management.P.S. Davat akcie a dluhopisy na jednu hromadku, uff, to chce odvahu. ;-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tomto se s Vami ale nepru. Ja mluvim o dlouhodobem vyhledu, ne o kratkodobe ani strednedobe historii..Jinak kdyz jste u stribra, tak treba cena akcie jednoho z hlavnich tezaru stribra Pan American Silver Corp stoupla od jara 2009 do dnesniho dne z 10 na 40 dolaru (tj. 300 %).Kdybychom vzali za pocatek rok 2008, tak se cena nezmenila. Kdybychom treba vzali za pocatek rok 2003, tak cena stoula o 700 %.... takhle je to jen hra s cisly a o te nema smysl diskutovat. Ja nemam nejmensi tuseni, jestli se v pristim mesici, ctvrtleti nebo roce vyplati vic drzet zlato, nebo treba Dax a nebo treba Nikkei... fakt nevim... (a budme k sobe uprimni, nevite to ani Vy)..V cem mam ale jasno, je jiz jednou popsany dlouhodoby trend:1) zlato bude nominalne rust na cene, realne si bude udrzovat stale stejnou hodnotu2) dividendove akcie budou nominalne rust na cene, realne si budou udrzovat stale stejnou hodnotu, ovsem k tomu budou generovat dividendy (cca 5 % rocni vynos)..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Porovnavat akciovy index DJIA a zlato za poslednich 10 let kdyz vime, ze v roce 2000 byly akcie na historickem vrcholu obrovske bubliny a kdyz vime, ze zlato je ted na historicky nejvyssich cenach a vyvozovat z toho nejake zavery a predikce do budoucnosti ve prospech zlata je uz na prvni pohled naprosto neobjektivni...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle neni hra se slovickama, dividenda znamena, ze nic neprodate a zisk presto obdrzite a porad dokola. Vy prodate 2 cihlicky ze 4 dnes a zbyle 2 za rok a pak budete jen smutne koukat neb cihlicky dosly a vase "pseudodividendyquot;nebudou. To, ze prodate neco se ziskem za rok nerika vubec nic o dividende. Az prodate vsechny cihlicky s obrovskym vynosem stojite pred problemem co dal, nakoupit tentokrat uz drahe cihlicky znova, nebo smutne zavidet tem co vlastni dividendove akcie a dostavaji dividendy porad dokola, protoze sve akcie nemuseli prodavat aby realizovali aspon nejaky zisk. A nakonec nerealizovany zisk neni zadny zisk, pokud jste sve 2 cihlicky jeste neprodal nemate vubec zadny zisk nehlede jak moc cena zlata vzrostla. Jedno je jiste uz se vi, ze stromy nerostou az do nebe, ze ceny nemovitosti nerostou az do nebe, ze ceny ropy nerostou az do nebe, ceny akcii nerostou az do nebe a hadejte kam nerostou ceny zlata...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano a kdybyste si udelal stejnou statistiku pred peti lety, dosel byste k jinemu zaveru (37 vs. 550), ze zlato je na urovni akcii. A nemluvim o volbe pocatecniho roku a dalsich vecech. To je kouzlo:-)Jeste jsem se do toho jednou ponoril a napriklad rally po roce 1973 (z 35 na 850 behem 7 let) nepovazuji za vhodnou k zarazeni do teto uvazovane rady, nebot byl dolar umele drzen v kurzu ke zlatu 1/35, nejednalo se o trzni, ale umely kurz a nasledny rust ceny zlata byl do znacne miry vyvolan ustanovovanim nove cenove rovnovahy a ne nejakou zvlastni schopnosti ziskavat na cene.Zacinat pocitat s kurzem 35 dolaru za unci je podle me nesmysl. Data pak mozna pekne vypadaji, ale neni to poctiva statistika pro srovnavani.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrá, vzal jsem statistiku za poslední desetiletí, nicméně za těch deset let to sedí pěkně. Bohužel jsem nemohl sehnat údaje CZK/USD za období mnohem delší, takže jsem nemohl ceny přepočítat. Udělal jste analýzu zlata za období posledních 20, 30 let. Ale již jste neuvedl podobnou analýzu akcií.Pokud budeme uvažovat pouze cenu v USD a vezmeme to od roku 1970 (starší jsem nenašel), tak zlato z 37 na 1400 (37,8x) a DJIA z 850 na 11000 (12,9x). Pořád mi to zlato vychází líp. A pochybuji, že se to dožene dividendami. Navíc, pokud by finanční systém krachnul, koupíte si bochník chleba za zlatku nebo za 100 akcií Microsoftu..? Odpověď znáte..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dlouhodobe, vezmeme 10 let... treba leta 1980 - 1990. Nebo vezmeme dvacet let: leta 1980 - 2000. Nebo ctvrtstoleti 1980 - 2005.Za poslednich 30 let se cena zlata v dolarech zvedla o cca. 120%, coz je 2,7% rocniho zhodnoceni.Se statistikama se daji hrati ruzne hry...Ted prestanu pouzivat stejnou pseudostatistiku jako vy a udelam to poctive - za historii volneho obchodu se zlatem jeho cena v dolarech rostla prumerne o 9,7 % rocne, drtivou vetsinu narustu maji na svedomi obdobi 1971 - 1980 a potom az 2003 - 2010.Ve vztahu k marce a nasledne euru byl v letech 1971 - 2010 prumerny rust ceny zlata zhruba 7 %.Ve vztahu korune za roky 1991 - 2010 byl prumerny rocni narust ceny zlata 1,7 % vcetne soucasneho velice prizniveho obdobi.Uzivejte si rally, preji vam ji vsem, ale neplacejte o dlouhodobem trendu zhodnocovani zlata pri pouzivani statistik posledniho, pro zlato ve vztahu k dolaru velice prizniveho, obdobi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrá, tak si vezměme 10 let, to už je relativně dlouhá doba.Koruna k dolaru v roce 2000 - cca 40Kč/USD, dnes cca 20Kč/USD.Zlato z 300 USD (12000Kč) na dnešních 1400 USD (28000Kč) tj zhodnocení cca 130%.Stříbro z 5USD (200Kč) na 27USD (540Kč), zhodnocení 170%.DJIA v roce 2000 asi 11000, dnes stejně, čili pokud budu držet pouze akcie bez dividendy, tak jsem prodělal 50%. Abych se dostal na stejnou hodnotu jako zlato, musel bych dostat na dividendách 260% hodnoty.To mi řekněte, kde takovou divi dostanu, ihned beru akcii lopatama..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OPRAVA :Spravne má byť rok 2006 !Zlatorok 2006 ........420 Eur/Ozrok 2010 ........1100 Euro/OzNARAST cca 270%

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy fakt nesledujete komoditné trhy ?Konkretne FAKTY :Zlatorok 1996 ........420 Eur/Ozrok 2010 ........1100 Euro/OzNARAST cca 270%Narast cien absolutnej väčšiny spotrebných tovarov za toto obdobie je - (odhad) 10%A aký je narast cien všetkých akcií a všetkých dlhopisov za toto obdobie ? To viete lepšie Vy. Možno. Ja viem len to, že nemecké maju uročenie do 3% , grecke 8% ročne. SMIEŠNE uročenie, nepokrývajuce ani rast cien tovarov.Stale trvate na tom, že v roku 1996 bola investicia do dlhopisov je lepšia ako do zlata ?Stale trvate na tom, že investicia do dlhopisov je dnes lepšia ako do zlata ?Budem vam nekonečne vďačný, ak mi date argumenty, že moja investicia do zlata je chybná. A ihned investujem cez Vašu firmu. Vopred dakujem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ropa je jedna z nejdůležitějších surovin, ale pro mě je cena ropy ve zlatě naprosto bezvýznamný ukazatel. Já si žádnou ropu za zlato nekupuji. Kupuji potraviny, benzín, elektriku, mohu si koupit dům, automobil apod. To mě zajímá. A za stejné množství zlata a stříbra toho dnes koupím z těchto věcí víc..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zlato iba uchovava hodnotu. To ''zarobenie'' je vlastne znehodnotenie papierovych penazi. Z kratkodobeho hladiska Vas prispevok dava zmysel, ale skuste sa pozriet napriklad na cenu ropy ku zlatu. Od roku 1945 je cena ropy merana v zlate stabilna, za rovnake mnozstvo zlata dostanete stale rovnake mnozstvo ropy.Ak sa na to dokladne pozriete a prepocitate (ropa sa vzdy obchodovala za dolare),zistite ze mam pravdu. A ropa je najdolezitejsia surovina na planete,na tom sa snad zhodneme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dlouhodobe jsou dva roky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak trochu problém je, že to je nerealizovaný zisk. Nebo realizovaný, ale teď už žádné zlato/stříbro nemáte...A nebo, jste génius, a vynalezl jste zlato, které nabývá na objemu :-)Nic proti zlatu, může vyskočit třeba na 5000 USD/oz, ale, dokud ho neprodáte, bohužel, opravdu nemůžete mluvit o zisku, nebo výnosu.Jen tak pro jistotu, zadejte si do grafu na max. zlato (komoditu), DJ a USD a CZK. Možná vás ta volatilita - hlavně vůči měnám - trochu překvapí.A, prosím (směřováno na mposs), opravdu nehovořte v případné společnosti o dividendách u drahých kovů. Pokud byste neměl na mysli těžaře, nemuselo by to působit dobře.Jinak ale gratuluji k prozíravé investici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu jsem si mohl v roce 2008 koupit za jednu unci zlata (14 000 Kč) tolik, co v roce letošním (25 000 Kč za unci)? Nevšiml jsem si, že by nám za ty 2 roky ceny vyskočily o 75%.A to nemluvím o stříbře - 200Kč/oz 2008, 540Kč/oz dnes. To je hezkých 170%..Ano pane Traxle, dlouhodobě zlato ani stříbro nic nevydělá :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Principu vice mene rozumite, ale pletete se v cislech... nevim jak tomu bude v konecnem souctu za rok 2010, ale dlouhodoby trend je a bude zhruba takovy, ze1) zlato bude nominalne rust na cene, realne si bude udrzovat stale stejnou hodnotu2) dividendove akcie budou nominalne rust na cene, realne si budou udrzovat stale stejnou hodnotu, ovsem k tomu budou generovat dividendy (cca 5 % rocni vynos)..Tento vynos navic je vykoupen o neco vyssim rizikem - muzete trefit spatne akcie - firmy, ktere nebudou schopny drzet krok, upadnou a hodnota jejich akcii bude realne klesat.Zlato je jistejsi. U zlata mate jednu obrovskou jistotu - ze dlouhodobe nic nevydela, ale taky nic neztrati (mysleno realne na kupni sile)..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja viem, čo znamená dividenda.Dividenda REALNE v roku 2010 znamená, že dostanem výnos 2 %, a základný kapitál mi spadne o 20%. Za rok. Teda - spadne REALNE. Nominálne sa udrží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Dividenda je o tom, ze mate zisk a povodne aktivum vam ostava"- Iste. Môžme sa aj nadalej hrať so slovíčkami. Ale k realite :Ja predam 2 tehličky zo štyroch, a vratia sa mi VŠETKY peniaze (samozrejme znehodnotene inflaciou.). A dve tehličky mi zostanú - nazvem ich zisk.Ak predám všetky, mám nominálny výnos 100% za tri roky.------------------------- --Aleboinvestujem do dlhopisov. Získam dividendu 3 % ročne , pôvodné aktívum sa znehodnotí o 30% . Po predaji pôvodneho aktíva mám peněz jak želez, ale riadne znehodnotene infláciou. Teda som v čistej strate.----------------------- ---Pánové,ja to mam perfektne spočítané, a odskušané za posledné tri roky. Mna nezaujímaju, ako tie peniaze pomenujete, ale kolko ich bude, a aká bude ich kúpna sila.-----------------------A to ešte stále je v hre iba inflácia. Onedlho príde hyperinflácia - teda absolutne znehodnotenie mien, a potom ..... Ano, vy nemate euro, a možno bude Kč padať menej ako euro a dolár.Tie bankovky ani horieť nechcú, takže ....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To,ano,ale troufám si tvrdit,že mposs dává najevo,že se pan Kohout opět mýlí a ukazuje,že zlatu nerozumí.A ukazuje tím srovnání o kolik mu zhodnocuje zlato tím,že ho má doma v bezpečí( nominálně), oproti akciíím, které když budou na nule , tak jednak nebudou dividendy,ale taky náklady v podobě nákupu budou fuč.Tzn. rizikovost je úplně jinde.Ve prospěch zlata samozřejmě.I když v reálu je to znehodnocování měn tiskem peněz oproti drahým kovům ( tedy zlato nezhodnocuje,ale peníze znehodnocují je přesnější termín)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obavam sa ze vam tehlicka ziadnu dividendu nedava, iba stupa na cene. Ale kym ju nepredat, nemate z toho nic. A ked ju predate, nebudete uz mat tehlicku.Dividenda je o tom, ze mate zisk a povodne aktivum vam ostava.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mozna by to chtelo zjistit si, co znamena dividenda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uff..... Pokiaľ som dopísal predošlý príspevok o zlate, stupla jeho predajná cena o 5 Euro/Oz. O pol percenta. ZA par minut. Stihol som uvariť a vypiť 1 kafe.

Nahlásit

-
0
+

Pan Kohout píše :"A krom toho, zkuste ze zlaté cihly vypáčit nějaké dividendy."- Nuž, pan Kohout, mne moje tehličky "dividendy" ;dávajú. Každoročne cca 25 %.Za posledný rok už su dividendy mimoriadne štedré :Zo 743 >>> 1100 Euro/Oz , teda cca 50% od novembra 2009 do dnes. Ak sa bude FED a ECB snažiť, buduci rok snad dosiahnu znehodnotenie meny 100% !!!Bejvávalo, že mi podielové fondy vyniesli ročne 1,5% , a inflacia mi znehodnotila podiely 3%. To teda boli dividendy! Hlavne že maklér na mne zarobil.

Nahlásit

-
0
+
2/2