Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Deník Pavla Kohouta

7. 12. 2010
57 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

k vyuziti zlata a jinych kovu. Zlato ma zatracene dobre prumyslove vlastnosti. Zlato je prakticky ve vsech ukazatelich lepsi nez stribro. Jenze je mnohem vzacnejsi. Proto se nepouziva. Ne proto, ze je spatne, ale protoze je 50x drazsi a za tolik proste ty vlastnosti stoji jen v malo aplikacich. I nozicky procesoru jsou zlate, protoze stribro uz nestaci. Termoobleky byvaji zlate, kdyz to jde (kosmonauti), kdyz to nejde, musite se spokojit se stribrem (zdravotnictvi). Atd. Sperky se ze zlata take nedelaji jen proto ze se bliskaji. Zlato je z prumysloveho pojeti lepsi nez stribro. Ze nema pouziti je stejne jako rict, ze BMW7 je prakticky nepouzitelne pro jizdu a oduvodnil to tim, ze skodovek jezdi daleko vic, takze to jsou daleko lepsi auta.Jinak platina je drazsim substitutem palladia, ktere se v automobilech hojne pouzivalo az do spekulativniho zastaveni primarniho vyvozu ruskem v roce 2000, silnemu rustu jeho ceny a prechod fabrik na jinak drazsi platinu, ktera se ale v roce 2000 dostala pod cenu palladia.http://66.38.218.33/s cripts/hist_charts/yearly_grap hs.plxmimochodemtolik k "neexistujici&q uot;bubline na soucasnych komoditach. Dolaru je sice vic, takze to poroste o trochu vic, ale tolik tech dolaru zase neni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://picasaweb.google.com/lh/photo/x_Fht3vbCj9OOpkvWA0alA?feat=directlinkPříkládám graf Vývoje oběživa v období prosinec 1992 - říjen 2010.K 31.12.1992 došlo k rozdělenní Československa, proto jsem jako výchozí hodnotu vzal údaj z 28.2.1993 - 38,3 mld. Kč. K 31.10.2010 byly hodnota oběživa 385,7 mld. Kč. To představuje nárůst o 907% = 13,95% p.a.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

13-ti násobný nárůst oběživa jsem bral odhadem z nějakého grafu, který jsem viděl, stáhnu si data z ČNB a s počítám to přesně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Má to ale háček, zlato není v průmyslu v podstatě vůbec využívané, zlato je prostě k ničemu, "- Zlato NIE JE KOMODITA. Preto nema zmysel ho porovnavať s inými komoditami, ani spekulovať o jeho priemyselnom využití.Zlato je AKTÍVUM. Zlato je PRIRODZENÁ MENA.Zmysel má porovnavať zlato s inými MENAMI. A v tomto porovnaní zlato víťazí absolutne z dôvodu - neda sa lacno vyrobiť. Je to IDEALNA mena.Obchodníci zaraduju zlato medzi komodity, pretože je to na pohľad podobné. Zlato je PENIAZE. A spoločnosť potrebuje PENIAZE. Skutočné, nie tie žetony ako v pokri. A prave tato potreba dava zlatu jeho hodnotu. Žiadna iná potreba.Žial, cela diskusia je mýlna- nik neporovnava zlato s papierom, s tzv. peniazmi. Aká je výhoda DOLÁRA oproti zlatu ?Jeho TLAČITELNOSŤ ? Táto je jeho nevýhodou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nic proti panu Warrenu Buffettovi, je to člověk, který ve světě financí dokázal neskutečné věci a stojí za ním báječné výsledky. Nikdo tak jako já a ani on ale nemá kříštálovou kouli a také on logicky vždy nemá pravdu. Investování není o tom mít vždy pravdu, ale mít více zisků než ztrát což jemu se báječně daří.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jaký měnový agregát berete v úvahu? Já položku Oběživo z Měnové báze. A tak poměřuji CZK, EUR, USD, CHF a o víkendu jsem se díval i na RUB, který je aktuálně kryt zlatem cca 21%. Jediná "kvalitní" měna je aktuálně pouze CHF, jehož oběživo je téměř kryto na 100%. U měnového agregátu M1 už to ale neplatí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Kdyz nevite k cemu vztahnout cenu, vztahnete ji k tomu jedinemu o cem vlastne "cena" rozhoduje. O lidske praci. Cely system je zalozen na lidske praci. Muzete se bavit o cene vajicek v USD, ale ve vysledku bude jejich cena takova, kolik hodin vam bude nekdo ometat chodnik za 12 vajicek. Stejne jako kolik hodin to bude delat za 30USD a az pak se stanovi cena vejce v USD.2) bublina IMHO znamena, ze jeden (ci vice) sektoru roste (na ukor ostatnich) vlivem sentimentu a ne fundamentu. Proste "lide veri". Na trhu je prilis mnoho penez, roste vsechno akcie, zlato, dluhopisy. Nikdo nevi kam dat penize. Ovsem zlato roste rychleji nez akcie a hlavne: za stejne mnozstvi zlata si dnes koupite vice lidske prace nez pred 10 lety (jeho realna cena roste) a to je spatne. Zlato tohle nikdy nedelalo, neni to jeho vlastnost. Jeho zakladni vlastnosti je, ze jeho realna cena je konstantni. Ze kdyz si do nej dnes ulozim 1000Kc (=500rohliku) za 40 let bude stat 5000Kc (=500rohliku) nebo treba 200EUR (=500rohliku). To je dominantni vlastnost zlata. A protoze soucasna cena zlata je realne vyssi nez dlouhodoby prumer, je zlato nadhodnocene a vzdycky kdyz k tomu doslo, vznikla bublina, protoze zlato je jedna z mala komodit, kde poptavka po nem roste s rostouci cenou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak co se podivejte co si o aktualni cene zlata mysli treba nejuspesnejsi investor vsech dob: Nekupujte zlato, visí na něm cenová bublina, vzkázal koupěchtivým investorům světový investiční guru Warren Buffett. „Zlato vykopeme z dolu v Africe, pak roztavíme, převezeme, vykopeme další díru, tam ho uložíme a platíme dost peněz, aby ho stát hlídal. Jestli nás sledují mimozemšťané, ťukají si na čelo,“ řekl doslova Buffett novinářům, když se ho ptali, jak se dívá na investice do žlutého kovu.Myslim,ze to nepotrebuje dalsi komentar :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No rozhodne ted bude bublina spise na zlate nez na akciich. Treba pro uplnost poznamenat, ze od roku 1994 vzrostlo v CR mnozstvi obeziva jen 5x a od roku 2000 pouze 1x. Naproti tomu cena zlata vzrostla od roku 2000 jiz temer 6x. Takze kde je spise bublina? :) Jinak bublina neni kdyz je cena aktiva vyssi nez realna, to by pak byla bublina castokrat skoro vsude. Bublina je, kdyz je cena aktiva vyrazne vyssi nez realna a dojde k tomu za velmi kratke obodbi coz se presne stalo u zlata. Americky dolar temer jiste v budoucnu nebude kryt zlatem, tento system byl jako neudrzitelny jiz davno zrusen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je dobře, že se o to tak zajímáte, určitě Vás později poprosím o analýzu. Má to ale háček, zlato není v průmyslu v podstatě vůbec využívané, zlato je prostě k ničemu, jeho cena roste na základě oslabování měny a kvůli zlaté horečce“ Zlato je vzácný kov stejně jako stříbro a platina s tím rozdílem, že i přesto, že tyto dvě komodity mají větší tendencí k výkyvům jsou ve skutečnosti pro lidstvo daleko důležitější. Např. bez platiny by snad nebyl ani automobilový průmysl. Zemědělské komodity se zlatem nemůžete vůbec srovnávat. Já nemám nic proti zlatu, ale trochu mi vadí zlatá horečka, která je horší než mor. Vzniklo spoustu společností, které klienty ovlivňují a ti bez menšího přemýšlení kupuji zlato. Sází jenom na jednu kartu. Poslední výkyvy zlata jsou tak trochu nervozní. Vaše analýza mě určitě zajímá, prosím Vás o její zaslání na můj mail, děkuji předem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vďaka za ten "zostrih" komentárov. Nie je nič poučnejšie, ako čítanie dva roky starých ekonomických komentárov. Veľa to napovie aj o dnešných komentároch.Na ekonomoch je pozoruhodná ich duševná "drogová" zavislosť na presných číslach. Radi vypočítavaju pomocou zložitých modelov, či bude rast o veľkosti 3,7% , alebo iba 3,5% . A vôbec sa nehanbia, ak nakoniec je realita -namiesto rastu POKLES 5% . Veď kto by sa odvážil pred dvoma rokmi čo len uvažovať o rozpade eurozóny !Tie staré Kohoutove komentáre sú poučné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bublina na zlatě je a praskne jakmile dojde k oživení a silnějšímu růstu ekonomik. S tím totiž dojde k přesunu ze zlata do rizikovějších aktiv. Je to otázka času(1/2 roku-2), zatím ještě může cena zlata vrůst. Současné ceny ospravedlňuje jen přetrvávající nejistota.

Nahlásit

-
0
+

Nebojte, já jsem to tak nepochopil :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohout - teďka to bude vypadat, že jsem Váš zavilý nepřítel,ale pravý opak je pravdou. Vaše analýzy o hosp. situaci Irska jsou zatím ty nejlepší které jsem četl.Nic méně Váš deníček musím připomínkovat.1)2.12-Indie-tím nám chcete říct, že jinde se mají hůř. Ano mají - jenže v 89 jste nám toho tolik naslibovali, všichni s tím počítali (já ne) a jejich očekávání se hluboce nenaplnila.2)6.12 - Neexistuje nějaká korelace mezi cenou zlata, měny a ceny akcií?-něco jako inflace cen akcií? 3)7.12 - Teď jste mi překvapil. Není to tak trochu úlitba bohům. Jistě víte, že to není jenom Roubini, že v podstatě všichni publikující analytici vidí situaci černě (buď to pokles nebo se plazit po dně dlouhou dobu) dohadují se jenom o tom jak z toho. Zdraví B007

Nahlásit

-
0
+

OK, chraň bůh, já Vám nepřisuzuji tvrzení, že na zlatě je bublina. Já jen pochybuji o měřitelnosti případné bubliny cenou zlata vyjádřenou v USD. Vztah zlata ke komoditám bych považoval ze lepší indikátor vyjádření hodnoty (ceny) zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže osobně ať se dívám jak se dívám, tak na zlatě bublinu nevidím a opravdu bych uvítal pádné protiargumenty, že nemám pravdu. Zatím na drahých kovech bublinu totiž nevidím, i když se snažím trh analyzovat z různých úhlů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám rozpracovanou analýzu na porovnání ceny jednotlivých komodit k ceně zlata za posledních několik desítek let (dle mé dostupnosti dat) a vyplývá z ní, že na zlatě bublina není. Bohužel nemám čas k jejímu dokončení, abych mohl publikovat výsledky, mám zatím rozpracovanéo grafy pouze několika komodit, celkem analyzuji 14 komodit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Necítím se být nějakým expertem na zlato, ale hodnota zlata, má-li být vyjádřena, musí být vyjádřena poměřením se k "něčemu" (např. USD). Je-li to "něco" v pohybu, je obtížné stanovit budoucí cenu vyjádřenu tímto "něčím". Tzv. bublina na zlatě pak je spíše vyjádřením očekávaného vývoje hodnoty toho "něčeho" vůči relativně dobrému uchovateli hodnoty - zlatu. Daleko lépe by bylo sledovat případnou "bublinu" na zlatě vůči jiným, obdobným uchovatelům hodnoty než vůči pohybující se měně (USD), tedy např. vůči nějakému koši komodit. Asi to bude někde analyzováno lépe než píšu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čím víc lidí si bude myslet, že zlato je bublina, tím líp :-)Jen mě to utvrzuje v názoru, že to bublina není. Kdyby si to nemyslel nikdo, pak by to bylo nebezpečné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na zlatě Vám připadá že je bublina? A co třeba množství české měny to Vám nepřipadá, že je bublina? Od roku 1993 vzrostlo množství oběživa v oběhu cca 13x. To je ta pravá bublina.Záleží jak definujete bublinu. Pro mě je bublina to, když cena aktiva je vyšší než reálná. A dle mého názoru u drahých kovů tato situace nenastala. Cena zlata dle mého mínění ještě zdaleka nedosáhla svou reálnou cenu, já ji vidím na úrovni cca 3700-3800 USD, kdyby se mělo zlatem platit v USA a hodnota zlata by měla pokrýt dolary v oběhu, pro EURa by musela cena zlata vyrůst na cca 2400-2500 EUR.V případu naší měny by musela unce zlata stát cca 950 000 Kč nebo by jsme museli koupit alespoň 100 tun zlata.Tak jak bude růst množství oběživa v oběhu budou se samozřemě měnit i tyto odhady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nevím, já mám taky trošku nedůvěru k prohlášením, která nám pan Kohout nabízí..Např. jen z Finmagu:http://www.finmag.cz/c lanek/2759/Nynějšíproblémy v USA jsou jen normálním, byť dramaticky vypadajícím cyklickým výkyvem. Velká krize se opakovat nebude.http://www.finmag.cz/cl anek/2442/Bankovnímusystému nehrozí systémová krize ani zdálky.http://www.finmag.cz/cl anek/3353/Federálnírezervní systém dokázal zachránit stabilitu systému – ačkoli bude ještě chvíli trvat, než nervozita opadne.http://www.finmag.cz/cl anek/4022/Psychologickylidé vnímají současný stav jako krizi. Ve skutečnosti jde jen o drobnou nepříjemnost, na kterou svět zanedlouho zapomenehttp://www.finmag.cz/c lanek/5539/Systémovákrize bankovnictví zřejmě nehrozí; případ zkrachovalé banky Bear Stearns byl patrně ojedinělýOmlouvám se, ale v rámci vyváženého zpravodajství ....snad tolerovatelný exkurz do historie názorů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) bublina nemuze byt "na vsem". Bublina se tvori tim, ze se zajem koncentruje v jedne (nebo i vice) oblasti NA UKOR tech ostatnich. Bublina neni rust. Ale nadprumerny rust jedne casti. Kdyz roste "vsechno", zadny z rustu neni nadprumerny. Takze jestli vidite bublinu na akciovych trzich, tak proti cemu? DLuhopisy jsou drahe, zlato je drahe, komodity jsou drahe. To je inflace ne bublina. Je moc penez. Kdyby (resp. az) akciove indexy budou klesat, kde ty penize asi skonci? Kdyz je drahe "vsechno"? 2)ten clanek co zminujete je zrovna namatkou pravdivy. Co platilo predtim, to plati porad. Systemova krize bank (slavny bailout) neexistuje. Ted mame problem s duverou. Banky problem nemaji, ale nechteji pujcovat ostatnim. Ekonomika a hlavne staty maji kriticke problemy, banky ne. Par bank neustalo plneni zavazku, protoze meli spatne pujcky, ale to neni krize. Objem spatnych uveru je opravdu mizivy. A jestli si vzpominate na jaro 2008, tak nebyl problem objem spatnych uveru, ale to, ze nikdo netusil kdo je ma a hlavne ze se ukazalo, ze pojistovny nemohou kryt cele CDO, ve kterem je 1% pochybnych aktiv, ze jim mel byt snizen rating, ze to by snizilo rating mnoha a mnoha dalsim pojistenym papirum (ktere s hypo vubec nesouvisi) a to ze by vedlo ke kolapsu fondu a rezerv. To byl hlavni problem jara 2008 a proto FED porusoval zakony a svet se zacal bat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Toto je bublina pred buducim kolapsom." - pokud je neco bublina tak spise zlato, ktere dalo cca +80% za posledni dva roky... To uz na uplne zdravy rust nevypada. To ze akciovy index udela +20% za rok po hlubokem a prehnanem propadu ma k bubline hodne daleko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono těch beletristických příspěvků od Pavla Kohouta je tu už poměrně mnoho. Trošku nám inflatují :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

citát :"Kolaps akciových trhů předpovídalo mnoho analytiků závěrem roku 2009. Dnes se ukazuje, že předpovědi byly pro kočku. Akciový index Dow Jones získal za posledních 12 měsíců 9,4 procenta. Německý index DAX dokonce 20,1 procenta"- Inflačný rast cien akcií podporovaný emisiou inflačných penazí. Toto je bublina pred buducim kolapsom. Pan Kohout to považuje za pozitívum. Takto rastli aj nemovitosti v USA, v Španielsku, .....Tak za rok bude zaujimavé sa pozrieť na jeho nazory. Podobne, ako dnes na nazory spred roka, dvoch. Napriklad tento (náhodně) z roku 2008 :"Když od informací odfiltrujeme hysterii, zjistíme, že celý objem špatných hypoték lze odhadnout v řádech nižších stovek miliard dolarů. Tyto špatné úvěry jsou navíc z větší části vyvedeny mimo americký bankovní systém, což sice působí celosvětovou paniku, ale z věcného hlediska jde o maličkost. Bankovnímu systému nehrozí systémová krize ani zdálky."OPAKUJEM :"Bankovnímu systému nehrozí systémová krize ani zdálky."Z roku 2008.

Nahlásit

-
0
+

co jste studoval, techniku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

CEZ je hadr, nejlepsi investice jsou do akcii, ktere za tyden vyleti o 1600%! Jsem bohuzel ochuzen o produkt, ktery jste nekde sehnal - o kristalovou kouli a tudiz nejlepsi investici je pro me to, co pokladam za vynosne odted dal.Argument proti vasi "investici" ;do zlata mam tento: zlato po lidskou historii uchovavalo hodnotu. Nijak ji realne nezvysovalo ani nesnizovalo. To se poklada za dominantni vlastnost. Pokud tu tvrdite, ze jste na zlate "vydelal" a ze jeho realna hodnota vzrostla, melo by vas to prinejmensim trknout, ze za poslednich 400 let k tomuto tak nejak nedochazi, protoze to popira ulohu zlata samotneho. Byly roky, kdy si tohle nekdo rekl. Nekdo zlato prodal a opravdu vydelal, ale snad nikdo krome spekulantu zlato nepokladal za investici. Budiz vam to svetlem v uvahach, ze treba ted.. nahodou.. zrovna.. tech 400 let neplati a ted je to jine a zlato odted skutecne bude svou hodnotu realne zvysovat.Zlato neni a nikdy nebylo investici. Prave naopak, je to pojistka za kterou se plati. Investicni zlato urcite. Zlato narozdil od podniku nezvysuje svou vnitrni hodnotu, zlato je jen drazsi, protoze platite prirazku za nejistotu jinych men. Pojistka. Docela draha. Koupit IZ je jednoduche. Prodat ho je problem, zvlast v dobe kdy vam krachne prodejce a jeho cena bude na vrcholu. Investicni zlato se prodava o 33% draz nez technicke zlato (prsteny, apod) a kdyby padly meny, jako platidlo bude fungovat to technicke. 999/1000 s certifikatem nebude nikoho zajimat. -25%

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jestli mluvite o zlatu tak nevim o jake produktivite mluvite. Ale mela by rust jen nominalni hodnota, ne realna. Ta by mela byt porad stejna. Zvysujici produktivita se primarne neprojevuje v levnejsim zbozi, ale v jeho vyssi kvalite (pocitace zazily bourlivy rust, ale presto stoji porad to same jako pred 10 lety). To je dane poptavkou po dane druhu zbozi a za stejnou cenu koupite low-mid-high end trebaze to znamena v kazde dobe neco jineho.Pokud mluvite o akciich, tak take ne. Vyssi produktivita vede k vyssi ziskum. Zisky bud investujete do vyssi produktivity NEBO vyplatite na dividendach (nebo splatite dluhy, nechci zabihat do podrobnosti). Spolecnost, ktera 100% zisku vyplaci na dividendach (napr. O2) nezvysuje svou produktivitu naproti tomu firma zvysujici svou produktivitu (GOOGLE) nevyplaci dividenda. Takze Pokud "ryzujete" divi, muzete rict, ze realna hodnota se menit nebude (nominalni jo, inflace se postara o vyssi zisky i kdyz na firme nic nezmenite). A J.Traxler ve svem prikladu uvadel spolecnost typu O2. A cim mensi divi, tim vyssi realna hodnota. To zlato nema. Akcie musi rust vic, spousta lidi se snazi, aby dostali vyssi zisk nez kdyby dali penize do bezpracneho zlata. Kdyby zlato byla lepsi investice, proc by vubec existovaly firmy? Kdo by jim pri vyhledu nizsich zisku nez ve zlate vubec pujcil penize (za akcie)? To ze ted nahodou grafy ukazuji neco jineho... ve 2006-2007 rikali o nemovitostech uplne to same co Adamantium rika o zlate. Ted uz to nerikaji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nic, kdyz nechcete chapat smysl sdeleni, nevadi. Hodne stesti se sledovanim virtualni ceny zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ešte jedna ukážka, ako kvalitne prognozujú finanční analytici, ktorí "nemaju radi" zlato :"Ale aby sme po prognózy mimo misu nechodili ďaleko, tu je pravidelná predpoveď Saxobank na začiatku tohto roku: „... Navzdory tomu, že veríme v dlhodobý rast zlata (ktoré by sa mohlo do roku 2014 vyšplhať na hladinu 1 500 USD), tento obchod sa zdá byť až nadmieru jednoduchý a láka príliš mnoho hráčov na to, aby bol krátkodobo výnosný. Výrazná korekcia smerom k hladine 870 USD by mohla vyradiť špekulantov, ale pritom zachovať dlhodobý rastový trend. ..... Našim cieľom je 1 200/trojská unca počas jedného roka a 1 500/trojská unca v období piatich rokov. "Pre neinformovaných : Dnes je zlato na 1390$ za uncu.Doporučujem celý článok :http://mises.cz/clanky/zlata- dekada-na-obzore-ekonomovia-an alytici-a-cirkusanti--105.aspx ----------------------------Op rava: Za DNEŠOK (10 hodín)už zlato stuplo z 1390 na 1414 $/Oz.

Nahlásit

-
0
+
1/2