Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kůrovci, polníci i politici. Co asi tak mají společného?

Michal Hron
Michal Hron
16. 1. 2022

České lesy decimuje nejen kůrovec, ale i ekonomické oživení. Americké jasany zas mají problém jménem polník jasanový. A česká politika? Škoda mluvit… Pojďme si radši naservírovat další dávku chytrého čtení. A jednu zábavnou vsuvku navíc.

Kůrovci, polníci i politici. Co asi tak mají společného?
Zdroj: Shutterstock.com

Kdo sledoval to panoptikum ve Sněmovně, musí mi dát za pravdu: v české politice je něco špatně. Víc než kdy jindy aktuální dění působí jen jako prachsprostá výměna rolí: Babiše nahradil Fiala, Fialu Babiš. Proč má nový premiér problém, ostatně pěkně pro Finmag.cz shrnul Petr Fischer.

A propos: ono už to programové prohlášení vlády tak nějak neštymuje.

Současní čeští politici jsou pro politickou kulturu podobná škodná jako kůrovec pro české lesy. Nebo jeho americká obdoba jménem polník jasanový, kterého má od decimování těchto nádherných stromů odradit ruská parazitická vosa. Co by tak asi zabralo na politiky…?

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

České lesy nebojují jenom s broukem. Staly se součástí příběhu Co vše v pandemii zdražilo. Poptávka po dřevěných deskách, fošnách a podobně roste tak rychle, že cena smrkové kulatiny se během roku 2021 zdvojnásobila. „Na podzim překonala i předkůrovcové ceny a nezdá se, že by se měla zastavit,“ upozornil na iRozhlasu datový žurnalista Jan Boček.

Už teď nám přitom inflace olizuje sedmiprocentní hranici a ta lednová míří k bezprecedentní hranici desetiprocentní. Jenže, limity výdělků zůstávají furt stejné, trefně na E15 komentoval Dominik Stroukal. Chce to ale klid… stejný muž, březen 2021, Finmag.czHyperinflace nepřijde, pokud nezešílíme! Nezbývá než věřit, protože k šílenství nemáme daleko…

Covid

Ano, samostatná škatulka. Po těch letech, co nás tu otravuje, si ji zaslouží. A i kdyby ne, tak mě vždycky potěší, když se vědě něco podaří. Zejména pak české. Třeba jako biočip českých vědců z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, kteří dokázali dosáhnout rychlosti antigenu a přesnosti PCR. Stačí plivnout.

Jak číst statistiky hospitalizací v souvislosti s covid-19, zanalyzoval pro Seznam Zprávy Pavel Kasík. Hlavní sdělení: účinek čerstvé posilující dávky je velmi silný. Dan Prokop se svým PAQ Research zas zkoumal prevenci během covidu. Výsledky až alarmující…

Furt ale lepší než žít v Indii. GVS Murthy, profesor z Indického institutu veřejného zdraví, pro The Conversation popisuje, jak se země, která se sotva zotavila z druhé smrtící vlny covidu, musí poprat s řáděním dalšího viru.

V Česku nám zas v covidu rády řádí dezinformace. Tomáš Pika a Martin Štorkán z iRozhlasu jednu takovou velmi dobře zmapovali a promluvili o tom i v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. Jen houšť!

Ze světa

Šuškají si o tom i vrabci na střeše, kterak si Čína podmaňuje Afriku. A nejen ji. Kai Wang z BBC si posvítil na čínské půjčky chudým zemím a už jen graf dává tušit, že vliv medivídka Pú dost nepěkně roste. Koho Čína zajímá, doporučuji i text Marka Hudemy na téma soudruzi a technologické firmy z aktuálního tištěného Finmagu, který jsme zpřístupnili i na webu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Zpátky na stromy! Tak by se dal nazvat ohromující plán Německa na snížení spotřeby energie o dvacet až pětadvacet procent, o kterém informovala agentura Reuters. Jinak totiž nesplní svou „pětiletku“. Jestli oni se trošku nepřecenili a neukvapili… (aspoň že ten náš Síkela má jasno!).

Že je pandemický svět tak nějak zvrácený, ve mně vyvolávají zprávy typu Špatný rok 2021? Ne pro Rolls-Royce a další luxusní značky… A nebo fakt, že dnes a denně slyšíme o tom, že nějaký ten světoznámý umělec prodává část či dokonce všechna práva ke svým hitům. Jestli taky na první dobrou nechápete proč, Petr Vidomus to pro Finmag.cz detailně vysvětlil.

A ještě pár drobotin, co zaujaly: Kryptosvět nám generuje nové miliardáře. Sestry z Heroine slaví tři roky (gratulujeme!). Bill Gates to s podporou zelených technologií myslí vážně. A kdo si snad myslel, že úřad práce sežene práci, prosím pěkně vystřízlivět!

A ta zábavná vsuvka? Tady ji máte. Hoďte si kapkou vody kamkoli na světě a sledujte, kam až (a kudy) se mrška pravděpodobně dostane… Pěkné, prokrastinační, edukační. Zeměpis 3.0.

Kam dál?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

covidkoronavirusnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo