Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Účty za elektřinu ovlivňuje kvazitrh. Jak fungují emisní povolenky?

31. 8. 2022
 9 685
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

CO2 potřebují rostliny ke svému růstu. CO2 není jedovatý. A omezení vypouštění CO2 má zanedbatelný vliv na globální klima. Co s tím chcete dělat? Celou tu šaškárnu zrušit.

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Bitcoin je také podobný umělý nesmysl jako povolenky.

Nahlásit
-
-10
+

Diskuze

Bitcoin vymyslel stát, tak jako ty povolenky? Nebo jak definujete slovo "umělý"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak.
Názorná ukázka je Německo. které v boji za snižování CO2
* vypíná jaderné elekrátny (bez produkce CO2)
* nahrazuje plynovými (jako vždycky naprůměrné Německo-Ruské vztahy)
* nově vrací uhelné
To by ani Bollywoodu nevymysleli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tohle JE demokracie.
Lidi zvolili politiky, kteří takhle rozhodují. Zvolili jsme si vstup do EU, kde se takhle rozhoduje.
To, že demokracie vede k totalitě, předvídalo mnoho lidí a teď to jen vidíme v praxi.

Bitcoin není úředně nařízen a pokud se ho nechcete účastnit, nemusíte. Povolenky se vás týkají, ať chcete, nebo ne.
Naopak bitcoin bude víc a víc pomáhat stabilitě sítě a nejen v Texasu už se rozjíždí projekty na mining bitcoinu z odpadní energie, třeba při spalování zemního plynu z těžby ropy.

Nahlásit

-
2
+

pak bychom měli vyvinout úsilí, abychom se jim PŘIZPŮSOBILI a ne s nimi marně „bojovat“.

Přesně tak! Jen doplním, že tím absurdním a marným "bojem" s údajně stejně nevyhnutelnými katastrofickými změnami klimatu jen zcela nesmyslně vynaložíme obrovské zdroje a úsilí, obětujeme prosperitu, zdevastujeme funkční politické a ekonomické systémy, a to vše nám pal bude chybět právě na to přizpůsobení se oněm dopadům klimatických změn, pokud nakonec skutečně přijdou.

Nehledě na to, že mnohdy ten jejich "boj" vypadá tak, že množství emisí skleníkových plynů spíše navyšuje, než aby ho omezoval.

Hlavní silou lidí, je schopnost přizpůsobovat se změnám. Naproti tomu bojování proti čemukoliv vede zpravidla k obecné destrukci, chudobě a utrpení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

„A CO2 a další emise nejsou good, ale bad.“ — tahle autorova věta je skutečná „perla“ :-(((
Větší blud snad ani nejde vyslovit!!! CO2 je totiž doslova a do písmene ŽIVOTODÁRNÝ plyn. Bez něj by Země byla pustá a nebyl by na ní žádný na život. CO2 je nezbytnou součástí klíčového procesu zvaného asimilace. Tedy procesu, kdy ze slunečního záření a právě vzdušného CO2 dochází ke vzniku všech těch látek, které tvoří rostlinná těla. Těmi se pak živí býložravci a jimi zase masožravci … … a mezi těmi všemi i člověk. S nárůstem koncentrace CO2 ve vzduchu rostliny prosperují lépe, bez CO2 rostliny neodvratně hynou!
Asimilací se prchavá energie slunečního záření ukládá do energie chemických vazeb látek, které pak slouží jako „palivo“ k pohonu všeho živého na Zemi. Rostliny CO2 spotřebovávají, ostatní živé organismy těží uloženou energii a přitom uvolňují CO2 zpět do ovzduší. Jsme tu všichni jen díky tomuto ZÁZRAKU založenému na nepřetržitém koloběhu CO2!!!
Nejspíš má na klima nějaký vliv i lidská činnost, ale proti přírodním silám jsou ty lidské naprosto nicotné. Jestli se dějí změny klimatu (o čemž se dá pochybovat, protože předkládané „vědecké“ důkazy neustále provázejí skandály odhalující jejich falšování) pak bychom měli vyvinout úsilí, abychom se jim PŘIZPŮSOBILI a ne s nimi marně „bojovat“. Navíc bojujeme SAMI — co za drastických dopadů na její výkonnost a konkurenceschopnost „ušetří“ Evropa, to bohatě vynahradí Asie, Jižní Amerika a Afrika.
Evropa si pod sebou jen podřezává větev. Zastavme to!!!

Nahlásit

-
19
+

"Ochránci životního prostředí by mohli namítat, že je chyba z toho dělat ekonomickou otázku, když nám jde o všechno. O budoucnost."

Další perla zelených fanatických ajnštajnů. Dojeballi jsme si životní prostředí , pojďme si tedy odjebatt ještě ekonomiku.

Nahlásit

-
6
+

Peníze z povolenek navíc končí v kapsách spekulantů.

Když by stát uvalil na spotřebitele "povolenkovou daň", tak při zvýšení sazby daně, jde výnos z této daně státu a stát by tak těmito penězi mohl podporovat např. proces dekarbonizace.

Namísto toho ale růst cen povolenek, který zaplatí spotřebitelé (výrobcům energie může být jedno, jak vysoká je cena povolenky, protože o tuto cenu navýší cenu elektřiny spotřebitelům, stejně jako to udělá u jakoukoliv jiné daně) , pouze zvyšuje zisky spekulantů.

Aby bylo jasno, nevyčítám spekulantům, že využívají situaci. Celé to zazlívám jen těm zeleným fanatickým diletantům.

Nahlásit

-
3
+

"Selhání to ale není, cena přesně odráží, co se ve světě děje. A doba je divoká."

A teď si představte, jak Vám politik říká, doba je divoká, musíme desetinásobně zvednout daň na energie, aby přesně odrážela, co se ve světě děje. :-)

Díky systému povolenek, ale politik může říct: trh s povolenkami jenom přesně odráží, co se ve světě děje. A doba je divoká.

Doba není jen divoká. Doba je zcela OBLUDNÁ! Právě díky zeleným fanatikům a putinovi.

Nahlásit

-
3
+

Proč EU zvolila právě "trh" s povolenkami?

Protože, když pak zákonitě rostou ceny energií, tak mohou říkat: "to udělal trh, to jsme neudělali my."

Jde vlastně o daň uvalenou na spotřebitele navíc nikým nevolenými úředníky, když oblast daní patří do sféry autonomního rozhodování zákonodárců jednotlivých zemí).

O výši této daně rozhodují spekulanti s povolenkami a nějaký úředník, který rozhoduje o tom, kolik povolenek bude na tom trhu existovat.

Zelené mozky v praxi. Nerespektují nic, jen své bláznivé představy a obavy. Demokracie je jim ukradená. Chtějí ji přetvořit na zelenou totalitu.

Nahlásit

-
3
+

"Evropská unie předpokládala, že v roce 2030 bude kolem 30 eur."

A takto dopadá vždy a vše, co souvisí se záměry zelených fanatiků.

Nahlásit

-
3
+

"Tady se často i odborníci dopouštějí zvláštního omylu, když růst ceny energií, či dokonce problémy některých energetických firem svádějí na spekulanty s emisními povolenkami."

Tady se odborníci nemýlí. Pan Stroukal identifikoval spekulanty, jako subjekty trhu, které ženou ceny povolenek nahoru (z jakého důvodu tak činí, není důležité). Když je závěrnou elektrárnou např. plynová nebo uhelná elektrárna (tedy prakticky vždy), pak cena povolenek automaticky navyšuje cenu veškeré elektřiny.

Opravdu zvláštního omylu se zde evidentně dopouští pan Stroukal.

Nahlásit

-
0
+

Bitcoin je také podobný umělý nesmysl jako povolenky.

Nahlásit

-
-10
+

"Ve výsledku jsou pro fosilní elektrárny nakonec povolenky tak drahé, že můžou dokonce krachovat."

Tahle věta, která v článku nemá žádné pokračování ve smyslu, co se bude dít po tom krachu, je krásnou ukázkou toho, jak "myslí" zelení fanatici. Jen tak napůl. Vůbec nedomýšlí možné důsledky realizace jejich absurdních bláznivin.

Ukázka toho, že když pustíte fanatické diletanty do tak klíčového odvětví, jako je energetika, tak to musí neodvratně skončit katastrofou...

Nahlásit

-
11
+

CO2 potřebují rostliny ke svému růstu. CO2 není jedovatý. A omezení vypouštění CO2 má zanedbatelný vliv na globální klima. Co s tím chcete dělat? Celou tu šaškárnu zrušit.

Nahlásit

-
24
+