Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na hraně chaosu. Sara Polak v novém Finmagu nejen o umělé inteligenci

23. 4. 2021
 12 541
51 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Píše tam "můžete", nikoli musíte.
Rozšiřuje to vaše možnosti, papírovou mapu vám nikdo nebere.
Ale slaměný panák je to hezký :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
6
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To je tím, že jste věřící. Věříte, že vesmír se řídí objektivníma pravidlama. Např. že 'nekrást' je dobrá záruka pro kontinuitu života.
Pan kolega Zdražil, v nic takového nevěří, soudě dle jeho polemiky. Vesmír je chaos, pravidla jsou subjektivní -arbitrární. Prioritizovat hedonismus pak dává větší smysl. Krást se může, pokud se to dělá chytře tj. oběť nemůže retaliate. Morální relativismus zde bují hojně.
Vítejte do Satanismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Já bych se pokusil ještě můj pohled a argument zpřesnit, možná jsem nebyl úplně pochopen.

Bezesporu platí "můžete" nikoli "musíte". Vy ovšem nevnímáte jako nebezpečí ten trend, že z "můžete" se postupně stává "závislost" a z volby se stává "dobrovolná" nutnost ? Jste si jist, že ta vzdělanost, schopnost kritického myšlení dětí se neredukuje na konzumaci zpracovaných myšlenek do zkratek a nenáročných schémat uvažování se ztrátou přehledu a souvislostí ? Vy nevidíte to nebezpečí, že přirozené sociální vztahy, přátelství a sdružování lidí se posouvají do "technologických platforem", komunikací na sociálních sítích s digitální stopou ? Vy nepochybujete o tom, že takový pohled není jen nostalgie po starých časech ale že to může být ještě rozpoznatelné varování před ztrácející se skutečnou svobodou a migrací do světa nenápadně zmanipulovaného a kontrolovatelného chování jednotlivce až na úroveň evidence jeho sociálního skóre ? Všiml jste si jak se chovají a uvažují "protechnologické" komunity, zejména v dětském světě, schopné exkomunikovat a ostrakizovat odlišnost bránící se tomu pohodlnému a informačně konzumnímu manipulujícímu servisu ? Vy nemáte pocit, že z volby se nenápadně stává jedině správná cesta bez schopnosti vidět cesty jiné ?
Anarchokapitalisté se ohrazují vůči státnímu systému vzdělání, které, dle jejich názoru, omezují přehled a vychovává mládež do jednoho schématu uvažování. Vy nevnímáte nebezpečí, že digitální svět a to, co a jak je v něm lidem předkládáno a navrhováno sofistikovanou formou ještě více redukuje kritické myšlení a vytváří bezbranné a zmanipulované masy ? Vy se skutečně domníváte, že lidé, kteří na takové nebezpečí upozorňují jsou jen zpátečníci a odpůrci perfektně připravované svobody ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Islamskej stát nemůže prežít. Je moc politickej a založenej na expanzi resp. okrádání nevěřících.
Jakmile neni koho okrást, upadá. Navíc kontradikce v jeho doktríně nezaručují klidné soužití.
Je to podobný jako my bysme měli prohozenej Novej a Starej zákon.
Individualitu jedince a zodpovědnost za svůj osud, by trumfovala kmenová mentalita a Yahwe by se začal choval jako Zeus-loutkovodič.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslíte něco jako farmaření na Ksichtbooku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pozoruhodná dedukce. Paní Polak a panem Tetkem skutecne svym zpusobem dovozují (nerikam, ze tvrdi ale spise implikuji) ze digitální technologie prinaseji svobodu (dokonce zlepsuji orientaci a dodávají cloveku sebeuctu a moznost se osamostatnit - toto jsem radeji uplne opatrne vynechal) a ja se jen domnivam, ze tomu tak neni, nekdy dokonce naopak (pricemz nezpochybnuji jiste vyhody, ktere sam vyuzivam) a uvadim argumenty.
Muj odlisny nazor je hodnocen kladne do doby nez se pririti fan klub a z 10 kladnych bodu jsou behem 5 minut dva minusove ( :-), :-)) a z mych argumentu je strawman a ma snaha nad někým vítězit a z mého názoru můj komplex, že mne něco žere. Úplná senzace. Pokusím si zachovat sebeúctu a poprosím o omluvu, že jsem se vyjádřil jinak než smýšlí místní fan klub. Ale asi jsem již byl odsouzen :-(. Škoda toho posunu debat do osobní roviny, v těch argumentačních sporech jsem shledával zajímavou a obohacující inspiraci k úvahám.
BTW - docela by mne zajímalo proč si myslíte, že mne něco žere, jak naznačujete. Můžete prosím doplnit, třeba se něco o sobě dozvím, co nevím, děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To nevadí, copyright na to neuplatňuji.
Ale kdy Vám pomohlo se cítit lépe, tak na ten příspěvek můžu vydat NFT a prodat Vám ho :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spekulace, jak to bude v budoucnu s rozmnožováním, ponechám jiným. Mě zaujala jiná část interview.

"Dosavadní systém přestává plnit svou roli a vakuum po něm bude muset vyplnit nový způsob fungování společnosti. (To tady tvrdím už několik let. J.F.) ... Internet jako neuvěřitelně efektivní komunikační nástroj umožňuje vytvářet komunity úplně nového typu, které nemají nic společného se státy ani jinými institucemi."

Přidejte k tomu měnu nezávislou na státu a máte téměř ideální podmínky pro vznik anarchokapitalistického prostředí :-))

Nahlásit

-
2
+

Teď koukám, že jsem vás zkopíroval :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

>>> "Svobodu a digitální technologie nepovažuji za synonyma."

To tady ale nikdo netvrdí. Je to váš opakovaný strawman, abyste měl nad kým zvítězit. Digitalizace je ROZŠÍŘENÍ MOŽNOSTÍ, které vás z nějakého důvodu žere. Proč asi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já vsázím na Amishe nebo Mormony.

V horším případě Islámský stát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Věra Pohlová?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V pořádku, však já se s Vámi o to nechci prát.

Paní Polak prohlásila něco v tom smyslu jaká to bude úžasná svoboda s mobilem, BTC peněženkou a Googlem.
Já jsem reagoval, že takovou svobodu zase za až tak úžasnou nepovažuji a řekl jsem argumenty.

Nejsem si totiž tak úplně jist tím, že masivní digitalizace života přináší více osobní svobody, ale je to věc názoru. Svobodu a digitální technologie nepovažuji za synonyma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ta neochota a neschopnost navazovat vztahy bude přímo uměrná tomu křiku, propagandě a vymývání mozků od těch aktivistů a "AI" aktivisty přivohlých algoritmů.

Samozřejmě, že se to bude svádět na sexuální roboty apod. Už zaznívají hlasy po jejich zákazu.
Běda mužům, kterým žena(y) vládnou. My jsme v tom až po uši.
Stát supluje živitele i ochránce (alimenty, dávky atd., odzbrojení).
Nesouhlasím s omezením volebního práva podle pohlaví (těch podpantofláků je dost, aby ho znova zavedli) ale hodně věcí by to vylepšilo. Tahle doktrína averze k osobní zodpovědnosti se šíří jak mor. A nakonec semele všechno, pindík, nepindík.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

V tom máte pravdu, mezilidská komunikace a rozmnožování bude problém. Ne kvůli nějaký aktivistům, nebo uřvaným neschopákům. Ale kvůli tomu, že ta "umělá inteligence" bude osobně přítulnější a empatická k jednotlivým jedincům. Takže dnes si západní muž zajede za (pro) ženskou do Asie, protože tam to je ještě rozškatulkované a zaběhlé. Ale není daleko doba, že to nejlepší baba do domácnosti bude robot s umělou inteligencí, co designově nestárne s přibývajícími lety, a jde snadno upgradovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nebojte, moje babička se takto tvářila n mobil i na email :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Do toho muzea ovšem budou chodit ti, jejichž rodiče se dokázali rozmnožit navzdory lákadlům jako UBI, pornografii, feminismus a jež byli shcopní přežít řádění neoMarxistů a jiných sociálních inženýrů a technokratů. A dost možná i občanskou válku, normální válku, či prosté rabování a hladomor.

Já vsázím na Amishe nebo Mormony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Děti před průmyslovou revolucí běhali po loukách a papali duhovou zmrzlinu produkovanou jednorožci (neptejte se mě jak).

Kolonizátor: Proč tady žijete v takové bídě?
Domorodec: TO bude vaše vina.

Otroctví bujelo ještě dávno před Římem a Egyptem. S Islámem to byl teprv boom. Evropští otroci tam frčeli ještě dávno po zrušení černého otrokářství na jihu USA. (btw namatlali se do toho i naši židovští bratři, abych si někdo nemyslel, že může házet šutry)
Co tomu všemu zakroutilo krkem bylo především Britské námořnictvo. Na které daňový poplatník vynaložil nemalé částky, speciálně za účelem abolice, díky britskému abolicinistickému lobbingu.

Dělení na levici a pravici je zbytečné, když "AI" je hojně využíváno k cenzuře každého napravo od Mao Ce Tunga, z dílny vizionářů a krypto-komunistů v Sillicon Valley, nad kterou drží ochranou ruku establishment, který je využívá k obcházení zákazu státní cenzury.

Z článku mám pocit, že paní je docela popleta. Specializace je pro hmyz. Dunning-Krueger efekt je větší nebezpečí. Obecným plácáním a radama se dá i živit? Bych to svoje cintání si pentle tady na diskuzích měl nějak zpeněžit, sakriš.

Nahlásit

-
5
+

Až těm dnešním mladým bude 60 -70 let, tak nebudou potřebovat rozpoznávat mobil od kávovaru, oni to zařídí za ně. Doba klávesnic a myší bude minulost jako když jdu dnes do technického muzea a koukám na staré telefony nebo TV.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tomu opravdu nerozumím? On vám někdo nutí jen jednu verzi svobody? Vždyť je to úplně jinak, ty možnosti se naopak množí, je to jen nárůst dalších vektorů možností a způsobů trávení volného i pracovního času. Jako kluk jsem se potuloval s usárnou a minimálním vybavením, jištěný jen KPZtkou. Mimo telefoní budku byl člověk bez spojení a dokonce jsem párkrát posílal telegram.

Dnes díky moderním technologiím mám mraky možností navíc, ale stále mi zůstává možnost vše vypnout a užívat si možností jako před mnoha lety. Jasně že běžně platím jen Apple pay, ale to mi přece nebrání mít v ruce normální peníze a platit jimi. Naopak dnes v hotovosti platím všude, kde můžu pomoci konkrétním lidem. Přece za pivo do PET nebo texas wings nebudu ještě informovat finančák, už tak to má ten hospodskej těžký.

Takže já naopak jsem rád za tuto svobodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neberte si to tak, je to jen můj názor :-). Faktem ovšem je, že nás realita tlačí do digitálního světa poměrně dost. Ne že bych neviděl výhody a je nevyužíval, ale svou odvrácenou stranu měsíce to má taky, takže tak úplně slaměný panák to není, myslím.
Jako největší problém vidím to, že bezelstný nástup do digitálního světa mladé generace přinese účtování až v momentě, kdy těm dnešním třicátníkům bude 60, 70, 80, 90 let a jejich schopnost rozpoznat co je mobil a co mlýnek na kávu se stane základním kamenem úspěchu běžného dne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Píše tam "můžete", nikoli musíte.
Rozšiřuje to vaše možnosti, papírovou mapu vám nikdo nebere.
Ale slaměný panák je to hezký :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

"........ představte si, jakou svobodu vám dává jenom to, že se po městě a po světě můžete pohybovat často pouze pomocí jednoho dokladu, telefonu a různých aplikací jako Uber, Airbnb, Google Maps, bitcoinová peněženka, online letenky atd."

Představil jsem si to. Mohu cestovat jen tam kde je signál a kde se dá dobít mobil, Laponsko bez šance. Musím si pořídit aplikaci, která hlídá protichodce abych se s ním nesrazil, protože ten bude mít také oči jen na displayi. Chodit budu jen tam, kam mi to doporučí Google na základě vyhodnocení algoritmu a statistické analýzy zájmů, zdravotní kondice mé věkové sociální skupiny s ohledem na prognozovane pocasi. Ubytování jen tam kde jsem si provedl rezervaci nikoli kde se mi zrovna bude chtít nebo budu potřebovat. Do hospody mohu jít pouze tam kde akceptují BTC a vedou on-line kurz, protože jiné peníze u sebe nemám a nevěděl bych zda za pivo neplatím 500 Kč, třeba. Stále mne budou otravovat telefony obchodních agentů či nabídky služeb v okolí, kde se zrovna nacházím, protože jsem se před týdne díval na zboží, které prodávají za rohem. A když se mi vybije mobil, zapomenu hesla, provádí se up grade systému nebo se dostanu mimo signál a mé řídící aplikace se nenačítají, budu muset sehnat Červený kříž aby mne vrátil na správné místo, kde se zase chytnu.

Děkuji, takovou svobodu nechci.

Nahlásit

-
6
+
2/2