Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Svět podle Madoffa: Frantovi nasypte, co ukradneme Honzovi

19. 4. 2021
 11 875
122 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

A od státního průběžného penzijního letadla se to liší v tom....
.... že Madoff ty nové "Honzy" musel přemlouvat a přesvědčovat, kdežto státní letadlo se vás neptá, ale nařizuje a vynucuje.


Jinak je to to samé. Také peníze klientů neinvestuje a nezhodnocuje. Jen peníze Honzů ukradne a vyplatí Frantu.


"Varovné je, že dnes by se na podobný podvod možná ani nepřišlo. Centrální banky totiž dnes v případě krizí a otřesů pumpují do finančního systému nové peníze mnohem agresivněji než v roce 2008"

No ale na to vám nobelista doktor Horák řekne, že nechat Madoffa zkrachovat je zbytečný masochismus a že je správné ho nově natištěnými penězi zachránit. Kreativní destrukce je přeci fuj fuj, musme si pěstovat zombíky a letadla!

"Bez této paniky by si však v roce 2008 nikdy tak značný počet Madoffových klientů své peníze naráz nevybíral a ani o další potenciální Honzy by nebyla taková nouze. Takže největší letadlo dějin by možná stále letělo dál."

No taky jich dost možná pár stále letí - na vlnách JuldismuFuldismu.

Ostatně co se tím vůbec zabývat, jsou to jen prkotiny ve srovnání s těmi největšími letadly:
- Průběžný penzijní systém
- Perpetuálně rolovaný a nabalovaný-rostoucí nesplatitelný státní dluh
- Dluhem "krytý" fiat

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Vy taky přitakáte každému nesmyslu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Právní nárok, to si v Argentině mysleli také v roce 2001 a 2011, no a moc jim to nevyšlo. Ten nárok se nedal sníst ani v něm nešlo bydlet.

Já preferuji... já... já Fulda... hergot, kdo je tu vlastně (hyper)individualista. Já a podle mýho bude... já Fulda XIV....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jak to bude vypadat až bude vládnout Ričrd Fulda se svou moderní měnovou teorií: https://mises.org/wire/interesting-case-zaire-question-mmt-cannot-answer.

"The government started to print money as fast as it could, simply to keep a certain amount of fiduciary currency irrigating the economy. Bills were printed in ever higher denominations and put into circulation as fast as possible, and their rapidly shrinking real purchasing value would then wipe them off the market in a way that make even the German hyperinflation of the 1920s look mild In December 1992 the system finally imploded: the Z 5 million bill was refused by everybody and had a zero life span. The government then tried to force it through by paying soldiers’ salaries [with the inflated bills] but the army rioted when its money was refused in the shops."

Nahlásit

-
1
+

Alebo ešte platí staré príslovie:

"Dane platí stredná trieda, aby chudobní nezabili bohatých"

I keď, v ČR/SR nikdy väčšinová populácia nedisponovala takým temperamentom, aby k tomu reálne došlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Realitou od Bismarcka myslím existenci průběžného důchodového systému, nikoliv války a hyperinflace.

Kajte se a ponižujte se, jak chcete. Když já budu v úzkých, využiji sociální systém, na který jsem celý život přispíval a na jehož služby má v takovém případě právní nárok. :-)

Já Vám Vaši představu soukromých charit a chudobinců neberu. Já ale preferuji státní systémy v těchto a některých dalších věcech. To, že ten systém bude nějaký zlomek zlotřilé populace zneužívat? Zase jen collateral damage, které ten systém zvládne. Takoví lidé budou ostatně zneužívat i ty soukromé charity. :-)

Vy berete strach z odpovědnosti jako universální zlo. Jenže takový strach z odpovědnosti někoho může i odradit od riskování, které může být velmi prospěšné. Např. někteří potenciálně úspěšní podnikatelé nezačnou nikdy podnikat, protože jim hrozí, že v případě neúspěchu skončí jako bezdomovci a tak svůj talent promrhají v jistotě zaměstnaneckých poměrů.

Pořád lepší když se lidi handrkují, než aby umírali ve škarpě bez pomoci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Velmi legrační. Aby odchovanci z kojeneckých ústavů nemuseli platit důchody i svým biologickým rodičům (v průměru tedy cca několik setin haléřů měsíčně), tak by sociopat Altman nechal pochcípat hladem všechny ostatní důchodce. Bravo mistře. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Kovaná sociopatická zrůda nikdy nepochopí, že zrušení povinného průběžného systému a nastolení dobrovolného ničeho, by znamenalo genocidu několika generací důchodců.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Vorlíček nikdy nepochopí, že průběžný systém je sociální státní systém, který nemá nic společného s investováním. Madoffe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Zbytek je na zajištění ostatních důchodců, aby nezemřeli hladem a zimou ty anarchokapitalistická sociopatická zrůdo. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

A jak byste si Vy představoval to vystrčení hlavy z písku? Co by to bylo. Zrušení průběžného systému?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Tak průběžný systém má určité znaky pojištění. Jde o kolektivní a efektivní řešení rizika, že zůstanete v důchodu bez finančních prostředků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Nakupování je civilizovaná forma získávání statků, která probíhá ve funkčních státech. Pokud přijdou katastrofy, na které se tak těšíte, budou mnohem běžnější způsoby získávání statků prostřednictvím krádeže, loupení, uzurpace ... A pak si s těmi bitcoiny nebo se zlatem budete moci tak akorát vytřít. Wait.... Vlastně ani to ne. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Vděčný jen svým rodičům? Ty silnice, školy, nemocnice... , to pro Vás postavili právě ti Vaši rodiče? Né, postavili je celé předchozí generace. Vděčný jen svým rodičům můžete být pouze za Vaši soukromou individuální životní úroveň, kterou Vám dopřáli. Za vše ostatní (státní), co jste kdy využil a využívat budete, byste měl být vděčný všem předchozím generacím, celé společnosti. Ale to fanatickému bláznivému individualistovi těžko vysvětlím.

Já právě nemám dogmatický bolševický mozek. Já vidím obě(!) strany mince. Vidím individuální i kolektivní rozměr reality. Vidím, že Vy jste jistě nežil s Vašimi rodiči na opuštěném ostrově mimo jakoukoliv společnost.

To Vy jste zabedněný dogmatický individualista, který vidí zcela krátkozrace pouze sebe a své nejbližší rodinné okolí a skutečnost, že žijete Vy a Vaše rodina v nějakém širším společenství setrvale a sveřepě ignoruje. To právě Vaše vidění "reality" je patologické a v rozporu s realitou. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Pokud si stát půjčí na schodek v penzijním systému, tak tím nijak nezneužívá peněžní systém. Předvídatelně naopak jeho možností smysluplně využívá. Ten peněžní systém je tak navržen, aby toto umožňoval. Bláznivému Altmanovi se to samozřejmě nelíbí. :-) Ale to není vůbec důležité.

Lidi takovou měnu, která jim ulehčuje život a zachraňuje je před ekonomickými katastrofami, samozřejmě neopouštějí. Ani blázniví Altmani ji neopouštějí a používají ji stále. :-) Tím, že si koupíte za peníze BTC, nic neopouštíte. :-) Naopak. Státy o své měny nepřichází. To, že roste cena BTC stanovená v té státní měně, nijak důležitost té státní měny neumenšuje. :-)

Lidi právě v pandemii zjišťují, že stát a státní měna jsou velmi důležité pro zvládání všech možných krizí. Lidé nejsou blázniví Altmani, aby se těšili na to, jak zbankrotuje jejich stát, zanikne jejich státní měna a při příští krizi všichni zkrachují a půjdou se pást. Tohle si přejí jen blázni Vašeho typu, kteří nejsou schopni dohlédnout následky jejich přání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Žádné své "na svém" nemají. :-) Zákony platí i pro ty, kdož se pohybují na soukromém pozemku. :-) Rozhodné je totiž na území kterého státu se nacházejí.

To, že někdo může vůbec tvrdit, že něco vlastní, je možné právě a jen díky existenci státu (či jiné formy organizace společnosti) a jeho právního řádu. Vlastnictví je právní institut a právo samotné je kolektivní institut. Kolektivem může být císařství, království, stát... Bez kolektivní závazné akceptace obecně pro všechny členy kolektivu platného stejného práva, žádné skutečné vlastnictví ani existovat nemůže.

To, že jste si schopen prostřednictvím vlastními silami vyvinutého násilí obhájit aktuální držení nějakého majetku, není vlastnictvím. Toto by mohlo být označeno spíše za uzurpaci.

Prosazování individualismu a zároveň jakéhokoliv obecně platného práva (např. vlastnického práva), bez toho, že by zde byla nějaká kolektivní obecně pro všechny členy daného kolektivu platná pravidla (právo), je pak úplný nesmysl. Individualismus = každý si dělá, co ho napadne = nelze žádná obecně pro všechny platná pravidla stanovit. Kolektiv podléhá společným pravidlům. Pouze v rámci daného kolektivu lze uvažovat i o nabývání skutečných vlastnických práv a jejich právní(!) kolektivní ochraně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Někteří tady přirovnávají průběžný systém k Madoffovu letadlu. Ve skutečnosti ale případ Madoff ukázal, jak ošemetný může být kapitálový princip jako součást důchodového systému. Jak strašně se mohou spálit ti, kteří chtějí své důchodové úspory zhodnocovat na kapitálových trzích. Madoff je ukázkou právě rizika kapitálového, nikoliv průběžného důchodového systému. Pro některé zdejší fanatiky je tak bílá černá. Nic nového. :-)

Nahlásit

-
-7
+

Kovaný bolševik zkrátka není schopen či ochoten vidět rozdíl mezi:
Živím své rodiče a to DOBROVOLNĚ.
a
Někdo mě násilím nutí živit cizí lidi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ale kulo, bolševíčku, aktuální odvody nás sourozenců na penze našich rodičů s rezervou stačí. Zbytek je tvoje bolševická loupež.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Jestli se necháte koupit, tak si vás možná někdo koupí.
Jestli se já nechám koupit, to si dobře rozmyslím.
Není žádné "NÁS", nejsou žádní MY. Jen vy, já, teta Běta, pan Jouda, atd...

Další otázka je, kdo na ty nákupy bude mít a zda dotyčný spíš také nebude mít hodně starostí doma. Např. taková předlužená Čína, která pádem dolaru okamžitě přijde o jediný zdroj prosperity: export, doma jí brutálně stárne obyvatelstvo a pod pokličkou číhají etnické, náboženské i politické konflikty.

Nakupovat bude ten, kdo bude mít za co. Za fiat nikdo nikomu nic nedá. Pořiďte si zlato a bitcoin a budete na straně nakupujících. Každého volba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Není to tentýž princip.
Pokud mě stát nutí živit cizího Ostraváka, je to to samé, jako by mě OSN nutila živit Číňana, Inda a Somálce.
Je to něco ZÁSADNĚ a PRINCIPIÁLNĚ jiného, než to, že budu ochotně živit své rodiče, protože je miluju, vážím si jich a jsem jim za mnohé vděčný.
Rozdíl nevidí jen zabedněný dogmatický bolševický mozek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Stát má na penze peněz dost jen za předpokladu, že zneužívá peněžní monopol a čím dál víc chybějících peněz si tiskne.
Což ale vede k tomu, že lidi takovou měnu opouštějí (opravdu se koukněte, kde byl bitcoin před 4 a kde před 8 lety a zkuste si aproximovat tu exponenciální křivku třeba 8 let do budoucna), stát o měnový monopol postupně přichází, ale to je pro něj problém, protože bez toho monopolu neumí existovat.

Že to odmítáte vidět je sice hezké, soudruzi v roce 1987 také odmítali vidět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nebo se mohou na svém a za své zařídit po svém.
Stát sice bude protestovat, hrozit a někdy i trestat, přesto je naděje časem ten boj vyhrát.
Zvlášť když se v době přechodu na kyber a krypto ekonomiku hranice a jurisdikce a lokální měnové monopoly stávají přežitkem.

Tři králové také svou situaci neřešili odchodem.
Tenhle režim drží ekonomicky nad vodou drtivá menšina produktivních. Dříve či později jim dojde trpělivost a odepřou režimu poslušnost. Respektive kdo má oči již vidí, že se to rozjíždí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Přesná definice průběžnéhk letadla...:-)))
Aby z něj člověk mohl dostávat deset let tu starobní obezličku, musí ji předtím odvádět 40 let do systému...
Takhle umí investovat etatističtí Fuldové...:-))
Madoff hadr...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A průběžný penzijní systém tedy není pojištění???
A proč se tak tedy jmenuje??? (Sociální pojištění...)
Tak nějak typický znak etatistických systémů, že dělají něco jiného, než původně měly, a než mají v nazvu...:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Protože tak velkou část těch peněz sám stát prožírá, a rozdáváním toho zbytku už neuspokojuje slibované potřeby...
Ale tak to v centralizovaných letadlech bývá - ubyde nových pasažérů, kteří přifukovali bilanci, a letadlo začíná klesat. Jakmile je z okýnek vidět země a turbulence jsou větší a větší, začínají lidé v panice vyskakovat za letu - to jsou ti, kterým gratulujete...
Ti ostatní absolvují nouzové přistání na vodě, nebude pro ně dost záchranných pomůcek, a ti přeživší budou šlapat vodu a čekat na zázrak...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A nemyslíte, že si nás spíš někdo "kúpi všecky"? Přece na světě nejsme sami a zchudnutí obyvatelstva bude znamenat nejen zchudnutí bohatých, ale i postupnou ztrátu suverenity pro naše vlády. Západ přešlapuje 20 let a už je vidět, že si v některých (malých) oblastech neškrtne. Postupně si zvykneme na to, že si naše vlády neškrtnou ve stále větší části světa, a nakonec prostě přijde nějaký pán a oznámí našim vládám podmínky, za kterých budou fungovat. Tak jak to oznámila Amerika Evropě po válce nebo Británie Číně o něco dříve nebo třeba Reagan Gorbimu. V těchto případech to byly ty svobodnější, a proto výkonnější mocnosti a nemělo cenu válčit nebo se vzpouzet, převaha byla jednoznačná. Můžeme doufat, že to tak bude i tentokrát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

...pomyslel si pštros, který se považuje za realistu, protože odmítá vystrčit hlavu z písku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ta změna může nastat velmi rychle.
Něco měnit v současné situaci je neprůchodné. I kdyby vás volilo třeba 15%, tak se establishment postará o to, že do voleb nedojdete. Demokracii mají jako modlu a nejlépe kdyby hlasovali i domácí zvířata.

Takže to připomínám pro případ že...
Až to jednoho dne krachne a budem budovat další Republiku, tak bude dobré to kurvítko nepoužívat.
Pak by to mohlo vydržet o něco déle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozdíl mezi Madoffem a státem je jenom v tom, že stát má tiskárnu a biřice,.

Nahlásit

-
7
+

Realitou od Bismarcka myslíte válku, nevraživost mezi lidmi a několik hyperinflací ?

Ano, obrátím se na ostatní lidi s prosbou o pomoc. A pokud ta moje rodina krachla mojí vinou, tak se budu kát a snažit se ostatním dokázat, že jsem se polepšil. Což po mě dneska nikdo nepožaduje, takže náprava nula.
Lidi si dál chlastaj, fetujou a zanedbávaj děti a nikdi nesmí ani pípnout.
A když náhodou do problémů spadne nevinně, tak mu žádný prosby na úřadě nepomůžou. Zabil se vám manžel? Novorozeně polosirota? Rodiče maj problém vás uživit? Smůla. Vlastníte 1/20 horský chaty, takže nemáte na podporu nárok.

To ale není pravda. Sociální stát je o tom, že máte minimum povinností a důsledky vašich špatných rozhodnutí se k vám nedostanou. To je celej politickej appeal sociálního státu. Zbavit nás strachu z vlastní zodpovědnosti. Takže máte víc nezodpovědnosti, která plodí problémy, které plodí další nároky atd. pořád dokola.

Lidi se handrkují pořád a tak jim ještě přidáme handrk o společnou kasu do kter házej polovinu výdělku. Super. To určitě věci vylepší. Se pak divíte, že si lidi kvůli politice rozbíjej držky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

To jste příliš velký optimista, když věříte, že stačí exit 5% nejvíce dojených plátců daní. Stačí se rozhlédnout v našem okolí, nebo jiných částech Evropy, aby jste zjistil, v jak mizerných podmínkách (z našeho dnešního pohledu) dokáží lidé žít a ještě se tvářit, že jim to nevadí.
S ekonomickými a přírodními zákony máte pravdu, to hloupé chování které česká populace poslední 2 dekády předvádí, bude mít pro ně velmi nepříjemné důsledky. Ale oni to skousnou, protože když leností se dostanou do srabu, tak to poslední co budou chtít dělat. Je být aktivní a osobně zodpovědný. Raději se nechají podojit ještě víc. Což aktivnější části populace přinese ještě lepší životní úroveň. To funguje již dnes, o to víc to bude v blízké budoucnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+
3/5