Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Daně jak za krále Klacka. Česko promarnilo šanci na změnu

13. 4. 2021
 11 333
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Články psané v "MY" formě většinou ani nedočtu.
Autoři se asi považují za Ludvíka XIV, či co.
Každopádně si osobují právo mluvit za všechny, tedy nadřazovat svůj pohled pohledu ostatních.
Svůj pohled podsouvají jako pohled nás všech.

Ale realita je jiná. Jsme různí. Produktivní samostatný zodpovědný inteligentní kvalifikovaný Franta chce nízké daně a minimum regulatorní buzerace. Povaleč Lojza chce štědrý sociální stát (z peněz ukradených Frantovi) a maximální ochranu před vlastní nezodpovědností (hezký příklad z Polska a Maďarska, kde si Lojzové nabrali hypotéky ve švýcarských francích a pak dělali brajgl tak dlouho, až se té stát jal řešit - samozřejmě na úkor Frantů).

Autor článku vidí jakýsi "náš" pohled. Demokrat tleská, když Lojzové přehlasují (a okradou) Franty. Libertarián řekne, ať si každý žije po svém (a za své). Nikomu nic nevnucuje, nikoho k ničemu nenutí. Podle mě jednoznačně morálně nadřazený přístup.

Nahlásit
-
42
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Vy se domníváte, že lidé kteří si před třemi lety koupil 50 BTC jsou nějak ekonomicky relevantní ? zatímco ti co se podílí na běžném byznysu relevantní nejsou ?

Vzdělaní a schopní utečou - znám vzdělané a schopné, kteří mají naopak zamířeno sem do CR, divil byste se. Pana Luptáka považuji za samoštvance, jeho přednášku jsem již slyšel. Pro samotnou optimalizaci kde a v jakém postavení žít, kde a jak být registrován k trvalému pobytu, jaké mít pasy, kde se pojistit, kde mít daňový domicil ale kde mít registrované auto a dle jakého práva uzavírat smlouvy..., dejte pokoj, myslím že mu unikají jiné životní hodnoty. A kdyby ne, jak dlouho a do jakého věku ho to bude bavit či toho bude schopen. A pokud by to byla cesta, kolik takových Luptáků tady je, kteří jsou schopni a ochotni žít tímto stylem. Ostatně proč tady žijete Vy, když Vám tady podmínky připadají nesnesitelné, pokud zde žijete, nevím. V každém případě Tonda Hodler může odejít kam chce, nikdo mu nebude bránit, to je jisté. Ale taky ho nikdo nevyhání. Vy si myslíte, že pro Tondu Hodlera bude Amerika místem po kterém touží a kde se dá žít ?

A kde Vy a proč vidíte ten ráj na zemi pro lidi, kteří jsou, dle Vašeho měřítka, ekonomicky relevantní ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Děláte dobře, nemrhejte, neplýtvejte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nemyslím, že zde jsem autorem kilometrových příspěvků. Snažím se o věcné argumenty, věcné otázky a držet se tématu. Vaše kádrování příspěvků jiných autorů je pozoruhodné. Snad abyste vždy napsal na kterou Vaši větu či myšlenku můžeme reagovat a na kterou nikoli ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Navíc tedy na vyhnutí se zdanění krypta zdaleka není nutné stěhovat se do Paraguaye.

Stačí poštovní schránka či investiční byt 1km za Rozvadovem.
Nebo na zimu vilka na portugalské Madeiře či investiční byt v Lisabonu (vše koupené za nezdaněné krypto).

https://kryptomagazin.cz/7-zemi-kde-nemusite-kryptomeny-danit/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jistěže je ten všechen humbuk kolem BTC úplně zbytečným mrháním energie a silami. Samotné IT a kryptologie, obecně (mimo oblast krypto"měn") může být užitečné, samozřejmě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Čili IT oblast a kryptologie je pro skutečnou ekonomiku zcela zbytečná, neužitečná a tedy irelevantní.
Pěkné, ale to leda tak pro ekonomiku „účetních peněz“, soudruhu profesore.
Zkuste si někdy přečíst po sobě, co jste napsal, než to vypustíte natrvalo ven. Pomáhá to neztrapňovat se v přímém přenosu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Jasný, že je lepší mít víc možností.
Jen aby si uvědomoval, že vytvoření komunity taky nějaký čas zabere a ideálně vyžaduje fyzickou přítomnost.
Ale jasně, že návrat je nakonec jednodušší.
Další problém budou taky děcka. Ona ta změna prostředí je náročná i pro dospělé. Děti to v určitém věku nesou velmi špatně viz změna školy a kamarádů i v rámci jednoho města.

Většina lidí, které nějakým způsobem naslouchám, protože se jejich prognózy naplnily, taky nemaj nějakou konkrétní předpověď. Víceméně se shodujou, že bude hůř, než bude líp :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vzácně, ale nyní s Vámi plně souhlasím. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Většina early adopterů bitcoinu jsou lidé stále VELMI aktivní v IT oblasti (a k tomu v oblasti popularizace kryptoanarchie, mnozí se podílejí na rozvoji bitcoinu, vzdělávání, atd...), to jen tak mimochodem."

Čili pro skutečnou ekonomiku jsou zcela zbyteční, neužiteční a tedy irelevantní úplně stejně jako ten, co jenom drží těch 50 BTC. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

To je jeden z možných scénářů a pohledů.
A já nejsem slepý, takže se budu rozhodovat podle aktuální situace, kterou neumím předpovědět ani já, ani vy.

I ten Lupták má stále slovenský pas a je flexibilní, netrvá na tom, že nadosmrti bude dřepět na zadku v Paraguaji. Je flexibilnější, než 99% lidí žijících v ČR či SR. Je v Paraguaji NYNÍ proto, že to pro něj má smysl a pokud se situace změní, bude pružně reagovat. Na rozdíl od většiny lidí, kteří zase jen tupě budou zírat, až se kolem nich začne zvedat ostnatý drát. Na rozdíl od většiny lidí, jejichž budoucnost je spjatá (vlastnictvím nemovitosti, závislostí na penzijním systému, ...) s jedním konkrétním místem a když to míst půjde do kytek, tak oni půjdou s ním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano, hlavní je zaměřit se na tu nejméně podstatnou větu a na ní se pak točit v kilometrovém příspěvku. Jak typické.

Většina early adopterů bitcoinu jsou lidé stále VELMI aktivní v IT oblasti (a k tomu v oblasti popularizace kryptoanarchie, mnozí se podílejí na rozvoji bitcoinu, vzdělávání, atd...), to jen tak mimochodem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Takhle prázdný článek jsem už dlouho nečetl.

Nahlásit

-
2
+

"Kdo si dle vašeho příkladu koupil 50BTC, má dnes skoro 70 mega - to je dost nadprůměrný majetek."
"Ti, kdo se podílejí na běžném bysnysu, relevantní jsou (nejsou relevantní ti, kteří nic užitečného neprodukují a na trhu nenabízejí: od úředníků po penzisty"

1. To je argument ekonomické relevantnosti ? Můžete mi vysvětlit jakou ekonomickou relevanci vůči okolí ma hodler 50 BTC ?

2. 70 mega čeho ? Čeho prosím ? Ještě jednou - čeho prosím ?

3. A ten držitel 50 BTC nabízí na trhu užitečného co ? Zdá se, že u takového hodlera 50 BTC uvádíte jako argument jeho užitečnosti jen hodnotu majetku (nic jiného nezmiňujete - žádná firma, žádné produkty, žádní zaměstnanci). Ukažte mi člověka, který z tohoto faktu, kromě jeho samého, má nějaký užitek. Ne že by se člověk nemohl živit sám, ale nějak Vám uniká v té držbě BTC produkce ekonomické n-tity a za prostředí k produkci nelze považovat jen připojení k internetu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Technická pokud dovolíte.
Až se to rozsype v EU apod. tak se to tuplem rozsype i všude jinde. Do Asie se přesune leda prdlajz. Nějak tam nepozuriji snahy o liberalitzaci, ba naopak.
Jako Čech máte lepší šance na přežití v Čechách mezi přáteli, příbuzenstvem a ano i v relativně homogenní etnické společnosti - takže na vás nikdo nevystřelí jen proto, že jste bílej nebo máte divnej přízvuk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

R.Fuld: Při volbách žádná práva nedelegujete.

Ano delegujete.
Protože zástupci té instituce (poslanci) mají pravomoc ostatní pravidla hry měnit. Není tedy podstatné, jaké má instituce pravidla aktuálně nastavena.
Klíčové je, že pokud se poslanci rozhodnou, pravidla ostatním změní, ačkoliv jejich volič tuto pravomoc nemá.
Tedy to, co volič nemá, ale poslanec ano, není o dodržování aktuálních pravidel, ale PRAVOMOC JE ZMĚNIT!

Není vůbec důležité,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Kdo si dle vašeho příkladu koupil 50BTC, má dnes skoro 70 mega - to je dost nadprůměrný majetek.

Ti, kdo se podílejí na běžném bysnysu, relevantní jsou (nejsou relevantní ti, kteří nic užitečného neprodukují a na trhu nenabízejí: od úředníků po penzisty). A ti z běžného byznysu, zvláště ti kvalifikovanější a bonitnější, budou čím dál intenzivněji řešit, jak neživit čím dál větší zástup těch neproduktivních. A jsou to zároveň ti, kteří k tomu mají nejlepší předpoklady (jazykové znalosti, zkušenost s životem v zahraničí, možnost pracovat přes internet, ...).

"dejte pokoj, myslím že mu unikají jiné životní hodnoty"
Jako fakt? 23% procent u toho hodlera z našeho příkladu je vice jak 16 milionů korun. To už stojí za výlet do tropického ráje - za ty prachy si tam budete žít královsky. Navíc nikdo neříká, že tam musíte být stále. Státní příslušnost, trvalé bydliště, daňová rezidence, a místo výkonu práce mohou být 4 různé země - tak jak to vyjde jako optimální. Navíc zejména pokud by mu šlo o to nezdanit bitcoin, tak mu stačí si tam udělat roční prázdniny, bitcoin prodat v zemi, kde se to nedaní a nakoupit akcie a zlato. Prodej zlata už se nedaní ani tady.

Kolik takových je? No lidí, kteří mohou pracovat kdekoli, kde je internet, je docela dost a přibývají (a covid jejich počty zvýšil řádově). A těch lidí, kteří by homeoffice v listopadu či lednu chtěli trávit v teple, je dost a dost i když odmyslím tu daňovou výhodnost.

Navíc jsou i jiné cesty, toto je jen jedna z mnoha.

Hlavně ti lidé budou postupně emigrovat do bezhraniční internetové kyber a krypto ekonomiky.

A život v EU bude stále nesnesitelnější. Zahnívání, byrokracie, socialismus, stagnace, inflace. Váha ekonomiky se přesouvá do Asie. Kdo bude chtít dělat zajímavou a dobře placenou práci, bude tak jako tak brzy hledat mimo EU - i bez ohledu na danění (to bude jen takový bonus).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Vy se domníváte, že lidé kteří si před třemi lety koupil 50 BTC jsou nějak ekonomicky relevantní ? zatímco ti co se podílí na běžném byznysu relevantní nejsou ?

Vzdělaní a schopní utečou - znám vzdělané a schopné, kteří mají naopak zamířeno sem do CR, divil byste se. Pana Luptáka považuji za samoštvance, jeho přednášku jsem již slyšel. Pro samotnou optimalizaci kde a v jakém postavení žít, kde a jak být registrován k trvalému pobytu, jaké mít pasy, kde se pojistit, kde mít daňový domicil ale kde mít registrované auto a dle jakého práva uzavírat smlouvy..., dejte pokoj, myslím že mu unikají jiné životní hodnoty. A kdyby ne, jak dlouho a do jakého věku ho to bude bavit či toho bude schopen. A pokud by to byla cesta, kolik takových Luptáků tady je, kteří jsou schopni a ochotni žít tímto stylem. Ostatně proč tady žijete Vy, když Vám tady podmínky připadají nesnesitelné, pokud zde žijete, nevím. V každém případě Tonda Hodler může odejít kam chce, nikdo mu nebude bránit, to je jisté. Ale taky ho nikdo nevyhání. Vy si myslíte, že pro Tondu Hodlera bude Amerika místem po kterém touží a kde se dá žít ?

A kde Vy a proč vidíte ten ráj na zemi pro lidi, kteří jsou, dle Vašeho měřítka, ekonomicky relevantní ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Při volbách žádná práva nedelegujete. Ta práva ty dané instituce mají už dávno. Vy pouze ve volbách určujete, kdo (kandidáti, kterých politických stran) ta práva bude vykonávat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ono se tomu dá unikat. Jen se obávám, že to směřuje blíž a blíž do situace s gulagy a koncentráky.
Zdrhat neni kam (Aljaška možná). Jistě je hezké být obklopen rodinou, přáteli a kolegy z černého trhu, akorát to nesmí být ve Varšavském ghettu nebo na Ukrajinské vesnici.

Zatím nejlepší scénář, který mě napadá, je totální ztráta kontroly státu nad územím, takže budete mít možnost s přáteli založit funkční teritorium, až vyčistíte oblast od kriminálních gangů mladistvých.
Ostatní vás budou kopírovat, až si nakonec založí Terran Federation :) Ale to je doslova ze scifi literatury.
(možná reálnější než různé politilogické studie expertů nebo plány think tanků ale...)

Poznámka na okraj, k současné situaci např. v určitých oblastech USA. Tam je situace naprosto katastrofální. Policing nefunguje, až do té doby než se bráníte - to vás pak začnou vyšetřovat viz nedávný incident, kdy Antifa napadla řidiče. Policie přihlížela a zakročila, až když řidič hrozil zbraní - ho zatkly. Pokud vím, tak ho naštěstí neobvinily ale o práci jistě přijde atd. apod. A jak by dopadl, kdyby vystřelil je taky otázka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tahle legalizace krádeže apod. je ale taky důsledek všeobecného volebního práva. Je po tom potpávka.
Kdyby si lidé (kvalifikovaná většina) uvědomovali ten paradox, který popisujete, tak by se dávno zrušil.

Dostatečná většina populace jsou prostě nezodpovědní. A podporují tak systém a politiku, která je v té averzi k osobní zodpovědnosti bude podporovat i za cenu legalizace okrádání. Nakonec je jim jedno jakí to má následky - jsou přeci nezodpovědní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jo také se mi líbí pravidlo, že člověkem se každý narodí, a měl by mít své základní lidské práva. Ale stát se občanem, to si musí zasloužit. Ovšem to je zatím nerealizovatelný způsob života. Tak to chce prostě plány v plánech cizích plánů, a ty kurvítka využít ve svůj prospěch. Ti univerzální občané jsou totiž pohodlní a jednodušší jak hrom, oni na tu lopatu vždy vlezou a ještě se radují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Alternativ je spousta jen vám je nikdo nepřinese na stříbrném podnose i s návodem na použití. Mě aktuální stav v naší zemi nevyhovuje, vím moc dobře jak by to šlo lépe a hlavně efektivnění a nijak zvlášť by to nebolelo. Ovšem současně vím, že realita bude jiná. Tudíž snažím se vydělat co nejlépe to jde, optimalizovat daně seč to jde a za vlastní peníze si prostě zařizuji život po svém. Druhá věc je široké a spolupracující příbuzenstvo, a dobří kamarádi. A hned je i u nás snesitelná a optimistická alternativa.

To že se mě stát bude snažit čím dál víc podojit a házet klacky pod nohy, vím. Ale je to hra kočky s myší, a věřte že ten stát nemá šanci vyhrát, budu vždy efektivnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. To je problém.
A jsou další:
- Rozhodnu se delegovat SVÁ práva na Tomáše, ale nakonec mi vládne Andrej, na kterého jsem nic nedelegoval (?!)
- I když se rozhodnu nic nedelegovat (nevolit), politici drze tvrdí, že jsem něco delegoval (?!)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Jen si dovolím zasýčkovat....
Na záchraně českých financí nemá doslova nikdo z těch, co opravdu vládnou, až takový zájem.
Nejsilnější klika je pro Euro.
Veřejné mínění je možná 50-50 ale (j)elity od novinářů, přes akademickou sféru, k politickým špičkám (a jejich sponzorům) preferují Euro.

Mimochodem, ta svatá a EUfilní Skandinávie má vlastní měnu, až na Finsko, které je na tom z nich nejhůř.
Norsko nepočítám a Švédsko páchá demografickou sebevraždu za pomoci feministas a jinejch hříček přírody.

Nahlásit

-
4
+

Ale kdepak. Že 70% Joudů nikdy nebudou žádní lumeni, je prostě jedno. Jsou ekonomicky irelevantní. A státní zaměstnanci, dávkaři, grantaři a penzisti tuplem. Ti ať si zůstanou ve fiatu, v 1. a 3. pilíři, atd... Oni ten systém opravdu nezachrání.

A ti vzdělaní a schopní jim utečou. Do bezhraničního internetu (4. krok po zemědělství, průmyslu a službách). Do šedé či černé. Do krypto. Nebo zcela: https://youtu.be/g4eDHLoOAFs
Tak jak ti schopní utíkají z jihu Itálie, Řecka, Rumunska, Pobaltí, tak obdobně budou utíkat z CZ, pokud se podmínky dále budou zhoršovat (stále vyšší odvody a stále méně protiplnění za ně).

Představte si nějakého Tondu Hodlera, který od teď za 4 roky (tzn. po dalším halvingu a bullrunu) bude mít v kryptu 10, nebo třeba 100 mega. Pokud bude postupovat podle CZ zákonů, měl by při prodeji odevzdat Burešům a Venezuelám 2.3 resp. 23 milionů. Moc si nedovedu představit, že to jen tak přijme a nic s tím nepodnikne. Už proto, že za ty ušetřené daně si udělá nádherné 2 roky prázdnin v té Americe, za ušetřené daně si tam i pořídí pěkné bydlení, atd...
https://liberation.travel

Ti, kteří vydělávají hodně, těm často k práci stačí internet a notebook. Málokdo je takový masochista, aby si ještě připlácel za život v blátivém zamračeném Česku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Problémem není fakt, že volí všichni. Všeobecné volební právo je v pořádku.
Problém je jinde.

A sice v tom, že volič volbou deleguje na svého zástupce práva, která sám nemá...!!!

Takže já vám sice nemůžu šáhnout do peněženky a vzít si peníze, protože by to byla krádež.
Ale můžu si (společně pár dalšími) zvolit zástupce (poslance), který už právo šáhnout do vaší peněženky mít bude. To totiž už krádež dle zákona není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Lidi nemaj alternativu.
A) o ní nevědí, díky mediálnímu blackoutu na cokoliv mimo establishment (proponenti sociálního státu)
B) i kdyby věděli, změny se bojí. 'Nebát se a nekrást ' je trefná poučka (pozn.: krást se dá i pravda)
C) Pokud se nebojí, jsou ostrakizováni okolím a/nebo jim nikdo nepřjde na pomoc, což funguje podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"My" jsme měli hlavně kopírovat to, co dělali Němci po 1946 a ne to to co dělaj teď.
Tj. že sociálně-státnicky prožíraj to, co jim vydělala relativně svobodná ekonomika do 70. let.

Jak ty daně vybrat, není až takový problém, jako jak na ty daně vydělat.
A to jde těžko, když vám investiční kapitál konzumuje státní moloch v rozsahu 50-70% HDP, nemluvě o byrokratické železné kouli (která je v těch skandináviích relativně nejnižší).

Takže být autorem, spíš pomáhám veřejnému mínění s tím, jak seškrtat výdaje. Než jak je potřeba obrat nomády, internety a různé jiné pocestné, aby to neodskákala střední třída, která to stejně vždycky odskáče - už jen proto, že nenomáduje a nechává se opít mediálním rohlíkem od amalgámu akademie, "expertů" byrokratů a žurnalistů.

Nahlásit

-
7
+

Univerzální volební právo je kurvítko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Nelze mít sociální zabezpečení a veřejné služby jako v Dánsku, ale za litevské, lotyšské či bulharské daně."

Žil som prá mesiacov v Litve keď som mal akútny problém s obličkovým kameňom. Sanitka ma previezla do modernej nemocnice, doktori boli príjemní a vedeli anglicky, dostalo sa mi všetkých vyšetrení na vysokej úrovni a na ďalší deň ma prepustili. Uhradené poisťovňou bez doplatku (ceny sú nižšie než na SR). Ako to majú v Dánsku neviem, ale vo Fínsku kde som žil pár rokov to nebolo o nič lepšie ani horšie. Je to o efektivite.

Najviac ma ale dorazil odstavec o digitálnych službách a nomádoch. Dodnes nerozumiem pointe digitálnej dane. Spoločnosť ktorá vyrobí službu na území napr. USA a predá ju európanovi má platiť daň z dôvodu akého? Digitálny nomád platí aj dnes daň tam kde využíva infraštruktúru, nie tam kde predá výsledok svojej práce. Danenie tohto typu povedie len k tomu že európsky zákazník bude odstrihnutý od najlepších služieb a nevyužije ich na zvyšovanie svojej produktivity. Takže zaostávanie a nižší rast. Ďakujem ale nie. Daň má financovať služby toho kto ich využíva alebo internalizovať externality keď už tak.

Nahlásit

-
12
+

Hergot, to je vytrestáte.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/2