Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: ČNB to zatáhne! Babišův nápad na lepení děr v rozpočtu očima expertů

26. 3. 2021
 9 060
88 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Stroukal: "Ony to ani žádné zisky nejsou. Zisk je výsledkem podnikatelské aktivity, překonání nejistoty, zatímco ČNB nakupuje z nově vytvořených peněz a bez jakéhokoliv rizika."

Přesně tak. Takto podnikat a "vytvářet zisk" bych chtěl taky. Jaký typ živnosti si za tímto účelem mám zřídit?

Nahlásit
-
25
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Staci koupit BTC, vic netreba umet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-6
+

Diskuze

5. Čím víc tomu lidi rozumí, tím víc do toho dávají. Není to náhoda :-)
Argument o kutání různých kryptoměn je relevantní - ale ne pro bitcoin. Platí to pro všechny různé scamy a třeba i ethereum (o kterém jsou pochyby, zda je to revoluce, nebo scam).
Jakmile se prolomí šifrování BTC, znamená to konec světa, jak ho známe dnes a první mu za oběť padne fiat bankovnictví. Je v něm víc peněz a je snazší se do něj nabourat už dnes. Navíc s technologickým pokrokem se zlepšuje i BTC a není žádný důvod, aby neabsorboval i takovou technologii...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zase Michael Burry to videl inak ako striptérka. A po odlive to veru nebol on, kto ostal bez šiat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. OK
2., 3. On si ten FIAT tu "důvěru" a dominanci tim nasilím i dost možná taky udrží. Každopádně to bude tuhej boj. Jen řikám, že minimálně stejné % prostředků bych vkládal do prostředků na osobní ochranu.
4. OK
5. Já nejsem fanatický zastánce zlata. Ale z hlediska stability mi ten koncept přijde milejší. Jistě můžete namítat, že můžeme narazit na měsíc/asteroid ze zlata a pak ta stabilita půjde do luftu. Ale stejně tak mohu vyjadřovat pochybnosti o bezpečnosti šifrování veřejným klíčem a nebo, že nějaká zpravodajská farma super-počítačů nezačne nebo už možná dávno začala - kutat různé kryptoměny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proti spekulantům z principu nic nemám, jak jsem vysvětlil. Do systému patří a jejich risk averse chování leckde pomáhá atd. apod.
Jen varuju děti, kteří se zadlužují nebo utrácejí více než si mohou dovolit na věci, u kterých si možná rizika neuvědomují.

Jistě máte pravdu, že hráz změnám se snaží stavět spousta lidí. Některé pokusy jsou utopické, nekteré reálnější a některé jsou a budou stále více hysterické a s tím by měli počítat i držitelé BTC nebo proponenti Anarchie (nemyšleno pejorativně).
Můj cynismus si prostě myslí, že Kasino vždy vyhrává a v souboji s FIAT resp. socialismem resp. udržení sociálního státu bude ta společnost velmi tekoucí....akorát že to bude červená tekutina.

Pokud narážíte na Heinlenovo omezení volebního práva, tak nechápu použití slova "vyvolení", byť v uvozovkách. Nikdo je nevybírá. Hlásej se samy dobrovolně a vzít je musej. Takže se pak ani nejedná o rigidní společnost.
Btw společnost bude vždy hirearchická , stát nestát. Jen v anarchii bude víc fluidní a dobrovolná. Což se spoustě lidem nebude pozdávat, budou chtít svou pozici zakonzervovat a na to vynaloží nemalé prostředky a úsilí, jak nás učí historie. Takže nevim, nevim, jak dlouho se to v tom ideálnim stavu udrží.

Souhlasím, že strach tj. psychologická nevyrovnanost, z nestability světa je hnacím motorem všech možných kolektivismů. A v případě sociálního státu to hraničí s neurózou až paranoidní schizofrenií.
Ale to je a) společenská realita - lidi jsou takový b) v určité minimální míře musíte stabilitu zakomponovat na osobní úrovni - pokud nechcete žít jako Jan Křtitel - a to se vám promítne i ve vyšších patrech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Od konce:
1. Pravověrní HODLeři dávají do BTC jen to, oč jsou ochotni přijít a to na deset a více let. Většinou v průběhu času víc a víc vědí o BTC a dávají do něj víc a víc procenta z příjmů. "Investuj tolik, kolik rozumíš". To je trošku jiné než striptérka s pěti kondominii nebo s vagonem tulípánů na dluh. (Ač i takoví se samozřejmě najdou.)
2. Důvěra se buduje časem. "Důvěra" ve fiat peníze byla budována státním násilím.
3. Jak píše pan Zdražil, BTC a fiat nemůžou zůstat oba vedle sebe. Proto se stále divím, že nemá aspoň kousek BTC :-)
4. Primární úloha BTC je peer to peer electronic cash system: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf Nebo aspoň tak to Satoshi myslel. Ale to asi netušil, jak moc a jak rychle přijde inflace fiatu...
5. Změna vlastností BTC vyžaduje historicky největší konsensus, co tu kdy byl. Tisíce lidí, kteří se neznají, zároveň spolupracují a zároveň bojují proti sobě. To fiat peníze se mění podle toho, kdo je u kormidla a jak se vyspí... Navíc nestabilní je celý svět ze své podstaty, takže spíš jde o hledání největší či přiměřené stability peněz, nikoli dokonale stabilní :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No podobně jako Vy to videla ta stripterka v Big Short. Koupila si na hypoteku 5 domu a kondominium a pak uz jen dal tancila kolem tyče a nechala pracovat financni trhy a dynamicky trh cen nemovitosti vyjadrujici vzacnost statku, aby ji generovaly profit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Rozmohl se nám tady takový nešvar... děti nám píší slovo spekulant.

Stále více mám z příspěvků na tomto webu pocit, že se mnozí přispěvatelé především snaží vyrovnat se stále zběsilejšími a rychlejšími změnami, které se kolem nás se stále vyšší akcelerací odehrávají.

Ať je to na jednu stranu volání po pravidly svázanému a převídatelnému konceptu MMT, nebo po v čase invariantní metrice bohatství nebo i po definitivním rozpadu společenského systému a vytvoření nějakého nového stabilizujícího řádu.

Nakonec i vývoj hodnoty a volatilita BTC by nevyvolávala tolik emocí, pokud by k jeho akceptaci docházelo po stovkách let (jako v případě komoditních peněz), dekádách (jako v případě papírových peněz) nebo alespoň s pomalostí penetrace elektronickými platbami.
Jenže BTC stejně jako jiné změny letí rychlostí vichřice a to je hlavní problém. Neschopnost se přizpůsobit a dokonce adorování této neschopnosti.

Někteří přispěvatelé zde vytvářejí dojem, že jde o soupeření ancapu a demokracie. Do těchto diskuzí jsem se nikdy nepouštěl, protože je považuji za dětinské.

Osobně celý spor vidím jako rozpor mezi rigidní hierarchickou společností a jejím stále rychlejším rozleptávání konceptem, který Zygmunt Bauman popsal jako "tekutou modernitu".

V ní je klíč i k hlavnímu místnímu tématu pana Zdražila nebo pana Fulda. Dokonce si myslím, že i vy se snažíte svojí koncepcí "vyvolených" především postavit této "tekuté modernitě" hráz.

Hlavním rysem života v Baumanově konceptu je nejistota. A dokud lidé budou nejistotu vnímat negativně, budou i tento nový svět negativně hodnotit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Neviem, stále mám pocit, že chcete na btc našroubovať niečo, čo naň vôbec nepasuje. Virtuálne ocenenie? Za btc predsta dostanete skutočné hodnoty, či už vyjadrené vo fiat, alebo nákupom vecí priamo za btc.
Trh je dynamická záležitosť, pomerne dobre vyjadruje a zachytáva vzácnosť statkov a služieb. Preto sa môže stať aj to, o čom píšete vo vašej ilustrácii: to auto vyrobíte, predáte za X fiat-u, ten zmeníte na btc a o nejaký čas máte 2X fiatu. Len ste pozabudli, že toho fiatu pribúda vďaka politike ďaleko rýchlejšie, ako pribúda áut, alebo btc a navyše ho pribúda bez práce, len pripísaním núl na účtoch. Tak si to účastníci trhu vyhodnotili a výsledkom je vyššia hodnota btc, vyjadrená vo fiat.
Čo iné tam chcete vidieť?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ale Honzo_ to byste mne uz mohl znat, ze nic proti spekulaci nemam, jen je treba to tak videt, nic vic, nic min. Zbytek vysvetluje spravne nize pan Bowman, dekuji.

Ano, fiat i BTC jsou ve sve roli hlavne meridla, kterymi se pomeruji jine, fundamentalni hodnoty - prace, dum, auto, rohliky. Obe tyto meridla by mely byt pomerne stabilni samy o sobe vuci ekonomice jako celku, aby ekonomika a socialni systemy nezazivaly šoky a umožňovaly kalkulace. Bohužel ani fiat (tiskem a množstvím měny) ani BTC (jeho nekonečnou dělitelností) nejsou systémově stabilní. Zatímco fiat je předvídatelně manipulován a regulován státem (prostřednictvím vlád a voleb), BTC je nepředvídatelně manipulován jeho "nekonečnou" dělitelností, technologií a tržním sentimentem.

V konečném důsledku jsou tedy obě tato měřidla nestabilní a jsou svým způsobem k sobě inverzní. Zatímco fiat inflační, BTC potenciálně deflační. Koexistence těchto dvou měřidel vůči jedné "ekonomice" je nesmyslná - to je jako bychom míru délky měřili dvěma proměnlivými měřidly a ještě ty dvě měřidla mezi sebou porovnávali či konvergovali.

V podstatě si myslím, že pro měřidla by měla existovat když ne absolutně, tak alespoň relativně stabilní míra. A když ne stabilní, tak alespoň předvídatelná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sorry že se do toho montuju....

Proti spekulantům nelze z principu nic namítat.
Spekuluje se i na měnách a má to i tam svou užitečnou roli, ikdyž nemají stejný charakter jako jiné komodity, které mají v sobě pokles a nárůst ceny z principu věci. Peníze, platidlo měna by se hýbat ideálně neměla. Ikdyž se to samozřejmě děje.

Když si lidé vezmou do hlavy, že cibulky tulipánů jsou budoucnost a jejich cena jenom poroste, tak je to pošetilost ale v konečnym důsledku to odskáče jen ten, kdo má doma tunu tulipánů.

V případě spekulací, bublin na hodnotu měny, se to dotkne každýho, kromě žebráků. Tak je to trošku ožehavější téma.

Tim chci JENOM říct, že prudké výkyvy BTC nebudí zrovna důvěru, když jejich primární úlohou je být nástrojem uchování hodnoty atd.

Já si nekupuju iPhone, protože očekávám, že ho za měsíc střelim o litr navíc. Můžu to za určitých okolností udělat, fajn, ale hodnota iPhone by měla spočívat v tom, že si z něj zavolám v porovníní s ostaníma značkama.

Já chápu, že tím jak FIAT kolabuje, BTC bude růst na hodnotě ale přijde mi, že a) to neodpovídá realitě b) ztrácíme ze zřetele jeho primární význam

Já to bych to nějak nezakazoval, jenom kamarádům radím, ať ho teď nekupujou v případě, že nemaj opravdu hodně zbytečný prostředky na divokou spekulaci.
Což holdeři a spekulanti neradi slyšej, z různých důvodů. Jedni chtěj větší popularitu kvůli legitimizaci a druzí za účelem, aby cena rostla a oni měli komu prodat....pokud stačej včas vyskočit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenom hejt na spekulanty...
Totéž můžete napsat o ropě, zlatu, akciích nebo trhu zahraničních měn.
https://www.mises.cz/literatura/labyrint-mytu-xi-spekulant-257.kapitola

V krypto je to teď vidět víc, protože je to globální věc s globálním mediálním pokrytím. Ale riziko tam ti spekulanti (i HODLeři) mají taky.
Nebo vám stejně vadí lidi, kteří včas nakoupili akcie Alphabetu, Facebooku nebo Amazonu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A tak jako "tisk peněz" způsobuje inflaci, tj. pokřivuje referenční měřidlo fundamentálních hodnot, obdobně BTC, dělitelný na satoshi jen křiví svým způsobem měřidlo opačným směrem (navíc využívající fiat měnu referující ke své hodnotě). V tomto smyslu si nemají s fiat měnou co vyčítat. Navíc mi "konečný počet BTC" při jeho dělitelnosti na satoshi připomíná konečný počet "vody" (je jen jedna) dělitelná na hektolitry, litry a decilitry, čímž jeho konečný počet postrádá smyslu vůči faktoru "dělitelnosti" k jeho počtu.

Tím, uvěříme-li v nekončící konverzi fiat na BTC, jde jen o závod kdo si dřív koupí BTC a došlo by jen k radikálnímu přesunu hodnot držených prostřednictvím množství měřidla (BTC, fiat). Šlo by tak vlastně jen o záměnu měřidla při zachování principu jeho volatility a nestability (s odlišnými charakteristikami), jen by se s měřidly manipulovalo jinak. Jde tedy svým způsobem jen o snahu zavést inverzní měřidlo při zachování principu možné manipulace s jeho referenční hodnotou k fundamentům trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ech - "s vlastním"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, přesně, peněžní hodnotu tomu dal až trh (měn), nikoli trh produktů a služeb. V tom je to kouzlo, že se vytváří "hodnota" z nějakého virtuálního ocenění veličin, referujících k fundamentálním hodnotám.

V ilustraci: pracujete rok a vytváříte hodnoty, které někdo konzumuje, za to dostanete X ve fiat měně - řekněme hodnotu auta ABC, tu směníte za Y v BTC, počkáte měsíc a Y BTC směníte na 2X ve fiat měně a koupíte si 2 auta ABC. To je to kouzlo nových ekonomik a vytváření "hodnot". Samozřejmě, dle mé teorie se může stát, že touto konverzí můžete vyrobit z 10 X jen 1 X. Jiná teorie říká, že z X se již budou vyrábět pouze kladné násobky X.

Jak vidíte, z vlastním BTC to nemá co dělat. Je to jen pojednání o jevu a chování lidí, které dnes představuje BTC (shodou okolností). Nejinak tomu bylo v době, kdy vznikl termín "nová ekonomika" - tj 2008/09 v USA.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vždycky jsem si myslel, že jenom moje generace gerontů je ignorantská v otázkách práva, ekonomie, historie, filosofie atd.
Komunisti nic takového neučili a dali si extra záležet, aby se člověk nic nedozvěděl např. o Antice - narozdíl od osnov První Republiky.

Ona na tom ta dnešní mládež ale není o moc lépe. Jsem vám tuhle před gymnáziem rozdával bonbóny z dodávky a oni je tam učí upně to samý prd. A možná mají toho Marxismu-Leninismu ještě o něco víc než my.
Každopádně o nějaké ČNB vědí totální kulový.

Jestli ta pandemie zahubý školství, tak to bude to nejlepší, co nás kdy mohlo potkat.

Z téhle diskuze by se dozvěděly do života víc než za celý 4 roky na Gymnáziu.
Asi na tom něco bylo, když mládež nechodila do školy a trávila většinu času poslouchánim rozhovorů dospělejch a ne těch kněžích sociálního státu tj. učitelů.

Nahlásit

-
-1
+

Jo, to je bohužel velmi výstižný popis místní reality. Neustále se vedou žabo myší války o kdejakou chujovinu, ale základní pravidla hry "nikoho" netrápí. Po letošních volbách se nic nezmění, jen jména těch, kdo to budou dojit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli to nebude tím, že jsem si vyšlechtili splašenýho koně, kterej má na sobě takovejch postrojů a udělátek, že se do tý propasti řítí každou chvíli nebo chcípe únavou.

Radši bez sedla a uzdy ale s koněm, kterej má pud sebezáchovy, a to že občas zakopne, mě neděsí tolik, jako ta socialistická zkonstruovaná herka se sebevražednými sklony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně. Ať píše a mluví, jak je jí libo. Jen jsem poukázal na její notorickou vlastnost, že vždy jen kritizuje a hledá problémy a nikdy ani nenastíní jakékoli řešení těch často jen pseudoproblémů, které "objevila". Zřejmě jste si toho nevšiml. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To já taky neříkám. :-) Dá se jen efektivně bránit katastrofám, do nichž se spontánně občas řítí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak uvidíme, jestli ČNB pošle teď státu nějaké peníze. Já myslím, že ani Vy si to nemyslíte. :-)

Zákon určuje cíl v podobě cenové stability. Dosahování inflačního cíle je jen upřesnění toho, co je to ta cenová stabilita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mimořádné nepochopení podstaty diskuze a souvislostí argumentů.

Nešlo o debatu o BTC, šlo o debatu vydělávat a jak. Tudíž meritum věci v této debatě není BTC, jeho vznik, poslání či fungování. V souvislosti s "bezpracným ziskem" z kurzového rozdílu CNB jde o srovnání se stejně bezpracným ziskem z růstu hodnoty měny (BTC) na základě nefundamentálního původu zvýšení hodnoty měny (zisku v KC ze změny kurzu, zisku v USD z rustu ceny měny BTC). Nic se nevyrobilo, nic se neprodalo, žádné služby se neprovedly, k žádnému majetkovému přesunu nedošlo. Došlo pouze ke konverzím v měnovém systému a z toho vyplývá onen zisk.

Pan Altman zatoužil v žertu po živnosti typu CNB a ja mu v žertu odpověděl, že nemusí hledat a stačí si koupit BTC, protože tam je princip ziskovosti podobný. Samozřejmě vše v narážce na naše debaty o BTC.

Takže já o voze, Vy o koze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

To víte Vy a vím to já.

Těm co z toho žijou tj, politici, jejich voliči, byrokrati a korporátní sponzoři, nemají vůbec žádný zájem ten systém měnit, ikdyby to věděli.
Pro ně to funguje nad očekávání dobře.
Že se to někdy v budoucnu zadře, jim může být jedno.
Toho pitomýho Lojzu, co ještě nedělí se smrtí, by to možná trápilo, kdyby věděl....ale nebojte on mu to nikdo neřekne. Rozhodně ne z oficiálního zdroje tj. tzv Katedrály, která bedlivě střeží oponu.

Mejdan zatím jede a nějakou dobu ještě pojede.
Rozhodně nemá tendenci zpomalovat.

A nebojte se šmelináři si taky nakonec poradí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jestliže bude stát "krást" čím dál víc, tak ti, kteří nějaké peníze mají, přejdou na šedou ekonomiku, aby o ně nepřišli. A nižší vrstvy, převážně voliči těch zlodějů, které jsou na státním vemínku nejvíc přicuclé, nejvíc zapláčou nad výdělkem, protože na ně nebudou peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Peňažnú hodnotu mu dal až trh, tak som to myslel...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ťažké nepochopenie bitcoinu z vašej strany.
Bitcoin bol primárne navrhnutý, ako internetový platobný systém bez potreby tretej strany k overovaniu transakcií. V tom je jeho hodnota, ktorej neprítomnosť mu (bitcoinu) vyčítajú tí, ktorí to nepochopili. Hodnotu jednej “mince” dal bitcoinu až trh.
Takže nejde tu v princípe o zázračné zbohatnutie. Aj keď možnosť zbohatnúť bola a je za investíciou do btc, primárne to zbohatnutie je vedľajší efekt snahy pochopiť nový systém, podieľať sa na jeho rozvoji, alebo jednoducho “byť pri zrode”.
Samozrejme, kto chce, môže (podľa mňa nezodpovedne) zariskovať systémom all-in, ale to je riziko, ktoré môže enormne potrestať, alebo aj enormne odmeniť.

To, že sa prejde (ak vôbec) na btc platobný systém neznamená, že všetci zbohatnú. Bude to ale znamenať, že nebudú pomaly a postupne chudobnieť.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Dojděte si na Oční. A cestou se stavte i na Ušním.
Snad to bude stačit a návštěva Neurologie nebude třeba.

Urologie samozřejmě taky....při vašem vkusu...kdo ví kam jste ho všude strkal ?

:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Aspoň arogantně nepředstírá, že se dají komplexní systémy reálného světa uřídit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tento sektor už obklíčil pan kouzelník a iluzionista Voříšek.
Ikdyž možná i on potřebuje nějaký povolení na ty zisky z kouzel a iluzí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

ZOO potřebuje velblouda?
Víc nedaj.
Ne že by Alenka nebyla sexy ale konkurence je vysoká, vzhledem k černému trhu otroků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Trefný postřeh.

Eura samozřejmě neprodá.
Vymění ja s námi za koruny, až přejdeme na Euro.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
2/3