Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kde vzít na důchody? Rezervy jsou, říká šéfka komise

16. 2. 2021
 17 071
111 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"I OECD doporučuje do penzijního systému zapojit další daňové příjmy. Fakt je ten, že politici si musí přiznat, že bez zapojení dalších příjmů to nepůjde. A zdvihat odvodové zatížení práce je naprosté sci-fi."

Vážená soudružko, které se nikdo neprosil ani o rady, ani o zasahování do osobních plánů na penzi. Uvědomujete si, že KAŽDOU daň nakonec zaplatí koncový spotřebitel? Tedy že ať zavedete jakoukoli daň (např. z fin. transakcí, nebo daň z úspěchu pro FAANG), zaplatí ji nakonec běžný občan?
_________________________

"Obecně v Česku máme velmi nízké environmentální zdanění."

Super, soudružko. Zdražení autobusů, topení a svícení důchodcům, to je skvělá forma důchodové reformy!
_________________________

"Stát musí zeštíhlit a musí být digitalizován. Tam se dají najít obrovské peníze. Jsme v bodě, kdy stát musí výrazně redukovat naprosto nesmyslné výdaje."

A teď tu o Sněhurce. Opravdu někdo věří v zeštíhlení molocha? K němu vede jediná cesta, bohužel přes bankrot (to budou mít penzisti radost), protože sám se stát nezeštíhlí.
_________________________

"Daňová reforma může být hotová poměrně rychle a domnívám se, že to o čem hovořím, je vzhledem ke stavu veřejných financí úkol pro příští vládu, nikoli na desítky let. Navíc covid je akcelerátor změn. Odhalil slabé stránky, typicky přebujelou byrokracii. Kvůli tomu pomoc pro podnikatele nebyla efektivní a rychlá."

Ta pani opravdu žije v nějaké fantazii (resp. pracuje pro stát).
Jestli covid něco způsobil, tak konec poslední naděje na důchodovou reformu - vyplýtvání posledních rezerv, vypuštění finančního polštáře (relativně nízkého zadlužení ČR), který mohl být na reformu použit.
A pomoc pro podnikatele? Ta nebyla nízká a pomalá kvůli byrokracii, ale kvůli tomu, že StB Bureš bojuje proti nezávislým drobným podnikatelům jak se dá a covid se mu v tom náramně hodil. Nezaměstnaní budou jeho AnoFert-KSČSSD volit daleko spíše, než samostatní a nezávislí živnostníci.

_________________________

"Určitě bych volala po bonusu za vychované dítě."

Jasně, soudružko, hezky po socialisticku, jednotný bonus za dítě, bez ohledu na to, zda rodiče výchovu flákali a vychovali příživného dávkaře (kterej nikomu nikdy na penzi nepřispěje), nebo neflákali, nainvestovali do výchovy a vzdělání miliony a hromadu svého času.
_________________________

"Jen mezi průměrným důchodem mužů a žen je rozdíl zhruba 2500 korun."

Tak si soudružko vezměte kalkulačku. Kolik na sociálním pojištění za život odvede průměrný muž a kolik průměrná žena?
A teď to hlavní: tu odvedenou ("uspořenou") částku si VYDĚLTE POČTEM MĚSÍCŮ, které v průměru v penzi stráví muž a žena. Vyjde vám, že ženy již nyní jsou SILNĚ PŘEPLÁCENY.
_________________________

"Ráda bych také upozornila na jiný problém: pracující důchodci. Jsme zemí, která má velmi nízké procento pracujících seniorů. Hodně jich přitom pracovat chce. My je ale neumíme motivovat ani adekvátně odměnit. Daníme je stejně jako každého jiného. Měli by platit nižší daně, když pracují v důchodovém věku."

Jinými slovy budeme pracovat až do padnutí, podobně jako za komunismu. Já bych tedy pokrok spatřoval v něčem jiném (viz odstavec níže).
Pokud veškerý ten technologický pokrok a růst produktivity nevede k tomu, že můžeme chodit do penze v padesáti a mít se v ní velmi dobře, ale naopak budeme muset makat až do smrti a mít se nuzně, tak je něco sakra v nepořádku. Někam se nám plody toho pokroku ztrácí, někdo nám je užírá. Viď, státe?!
_________________________

Jedinou správnou cestou k solidní penzi a nezávislému životu je toto:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/rozhodli-se-pro-duchod-ve-ctyriceti-ke-splneni-snu-staci-skr/r~7df9cee06d2411ebb234ac1f6b220ee8/

Ať si každý spočítá, o kolik rychleji by se do toho bodu dostal, kdyby nemusel házet obrovské sumy do státní průběžné pyramidové hry.

Nahlásit
-
35
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Nedojdou. Stát může mít svoje peníze a peníze těch druhých až tolik potřebovat nemusí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-13
+

Diskuze

Nabízíme všechny druhy půjček za nízkou úrokovou sazbu 3%. Můžete si půjčit na jakékoli období od 1 do 25 let a půjčit si libovolnou částku od 2 000 do 50 000 000,00 GBP za jakýmkoli účelem. Můžete se přihlásit prostřednictvím whatsapp: +447451283532 nebo e-mailu: larryfox2017@hotmail.com

Nahlásit

-
0
+

Rád jsem Vás poznal. pane Mimoni. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tak důvěryhodní musí být hlavně ti dlužníci, kteří za svůj závazek ručí vlastním majetkem a svojí vlastní ekonomickou existencí. Dlouhodobě se ukazuje, že cca 97% těchto dlužníku, je možné důvěřovat. :-)

Vám a Vaší tiskárně bych ale určitě nedůvěřoval. :-)

A záchrany bank státem? Jen další důvod, proč důvěřovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Mohl jste doplnit ještě další, podobně kvalitní argumenty, např: "Kwetjit kajsadlifgoh o'asedh vlodr sdofk."

Ale je prima, že ty dokola státem za peníze daňových poplatníků zachraňované banky považujete za důvěryhodné :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mr.Mimoň

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zase nepřiléhavé. Tu povinnost Vám uložil stát na základě demokraticky schváleného zákona, nikoliv nějaký grázl. Chápu, že se Vám to nelíbí, ale to je asi tak vše co s tím můžete v této zemi dělat. Pokud nechcete platit, odstěhujte se tam, kde takový zákon nemají.

Vaše bláboly stejně nevyvrací Vaši odpovědnost, za tu genocidu důchodců. Je jedno, jestli přestanou všichni platit, protože porušují zákon, nebo jestli dojde ke zrušení zákona. V obou případech půjde o jasnou vinu za danou genocidu. Z tohoto se těmi Vašimi bláboly nevykecáte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Já vím Bohumile, já vím. :-) Ale klidně si tu bankovku zase strčte víte kam. Na tom, kdo peníze emituje, jak je důvěryhodný a kapitálově silný (aby unesl ztráty, které mu nesplácení dluhů způsobí), hodně záleží. Víte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak oni jim asi nebudou dávat v BTC celý plat.
A už vůbec jim ho v BTC nebudou dávat proti jejich vůli.
Každý si řekne, kolik v tom chce procent.
Kdo má hypotéku, 4 děti živí na škole a k tomu má leasing na 6 aut a 18 spotřebitelských/kreditkových úvěrů, ten asi v BTC moc chtít nebude :-)
Kdo má děti odrostlé a z domu, bydlení splacené a i jeho partner slušně vydělává, tomu se nějaké procento v BTC může hodit.
Jen je trochu problém v tom, že ty BTC nebudou vlastnit anonymně, když jim je koupí zaměstnavatel za firemní peníze na burze a pošle jim je na adresu jejich peněženky, kterou tedy zaměstnavateli musí sdělit.
Rozhodně by mu měli sdělit adresu peněženky určenou výhradně na příjem výplaty (tedy ne adresu, kde mají i jiné bitcoiny), rozhodně by ty bitcoiny neměli držet někde v cloudu (kdyby zaměstnavatele náhodou napadlo, všem zaměstnancům domluvit zřízení účtu na burze) a asi by je postupně měli nějak rozumně přesouvat, aby "stopa vychladla" pro případ, že by přišel další rok 1933.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No, ti budou happy, když dostanou výplatu na měsíc, a BTC sletí o 40%...
Vůbec mi nedochází, k čemu by DNES bylo dobré brát spotřební peníze ns jídlo, nájen a olamžitou spotřebu v Bitcoinech...Taková kravina...

Jiné kafe je, když firma místo trapných fondů a živitek spoří zamestnancům pár % platu do BTC, v tom bych viděl hluboký smysl...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale já vám tu mnou čerstvě vytištěnou bilionovou bankovku za úrok milerád půjčím!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hele, vy podporovateli kovidového vraha penzistů, zameťte si laskavě před svým prahem!

"Přiléhavější příklad by tedy zněl asi takto: Vypěstuji jablka z nichž 30% jsem byl dosud povinen poskytnout zadarmo důchodcům. Co je špatného na tom, že nově vypěstuji ta jablka a všechny je sežeru sám a kvůli tomu ti důchodci zemřou hladem? Tohle je analogie k dané situaci."

Ano, tedy je to takto: doposud mě nějaký grázl s velkým klackem vždy ukradl 30% mnou vypěstovaných jablek. 10 si jich nechal a 20 rozdělil penzistům a sockám, kteří ho za to podporovali + svým přisluhovačům s velkými klacky, kteří ho drží u moci.
Dnes jsem však přišel na to, že se již nemusím nechat okrádat.
A podle vás ten, kdo přijde na to, jak zabránit tomu se stát obětí zločinu, je sám zločinec.
To je panečku mentalita!

Možná byste mohl obvinit otroky, kteří přišli na to, jak se osvobodit, že mohou za zchudnutí otrokářů. Protože ti otroci také podle do té doby platných zákonů museli hákovat na plantáži. A otrokáři přeci s výnosy z JEJICH (cizí) práce přeci počítali.
A co ti hajzlové, co se dokázali vyvlíknout z nevolnictví či desátků. Hrozná sorta grázlů!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"Už jste někdy slyšel o základní zásadě veřejného práva (zásada legality), že orgán veřejné moci může činit pouze to, co mu zákon výslovně dovoluje, nebo ukládá?"

Ano slyšel. Dokonce jsem o tom kdysi i něco psal. Zejména o rozporu. kdy výkonná moc kontroluje zásadu legality a ohýbá ji pro své cíle.

Rád pozoruji, že se pomalu posunujete do role právního experta (ústava, zásada legality, listina...) a směřujete své intelektuální úsilí do pro vás neprobádaných míst. Ve Finmagu nebude nuda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jistěže by to bylo jednodušší, ale to už se nebavíme o úvěrech, že? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Jestliže zákon praví, že ten a ten úřad či orgán může dělat vše, co se mu zamane."

Už jste někdy slyšel o základní zásadě veřejného práva (zásada legality), že orgán veřejné moci může činit pouze to, co mu zákon výslovně dovoluje, nebo ukládá? V soukromém právu pak platí zásada, že je povoleno vše co není zákonem zakázáno.

Také Ústava obsahuje ustanovení podle něhož je možné ukládat povinnosti pouze zákonem nebo na základě zákona, tedy orgány veřejné moci mohou ukládat povinnosti pouze tam a takovém rozsahu, v jakém jim to umožňuje zákon.

Hayek je zjevně špatný právník a ani jeho ekonomické názory nejsou dnes použitelné. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Takže o tom, co je možné porušovat a co ne bude rozhodovat nějaká vědecká rada mudrců?

Vaše přirovnání s jablky není přiléhavé. Vaše jednání by způsobilo genocidu několika generací důchodců. Nikde ve Vašem příkladu nevidím důchodce.

Přiléhavější příklad by tedy zněl asi takto: Vypěstuji jablka z nichž 30% jsem byl dosud povinen poskytnout zadarmo důchodcům. Co je špatného na tom, že nově vypěstuji ta jablka a všechny je sežeru sám a kvůli tomu ti důchodci zemřou hladem? Tohle je analogie k dané situaci.

Nikoliv příklad s nějakými Somálci, kterým nyní nic podle zákona darovat nemusíte, takže ani žádná povinnost by v tomto případě zrušena nebyla.

Takže demagogem jste Vy, když právě Vy přehlížíte zcela zásadní "detail": aktuální povinnost dělit se s důchodci.

A samozřejmě, že si toho jste plně vědom. Proto taky nesouvisle blábolíte o estébákách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Já snad někde píšu, že peníze ze státních dluhů slouží k vybudování prosperujícího průmyslu a jsou bezpodmínečně nutné technologickému pokroku? Kde proboha?! :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano a ještě jednodušší by bylo si ty papírky vytisknout doma na inkoustovce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ne. O tom, co je v souladu s přirozeným právem se vede vědecká diskuse a snášejí se důkazy podobně, jako v jakékoli jiné vědě.

Když vypěstuji 100 jablek a všechny je sám sním, tak tím ničí právo neporušuju. A to přes to, že kdybych půlku z nich poslal do Somálska, mohlo by to zachránit 3 lidi před smrtí hlady. Zkrátka ti Somálci NEMAJÍ nárok na cizí majetek, nikdo ho nemá (jen ten, komu to vyplývá z nějaké smlouvy, kterou obě strany uzavřely dobrovolně).

Píšete totální demagogii. Nemůžete myslet ani náznakem vážně, že ten, kdo vypěstuje 100 jablek a sám je sní, je zodpovědný za smrt hlady všech lidí, se kterými jsem se o jablka nepodělil.

A o genocidě penzistů si jděte popovídat s tím vaším milovaným estébákem, to jeho neschopností nyní umírají. Váš idol, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Proto má Zimbabwe tak prosperující průmysl a je technologickým gigantem Afriky :D

Člověče, já vás celou dobu podceňoval! Vy se jako komik uživíte bez nejmenšího problému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

„Nic neodlišuje jasněji poměry ve svobodné zemi od poměrů v zemi, kde panuje zvůle, jako fakt, že v prvé ze jmenovaných jsou zachovávány velkolepé principy označované souhrnně jako „vláda zákona“. … Jestliže zákon praví, že ten a ten úřad či orgán může dělat vše, co se mu zamane, potom vše, co onen úřad dělá, je legální - a­však jeho činy nejsou rozhodně podřízeny vládě zákona. Poskytnutím neome­zených pravomocí vládě je možno legalizovat i nejsvévolnější libovládu. Tímto způsobem může demokracie vytvořit nejab­solutnější myslitelný despotismus.“
(F. A. von Hayek, „Cesta k nevolnictví“)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak jistě je zjevně jednoduší zajít do banky, která zájemci půjčí právě čerstvě vytvořené peníze, než aby člověk hledal někoho, kdo to co chci půjčit a čeho je jen omezené množství zrovna má a je ochoten mi to půjčit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A o tom, co jsou špatné zákony rozhoduje každý jednotlivec individuálně? Vrah si tedy sám rozhodne, že zákonný zákaz vraždění je špatný zákon a vše je O.K.?

Hromadné neplacení sociálních odvodů by byla genocida, bez ohledu na to, co si o placení odvodů myslíte. Váš názor na placení odvodů je podle Vás důležitější, než životy několika generací důchodců?

Ano, válčící státy zabíjely hromadně lidi. Toto má jako ospravedlnit tu Vaši genocidu duchodců? Když "může" stát vraždit, tak Vy a Vám podobní mohou taky? To jako vážně? Sorry jako.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Miami is considering giving city employees the opportunity to get their salaries paid in bitcoin"
https://www.forbes.com/sites/rogerhuang/2021/02/01/miamis-mayor-leads-the-charge-to-bring-bitcoin-to-americas-largest-cities/

Kryptopůjčky:
https://youtu.be/qwFqZAscW04

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když je etatista ochoten odhlédnout od dogmat a mít otevřenou mysl, tak i on může vidět některé zjevné vývojové trendy:
https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/bruno-macaes-rozhovor

Že prej na půjčky a úvěry je potřeba mít nafukovací bezcenné papírky:
https://kryptomagazin.cz/kryptopujcky-jsou-pilirem-kryptoprostoru/

Už se všichni domluvili a zakazujou :-) :
https://www.coindesk.com/dubai-free-zone-becomes-first-uae-government-entity-to-accept-bitcoin

Nahlásit

-
1
+

Zákony se porušují běžně.
Na porušování špatných zákonů (těch, které jsou v rozporu s přirozeným právem či NAPem) není nic špatného, pokrytecké a amorální je naopak jejich ovcoidní dodržování. I když mi je jasné, že vy byste norimberské zákony či zákon o vedoucí úloze strany dodržoval horlivě.

"Neplacení sociálních odvodů všemi lidmi by byla nejen vražda. Byla by to hromadná vražda"
Nenechat se okrást není zločin.
Za nevyžádané služby se neplatí.
Neexistuje nic jako nárok na cizí majetek.
Když vy si nenecháte sebrat peníze neziskovkou, které je chce dát hladovějícím Somálcům, tak jste původcem jejich genocidy?

Hromadných vražd (války, etnické čistky, třídní boj, humanitární bombardování, ...), hromadných loupeží (daně, vyvlastnění, krádež zlata, ...), hromadného zotročování (branná povinnost, nucené nasazení mediků, ...) se naopak dopouští ten váš zbožštělý erár.

Takže ne, vaše příměry nejsou na místě, jsou to socialistické etatistické bláboly. Řiďte se jimi sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tvrdil jste, že zákony se porušují běžně a není na tom nic špatného. Neplacení sociálních odvodů všemi lidmi by byla nejen vražda. Byla by to hromadná vražda, genocida několika generací důchodců. Nebylo by to jen ponechání si plodů vlastní práce. Takže můj příměr s maximalizací vlastního užitku loupežnou vraždou byl v daném případě více než namístě.

ad) 3 Přečtěte si ten bod 3 ještě jednou a pozorně, a zjistíte, že v něm nepíšu nic v tom smyslu, že o Vás něco vím. :-) Nejsem Vy, abych něco takového dělal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Bla bla bla.

Vražda je porušením něčích práv (a státy se jí dopouštějí zdaleka nejvíce).
Ponechání si plodů vlastní práce není zločinem, ale naopak zabránění zločinu.

ad3) Vždy potěší, když nějaký mudrc o mě ví víc, než já sám

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Lidé jsou různí a je to jejich problém.
Lidé jsou různí a i to je důvodem, proč je nesmysl hnát je do nějakého jednotného uniformního řešení.

"Státní systémy fungují na úrovni států, nikoliv zeměkoule" je věta asi jako kdybych já řekl: "ale v létě je tepleji, než v zimě".
Když se oprostíte od prvků víry a propagandy, tak uvidíte, že můj vztah k Bruntálci a Somálci je stejný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pokud po ženě manžel chce, aby seděla doma, tak by stejně tak ona po něm mohla chtít, aby ji přispíval např. do 3. pilíře.

Hlavně to nic nemění na faktu, že ženy čerpají penzi daleko déle!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/4