Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Když se skáče po mrtvole. Střídání v Bílém domě provází pachuť pomsty

19. 1. 2021
 24 413
24 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Všichni právníci, zleva, zprava, zprostředka, se víceméně shodnou, že ze strany prezidenta Trumpa šlo o ústavní delikt, který není možné nechat jen tak být."

Tady je zjevně přání otcem myšlenky. Aby byl skutek žalovatelný, musí jít o trestný čin a jeho spáchání musí zahrnovat zneužití úřadu (krásně vysvětleno např. zde: https://cs.gatestoneinstitute.org/15169/zneuziti-impeachmentu). Vlámala se snad do Kapitolu na Trumpův rozkaz tajná služba?

Že Trump někde řečnil nebo tweetoval není zneužití úřadu, řečnit a tweetovat může každý. Je ostatně otázka, zda šlo vůbec o trestný čin. A že se jeho jménem zaklínali nějací výtržníci ještě nedokazuje, že je tam fakt poslal - jiní se zaklínají třeba jménem svého oblíbeného proroka a kdo ví, jestli k nim vlastně osobně promlouvá.

Ale samotná žalovatelnost skutku je ten nejmenší problém. Impeachment je žaloba na prezidenta - soudní proces, kdy Sněmovna reprezentantů vystupuje jako žalobce a Senát jako soud. A jako takový by měl Senát nestranně posuzovat důkazy, není to hlasování o popularitě. Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů se předkládáním důkazů moc neobtěžovala, Trump je přece arciďábel a to stačí. Každý normální soud by takto odfláknutou žalobu obratem shodil ze stolu, tady se tak zdá se nestane. Má snad někdo pocit, že se Trumpovi dostane spravedlivého procesu?

"Zásadovost a věrnost Ústavě, která je v Americe opravdu vším, nedala demokratům moc prostoru k tomu, aby jednali jinak."

Opravdu? Zásadovost měli možnost projevit, když mnozí politici - většinou z jejich řad - podporovali násilné řádění BLM. A co se věrnosti Ústavě týče, spíš mi přijde, že si právě na její úkor udělali prostoru poměrně dost: "Impeachment is about whatever the Congress says it is." Zdroj: https://www.realclearpolitics.com/video/2017/09/21/maxine_waters_impeachment_is_whatever_congress_says_it_is_no_law_that_dictates_impeachment.html

Demokraté už podruhé kašlou na Ústavu a v duchu hesla "účel světí prostředky" vedou proti Trumpovi něco, co nelze označit jinak než politický proces. Ve své ideologické zaslepenosti s radostí svrhnou právní stát, jen aby se mu pomstili. Neudělají z něj jen mučedníka, udělají z něj "politického vězně" a USA se tak zařadí po bok Číny, Ruska, Běloruska, Severní Koree a arabských despocií. Asi by si měli z názvu strany konečně vyškrtnout "demokratická", osla si mohou nechat.

Nahlásit
-
22
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Takto by sa dal ospravedlniť aj Hitler.
Nikoho nezabil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

Swamp 'fortified' elections. A tzv. Katedrála znechutila Trumpa i leckterým republikánům, pomocí šikovných dezinformací typu Fine People Hoax. Navíc zneužití tajných služeb ve FISA/Russia Gate a výzvy k cenzuře jasně vypovídá, jak se to má s uctíváním ústavy a demokratických procesů.
Ono už to začlo za Obamy, když poštval IRS na Tea Party a ZS na novináře (AP agentura spying).

Z toho jasně vyplývá, že establishment udělá cokoliv, aby nový Trump nikdy nepovstal.
Trumpovy voliče považují za odpad společnosti a podle toho se k nim budou chovat.
Udělají z nich Domestic Terrorists, včetně Libertariánů (viz interview bývalého šéfa CIA Brennana - ten mimochodem v 70. letech volil CPUSA).

Na reformu volebního systému se v tichosti zapomene.
Kdo bude mít kecy, toho prostě zavřou. Buď za šíření nenávisti nebo po auditu IRS, vždycky se něco najde.

Nahlásit

-
0
+

Asi se tam vidí, jak zas objímá stromy...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Schválil lesní školky. Víc nevím :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To si právě nerozumíme.
Prezident země s parlamentní demokracií nemá co prosazovat, na to máme dvě komory parlamentu.
Těch prasáren je celá řada - od prezentování země jako prorusky orientovsné, přes poklonkování číně, kdy policajti v praze bušili do lidí s tibetskou vlajkou, mluva hodná hospodského povaleče (kunda se neříká, Bohušu), obklopení se na hradě mafií třetí cenové skupiny, Mlynář bez bezpečnostní prověrky, vyznamenání všech těch osobmostí, před kterými bych si na chodníku uplivnul, celková dehonestace nejvyššího úřadu jeho hnusnými hrami (peroutka a další...), a ještě mluvčí Ovčáček, takové arogantní pako....Nic z toho nejde žalovat, a všechno jsou to ubožácké sviňárničky a prasárny.
Že zastává některé rozumné postoje?
Vždyť to je s tím, co ze sebe udělal každému buřt, za hranicemi je všem k smíchu, stejne jako Babiš...

Zeman byl fakt někdo, ne že ne, ale přesně to shrnuka paní Drábová.."máme všichni dobré i šoatné vkastnosti, a někdy se bohužel stane, že nám na stará kolena ty špatné přerostou přes hlavu"...Z jednoho z největších politiků země se stal pomstychtivý ubožák, který ji poškozuje, to je celé...
Trump dokázal lecos - snížení daní, narovnání rozpočtu EU na zbrojení, Izrael...Co pozitivního dokázal Zeman? Nemusíte říkat tři věci, stačí jedna jediná...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A už to začalo, prý "národ se musí postavit nadřazenosti bílé rasy". Celkem by mě zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby všichni běloši týden nepřišli do práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Ano. Nixonovi se měřilo cela jiným metrem, než třeba Kennedyům. Antikomunismus v sedmdesátých letech zkrátka "nefrčel". Hezky to popisuje Rio Preisner ve své "Americaně".

https://www.databazeknih.cz/knihy/americana-1-zprava-o-velmoci-139570

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já bych si nebyl tak jist.
V USA milují autora fašistického New Dealu (hitler-like stavba dálnic na dluh) a zavrhují Nixona, který podle mě nebyl až tak špatný prezident (relativně, všichni politici samozřejmě jsou sociopati), jen se nechal nachytat při něčem, co ale podle mě v této branži dělá víceméně kde kdo.

Lidi si nepamatujou ty, kteří jim snížili daně, ale ty, kteří je masivně okradli jen proto, aby mohli zapíchnout vlajku na nějakém kusu šutru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Mě by zajímalo, až pomine to křepčení kolem Bidena, až se budou střízlivě posuzovat výsledky jeho prezidentování, v jakém světle se jevit prezident Trump. Jsem přesvědčen, že bude mnoho lidí, kteří ho budou posuzovat velmi pozitivně. Ta všeobecná naivita lidí s oslavou nového "krále" na úkor toho končícího je nepochopitelná.

Nahlásit

-
8
+

Víte, když se na to blíže podíváte, pak Zeman zas tolik prasáren, co by prezident, nespáchal. Spíš bych řekl, že si nevidí do úst a zbytečně se naváží do určitých názorových skupin. Třeba novináře nesnáší, a logicky, oni mu to nedarují. Ale v reálném rozhodování se chová jako pragmatik a jeho kroky jsou konzistentní a předvídatelné. Je třeba uznat, že ve vztahu k Izraeli, k terorizmu, nelegálnímu přistěhovalectví nebo k EU jsou jeho názory jasné a srozumitelné, slušně argumentované. To bohužel, mnohým politikům schází nebo na to nemají. Já nejsem žádný jeho advokát ani obdivovatel, jen nemám rád jednoduché soudy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

To, že jsme svědky "konce současné formy kapitalismu", je poněkud nepřesné.
On to totiž nebyl kapitalismus v skutečném významu tohoto slova ani tehdy, kdy se do toho začala vlamovat ta všespásná "sociálna sprvodlivosť", co teprve až to vlamování bude dokonané ...
Ale to jenom tak pro utřídění pojmů a dojmů, soudruzi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

To dá rozum, pravičáci akoČadca se do socialistických stran jen hrnou :-)
Co to v té Antifě máte za matroš?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

https://wtfhappenedin1971.com

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano. A je to důsledkem měnové politiky FEDu a některých politik vlády.
Takže doufám, že jako řešení navrhujete zrušení FEDu a omezení velikosti vlády tak na čtvrtinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Pokud jde o mě, budou se v pekle doufám smažit všichni politici. Ale Boží soudy mi nepřísluší, já jsem psal o soudech tady na zemi a k těm mám značné výhrady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechápu v čem vidíte tu paralelu. Asi budete muset svůj argument Hitlerem víc rozvést a pokud možno i ozdrojovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Přesně tak, Zeman také nikdy neporušil žádný zákon, a těch prasáren co napáchal, to mu vydá na tisíc let v pekle...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Toto je snáď prvý článok, kde sa v súvislosti s tým, čo sa vlastne v USA deje, spomína spojenie "sociálna spravodlivosť".
To je ten úder po hlavičke.
Pokud politici neprosadí radikální změny, které zastaví narůstající nerovnost mezi lidmi, dojde už v příštím desetiletí ke vzpouře a rozpadu společnosti. S tímto varováním nepřichází žádný komunista ani socialista, ale jeden z nejznámějších žraloků západního finančního světa, americký miliardář Ray Dalio.
I když se v poslední době snaží takzvaně „zachránit svět“ před sociální katastrofou i mnozí další bohatí lidé, v případě devětašedesátiletého Dalia je varování před „koncem současné formy kapitalismu“ obzvlášť pikantní. Jedná se totiž o finančníka, který své jmění odhadované na 18,4 miliardy dolarů, získal především spekulativními obchody a správou rizikových „hedgeových“ fondů.

Na jednom z použitých grafů ve své eseji Dalio tvrdí, že
60 % Američanů se za posledních 50 let vůbec nezvedly reálné příjmy, zatímco zbytku těch bohatších stouply o 40 %. Desetině těch nejbohatších dokonce dvojnásobně.

V další grafice pak Dalio dokládá, že
pouze polovina všech obyvatel USA má dnes vyšší reálný plat, než jaký měli jejich rodiče. V sedmdesátých letech minulého století přitom bralo více peněz, než jaká byla reálná mzda jejich rodičů, kolem 90 % pracujících.

Nahlásit

-
-8
+

Radikálna ľavica? Kto to je? AOC a jej sesterstvo? To sotva.
Demokratická strana to sú vlastne dve strany pod jednou strechou.
A Kamala Harris? Pravičiarka akoBrno. Ešte nevie čo ju v USA čaká - rozdelená spoločnosť, ale tým deliacim prvkom je problém sociálnej spravodlivosti.
Zdá sa, že to netušia ani demokrati a ani republikáni. Tí už vôbec nie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Takto by sa dal ospravedlniť aj Hitler.
Nikoho nezabil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-11
+

Dementní dědek je jen loutka, která si bude užívat, že jí říkají "pane prezidente", vládnout budou jiní, mnohem horší. Vzpomeňme si na Zdeňka Nejedlého.
Události v Kapitolu jsou jen záminka, asi jako emžská depeše anebo vražda neoblíbeného arcivévody. Tak ať si Amíci užijí vládu radikální levice, za to, co v posledních letech napáchali, si to zaslouží.

Nahlásit

-
7
+

"Všichni právníci, zleva, zprava, zprostředka, se víceméně shodnou, že ze strany prezidenta Trumpa šlo o ústavní delikt, který není možné nechat jen tak být."

Tady je zjevně přání otcem myšlenky. Aby byl skutek žalovatelný, musí jít o trestný čin a jeho spáchání musí zahrnovat zneužití úřadu (krásně vysvětleno např. zde: https://cs.gatestoneinstitute.org/15169/zneuziti-impeachmentu). Vlámala se snad do Kapitolu na Trumpův rozkaz tajná služba?

Že Trump někde řečnil nebo tweetoval není zneužití úřadu, řečnit a tweetovat může každý. Je ostatně otázka, zda šlo vůbec o trestný čin. A že se jeho jménem zaklínali nějací výtržníci ještě nedokazuje, že je tam fakt poslal - jiní se zaklínají třeba jménem svého oblíbeného proroka a kdo ví, jestli k nim vlastně osobně promlouvá.

Ale samotná žalovatelnost skutku je ten nejmenší problém. Impeachment je žaloba na prezidenta - soudní proces, kdy Sněmovna reprezentantů vystupuje jako žalobce a Senát jako soud. A jako takový by měl Senát nestranně posuzovat důkazy, není to hlasování o popularitě. Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů se předkládáním důkazů moc neobtěžovala, Trump je přece arciďábel a to stačí. Každý normální soud by takto odfláknutou žalobu obratem shodil ze stolu, tady se tak zdá se nestane. Má snad někdo pocit, že se Trumpovi dostane spravedlivého procesu?

"Zásadovost a věrnost Ústavě, která je v Americe opravdu vším, nedala demokratům moc prostoru k tomu, aby jednali jinak."

Opravdu? Zásadovost měli možnost projevit, když mnozí politici - většinou z jejich řad - podporovali násilné řádění BLM. A co se věrnosti Ústavě týče, spíš mi přijde, že si právě na její úkor udělali prostoru poměrně dost: "Impeachment is about whatever the Congress says it is." Zdroj: https://www.realclearpolitics.com/video/2017/09/21/maxine_waters_impeachment_is_whatever_congress_says_it_is_no_law_that_dictates_impeachment.html

Demokraté už podruhé kašlou na Ústavu a v duchu hesla "účel světí prostředky" vedou proti Trumpovi něco, co nelze označit jinak než politický proces. Ve své ideologické zaslepenosti s radostí svrhnou právní stát, jen aby se mu pomstili. Neudělají z něj jen mučedníka, udělají z něj "politického vězně" a USA se tak zařadí po bok Číny, Ruska, Běloruska, Severní Koree a arabských despocií. Asi by si měli z názvu strany konečně vyškrtnout "demokratická", osla si mohou nechat.

Nahlásit

-
22
+

Velkorysost?? Právě na sebemenší náznak "kolaborace", "krytí zločinů" či "zametání pod koberec" Bidenem číhají Ultras z jeho strany jak sršáni. Alexandria Ocasio-Cortezová všeobecné "uzdravování" Ameriky mileráda naordinuje i Demokratickému prezidentovi.

Nahlásit

-
7
+

Tady velkorysost není vhodá, byla by totiž pokládána za slabost.

Nahlásit

-
4
+

Podívejme, článek o Trumpovi bez ideologické břečky. Počítám, že tento článek považují ve finmagu za extrémně pravicový :-)

Nahlásit

-
3
+