Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Babiš měl smůlu, potopa přišla už za něj

6. 11. 2020
 67 524
129 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

To vše co se v článku píše je pravda a kdo věci sledoval tak to věděl.

Co se ví dál:

1. Leadership AB a jeho podnikatelské know how je založeno z velké části na, stručně řečeno, netržní ekonomické strategii, tudíž nulové zkušenosti a nutnosti se orientovat ve zdravých ekonomických zákonitostech.
2. Akcelerátorem jeho politické moci byla a je jednak politická neschopnost opozice, servilita jeho politických souputníků a přisluhovačů a jednak politická negramotnost jeho voličů.
3. Akcelerátorem současné a blížící se ekonomické situace v ČR je odborářský pokřik Středuly (takto potenciálního kandidáta na prezidenta sic) a všech těch státem placených zaměstnanců, kteří využili situace a zvrátili poměr výše platů ve státní sféře ve svůj prospěch na úkor sféry produkční.
4. Hamáčkem zmíněná komise jsou parlamentní volby 2021. Netřeba nic vyšetřovat.
5. Každý zodpovědný občan se mohl/měl alespoň orientovat a na přicházející situaci se mohl/měl dle svých možností připravit. Je jen na něm a na jeho obranných mechanizmech jak se s nastávající situací vypořádá.
6. Již dnes je jasné nebo alespoň velmi pravděpodobné (vzhledem ke všeobecné politicko-ekonomické gramotnosti), že po volbách to nově vzniknuvší vláda v krátké době odskáče a přijde doba ještě horší vlády než je ta dnešní.
7. Za povšimnutí ještě stojí ta hradní kohorta a její pokusy vyždímat z posledních chvil panování co to jde, za převažujícího aplausu dezorientované veřejnosti.

Howgh, domluvil jsem :-)

Nahlásit
-
109
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Dnes již klasické nesmysly o šetření státu v dobrých časech, aby měl stát co utrácet v těch zlých. "Pouhé" zastavení růstu dříve stabilně rostoucího státního dluhu panu Páleníčkovi nestačí, přitom jde z hlediska polistopadového vývoje státního dluhu o zcela zjevnou a nepřehlédnutelnou kladnou výjimku z jinak z velmi neutěšeného stavu. On tuto situaci označuje slovy totální rozvrat veřejných financí. :-) A pokud má na mysli současné deficity, pak vše je v nejlepším pořádku. Ceny příliš rychle nerostou ani neklesají a nezaměstnanost se vzhledem k vážnosti situaci vyvíjí celkem dobře. A pokud tento vývoj doprovází razantní růst deficitu, nejde o nic zavrženíhodného. Jde jen o pasivní odraz vývoje chodu ekonomiky a jen na kondici tohoto chodu záleží. Na velikosti státního dluhu jednoduše nezáleží.

Pan Páleník znovu doporučuje státu spořit v dobrých časech. :-) Problematičnost uvedeného konceptu spoření v dobrých časech na zlé časy spočívá v tom, že již tento (zdánlivě bohulibý) záměr může urychlit příchod oněch zlých časů, ne-li je přímo vyvolat. Současně platí, že ty dobré časy zde nenastaly pouze díky oživení okolních ekonomik. Dobré časy zde nastaly rovněž díky onomu zvyšování mezd a důchodů, resp. především díky tomuto. Nebýt růstu životní úrovně, ocitli bychom se ve státě stále chudých občanů, kteří by se s dopady krize potýkali mnohem hůře, než máme možnost nyní. Takže opak je pravdou. Aktivní spoření státu v dobrých časech jen zanechá obyvatelstvo mnohem zranitelnější v krizi, kterou tím svým spořením může stát jen uspíšit nebo prohloubit. Naopak stát musí dobrých časů využít k tomu, aby z nich těžili všichni, tedy i státní zaměstnanci a důchodci. Pokud by stát chtěl zvedat důchody a platy státních zaměstnanců v krizi, ozval by se zase ryk rozpočtově "zodpovědných" bláznů, jako jsme toho svědky právě nyní v souvislosti se snížením daně z příjmů na 15% z hrubé mzdy.

Jinými slovy i díky onomu kritizovanému nevytváření rozpočtových rezerv jsme se díky zvyšování platů a důchodů ocitli v tak dobrých časech, v jakých jsme se před krizí ocitli. Pokud bychom se po Kalouskovsku tehdy "odpovědně" chystali na ty zlé časy, pak by ty dobré časy nebyly tak dobré, jak jsme je zažili, pokud bychom se nějakých dobrých časů vůbec dočkali. I zde platí, něco za něco. I příprava na zlé časy něco stojí. Za onu přípravu na zlé časy bychom platili tím, že ony dobré časy by nebyly tak dobré, jak by mohly být.

Lze tak shrnout, že chystáním se na ty zlé časy by se stát předem a jistě(!) vzdával zčásti oněch časů dobrých, a to vše pouze z důvodu možného(!) budoucího příchodu časů zlých! A přitom úplně zbytečně! Uvedeným spořením státu na zlé časy pouze u jednotlivých občanů (či rodin) zajistíme, že časům zlým budou čelit v relativně slabší ekonomické kondici, když současně stát žádné rozpočtové rezervy na horší časy vůbec nepotřebuje, jak vysvětluji dále.

Od liberála bych navíc očekával, že bude horovat spíše za to, aby se na horší časy připravoval individuálně každý jednotlivec(!), podle svého uvážení a ne stát. Z hlediska připravenosti na horší časy mi přijde určitě vhodnější, pokud budou dané situaci čelit primárně jednotlivci s jejich vlastními rezervami. A je pouze jejich věcí, zda si individuálně dobrých časů užijí na plno, nebo část svého majetku použijí na tvorbu rezerv pro příchod jejich individuálních horších časů. Proč by toto měl za ně dělat stát? Stát by pouze v dobrých časech jednotlivcům neměl komplikovat tvorbu oněch individuálních rezerv jalovými a zbytečnými snahami o dosahování rozpočtových přebytků (vysoké daně, fiskální restrikce, fiskální "odpovědnost"...), a to platí jak pro dobré, tak pro špatné časy!

Nyní k tomu, jak by měl stát v dobrých a zlých časech využívat své rozpočtové možnosti. Pokud stát hospodaří v dobrých časech v podstatě vyrovnaně, čehož jsme byly v minulých letech svědky, pak lze takové chování státu v dobrých časech považovat za odpovědné, úspěšné a prospěšné. Ve zlých časech by pak stát měl pomáhat státními penězi všude, kde je potřeba, bez ohledu na rozpočtové "následky" s cílem eliminovat co nejvíce dopady dané krizové situace. K tomu však stát nepotřebuje předem tvořit žádné finanční rezervy.

Dané problematiky se dotýká rovněž obecně rozšířený omyl, že v krizi vzniklé státní dluhy bude někdo muset v budoucnu splatit. Z hlediska chodu ekonomiky (o to jediné tady jde) je totiž výše státního dluhu zcela irelevantní veličinou. Nebudu moc přehánět, pokud napíšu, že údaj o státním dluhu je jen bezvýznamným číslem zapsaným kdesi v účetnictví státu. Koho zajímá, jak velké toto číslo je a proč?

Stát a jeho v podstatě bezmezné možnosti zadlužit se, zde máme právě proto, aby v krizích nemuseli zbytečně trpět občané státu a firmy v něm podnikající. Stát a jeho státní rozpočet je v podstatě bezedným absorbérem všech negativních ekonomických šoků, umožňující bez fatálních následků přečkat i velmi zásadní narušení chodu ekonomiky.

Chápu, že tento způsob náhledu na státní rozpočet je v příkrém rozporu se současnou doktrínou fiskální "odpovědnosti". Jenže doktrína fiskální "odpovědnosti", která hlásá, že státní dluhy je třeba mít pod kontrolou, neboť jednou přijde den, kdy budou muset být splaceny, je zcela chybná. K tomu, aby státní dluhy musely být splaceny neexistuje jediný racionální ekonomický důvod.

Proč není nutné splácet státní dluhy?

Principiální důvody:

Kdo je dlužníkem a kdo tedy má splácet státní dluh, je každému jasné. Z právního hlediska je subjektem, který má povinnost splatit státní dluh je formální dlužník, kterým je stát. Avšak jak může stát, který není podnikatelsky aktivním subjektem (a tak to má v tržní ekonomice být) splácet své dluhy? No jedině z příjmů, kterými disponuje, tedy převážně z daní, které platí firmy a občané. Lze tak uzavřít, že skutečnými (nikoliv jen formálními) dlužníky ve vztahu ke stáním dluhům jsou daňoví poplatníci daného státu.

Obdobně netriviální je ale i otázka, kdo je věřitelem státu. Jednoduchá, ale velmi zavádějící odpověď zní, že věřitelem státu jsou aktuální majitelé státních dluhopisů. Uvedené ale platí jen ve vztahu k zcela marginální části státního dluhu (typicky v případech, kdy stát prodává své dluhopisy přímo občanům). Drtivá většina věřitelů jsou ale opět občané a firmy (z nichž drtivá většina jsou také daňovými poplatníky). Zjednodušeně se dá totiž říci, že primárními věřiteli státu jsou aktuální držitelé peněz, které banky vytvořily v okamžiku, kdy tyto peníze půjčily státu. Jinými slovy věřiteli státu není opět nikdo jiný, než zase daňový poplatníci, kteří by tak měli penězi jimi odvedenými na daních splácet státní dluhy v podstatě sami sobě. Ekonomická nesmyslnost této situace, kdy někdo splácí dluh sám sobě, je zřejmě evidentní.

Dalším principiálním důvodem, proč splácení státního dluhu je nesmyslné, spočívá v tom, že peníze, které nejprve stát vybere na daních od daňových poplatníků a pak jimi splatí bankám státní dluh, v bankách prostě zaniknou. Nikdo ty peníze nezíská, nikdo z toho nemá nějaký reálný prospěch. Po pokusu o splacení státního dluhu by tak zde zůstala pouze trpká pachuť z navýšení daní, které bylo nutné pro vybrání dostatečně velké částky, tak aby mohl být státní dluh splácen, pokud by tedy takové zvýšení daní nevedlo nakonec k opačnému vývoji, tedy k poklesu ekonomiky a naopak sníženému výběru daní a tedy naopak k růstu státního dluhu, namísto jeho splacení. Platit státu dvojnásobné daně jen proto, aby peníze, které odvedete následně zanikly, je neobhajitelná absurdita. Stejně tak krach státu vůbec nic neřeší, protože s dluhy státu při něm zaniknou i úspory (či obecně peníze) firem a občanů daného státu.


Praktické důvody:

Pokud připustíme, že státní dluhy by měli občané a firmy splatit, pak nám zde vyhřezne další absurdita tohoto počínání. Splacením státního dluhu totiž stát a občané a firmy v něm sídlící vůbec nic nezískají. Splacením dluhu sice dojde k tomu, že v kolonce státní dluh bude zaúčtována nula, současně ale občané a firmy daného státu o částku splaceného dluhu zchudnou. Tato situace nás tedy staví před otázku: chceme splnit naši pseudomorální povinnost splatit státní dluh za tu cenu, že o výši státního dluhu zchudneme a odměnou nám bude jen neuchopitelný "dobrý" pocit nulového státního dluhu? Nebo se smíříme s tím, že ve státním účetnictví je zapsána cifra představující státní dluh a dál budeme pokračovat ve svých životech bez zbytečného násilí v podobě splácení státního dluhu, kterým nikdo nic nezíská?


Z vnějšího pohledu pak celá věc vypadá následovně. Buď bude existovat stát s bohatými občany a firmami a prosperující ekonomikou, který je ale zadlužený, nebo budeme vidět stát sice oddlužený, avšak s chudým obyvatelstvem a firmami a s decimovanou ekonomikou. Třetí (v případě marných snah o splacení státních dluhů ta nejpravděpodobnější) možnost je ta, že se stát neúspěšně pokusí o splacení nesplatitelného dluhu, kdy zde zbyde ještě zadluženější stát navíc se zchudlým obyvatelstvem a zdecimovanou ekonomikou. Pro mě je volba zcela jasná. Volím raději život bohatých jednotlivců v zadluženém státě s fungující ekonomikou, než jistotu živoření ve zdecimované ekonomice s chudým obyvatelstvem v možná(!) oddluženém státě, pravděpodobněji však ve státě ještě více zadluženém.

Dalším důvodem, proč je splácení státního dluhu jen zbytečným masochismem je skutečnost, že "problém" státního dluhu lze vyřešit velmi efektivně a elegantně tak, že jej prostě na trhu skoupí centrální banka daného státu, což se v posledních letech v podstatě běžně děje v rámci kvantitativních uvolňování. Vzhledem k tomu, že centrální banku vlastní stát, pak nastává situace, kdy stát dluží instituci, kterou sám vlastní, tedy z určitého pohledu dochází k tomu, že stát formálně již nedluží dřívějším "cizím" držitelům státních dluhopisů a namísto toho dluží nově sám sobě.


Nevyčítejte tedy vládě, že Vás neškrtila v dobrých časech, protože byste dnes nebyli v takové ekonomické kondici, v níž jste nyní. To, že si stát nevytvořil v dobrých časech rezervy na zlé časy není z mnoha výše uvedených důvodů vůbec důležité. Naopak by bylo chybou, pokud by se o to stát pokoušel. Navíc konkrétně ČR je jednou z nejméně zadlužených vyspělých zemí, takže k dalšímu zadlužování z titulu absorbce i velmi vážných ekonomických šoků má stále obrovský potenciál, bez toho, že by hrozilo, že na nás zaklekne ECB a/nebo MMF s tím, že si tady žijeme moc nad poměry, jako se to stalo Řecku. Také z tohoto důvodu je potřeba mít skutečnou měnovou autonomii, tedy vlastní měnu a vlastní centrální banku, která má příslušné pravomoci a potřebnou míru autonomie, což právě Řecku tehdy tak citelně chybělo.

Uvedl jsem spoustu důvodů, proč by se nemělo trvat na tom, že se státní dluh musí splatit. Zajímalo by mne tedy, zda někdo má relevantní a silnější důvody, proč by se na splacení státního dluhu mělo pohlížet jako na zcela nevyhnutelné.

Z uvedeného by mělo být zřejmé jako strašně hloupá a jalová je kritika pana Paleníčka. :-)

Nahlásit
-
-90
+

Diskuze

Kolikže tedy procent svého výdělku civilizovaně dáváte na pomoc Bangladéšanům?
Nebo vy jste nějak určil, o koho se postarat JE znakem civilizovanosti a naopak o koho už se starat nemusíme a při tom dle vás stále zůstaneme civilizovanými?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nastavit to jen podle počtu dětí je nesmysl.
Není dítě jako dítě. Jedno dítě nás všechny může stát miliony (např. proto, že si ho rodiče pořídili ve věku 43 let a to dítě má kompletní sbírku všemožných vad, nebo proto, že rodiče na výchovu a vzdělání toho dítěte budou kašlat a vychovají jen dávkaře) a nikdy nic nezaplatí. A jiné dítě může platit sociální a zdravotní odvody z půlmilionové mzdy.
Ten rozdíl mezi těmito dvěma dětmi je DALEKO VĚTŠÍ, než rozdíl mezi bezdětným a někým, kdo má děti, které budou celý život pracovat za mediánovou mzdu (a z ní odvádět soc a zdrav poj).

Pokud by zde měla být návaznost na děti, tak jedině NA SVOJE. Když Lojza investuje do vzdělání svých dětí po 1.5 milionu, měl by mít nárok na výnos této investice. A ne že Tonda, který do vzdělání svých dětí neinvestoval ani korunu (a ty pak budou čistými daňovými příjemci), bude v penzi žít z odvodů Lojzových dětí!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No:

A) Lidé sice mají geneticky zakódovanou touhu po dětech, ale mnozí tento pud uspokojí jediným mazánkem (nebo čivavou). Čivava jim penzi nezaplatí. A jeden mazánek jen když bude opravdu vysoce produktivní (což je možné, ale není to pravidlem). Pokud si toho mazánka ovšem nepořídí ve čtyřiceti - včetně kompletní sbírky všech "disxxxxx" poruch učení a dalších vrozených vad (dna od půllitrů na očích od útlého věku, astma, alergie, kyčle, ...), což opět způsobí, že dané dítě jim na nic nepřispěje, naopak celý život bude potřebovat léčbu a další drahou pomoc. Což považuji za VĚDOMÉ riskování (s rostoucím věkem prostě procento vad prokazatelně roste), ale bohužel dnešní socialismus (tu péči jim povinně zaplatí všichni a stejně tak je všichni v penzi budou živit, přestože vědomě přivedli na svět dítě, které nikomu na nic nepřispěje) k tomuto morálnímu hazardu vede.

B) Fulda to myslí tak, že kdo děti nemá, ušetří dost peněz (ona výchova dětí je docela drahý koníček - i když i zde platí, že někdo do výchovy a vzdělání dítěte investuje 5 mega a někdo jiný ani korunu, jen na něj bere dávky, případně ho pošle žebrat či krást). Takže kdo děti nemá, tyto peníze (ale kolik to je? -1M až 5M?) může ušetřit, dát si je stranou na penzi. Ale zároveň by dál (podle RF) měl platit v plné výši sociální pojištění. Což mi přijde trochu na ránu, tedy.

Ale hlavně: není možné vymyslet jednotný a povinný systém, který by byl pro všechny OK, pro všechny výhodný a pro všechny spravedlivý. Jediný morální a spravedlivý systém je Svoboda = každý si spoří kolik chce a jakou formou chce. Někdo si pořídí a dobře vychová 4 děti, někdo rozjede rodinnou firmu (a ty na stáří předá dětem výměnou za doživotní rentu, nebo ji prostě prodá), pořídí 3 byty, akciové portfolio, zlato, bitcoin, sbírku obrazů, atd... co je komu bližší, ideálně od každého něco (diverzifikace).
Jednotný a povinný systém vždy povede pouze k amorálnosti, neefektivitě, morálnímu hazardu a nakonec ke krachu tohoto uměle vytvořeného a na donucení založeného systému. Dříve či později. Neodvratně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Stále čekám na politickou stranu, která slíbí rovný důchod všem - například ve výši 20% průměrné hrubé mzdy. Bez ohledu na to, kdo zplodil kolik dětí, kdo akademiky a kdo kriminálníky, kdo příspíval společnosti a kdo jen parazitoval.

Ubydou úředníci Správy sociálního zabezpečení, netransparentní výpočty důchodu, jalové diskuze na téma jak nastavit spravedlivý důchod, cesty jak nakupovat volební hlasy...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Dnešní průběžný systém je vzhledem k lidem, co nemohou mít děti "skvěle dotažený", protože ačkoliv bezdětní nebyli nuceni vynaložit prostředky na výchovu vlastních dětí, důchody jim budou platit děti těch ostatních. :-) Nicméně tuto dotaženost průběžného systému nepovažuji za něco pozitivního. Naopak je to systémová chyba jinak velmi dobrého důchodového systému. Znovu opakuji, že pro bezdětné lidi je jedinou přirozenou cestou, jak získat prostředky na žití v důchodu, spořit a investovat a ne brečet, že děti budou platit důchody svým rodičům a už ne bezdětným, kteří žádné děti nemají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesmysl. Kolektivní spoření zde nemáme od Bismarcka, nýbrž až od zavedení 3. píliře, který není pouze pro bezdětné, ale pro všechny a je 100% zásluhový. Od Bismarcka tu máme průběžný systém, který nemá se spořením nic společného.

Zásluhová složka pro bezdětné by spočívala v tom, kolik si naspoří ve "fondu" pro bezdětné. A aby chudí bezdětní nebyli v důchodu chudými bezdomovci, tak by ani u spoření ve "fondu" pro bezdětné nemohla být 100% zásluhovost. Proč mám pořád pocit, že nikdy nechápete, co píšu? Asi to bude tím, že to fakt nechápete. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Neměl jsem na mysli "svobodu nemít děti" nebo je mít až v pětatřiceti nebo pětačtyřiceti. Touha zplodit potomstvo je (myslím si) vlastní většině jedinců (s výjimkou pošibaných), některým to ale bohužel není dáno ani v osmnácti, natož v pětačtyřiceti. Proto mi návrh na propojení důchodového zajištění se spoluúčastí potomstva přijde přinejmenším pro tuto (obvykle dost nešťastnou) skupinu lidí poněkud nedotažený. Nic jiného v tom není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když tu diskusi nečtete a nevíte o čem je, tak na ni nereagujte. Ptal jsem se, jak by bylo možné vyřešit navrhovanou „zásluhovou složku“ pro důchodce bezdětné nikoli z vlastní viny. „Kolektivní spoření“ všech (nejen bezdětných) tu máme už teď, snad od Bismarcka, výsledek bude stejně náraz hlavou do stropu, takže tento nápad je úplně mimo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A největší obrat s marihuanou má ospravedlnit ty všechny ostatní "komodity" a "služby"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Takhle ale uvažujete právě Vy, takže byste měl psát spíše o vorlíčkonomice. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale tady nejde o nějaký "povinný" vrh mláďat. Jde o to, aby si ti co nemají děti (z jakéhokoliv důvodu), nenechávali platit důchody dětmi těch druhých a namísto toho si z peněz, které "ušetří" na tom, že nemuseli vychovat své děti, na svůj důchod našetřili.

Civilizovanost společenství obecně spočívá v tom, že se daná společnost, ať už na úrovni rodin, obcí, krajů, státu... postará o staré, nemocné a bezbranné (typicky děti a invalidé), bez ohledu na princip, který k tomuto cíli povede. Pokud zde bude systém, kde se o prarodiče a nemohoucí rodiče starají jejich potomci, resp. rodinní příslušníci a bude fungovat, lze takový systém označit za civilizovaný. Když totéž zajistí zákony na agregátní úrovni státu, pořád to bude civilizovaný stát. Pokud se stát spolehne na nějaký princip, který nebude v daném ohledu fungovat, půjde o necivilizovaný stát. Jestli je ten princip stejný jako za lovců mamutů je irelevantní. Jde o jeho funkčnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ti, kteří nemohou mít děti, si ale mohou na své důchody naspořit (investovat), protože jejich životní náklady jsou v porovnání s rodiči právě o náklady na výchovu dětí nižší. A pokud namítnete, že někteří nejen, že nemohou mít děti, ale maní navíc tak malé příjmy, že by si neměli z čeho naspořit, pak je zde možnost zavést kolektivní spoření všech bezdětných, z něhož se budou vyplácet důchody s méně než 100% zásluhovostí tak, aby ti co si naspoří málo, měli důchod, z kterého se dá žít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na darknetu dělala největší obrat marihuana.
(Zdroj: Sex, drogy a bitcoiny).
A co se děje po světě teď?
https://www.respekt.cz/denni-menu/americke-colorado-diky-legalizaci-marihuany-bohatne-a-ma-efektivnejsi-policii

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Bez souhlasu všech těch občanů, často vyloženě proti jejich vůli = je to tedy entita kriminální povahy."

Zase píšete úplné nesmysly. Jaké jednání má kriminální povahu určuje ten stát, resp. zákonodárný sbor, jako orgán toho státu. Těžko tedy můžete připisovat kriminální povahu státu samotnému. To je jednoduše nesmysl. Vaše individuální hodnocení toho, co má výhradně podle Vás kriminální povahu, je zcela irelevantní a směšné. Pojem kriminální povaha má smysl a účel ve společnosti, která se nějakým způsobem sjednotila na pravidlech pro takové posouzení. Pojem kriminální povaha ale nemá žádný smysl ani účel v prostředí, které tvoří neorganizovaný shluk nezávislých jednotlivců, kde si může rozhodovat, co je a co není kriminální, každý sám, bez ohledu na ostatní. V takovém prostředí postrádá smysl velmi velké množství pojmů. Není divu, že pak zcela ignorujete obsah a účel, resp. existenci pojmů (jako je např. daň, zákony, stát..), jež mají smysl a účel pouze v organizované společnosti a v neorganizovaném shluku jednotlivců (v anarchii), který se Vám jako prostředí pro život tak líbí, pak samozřejmě tyto pojmy žádný smysl ani účel nemají. Vraťte se zpět do reality. :-)

Jediný případ, kdy by mohlo jít o relevantní úvahu tohoto typu, je situace, kdybyste například podle měřítek nějakého referenčního demokratického právního státu posuzoval nějaký totalitní stát. Pak snad by bylo přijatelné hovořit o kriminální povaze takového totalitního státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Ale tak jako tak - i když stát nenahradí 100%, pořád to povede k nárůstu svobody aspoň někde :-)"
To jistě. To už se stalo na darknetech. :-) Nevím ale jestli běžný člověk touží po svobodě tohoto druhu. V nejlepším případě ji ignoruje. V horším případě mu taková svoboda všelijakých podvodníků a zločinců vadí a upřednostnil by, aby stát měl lepší možnosti, jak potírat kriminalitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Grafomanství si pletete s komplexní a rozsáhlou reakcí na velmi rozsáhlou snůšku Páleníčkových blábolů.

"To nejsou argumenty, ale hromada písmen."

Nereagujte prosím na příspěvky, které nejste schopen ani přečíst. Právě tím se dopouštíte onoho jalového blábolení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Jenže ty vaše body 1 a 2 jsou spíš jen názor a přesvědčení, než že byste to měl nějak průkazně podložené a vyargumentované.

Jaká byla šance na odluku církve od státu, na zrušení nevolnictví (které tu přeci bylo "vždy" a "navždy")?

Neměl v roce 1989 stát také v ruce všechny potřebné nástroje (policii, StB, armádu, milice, stranický aparát, centrální banku, státní aparát, ...) k udržení moci a režimu?

Nebudou za pár let všichni politici a oligarchové sami mít rezervy v BTC?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je samozřejmě všechno pravda.
A já netvrdím, že pro bitcoin neexistují rizika, jen je vidím spíše jinde a raději se o nich bavím s někým, kdo má o bitcoinu, ekonomii, politice, sociologii, IT, kryptografii, atd.. široký přehled a může mě něčím obohatit.

Ano, stát může BTC zakázat, nebo lidem nařídit nucený odprodej za státní papírky z toho důvodu, aby stát tím bitcoinem ty chřadnoucí papírky podložil (jako 1933 se zlatem).

ALE: otázka je, KDY stát k něčemu takovému sáhne. V jaké situaci. A podle mě to bude v situaci, kdy už mu (a jeho měně) poteče do bot. Tedy v situaci, kdy motivace lidí bitcoin držet (a neodevzdat) bude asi tak tisícinásobná oproti dnešku (a stejně tak budou v takové situaci již daleko větší počty lidí, kteří BTC drží). Prosadit to tedy nebude tak lehké - proti velkému počtu lidí s velkou motivací BTC nevydat, zatlouct, odeslat jinam...

Na straně těch lidí bude i technologická výhoda bitcoinu: již dnes, pokud jste opatrný (a nemáte seedwords pohromadě, vytištěné a pověšené na zdi), tak je dost těžké vám vlastnictví BTC prokázat, natož vás donutit seedwords vydat.
A bitcoin se dále vyvíjí - a to i so se týče odolnosti, úrovně bezpečí a anonymity, atd...
Takže než stát a jeho měna dospějí do tak katastrofální situace, že bude považovat za nutné začít zabavovat zlato a bitcoin (v poslední snaze o sebezáchranu), bitcoin již bude někde jinde. Takže bych se bál hlavně o to zlato.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak jasně, pokud tím mafiózem je obstarožní Al Capone, tak ho asi FBI doběhne.
Pokud ten mafián tu transakci udělá někde na veřejné WiFi, nebo z předplaceného mobilu, a ještě použije TOR, tak pak ho už zvládnete dohledat snad jenom vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No prostě to je tak, že uživatelé bitcoinu se z tohoto pohledu dělí do 3 skupin:

1) Anonymitu k ničemu nepotřebují, nebo si to aspoň zatím myslí:
A) Tradují na burze stejně jako by šlo o pšenici či eurodolar a ty zisky vybírají a daní
B) Hodlují: kdo si koupí BTC na regulované burze a pak si je pošle na svou peněženku, tak tomu nevzniká žádná daňová povinnost, klidně může ty bitcoiny držet dalších 7 let a pak se uvidí, jaké tou dobou budou podmínky pro jejich utracení, pro výběr zisku. Pokud by náhodou přišel zákon vyžadující odevzdání BTC či něco podobného, mohou tvrdit, že ztratili klíče a kdo jim dokáže opak? Pokud si to z té burzy před X lety poslali na adresu A a z ní pak ještě na adresu B, tak mohou tvrdit, že ten přesun z A do B byl nějaký dar a že už nic nemají.

2) Anonymitu potřebují a vědí, jak ji získat. Nakupují již rovnou anonymně (bitcoinmat, vekslák, ....), nebo anonymizují dodatečně (mixér, decentralizovaná burza, ...)

3) Anonymitu potřebují, ale jsou neinformovaní, přečetli si na Novinkách, že bitcoin je anonymní a tak nic dál neřeší. A možná se budou divit.

Z těch celkových 21 milionů je již většina dávno vytěžená. Velká množství v dřevních dobách, kdy bitcoin stál centy a nikdo ho neřešil. Mnoho burz z té doby již ani neexistuje a data se ztratila. Jsou zde tedy hromady milionů BTC, o kterých se původ (kdo je vytěžil, komu je případně prodal, ...) již ani zjistit nedá. A pokud takové bitcoiny od dotyčného anonymně koupíte, i vy jste v suchu.
Že někdy někdy FBI občas nějakým zločincům zabaví pár tisíc BTC na věci moc nemění.

Kdyby anonymita pro lidi byla prioritou, tak buď přejdou na anonymnější kryptoměnu (Monero), nebo vyvinou tlak na anonymizaci bitcoinu. A vskutku - vznikají jak stále dokonalejší anynymizační služby, tak se zároveň vyvíjí a aktualizuje základní "core" protokol bitcoinu - a to i k vyšší anonymitě, zaměnitelnosti coinů, atd... Pokud se komunita rozhodne udělat z BTC stoprocentně anonymní měnu, těžko tomu nějaký úřad zabrání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Třeba proto, že se o ty děti začnou snažit v pětatřiceti a ono to již nejde?
Nebo jde, ale vzejde z toho často dítě, které celoživotně vyžaduje péči, místo aby rodičům přispělo na penzi?
Ano, tito lidé udělají možná líp, pokud dětí mít nebudou a ušetřené peníze (ono dotáhnout dítě až po vysokou stojí tak 1-2 miliony) budou spořit a investovat.

_______________

Zkrátka jediný funkční, morální a spravedlivý systém se jmenuje Svoboda.

Svoboda volby, kolik budu mít dětí, jak je vychovám a vzdělám.

Ale také svoboda volby děti nemít (a nést si důsledky - v tom, že mě ve stáří nebudou živit a starat se o mě).

Stejně tak svoboda volby děti mít klidně i v pětačtyřiceti - ovšem opět s osobní zodpovědností za důsledky - tedy nenutit ostatní takovému dítěti platit inkubátory a řešení 100 dalších problémů, kdo vědomě podstupuje riziko, měl by si důsledky-náklady nést sám, případně si výrazně připlatit na zdrav.poj.

Svoboda si zvolit kolik a jakou formou si na své stáří budu spořit=investovat.

Svoboda = absence násilného donucení (např. k živení cizích lidí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Je to entita, která zastřešuje mimo jiné všechny občany státu."

Bez souhlasu všech těch občanů, často vyloženě proti jejich vůli = je to tedy entita kriminální povahy.

Kdo považuje znásilnění a loupež za civilizované? Bolševik.
A v souvislosti s tím vaším estébákem bych zvládání koronaviru raději nezmiňoval - zesměšníte se ještě více, než jsem donedávna považoval za možné.
A kam povede to státní zadlužování a rozhazování myslím brzy na vlastní kůži pocítíme :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ale no tak...
Když tu komunitu sledujete, tak se od ní také dozvíte, co funguje a co ne, co je bezpečné a důvěryhodné a co ne.
A když si půjdete BTC koupit od veksláka (od toho, který má nějakou historii, dobré hodnocení od ostatních) hezky z ruky do ruky (sednete si s ním někde a tu hotovost mu dáte, až se vám příchozí převod ukáže v peněžence), tak je to riziko kde?

Ale pokud riskovat nechcete vůbec, nevěříte ani mixérům, ani decentralizovaným anonymním směnárnám (přestože si můžete ověřit, že na nich probíhá hromada transakcí a nikdo o nic nepřichází), tak si buď BTC kupte anonymně v bitcoinmatu, nebo si ho kupte klidně i na ověřené regulované burze, z ní si to pošlete na SVOU adresu AA a z ní to během nějaké doby rozešlete "rozdrobte" na adresy BB, CC a DD. A doufejte, že právní stát zůstane zachován a že když za vámi někdo za 3 roky přijde s tím, že máte X BTC na adresách BB, CC a DD, tak že vám bude stačit říct, že tyto adresy nejsou vaše, že jste z adresy A na adresy B, C, D posílal dar. Pokud bude ještě fungovat jakž takž právní stát, tak je důkazní břemeno na něm.

A nebo si ho samozřejmě nekupte. Nikdo vám ho nenutí, to omezené množství bitcoinů místo vás rádi skoupí jiní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Děkuji pánům "Honza_" a "Luděk Zdražil" za úžasnou ukázku toho, jak má vypadat diskuse (v jejich případěch ohledně BTC). Opravdu, úžasná ukázka lidí, kteří naslouchají a jsou ochotni uznat argumenty toho druhého a nejasnost svého vyjádření. Ještě jednou děkuji.
Prosím pana Fulda o omezení grafomanství. To nejsou argumenty, ale hromada písmen. Naše učitelka ČJ na gymlu tomu říkala "slohový útvar blábol".

Nahlásit

-
4
+

Ano, pokud společnost na jedné straně tvrdí, že míra civilizovanosti je dána mírou, s jakou se dokáže postarat o staré a nemohoucí a na druhé straně vyžaduje po členech společnosti dostatečný "vrh mláďat" , pak nemluvme o civilizovanosti, ale o setrvávání na principech utvořených v dobách lovců mamutů.

Se všemi důsledky - například, že stát je nesmysl a sociální systém vyžadovaný státem je nefunkční experiment a důraz klaďme na místní společenství a komunity s jejich vlastními pravidly a právy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano, rozhodne je BTC dobry donucovaci prostredek ke zmene. Jaka ta zmena bude je otazka casu, souhlasim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myšlenka je to dobrá, až na jeden detail. Stále roste počet lidí, kteří děti mít prostě nemůžou, přesto, že by je chtěli. Mám na mysli samozřejmě zdravotní důvody. Co s nimi uděláte? Necháte je žebrat, nebo je budete nutit k adopci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Až čas ukáže, jestli to není naopak.

Technické vlastnosti BTC z vašeho bodu 3 plus šikovnost lidí a lenost úředníků překonají snahy státu v bodu 2 a povedou k naplnění bodu 1.
Osobně věřím tomu, že povedou k oslabení státu a v některých oblastech k jeho nahrazení. Stejně jako Paypal obešel státní banky a začal posílat peníze bez nich. (Pak teda se systémem splynul, tak stejně někteří očekávají vznik kryptobank.)
Ale tak jako tak - i když stát nenahradí 100%, pořád to povede k nárůstu svobody aspoň někde :-)
Už se nemáme o čem přesvědčovat, uvidíme časem :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tohle byl doufám jen pokus o vtip. Protože dělání dětí je základem zabezpečení do stáří již mnoho tisíc let, navíc tímto způsobem fungují všechny země, které nemají průběžný důchodový systém alá Bismarck.

Možná mám trochu místně deformované myšlení, vycházející z toho, že dvě a více dětí v rodině je v mém širokém příbuzenstvu zcela normální. A také je zcela normální, že lidé v produktivním věku se starají o své děti a současně pomáhají starším příbuzným, aby právě dávali dobrý příklad svým dětem, jak se mají potom starat o ně.

A co se týká protekce a kamarádských výpomocí, to je celá staletí osvědčená metoda všude na světě, u socialistických systémů jako je české zdravotnictví o to více. Pokuď vy sám spoléháte na to, že jako řádný poplatník daní, jen dorazíte za lékařem, a dostanete tu správnou a dobrou péči, tak přeji mrak štěstí nebo zlatou rybku. asi netušíte, že dnes se jako běžný pacient nedoberete ani správné péče u život ohrožujících onemocnění, nebo u následné péče. Ale to naštěstí lidé co nevidí do systému netuší, tak to berou s naivitou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak děkuji že jste mne alespon trosku vzali na milost :-).
Pro ujasnění a seřazení mých názorových pozic na tema BTC:

1. Šance podstaty ambice BTC /nezávislost a nabourání státního hegemonu/ uspět v konfrontaci se státní fundamentální pozicí ve společnosti považuji z dlouhodobého a principiálního hlediska za blížící se nule.
2. Nástroje státu na eliminaci rizik spojených s naplněním ambice BTC považuji za natolik silné, že nedávám BTC naději na úspěch.
3. Technickou podstatu BTC a možnosti transakční a evidenční anonymity si netroufám do detailu posoudit ale ani této věci nepřikládám velkou důležitost s ohledem na první dva body, které jsou v hierarchii mých argumentů podstatně výše.

Já se přitom jen dovolával připuštění mých prvních dvou tezí jako možných (v mém přesvědčení pravděpodobných) v konfrontaci s oponentními názory, které tuto možnost, v argumentační logice, de facto nepřipouštějí.

Uvádím jen pro přehled a ujasnění, nikoli znovuotevření polemiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
3/5