Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak nám počítače pomáhají zničit svět

17. 9. 2020
 9 569
57 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

No hlavně porovnejme si uživatelské rozhraní počítačů 80. let (příkazový řádek), dnešních počítačů (GUI, touchscreen), zítřejších počítačů (porozumění mluvenému jazyku) a pozítřejších (čtení "myšlenek").

Proč by s tím někdo měl mít problém? Ve svém okolí mám seniory (a to i "dělnického původu", kteří s počítači přišli do styku až na stará kolena), kteří mají PC (komunikace s příbuznými, prohlížení webu, sledování youtube, ...), smartphone (klidně až od 70ti, do té doby tlačítková Nokia), smartTV...

Tenhle alarmismus fakt nechápu: "Za 10 let dojdou potraviny a ropa (se říká už snad 100 let), umrzneme nebo upečeme se (jak se zrovna hodí), staří nebudou schopni používat počítače, atd..." Je to nepochopení toho, jak funguje pokrok. Pokud zde bude třetina lidí v penzi, tak je to pro designéry UI zajímavá cílovka, kterou těžko budou ignorovat. Výrobci ty výrobky dělají pro klienty a ne pro samoúčelnou komplikovanost.

Ale jasně, pokud někdo tvrdí, že šedesátník nikdy nebude používat bitcoin (přestože peněženka ve smartfounu je stejně "komplikovaná", jako NFC platby a mobilní bankovnictví, přestože k tomu díky státnímu mrvení oficiální měny rapidně poroste motivace), tak holt stejně tak může tvrdit, že UI počítačů za 10 let bude složitější a pro starší lidi nepochopitelné. Proč by to ti vývojáři dělali? Aby se připravili o třetinu potenciálních klientů? Jako OK, možná rozhraní smartfounu pro devadesátileté bude mít (oproti strategické hře pro náctileté) zjednodušené ovládání, ... ale co?

Který penzista není schopen hlasem ovládat smart home přes chytrého asistenta typu Siri či Alexa? Není to naopak tak, že za 10 let to senioři budou mít DALEKO jednodušší, protože plno věcí zvládnou zařídit tak, že to prostě hlasem řeknou svému virtuálnímu slouhovi, aniž by museli zvednou zadek či brejlit na malá písmenka na monitoru?
Zvláštní, že titíž lidé, kteří v sudé dny varují před trivializací všeho možného, před blbnutím lidí ze stále jednoduššího a triviálnějšího softwaru na smartphonech a tabletech, tak v liché dny zase sýčkují, že to bude pro mnohé složité na používání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
12
+

Nejméně oblíbený příspěvek

BTC jsou v podstatě komoditní peníze přece. Netvrďte mi, že byste nechtěl, aby se namísto účetních peněz začaly používat BTC. Píšete tu o tom dnes a denně. :-)

Chcete JEN vrátit lidem svobodu volby. Zrušit hanebný, násilím vynucený, státní monopol.?

Pamatuji si na Goebelsovskou propagandu ve stylu vracíme Čechům obývajícím sudety svobodu vrátit se do jejich vlasti.

Pro mě (a mnoho dalších lidí) nejsou účetní peníze hanebným, násilím vynuceným státním monopolem. Takže zrušte si klidně SVŮJ bankovní účet, který považujete za hanebný a násilím prosazený, ale ostatní laskavě nechejte užívat si dobrodiní současného peněžního systému. A jak byste ten "hanebný" systém chtěl zrušit? Násilím snad? :-)

Já vím, že komoditní peníze jsou horší než peníze účetní. Nepotřebuji si to nijak dokazovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

PARADOX PRODUKTIVITY
Pod pojmom záhadný paradox produktivity sa diskutuje zaujímavý fenomén spojený s tým, že nárast počtu počítačov zďaleka nevedie k rastu produktivity práce. Aj keď sa využitie informačných technológií (IT) rozšírilo na všetky oblasti života, "vek počítačov vidíte všade len nie v štatistikách produktivity".

Tento výrok sa pripisuje Robertovi Solowovi, ktorý v 1987 definoval rozpor medzi mierou investícií do IT a hodnotami vstupov v hospodárstve a hodnotami výstupov v ekonomike na národnej úrovni a po ňom sa volá Sollowovov počítačový paradox produktivity. [10] Aj keď boli počítače rozšírené do celej ekonomiky, nevznikli v produktivite žiadne viditeľné výsledky.

Nahlásit

-
0
+

Já myslím, že nám počítače, konkrétně kryptografie, pomáhá docela dost :-)

https://www.forbes.com/sites/billybambrough/2020/09/24/norways-1-trillion-oil-fund-blackrock-and-vanguard-now-indirectly-hold-100-million-in-bitcoin/#3556dd5655b3

https://www.forbes.com/sites/billybambrough/2020/09/29/bitcoin-and-blockchain-are-the-future-of-twitter-ceo-jack-dorsey-reveals/#446e4e654d5c

Nahlásit

-
1
+

Typický příklad aplikace rčení, podle sebe soudím tebe. :-) Pokud někdy přitlačím na pilu, tak vždy jen v reakci na někoho, kdo s tím začal. Jinak se vždy snažím dodržovat zásady slušné diskuze. Ať si všichni zametou nejprve před svým prahem, než začnou soudit mne. :-) Jen se např. podívejte, jaké označení mé osoby se zde v podstatě konstantně u některých přispěvatelů ujalo. "Julda, Fulda". Tak tady nebrečte nad tím, že snad mé příspěvky těmto přispěvatelům nejsou dokonale uctivé. Nemohou být. Kdo se mnou komunikuje uctivě, dočká se vždy téhož i z mé strany. A naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A jé je! Nobelista v oboru dristologie a nedosažitelný vzor kultivované diskuse se zlobí jak nad rozkopanými bábovčičkami na pískovišti!
Nejspíš nečetl některé své předchozí příspěvky (vlastně všechny) protkané difamacemi a dehonestacemi na každého, kdo "nechápe" jeho bludy, k nimž adjektivum radši nepřidám, protože bych byl okamžitě vyobcován :-)
Přeji hezký den všem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano, ano, ano a ano. :-)

Jenže pořád ignorujete, co jsem k tomu napsal výše. Tedy, že ČNB nesnižuje úroky s cílem podpořit poskytování hypoték a že je to jen vedlejší nezamýšlený efekt. Hlavním cílem je podpořit inflaci, kterou může vyvolat podpora poskytování úvěrů obecně, nikoliv jen těch hypotečních.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

No ideální by bylo pokusit se umravnit toho, kdo si začal. :-) Já se přece nenechám urážet každým hej nebo počkej. Choval jsem se v souladu se zde vzývaným principem neagrese, když jsem se pouze bránil. :-) Pokud smažete jeho vulgární příspěvek, nebudu se nijak bránit smazání mého. :-) A ten Váš byste v tom případě měl smazat taky, protože pak nebude dávat žádný smysl. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

"Úvěry a hypotéky zlevní. ČNB snížila základní úrokovou sazbu
...
Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem zase levnější půjčky na bydlení.
..."
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/uvery-a-hypoteky-zlevni-cnb-snizila-zakladni-urokovou-sazbu/r~0f7974866f6211eaa6f6ac1f6b220ee8/

A skrze hypotéky se do oběhu dostává spousta peněz, čili poroste inflace...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale no tak. Zas takový magor nejsem - klidně ať si každý vyvíjí cokoli, nemám s tím nejmenší problém. To mne asi zkoušíte, zda jsem při smyslech, že ?
Že zakazují Uber - to je pokus o udržení monopolu jednoho druhu služby, který nebyl schopen reagovat na technologický vývoj - přirozená a zdravá konkurence struktur které tlačí na stát, aby je ochránil. Plnou parou vpřed, za mne.
Nicméně se to posouvá úplně mimo smysl a podstatu mého původního příspěvku, končím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nahlásil jsem si vás oba sám. Ale co s vámi udělat, až si to přečtu v mejlu. Vy jste tedy trotlové. A teď jdu udat ještě sebe. Aby byla rovina.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

ČNB se nesnaží snižováním sazeb podpořit poptávku po hypotékách. :-) To je strašný nesmysl, aby centrální banka podporovala už tak přepálenou poptávku po hypotékách. Tato "podpora" je jen vedlejším a nezamýšleným efektem podpory ekonomiky jako takové a důvodem této politiky je dosažení inflačního cíle, nikoliv podpora poptávky po hypotékách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ti lidé mají svobodnou vůli rozhodnout se zda budou nakupovat nemovitosti nebo akcie bez ohledu na to, jak vysoké úrokové sazby jsou. Je to pořád jejich rozhodnutí a v důsledku jejich rozhodnutí pak ceny rostou, stagnují nebo klesají. To je strašně složité pochopit, že?

Monetární expanze = poskytování více úvěrů, než jich je aktuálně spláceno.
Znehodnocování měny = růst cen toho, co se dá za peníze koupit a způsobuje je ho převis nabídky nad poptávkou. Nikdo není nucen kupovat ani nemovitosti ani akcie, takže pokud ceny rostou, je to dáno pouze vůlí nakupujících. Teprve vůle nakupujících financovat nákupy pomocí půjčených peněz může vést k monetární expanzi.

Odkupy státních dluhopisů = snižování dlouhodobějších úrokových měr. Platí, co píšu výše. To jak vysoké jsou úrokové míry nic nemění na tom, že o tom, že si půjčím a nakoupím a tím přispěju k růstu cen, rozhoduji zcela autonomně já, nikoliv stát nebo ČNB.

Pokud úroky nepokryjí inflaci je to zase jen rozhodnutí majitele peněz, co s s nimi udělá. Nikdo mu nepřikazuje, jak s nimi naložit.

Banky do značné míry nerozhodují o tom, kolik úvěrů poskytnou. Opět jsou v tomto primárně závislé na tom, jestli si od nich někdo peníze půjčí. Takže primární je rozhodnutí půjčit si peníze od banky, teprve pak vznikají peníze a případně rostou ceny toho, do čeho ty peníze směřují. Příčinná souvislost nemůže být jasnější. Je až nepochopitelné, že existují Vorlíčci, kteří tak samozřejmé věci nechápou. I když musím být trošku shovívavý. Mediální masírka o tom, jak centrální banky tisknou tuny peněz je velmi intenzivní na to, aby nějací Vorlíčkové neodolali a tyto bláboly neadoptovali za vlastní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Stejně jako si Vy i pan Altman nepotřebujete přece nijak dokazovat, že nejlepší je podle Vás přece svobodná volba toho, jaký peněžní systém (pokud vůbec nějaký) si lidé sami svobodně "zvolí". Nic kromě Vašeho přesvědčení k tomu přece nepotřebujete. :-) To je zase zvěstování podle svatých Fraje, Altmana a Urzy. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Sám jsi idiot Novotko. Pan Altman srovnává průběžný důchodový systém, či jakýkoliv státní systém s koncentračními tábory celkem běžně, ale ještě jsem nezaznamenal, že bys mu kvůli tomu nadával do idiotů. Tak se prober ňoumo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Stále to rudoprávní záměrné "nepochopení" a překrucování."

Jaképak nepochopení a překrucování?

Nenapsal jste snad toto?:

"Nikdo tu nechce ZAVÁDĚT komoditní peníze.
Jen vrátit lidem svobodu volby.
Zrušit hanebný, násilím vynucený, státní monopol."

Když nechcete zavádět jiné (např. komoditní) peníze, tak proč chcete ZRUŠIT stávající státní "monopol"? To pak postrádá smysl. Zrušit stávající a zároveň nechtít něco jiného. :-) Ve skutečnosti Vy chcete jenom chaos. Jako každý správný anarchista. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vidíte pane Altmane? To pan Fraj píše Vám. Přestaňte extrapolovat ke katastrofám. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"ztráty orientace k čemu IT má a k čemu nemá sloužit"
Jen bych se prosím zeptal - k čemu má IT sloužit? Kdo to určí?
Pokud je někdo naprosto spokojen (introvert, cestovatel, nově přistěhovavší se) se seznamkou na mobilu, je to tedy špatná služba? Nebo je potřeba zavést nějaký filtr/komisi, co určí, jestli seznamka destruuje sociální aspekty života, nebo naopak zachraňuje?
A proč třeba Uber leckde zakazují, když je tedy přínosem?

Nepopírám rizika IT, jen se ptám, zda jsou objektivně měřitelná a kdo tu metriku určí, provede a bude vymáhat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Omlouvám se, ale Váš příspěvek je typickým neporozuměním diskutovaného problému. Píšete: "Asi nic nevíte o této aplikaci ani o houbách". Přitom Vám není jasné o jaké aplikaci píšu a o jaké její funkci a vůbec nic nevíte o tom zda se vyznám či nevyznám v houbách (což je kromě jiného také irelevantní). To Vám ovšem nic nebrání v tom, abyste svou reakci na muj prispevek uvedl tak, jak se stalo.

1. Ta aplikace, o které já hovořím, je aplikace, která na základě uživatelova označování individuálního nálezu vytvářela statistiku (mapu) četnosti výskytu konkrétních hub. Tedy nebyl to rozpoznávací atlas hub.

2. Rozpoznávací digitální atlas hub je sám o sobě poněkud diskutabilní, protože nepřesný a výsledek "rozpoznání" může vést k otravám, což Vám řekne každy mykolog, ale jistý edukativní význam má, nerozporuji. To ale, z pohledu naší diskuze není podstatné.

3. Argument ze se hledá plodnice namísto houby je kontextově úžasný, gratuluji. Zkuste si udělat průzkum zda lidé říkají "jdu do lesa na houby" nebo "jdu do lesa na plodnice".

4. Nejdůležitější a především - úplně zavádíte diskuzi mimo její původní smysl. Přít se o jednu aplikaci v podstatě tématu je zcela mimozní.

5. Nicméně, děkuji, Váš závěr je ilustrací jedné z mých výhrad k novodobé roli IT (nikoli jediné a té nejpodstatnější). Lokalizovaná seznamka, jak ji podáváte, je typickým představitelem destrukce sociálních aspektů života. Ale více než to, vůbec úvaha někoho o tom, že bude hrát tenis s někým, kdo hraje tenis a je v současné době v dosahu 500 metru ode mne, jako parametrem výběru vhodného kandidáta, je dokladem ztráty orientace k čemu IT má a k čemu nemá sloužit. Samozřejmě, mohu Vám dát návrh na vylepšení té seznamky - bylo by dobé tam zavést ještě výběrové parametry zda je potenciální hráč levoruký či pravoruký, úroveň hry. zda má či nemá k dispozici nové tenisové míče a tak podobně - aby výběr partnera pro tenis byl opravdu dokonalý a opravdu, jak píšete - bingo - "máte ho".
Abych nebyl nařčen - taková aplikace Uber, nejen technicky, ale zejména koncepčně je geniální řešení problému, kde se potřeba lidí, díra na trhu a technologie střetávají ve smysluplném a vstřícném souladu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jste si plně neuvědomil podstatu problému rizika AI.
Když si představíte znalosti, schopnosti sedmdesátiletého odborníka, tyto schopnosti propojíte s miliardou dalších takových odborníků, kteří se učí na neuronových sítích, komunikují spolu rychlostí Gb/s, a jsou nesmrtelní. To bude AI blízké budoucnosti. Podobné AI dnes obchoduje na burze, diskutuje na webu, konstruuje ve strojarině, stavebnictví, v medicíně, asi už úplně všude. Objem dat, a rychlost práce s nimi, kombinace zadaných úkolů, cílů, směrů, tohle vše se snadno vymkne z přehledu lidského mozku, to je naprostá jistota. Jediná otázka je, co z toho jednou vzejde - zda se nám to bude líbit, či nikoli. A když nikoli, zda to budeme schopni změnit..
Tohle je nebezpečí, o kterém přemýšlel Hawking, muž s IQ nás dvou dohromady, a s časem na přemýšlení malého okresního města...
Rozhodně tedy nejde o nějaké blouznění staromilců, naopak, jde o přesvědčení osob, které narozdíl od nás chápou důsledky kvantové fyziky....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně naopak...
Nejdřív je vždy monetární expanze a znehodnocování měny, odkupy státních dluhopisů, a tím vyvolané netržně nízké úročení konzervativních vkladů.
Jakmile toto úročení nekryje rostoucí inflaci, moudří spotřebitelé přestanou akceptovat hru na jistou ztrátu, a jdou do rizika.
To centrální banky vyvolaly iluzi jistoty růstu těchto aktiv tím, jak každý problém řeší vzorcem předchozí QE x 5.
Proč by asi banky tiskly peníze, kdyby ceny nemovitostí a akcií stabilně rostly jako primární jev??? Tiskne se proto, aby se stabilizovaly cenové prooady a bublinka se dofoukla...

Je až nepochopitelné, že existují Fuldové, kteří se v té situaci jestě nedokázali zorientovat, to musí být jeden hluchý, slepý, a ještě k tomu......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi nic nevíte o této aplikaci ani o houbách. Ve skutečnosti je úžasná, sebeedukativní - můžete vyfotit libovolnou houbu v lese, a ona vám napoví z atlasu, o jakou houbu by mělo jít. Nápověda na lokalitu má smysl u hub, které se vyskytují silně lokálně a jen tak je nenajdete - asi tam nebudete hledat hřib smrkový, který toste všude kde jsou smrky...
Navíc, houba se nehledá, hledá se plodnice, a ta vyrůstá pouze vzácně ve specifickou roční dobu a v konkrétních klimatických podmínkách - sama lokalita vám tedy moc nepomůže...
(A naopak - když jsou ty správné podmínky, je skoro jedno kam vlezete...)
Ale vezměte si třeba lokalizované seznamky, kde vyhodíte, že zrovna hledáte v okolí parťáka na tenis nebo lezení, a máte ho!...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přátelé diskutéři,

co vy to kouříte ? To musí být skvělý matroš :-). Já jen zmíním jistá negativa, která doprovázejí rozvoj IT a vy vášnivě explodujete v kontextu diskuze jako bych chtěl všechny počítače světa sešrotovat. To je velmi černobílé vidění světa, řekl bych. A na to, že se celý život poměrně dobře živím IT, kde naprosto převažují zákazníci z privátní sféry (tedy hradící mé služby z vlastních peněz), tak si troufám říct, že o té problematice něco vím. Ale přesvědčovat vas nebudu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dnes okrajová záležitost, zítra mainstream.
Pokrok naštěstí nezastaví ani James Bridle, ani Karolína Kašpárková, ani nobelista z PKOJF.
https://forbes.cz/dronem-pro-drogy-o-evoluci-temneho-webu-s-autorem-knihy-dark-web-sex-drogy-a-bitcoiny/

Nahlásit

-
2
+

No jasně, knihtisk byl to samé svinstvo, jako libertariánské blogy dnes. Plebs se tehdy z knih mohl dozvědět takové rouhačské myšlenky, jako že císař/stát není věčný a od Boha, že desátky jsou jen kvůli tučným zátylkům kněží a že státní monopol na ražení mincí je pěkně okrádá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nechcete někdo napsat článek na téma "jak nám knihtisk pomáhá zničit svět?"
Nebo kolo?
Pazourek?
Nebo jak je ta mládež hrozná a vede svět do záhuby?

Nahlásit

-
0
+

"JAK NÁM POČÍTAČE POMÁHAJÍ ZNIČIT SVĚT" = Bullshit

Jen podívejte, jak IT krásně pomáhá svobodě, proti státní zvůli:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=FAJIrnphTFg&feature=emb_logo

a

https://robertchovanculiak.substack.com/p/eskoslovensk-disidenti-by-milovali

Nahlásit

-
2
+

"BTC jsou v podstatě komoditní peníze přece. Netvrďte mi, že byste nechtěl, aby se namísto účetních peněz začaly používat BTC. Píšete tu o tom dnes a denně. :-)"

Nejsem bolševik vašeho ražení = rozhodně BTC nikomu nehodlám vnucovat silou (zákonem).

"A jak byste ten "hanebný" systém chtěl zrušit? "
Stále to rudoprávní záměrné "nepochopení" a překrucování. Já vám nic (kromě násilím vynuceného monopolu) upírat nechci. Vy si dál jako peníze klidně používejte vzduch a radujte se, jak ho je "dostatek" pro všechny účely a investice. Jen trvám na tom, že nemáte právo ty vaše dlužní úpisy vnucovat ostatním (majitelům obchodů, atd...) proti jejich vůli silou.

"Já vím, že komoditní peníze jsou horší než peníze účetní. Nepotřebuji si to nijak dokazovat. :-)"
No to je postoj právě toho Pepíčka goebbelsovic a Rudého práva, takže díky za to vaše demaskování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Srovnat Goebbelse se svobodou volby je hodně hloupé i pro psavce Vašeho ražení. Vy jste fakt idiot, Vy to ze sebe neděláte „naschvál“.
Jo, a odkaz nahlásit je ten třetí vpravo, poslužte si a nemarněte čas nějakou rádoby chytristickou odpovědí :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

>>> "Já vím, že komoditní peníze jsou horší než peníze účetní. Nepotřebuji si to nijak dokazovat. :-)"

Zvěstování svatého Fuldy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jenže cenu dluhu řídí mimo jiné ČNB. Vždyť to je každou chvíli, kdy se snaží ČNB podpořit poptávku po hypotékách snižováním úroků...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

BTC jsou v podstatě komoditní peníze přece. Netvrďte mi, že byste nechtěl, aby se namísto účetních peněz začaly používat BTC. Píšete tu o tom dnes a denně. :-)

Chcete JEN vrátit lidem svobodu volby. Zrušit hanebný, násilím vynucený, státní monopol.?

Pamatuji si na Goebelsovskou propagandu ve stylu vracíme Čechům obývajícím sudety svobodu vrátit se do jejich vlasti.

Pro mě (a mnoho dalších lidí) nejsou účetní peníze hanebným, násilím vynuceným státním monopolem. Takže zrušte si klidně SVŮJ bankovní účet, který považujete za hanebný a násilím prosazený, ale ostatní laskavě nechejte užívat si dobrodiní současného peněžního systému. A jak byste ten "hanebný" systém chtěl zrušit? Násilím snad? :-)

Já vím, že komoditní peníze jsou horší než peníze účetní. Nepotřebuji si to nijak dokazovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+
1/2