Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomu dala, tomu víc... Investiční kašička z evropských miliard

3. 8. 2020
 12 716
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Vláda se přitom nadechuje k přerozdělování bezpříkladně obrovských sum vytažených z kapes daňových poplatníků – domácích i evropských, současných i budoucích.
Může to vůbec vést k něčemu jinému než k neúčelným výdajům a k plýtvání?"

Však ona každá suma, jakkoli malá, vybraná násilím a přerozdělená příkazem vede k neúčelný výdajům a plýtvání...

Nahlásit
-
50
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ano, jistě jak píšu - roli rozhodování jednotlivce v soukromé záležitosti nelze srovnávat s rolí rozhodování ve věcech společného jmenovatele. Jsou to jiné volby, jiný princip, jiný podíl spoluodpovědnosti. Proto vůli společnosti, kolektivu nemůžete porovnávat s vůlí jednotlivce. Jsou z logiky věci jiné, to se mi zdá srozumitelné a pochopitelné.
Příklad - ve fotbale v jednom družstvu také nehraje každý co a jak chce ale hraje se podle dohodnuté strategie - což je analogie společenské, nikoli individuální volby

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

To je fakt, to mne nenapadlo - vsichni si koupime bitcoiny a bude to v suchu. Jak jednoduche a geniální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"A tak člověk přemýšlí, co by asi naší ekonomice mohlo prospět a na co by mělo vedení našeho státu (či spíše jeho voliči) přijít, aby se dostavil úspěch. "
Přejít na Bitcoin nebo aspoň na cash. Tam se stěhuje spousta šikovných ldí.
"Máme takové lidí nebo nemáme ? "
Máme! Viz Paralelní polis, SatoshiLabs a dále: https://coinmap.org/view/#/world/49.79899570/15.00183105/8 :-)

Jenže šikovní lidé se politice obloukem vyhýbají, takže tam tolik vidět nejsou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak asi jako každý, kdo se zajímá o dění v naší zemi, sleduji k tématu krize (ekonomické) co a kdo říká a jakými radami chce přispět k ekonomickému povzbuzení naší společnosti. A je mi z toho smutno.

Nejvíce mne děsí ekonomičtí odborníci typu pana Švejnara ale i pana Zámečníka neřku-li šílené paní Švihlíkové, abych nebyl alibistický a neadresný. Takové obecné dřisty a plané kecy o naší proexportně orientované ekonomice člověk aby pohledal. Hned za nimi stojí naše vláda, která z pohledu probuzení ekonomiky nevymyslila nic jiného než zadlužení a rozsev peněz všem. A hned za nimi stojí neschopná opozice.

A tak člověk přemýšlí, co by asi naší ekonomice mohlo prospět a na co by mělo vedení našeho státu (či spíše jeho voliči) přijít, aby se dostavil úspěch.

Ekonomický úspěch nedělá tištění peněz a dluhy. Ekonomický úspěch dělají šikovní lidé. Šikovní lidé jsou lidé odvážní, ambiciózní, vzdělaní, pracovití, kompetentní, tvůrčího myšlení, organizačního talentu, lidé s nápady a schopností je realizovat a lidé s vysokým osobním nasazením. Také lidé pevných morálních zásad. Máme takové lidí nebo nemáme ? Pokud nemáme, pak nám ani dluhy a tištění peněz z bídy nepomohou. Pokud je však máme, pak kde jsou ? Co dělají ? Kam se schovali ? Tuším kde jsou – převážně se stáhli z ekonomických aktivit i ze společenského, politického a veřejného života. Ne že by měli strach, ale nemají prostor. Začal to výkon premiéra Klause, který minimálně přehlížel morální poklesky svých politických spolupracovníků, takže se mu podařilo zdiskreditovat pravicové myšlenky až do jejich dnešní nepoužitelnosti ve volební soutěži. Politické strany, jako povinný generátor progresivní a ekonomicky úspěšné politiky takové šikovné lidi ve svém středu nechtějí. Chtějí lidi prověřené k loajalitě, poslušnosti, vyděšené k smrti projevit vlastní názor, bojácně se opírající o politické pravidla hry, populisty a lidi, kteří jsou povětšinu protipólem lidí tak říkajíc šikovných (nehovořím jen o ministrech za ANO, převážně však ano).

Řešením tedy není proinvestování se (rozuměj opět, kromě jiného, rozkradení), ale uvědomění si toho, že musíme dát přednost jinému typu lidí jak v ekonomice, tak v politice. Ti již budou vědět co a jak dělat, bude stačit nepřekážet. Obávám se ovšem , že od takového poznání jsme ještě hodně daleko.

Nahlásit

-
9
+

Ono je to vcelku jednoduchá přímá úměra. Čím větší je populace, kterou politici řídí, tím větší se vybere hodnota na daních, tím více se vytvoří programů (záchranné zní nejlíp) a tím více se z toho rozkrade. Není se čemu divit, proč bruselští tolik tlačí na evropské daně. Nestačí jim mít se jak prase v žitě za vymýšlení těchto programů. Brusel nikdy nebude hospodárný, na to není stavěný. To by musel decentralizovat a rozpustit sám sebe. Brusel je stavěný přesně na to, co dělá: tvořit rozporuplnou agendu, vlastní jazyk nesrozumitelný komukoliv zvenčí, podvazovat, podplácet si své zaměstnance a vytrubovat do světa plky o hospodárnosti, efektivitě a konkurenceschopnosti.

Nahlásit

-
9
+

"Vláda se přitom nadechuje k přerozdělování bezpříkladně obrovských sum vytažených z kapes daňových poplatníků – domácích i evropských, současných i budoucích.
Může to vůbec vést k něčemu jinému než k neúčelným výdajům a k plýtvání?"

Však ona každá suma, jakkoli malá, vybraná násilím a přerozdělená příkazem vede k neúčelný výdajům a plýtvání...

Nahlásit

-
50
+
2/2