Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomu dala, tomu víc... Investiční kašička z evropských miliard

3. 8. 2020
 12 694
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Vláda se přitom nadechuje k přerozdělování bezpříkladně obrovských sum vytažených z kapes daňových poplatníků – domácích i evropských, současných i budoucích.
Může to vůbec vést k něčemu jinému než k neúčelným výdajům a k plýtvání?"

Však ona každá suma, jakkoli malá, vybraná násilím a přerozdělená příkazem vede k neúčelný výdajům a plýtvání...

Nahlásit
-
50
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ano, jistě jak píšu - roli rozhodování jednotlivce v soukromé záležitosti nelze srovnávat s rolí rozhodování ve věcech společného jmenovatele. Jsou to jiné volby, jiný princip, jiný podíl spoluodpovědnosti. Proto vůli společnosti, kolektivu nemůžete porovnávat s vůlí jednotlivce. Jsou z logiky věci jiné, to se mi zdá srozumitelné a pochopitelné.
Příklad - ve fotbale v jednom družstvu také nehraje každý co a jak chce ale hraje se podle dohodnuté strategie - což je analogie společenské, nikoli individuální volby

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Na ryby v 9:30? To jdete za milenkou, že? :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A mozna bych mel pro vas dobry byznys projekt. Zkuste zalozit Fond konverze FIAT měny na BTC. Investoři by do něj sypali FIAT měny a za ty by se hned kupovaly BTC a vynos pro investory by byl jen v BTC přepočtem na podilu v danem časovem okamžiku. :-). Vklady by byly zaroven generatorem rustu hodnoty BTC. Nebylo by to letadlo, ale takova turboraketa. Mozna uz existuje ?
No nic, musim na ryby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zase jste na mne přísný. Jistěže neexistuje vůle společnosti leč jen jednotlivce. I vy hovorite o rozhodovani jednotlivce .To rozhodovani jednotlivce je jisty projev jeho vule a jiz jen ucast na takovem nepovinnem rozhodovani signalizuje souhlas s procedurou i souhlas s prijetim vetsinoveho vysledku. Samozrejme cim mensi ucast, tim mensi ligitimita vysledku. Zatim se ale zda, ze lidi k volbam spise chodi nez nechodi a nikdo nenavrhl zrusit volby a podridit tento navrh hlasovani o jeho prijeti. Zda se tedy, ze existuje dostatečně velky kolektiv, ktery si preje volby jako nastroj rizeni urciteho kolektivu.

Ale ten fotbal není zas tak uplne mimo. Proste pro urcite cíle se formují kolektivy za ucelem dosazení nejakeho vysledku. Nejvetsim kolektivem jsou vsichni lidi na zemekouli, nejmensim pak samostatna individualita. No a mezitím je spousta ruznych kolektivu, které prijimaji ruzne formy a zpusoby rozhodovani jejich clenu. Nektera rozhodnuti mohou byt pro dosazeni ucelu trzni a flexibilni, jina musi byt zavaznejsi.
Uplatneni principu absolutniho individualniho prava, postavenem zejmena na vlastnictvi nejakeho statku, s ohledem na lidske vlastnosti a povahu, by pravděpodobně vedlo k tomu, že na zeměkouli by ve vysledku měl pravo pobyvat jen jeden člověk a ostatni by event. toleroval (patrne ten, kdo by drzel nejvetsi pocet BTC :-)). Absurdni, ze ?

Mne se to absurdni zda stejne jako teorie, ktere vyznavaji tento absurdni princip souziti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, že se teď můžeme vyjadřovat více způsoby a že je to lepší než dříve, nikdo nepopírá.
Jen mě mrzí, že se pořád demokraté ohánějí většinou, když ta tam je málokdy. A i když tam je, málokdy je přínosem, že svou představu vnutí i všem ostatním, kteří to pak navíc musí platit.
Bitcoin (a vůbec anonymita a decentralizace v procesu přenosu informací a hodnoty) jen vede dál k větší svobodě, stejně jako demokracie je větší svoboda než komunismus...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neexistuje nic jako vůle společnosti. Vůli (rozum, svědomí, preference, ...) mají pouze jednotlivci.

A trh samozřejmě zvládá koordinovat daleko složitější procesy, než stát. Na výrobu automobilu, letadla, superpočítače, tankeru, atd... potřebujete hromadu lidí z celého světa. Jak by to asi dopadlo, kdyby to nekoordinoval trh, ale úředníci a politici? No jako v CCCP a KLDR.

Fotbal: jistě. Fotbalový klub = firma. Rozhodování je tedy tržní a ne státně socialistické! Tedy docela špatný případ. Samozřejmě že v každé firmě se hraje podle dohodnuté a majitelem schválené strategie. To není žádné překvapení. Ale rozvázat s tou firmou pracovní poměr, pokud se mi to nelíbí, je docela jednoduché.

Řekl bych, že globální pojišťovny, globální poskytovatelé služeb, atd... zcela jistě reflektují přání a preference svých zákazníků - tedy ti zákazníci (tržně, ne státně-socialisticky) uplatňují svůj vliv a ovlivňují směřování společnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"společnosti poněkud uvolnit."
Ano, tím, že dáte lidem iluzi, že spolurozhodují, že něco mohou změnit, dáte jim šidítko uvolňující frustraci. Byl to od mocných geniální tah!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano, jistě jak píšu - roli rozhodování jednotlivce v soukromé záležitosti nelze srovnávat s rolí rozhodování ve věcech společného jmenovatele. Jsou to jiné volby, jiný princip, jiný podíl spoluodpovědnosti. Proto vůli společnosti, kolektivu nemůžete porovnávat s vůlí jednotlivce. Jsou z logiky věci jiné, to se mi zdá srozumitelné a pochopitelné.
Příklad - ve fotbale v jednom družstvu také nehraje každý co a jak chce ale hraje se podle dohodnuté strategie - což je analogie společenské, nikoli individuální volby

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Nic proti volebním číslům a v podstatě nic proti volebním pravidlům. Volby jsou ještě jakž takž řešením jak se voliči mohou ale nemusí vyjádřit. Ano, také se vyjadřují peněženkami, na demostracích, v hospodách, nohama a mnoha jinými formami.
Mně se také nelíbí ledacos na volbách ale respektuji je, tj. včetně výsledku. Možná i proto, že jsem zažíval dobu, kdy volby neexistovaly. Kdy existovala pouze síla, moc a represe. Koncentrace síly a moci (politické, represivní, finanční) vede k napětí, které zpravidla končí nějakým výbuchem (revolucí). Demokratické volby jsou takovou otevírající se zátkou, která má šanci přetlak ve společnosti poněkud uvolnit. proto bych se voleb přidržel i do budoucna, i když výsledky nejsou vždy v souladu s mými představami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, to přizpůsobení bude bolestné. Ale nebojte, lidi se nakonec přizpůsobili i životu v Buchenwaldu.
A pokud považujete život v luxusním tropickém resortu (až to v ČR a EU půjde do kytek) za "se nechat vláčet po Tramtarii", tak pak už chápu tu vaši averzi k BTC.
Raději budete mít kapsy prázdné, nebo plné peněz kvality venezuelského bolívaru, než abyste měl bitcoin a tím platil tam, kde to bude legální, nebo ho směnil za např. CHF tam, kde to bude legální, nebo tam, kde to legální není, ho směnil z ruky do ruky s vekslákem nalezeným na LocalBitcoins.com, nebo na facebookovém fóru KryptoVeksl. Zkrátka preferujete život prostého mnicha živého z kořínků. Proti gustu...

Asi i za totáče takoví byli. Ale co jsem znal lidi, tak se (přes tu ilegálnost) snažili k markám a dolarům dostat. A taky byli takoví, kterým ten totáč už lezl krkem a tak zvolili "se nechat vláčet po Tramtarii" a emigrovali do USA, Austrálie i do Švýcarska (a vzali si pokud možno sebou ty dolary a zlato - bitcoin tehdejší doby, také v ČSSR ilegální). Hrůza pomyslet!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A to podle mě není zdaleka ten hlavní argument.

Hlavním argumentem je, že ve volbách se člověk chová úplně jinak, než když se skutečně rozhoduje sám za sebe, rozhoduje o svém majetku a životě, za své a také si nese sám pozitivní i důsledky svých rozhodnutí.

V demokratických volbách se rozhoduje podle pravidel "tragedie obecní pastviny" a "z cizího krev neteče". Demokratické hlasování jsou orgie nezodpovědnosti a krátkozrakosti. Pro drtivou většinu věcí by lidi nehlasovali, kdyby je pak oni sami museli platit. Pokud mají pocit, že to zaplatí "ti druzí", rozhodují se ZCELA JINAK.

Naprosto NELZE SROVNÁVAT rozhodování milionu lidí, když se rozhodují sami za sebe, za své peníze, sami si nesou důsledky rozhodnutí a oproti tomu v demokratických volbách - je to prostě principiálně něco zcela jiného.

Na trhu třeba lidé rozhodnou, že nechtějí sedany a hatchbacky, ale SUVčka. Ale rozhodnout to musí tím, že budou demonstrovat svou preferenci SUV tím, že si za ně budou ochotni ze svého připlatit. Pokud by se o tom, co budou automobilky vyrábět, hlasovalo ve volbách, pravděpodobně by (ti samí lidé!!!) rozhodli zcela jinak. Třeba že by chtěli dotované RollsRoycy financované státním dluhem.

Hlasují stejní lidé, jen za jiných podmínek a výsledek je zásadně jiný. První (tržní) hlasování probíhalo za podmínek osobní zodpovědnosti s nutností jít s kůží na trh, hlasovat vlastní peněženkou, s nutností nést důsledky vlastních rozhodnutí. Druhé (demokraticko-socialistické, kolektivistické) hlasování probíhalo za podmínek tragedie obecní pastviny a kolektivní nezodpovědnosti.

Takže říkat, že volby odrážejí vůli společnosti je mimo. Vůli společnosti zjistíme, když ty miliony lidí necháme svobodně konat a svobodně demonstrovat své preference (hlasovat peněženkou) na volném trhu, za podmínek nesení si kladných i záporných důsledků vlastních rozhodnutí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Těžko říct, jestli povede k poražení, ale už teď vidíme, že směřuje ke snížení moci státu.
A zákoutí černého trhu? Dnes každý, kdo se s prodejcem či řemeslníkem dohodne hotově a "bez účtenky", je také součástí černého trhu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta demokratická většina je taky dobrý (a obvyklý) úkrok stranou.
ČR má 10 690 000 obyvatel. V roce 2017 do PS volilo 5 060 000 lidí, tedy méně než polovina.
ANO dostalo 1 500 000 hlasů, tedy 30 % volících a 14 % obyvatel.
I když do vlády přičtu KSČČSSD, jsme na cca 45 % volících.
Ať hledám jak hledám, tu demokratickou většinu nenacházím...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslanecké_sněmovny_Parlamentu_České_republiky_2017

A jak vymáhá právo "většina" skrze státní instituce se zeptejte třeba ve firmách zakleknutých finančákem. To byla také vaše vůle?

Snad mi to nemáte za zlé, spousta věcí je otázkou úhlu pohledu a jak jsem psal, vždycky to bude boj mezi vládou a svobodou. Volební čísla ale snad za absurdní argument považovat nebudete :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano, mám. Ale již jsem to zde v jiné debatě popsal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nic proti ideálům, ani proti BTC nemám. Zivot mne vsak naucil nevidet veci jak bych si pral aby byly, ale pokud mozno jak jsou. Jsem opatrný s důvěrou v to, že vznik a existence BTC povede k poražení státního zřízení. Osobně je pro mne cennější možnost žít kde chci a třeba se i bolestně přizpůsobit než se nechat vláčet po Tramtarii a v zákoutích černého trhu, podle toho kde mi dovolí používat BTC. Ale každého volba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nebudte na mne, prosím, tak přísný s tou záměnou státu a společnosti. Vždyť ono jde v podstatě o to, že společnost, nejpřesněji představovaná svými občany a voliči většinovým konsenzem projevili svou vůli prostřednictvím volených zástupců, kteří tu vůli uplatňují pomocí práva a státních institucí. Takže on zas takový nesoulad mezi státem a společností není.

V dalším už bych řekl že jde opět, promiňte, o anarchokapitalistický záchvat s absurdními argumenty, tedy bez komentáře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To kladivo si američani vylepšili na pneumatický nastřelovák, který je rychlejší než vrutění vrutů..:-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Celkem s vámi souhlasím. A nepříčetnost? Pro mě je bitcoin jakýsi ideál, ke kterému stojí za to se blížit. Proto píši jen argumenty pro BTC.
Třeba zrovna ve zmíněném roce 2008 Bitcoin začal :-)

Ale samozřejmě v praxi dojde na vaše slova, kdy tu stále bude nějaká vláda na násilím ovládaném území.
Tím spíš bude ale lepší BTC mít, než nemít. Pak bude mít člověk volbu, jestli ze socialistické EU odejde někam, kde BTC přijímají a tolik vlády tam není (fyzicky, ekonomicky či obojí), třeba nějaký thajský ostrov, Liberland, internet, černý trh...

Mrkněte se na Venezuelu, jak se měli lidé, kteří měli USD či BTC oproti těm, kteří měli jen bolívary...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, bod zlomu se blíží a EU se řítí do pekel. Jestli máte vhodnější sebeobrannou zbraň než bitcoin a zlato, tak sem s nimi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Proč společnost odešla od poctivých tvrdých peněz, pokud pod nimi fungovala ekonomika?"

Zaměňování pojmů "stát" a "společnost" je příznakem indoktrinace státní propagandou. Ne. Stát je protispolečenskou (amorální a násilnou) organizací, která lidem byla vnucena silou (nebo podle vás se lidi králům, císařům, carům, chánům a podobným podřizovali dobrovolně?!).

Podle vaší logiky si američané v roce 1933 zlato znárodnili sami sobě. Podle vaší logiky to nebylo tak, že konkrétní zločinec (prezident) okradl jiné konkrétní lidi. Podle vaší logiky si tedy lidé v 1948 znárodnili fabriky sami sobě (a nesebral jim je silou zločinný režim), dokonce v Německu možná Židi posílali do plynu sami sebe, že.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlatý_standard
Byl to státní zásah.

2. https://www.mises.cz/clanky/politicky-proces-v-usa-285.aspx
Brání tomu státní úřad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Fajn - otázky:

Proč společnost odešla od poctivých tvrdých peněz, pokud pod nimi fungovala ekonomika ? Stalo se to nebo se to nestalo ? Byl to přirozený (protože prosadivší se) koncept ekonomických vztahů ?

Stát zavedení paralelní soukromé zlaté měny brání. Ano, brání. Kdo prosím ? Viděl jste ten stát ? Slyšel jste ten stát ? Nebo někdo zaklepal a vešel stát ? Ne, stát si vymysleli lidé, aby nemuseli nést tíhu odpovědnosti za svůj vlastní život a nemyslím, že změní názor ..... atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vůbec žádnému nadšenci pro BTC nevyčítám jeho nadšení, jsem v tomto velmi tolerantní. Jen toto nadšení nesdílím (argumentačně) a to vesměs ty nadšené uvádí v nepříčetnost, zdá se mi.

Já ani tak neočekávám zodpovědnější vládu (přál bych si), jako spíše vládu jinou (nelze vyloučit, bohužel, ani horší). Tak jak tomu vždy bylo a počítám že i bude. V tomto smyslu to není naivita ale historií ověřená skutečnost, nebo ne ?

A přesně jak píšete, lidé jsou líní myslet a proto to funguje jak to funguje. To však funguje vždy jen do určitého bodu zlomu, poté následuje evoluční nebo revoluční změna. A to co říkám já, je to, že nevidím ještě dostatečně naakumulovanou energii pro tuto změnu.

Skočme pro příklad do USA. Tam se naakumulovala energie pro změnu tím, že ani po krizi 2008 a souvisejícím morálním hazardem se neodehrály potřebné revize chování vlády vs lid prostý. Proto došlo ke změně na základě poptávky voličů. A zákonitě přišla změna, že to byl zrovna Trump, není v tomto smyslu podstatné. Trump byla reakce. A problém pokračoval. Nyní je otázka, zda se již USA změnily a antibiotikum Trump může být vysazeno nebo zda bude léčba Trumpem pokračovat. Samozřejmě problém je, že alternativa je stejně hrozivá jako pokračování léčby, ale to nesouvisí s našim problémem.

Jistěže nám bolševici zase pořádně zatopili - to je to, co pořád a opakovaně vidím, proto jsem skeptický k vizím procitnutí a přijetí větší odpovědnosti jedince za svůj vlastní život, akceptaci větší svobody výměnou za tuto odpovědnost. Dovedeno do konce, proto jsem skeptický k většímu prosazení BTC v jím nabízených souvislostech, protože to odporuje dlouhodobé lidské přirozenosti ve všeobecnosti. Ani mně se to nelíbí, ale proto nebudu dělat, že to neexistuje nebo že to nevidím.

Já souhlasím s tím, že bod zlomu se blíží (vezměme si EU). Otázka jen je, zda ten bod zlomu bude ve prospěch svobody a odpovědnosti nebo ve prospěch moci, populismu a větší autority. Co bych si přál je jasné, co se stane tak jasné, alespoň pro mne, není. Odchod VB z EU, plíživé zavedení dluhové unie, legislativní i ekonomická pouta pro jeho členy, benefity pro ekonomickou a politickou oligarchii - to nevěstí nic dobrého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Zavedení jakékoliv měny nebo burzovní komodity přeci samo o sobě nerozhýbá ekonomiku."
Podmínkou funkční ekonomiky jsou poctivé tvrdé peníze, nekontrolované a nezneužívané jedním šíleným monopolistou.
Takovými penězi bylo vždy zlato, ale dnes stát zavedení paralelní soukromé zlaté měny brání. Proto vznikl bitcoin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bitcoin jsem do tohoto tematu přece nezatahl ja. To byla až ma reakce na pana Honzu_, který zmínil, že řešením ekonomických potíží je bitcoin, podívejte se na sekvenci příspevku.

Zavedení jakékoliv měny nebo burzovní komodity přeci samo o sobě nerozhýbá ekonomiku. Že za BTC je nějaká úvaha o změně vztahů uznávám, ale nemyslím si, že tato "potenciální změna", končící z logiky věci a domyšleno do konce (jak již zde bylo mnohokrát diskutováno) zrušením role státu, že je všeobecně akceptovatelná - což je ovšem jen můj názor a respektuji, že existují i jiné názory.

Ja ale naprosto uznavam, že vznik BTC ma lecebny a vzdelavaci ucinek. Mym pohledem to je takove ekonomicke antibiotikum, ale ani to se pri lecbe choroby nebere trvale.

Ale muj prispevek nehovoril o hledani noveho typu cloveka nebo o naivni predstave, ze se zvoli lepsi vlada. To co jsem chtel vyjadrit byla historicky overena a ocekavatelna zmena spolecenskeho klimatu, ktera zpusobi jisty prirozeny posun v chovani spolecnosti, az to vetsinove (volebne) zacne byt aktualni. Zaroven jsem chtel poukazat na to, ze bezhlave sypani penez neni lekem, ale ze klicem je vytvoreni prostoru pro lidi sikovne (schopne, konkurenceschopne, nikoli vsehoschopne)), aby svou iniciativou pomohli i mene schopnym a v konecnem dusledku i duchodcum, napr. Tedy presny opak toho, co momentalne vladne nasi zemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"osvíceným řešením pozitivní společenské změny, která způsobí vznik harmonických a přirozeně spravedlivých vztahů"
Škoda té emocionální ironie...
Však já s vámi v zásadě souhlasím, jen poukazuji na to, že tou změnou, po které voláte, může být právě Bitcoin.
Bitcoin odřízne Babiše a jeho kohortu rozdávačů od reálné ekonomiky. Bitcoin umožní těm šikovným rozjet produktivní byznys v novém prostředí, stejně jako se rozjel byznys na internetu. A žádný Babiš si nepůjčí od EU, občanů a ještě nenarozených dětí víc bitcoinů.
A stejně jako s byznysem na internetu tu nevzniknou pouze harmonické a sluníčkovské vztahy, ale pár problémů to jistě vyřeší (a již vyřešilo).

Je to stejné, jako ve školství, kdy se plno lidí snaží zlepšit současný systém. A pak přijde paní Nováčková a zcela zřetelně vysvětlí, že to nelze, že se musí změnit systém.
https://www.kupredudominulosti.cz/novackova-jana-1d-pokud-byste-chteli-vybudovat-prostredi-ktere-je-naprosto-nepratelske-mozku-a-uceni-pak-byste-zrejme-vybudovali-neco-takoveho-jako-je-skolni-trida/

Nebo jako když jste zvyklý zatloukat hřebíky kladivem, ale pak přijde problém, pro který je lepší šroub, a vy se pořád snažíte vymyslet nějaké lepší kladivo, kterým by to šlo spravit. A někdo vám ukáže šroubovák a reakce je ne, já nechci šroubovák, já chci to správné kladivo, se kterým budou zacházet ti správní lidé správným způsobem...

Tady je k hezká a nedlouhá přednáška o tom, jak technologie skokově posouvá naše možnosti :-)
https://www.youtube.com/watch?v=KXIaILHl7Rg

Diskuse pro vás možná probíhá bez výsledků, ale ekosystém bitcoinu rapidně roste bez ohledu na názory diskutujících :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Zdražile,
předpokládám že slo pouze o příklad, nicméně lidi, kteří včas odhadli vznikající trend ve světě (krypto), bez ohledu na to, zda je nějakou budoucí cestou či není, jsou u mě velcí šíbři, a přesně ti schopní počítačoví nadšenci, co z nás ve světě OPĚT v jednom oboru udělali v přepočtu na obyvatele světovou špičku. Každá koruna, kterou v Bitcouinu zpeněžili byla importem bohatství z US a Číny do ČR.
Vaše očekávání volby zodpovědnější vlády cestou lidského sebeuvědomění je sympatické, leč naivní...Lidé počítají penízky v peněžence, a jsou sakra líní myslet, proto ta Prchalova markeťácká mantra pořád funguje. S polštařem půl bilionu na úplatky to Bureš hravě zinscenuje jako záchranu republiky, a my budem jen čumět s otevřenou papulou...Nepotřebuje k tomu ani zdaleka většinu, pluralita našich názorú, která tříští opozici mu to zatraceně zjednodušuje...
Bolševici nám podporou tobo balíku fuldonepeněz zase pořádně zatopili..:-(((

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

“ Mýlíte se, nečekám na nový typ člověka. Čekám až lidem začne pomalu docházet, že Babiš se svou kohortou rozdávačů a rozkrádačů peněz není to pravé a kyvadlo se zase posune kousek jinam.”

Takže čakáte, že si ľudia zvolia novú, osvietenú vládu?

Škoda, že reakcii na “stačí nepřekážet” ste sa elegantne vyhli útokom na bitcoin. Lebo vaše príspevky sú väčšinou k veci a rád ich čítam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mýlíte se, nečekám na nový typ člověka. Čekám až lidem začne pomalu docházet, že Babiš se svou kohortou rozdávačů a rozkrádačů peněz není to pravé a kyvadlo se zase posune kousek jinam.

Váš pocit, že bitcoin je osvíceným řešením pozitivní společenské změny, která způsobí vznik harmonických a přirozeně spravedlivých vztahů ve společnosti Vám ponechám bez připomínek a další diskuze, která tady již několikrát bez výsledku proběhla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ptal jste se, kde jsou šikovní lidé a co by jim pomohlo, když jim politici nepomáhají.
Bitcoin je (zatím?) něco, co jde nejvíc mimo politiku.
Není to jen něco, co roste na ceně - je to nástroj k úplně novému ekosystému výměny informací a hodnoty.

Z toho Vašeho posledního odstavce mám pocit, že čekáte na nový typ člověka - osvíceného voliče, politika a úředníka. Ale když sám víte, že stačí nepřekážet - nač tedy toho politika, úředníka a tedy i voliče potřebujeme?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/2