Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hadr do ruky!

14. 6. 2020
 6 712
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Vzbuďte mne, až bude součástí šedesátéosmé vlny feminismu zrušení SJM, každý manžel si bude platit své věci, a o společné výdaje se šábnou napůl. Dokud muži vydělávají více*, ale zároveň i více přispívají na chod společné domácnosti, jsou řeči o neplacených domácích pracech jen neopodstatněné kňů.

* Jo, muži vydělávají více, protože jsou ochotni pracovat více a v lépe placených oborech. Myslel jsem si, že tento mnohokrát dokázaný fakt, nebudu muset opakovat, ale jak čtu Fuksovou, tak ta lež o gender pay gapu má neuvěřitelně tuhý kořínek.

Nahlásit
-
9
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Děvčata se již nemohou dočkat až dostanou hadr, nikoli do ruky, ale na ksicht:
https://www.jihadwatch.org/2020/06/germany-muslims-declare-a-sharia-zone-and-forbid-all-unbelievers-to-enter-threaten-to-kill-infidels-and-cops

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Problém je, že muži a ženy mají podstatně jiné nároky na úklid a podstatně jiné nároky na to, co je útulná domácnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Normálně by to muž neviděl. Však ale taky není on, kdo začal počítat *domácí hodiny*, ale *feministky*.
Citoval bych oblíbené Mat 7:3-5 (tříska v oku bratra a trám v oku svém).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak v rodině, kde muž ví, co je to pečovat o děti a domácnost, takováhle vyjádření (já TI s tím pomůžu, místo já to udělám, já pohlídám děti, abys to dodělala, místo já hlídám ty si odpočiň, dej mi seznam já nakoupím, místo já nakoupím) nemají místo. Takový muž ví, že těžko spočítá práci a pracovní nasazení, ví že půlhodinový nákup s malým dítětem znamená minimálně dvoj, spíš trojnásobek času. Nemá řeči, že po příchodu z práce je doma našpiněné nádobí, protože se v domě bydlí a není možné mít naklizeno aniž by ten druhý odpadl. Navíc ten druhý ve čtyři rozhodně neskončil, den končí kolem deváté. Samozřejmě, že produktivita práce při krmení ročního je 0, ale počítat to může jen blbec. A péčí o děti a domácnost nemyslím jeden den, kdy je navíc před tím uklizeno, navařeno a pro děti vše připraveno, to je tak půlka té práce.
A abyste mi tu nepředhazovali ženu v domácnosti, co si akorát vylévá vztek, že je bez peněz, tak já chodím do práce na plný úvazek a doma s ročním a tříletou je manžel. Takovou kravinu, že je tady něco vysypaného na zemi, pár talířů na lince nebo dítě s novou boulí na hlavě ode mě fakt neposlouchá. Vím, jaká práce to je, což se od někoho, kdo to přepočítává na produktivitu říct nedá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Tohle je hodně zajímavá otázka: proč bylo v patriarchálních 50. a 60. letech percentuelně více žen v IT nežli dnes?

Feministky mají jasno – spolu s tím, jak rostly platy ajťáků, tak IT firmy začaly v souladu s genderovými stereotypy přednostně nabírat muže. Už nevysvětlují, proč firmy raději nabíraly drahé muže, místo toho, aby si ponechaly levné a stejně kvalifikované ženy, ale tím si tu konspirační teorii nebudeme kazit.

Moje hypotézy jsou dvě.

1. Před 60 lety se programovalo primárně „na papíře“. Strojový čas byl drahý, takže programátor napsal algoritmus na papír a teprve pak ho někdo přeťukal do počítače. Ten „někdo“ bývala často žena, protože přeťukávání je typická práce pro sekretářku. Skutečné „tvůrčí“ progamátorky tehdy samozřejmě také existovaly, ale nebylo jich tolik. Spolu s trendem, že programátor začal psát kód přímo do počítače, „počítačových sekretářky“ přestávaly být potřeba a tím se počet žen v IT statisticky snižoval.

2. IT byl vždycky tak trochu asociální obor, kde záleží hlavně na tom, co umíš a ne jak se umíš prezentovat, koho znáš a jak se umíš prosadit. Čímž pádem v něm ani genderové stereotypy moc nekvetly. Žena v 50. letech, se mohla v IT pracovat podobně jako dnes, ale v jiných oborech stále narážela na sociální bariéry. Dnes mají ženy spoustu jiných oborů, kde se mohou bez problémů realizovat, takže zájem žen o IT logicky poklesl. Je to podobný důvod, proč nejvíce žen studujících STEM obory najdete v patriarchálním teokratickém Íránu – protože technika v Íránu je jeden z mála svobodných oborů, do nichž imámové tolik nekecají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Tak tak.

A při tom mám pocit, že ženy mezi programátorkami bývaly (procentuálně) častější a to dokonce ještě v "neženských" časech sálových počítačů a assembleru.

Možná to je tím, že žen, které něco takového chtějí a umí dělat, je konstantní množství a když je programátorů dnes potřeba 100x tolik, tak těch kyberneticky orientovaných matfyzaček je tak nějak pořád stejné absolutní množství, kdežto kluky často programování baví již na základní či střední škole, maj to i jako koníček a tak jsou schopni se jako programátoři (slušně) živit i bez roury z MatFyzu či FELu.

Vlastně co tak vidím syna i syny známých, tak poměrně slušné procento z nich pracuje s PC ne jen jako čistý uživatel či hráč, ale zkusí si i udělat webstránku (a tím nemyslím nějaký wysiwyg editor, ale hraní si s html v Notepadu++), ve škole se hlásí na nepovinnou Javu a Python, zkoušejí "hackovat", scriptovat ledacos (dnes jsou různé scriptovací enginy i ve hrách a ty si tak jde modifikovat), hrají si s IFTTT, s Arduinem, ovládají chytrou domácnost pomocí zigbee, zkoušejí si napsat appku pro telefon, zajímají se o crypto a blockchain, atd... A teenage slečnu s takovými zájmy ve svém okolí nemám ANI JEDNU.

A obdobně tedy neznám moc dívek, které by se zajímaly o ekonomii (leda tak o účto), o finance, o investice, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zahraniční centrála firmy, kde pracuju, nám v minulosti párkrát poslala avízo, že by bylo hezké, kdybychom v Brně nabrali také nějaké ženy. Asi někdo potřeboval vyplnit kolonky v diversity reportu :-)
A my bychom se ženám v našich řadách ani nebránili. Jenže tady v Brně jsme jen vývojáři, ejčár nemáme, a lidi nám zajišťují externí headhunteři. A ty nám prostě nikdy žádnou ženu nedohodili. Tak kde krucinál jsou ty davy vystudovaných ajťaček a matfyzaček, které by tak rády chtěly programovat, ale ošklivé genderové stereotypy je nutí dělat učitelky, uklízečky a zdravotní sestry za 25 kKč hrubého?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Píšu, že jsem ji koupil do domácnosti, nikoliv manželce. Používám ji i já. Mám dvě děti a dobře vím, kolik času jsme strávili věšením a sundaváním prádla ze sušáku. Sušička, kam jen vyklopím lavor s prádlem z pračky, nám ušetřila času fakt hodně.
Ohledně auta máte pravdu, že také ušetřilo čas za opakované drobné nákupy. Zvlášť když jsem ho také platil já.
Jsou to jen příklady z naší rodiny, jak se muži nepřímo podílejí na práci v domácnosti, akorát feministky to nechtějí vidět, protože tupě měří práci jen na hodiny. Trochu mi to připomíná, když jsem ještě za studií někdy před 18 lety dělal nějaký soft pro AŽD, a některé tamní staré ajznboňácké struktury měly problém fakturovat práci za jakési jedničky a nuly, na které si ani nejde sáhnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud muž vydělává a žena se stará o domácnost, tak samozřejmě sušičku koupil JÍ.
Komu je naobtíž pečovat o děti, nemá si je pořizovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jestli není problém třeba také ve vyjádření ,,koupil jsem manželce sušičku" a ušetřil jí práci. Vy doma prádlo nešpiníte? Domácnost je společná, tak jaké jí. Jak byste v produktivitě vyčíslil výchovu dětí, která se projeví za deset i více let? Možná stojí za přepočet produktivity péče o děti + domácnost děleno počtem hodin a ne 1,0 úvazkem. Rodič, který pečuje o děti na rodičovké nemá pracovní dobu a pak padla. Ta práce je nejméně na 18 hodin denně a ještě za předpokladu, že dítě spí celou noc.
Přepočet koupení sušičky oproti času, který domácnost na té práci ušetří je úplně absurdní. Pokud jedete autem nakoupit také počítáte ušetřený čas za opakované drobné nákupy a cestu pěšky? A zrovna sušička v celkové době práce s prádlem takové terno ušetřeného času není. Třídit do pračky, vyndat, dát do sušičky, vyndat, složit a žehlit se musí stejně. Hlavní výhoda sušičky je rychlejší schnutí, což ale nezabírá čas při práci. Schne to samo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Kdo bere nadprůměrné platy? Finanční analytik. IT specialista. Programátor. Chirurg. Atd... Brání někdo ženám tato povolání vykonávat? Nutí je dělat pokladní, uklízečky, učitelky v mateřský, sestřičky, pečovatelky v LDNkách, kuchařky ve školních jídelnách (ty mají extra nízké platy) ...? Já myslím, že ne.

A proč mají některá povolání vyšší platy a některá nižší? No ty první nemůže dělat každý, potřebujete na ně píli, inteligenci, cílevědomost. Neustálé doplňování znalostí, zvyšování kvalifikace. Lidí schopných vykonávat dobře ta první povolání je zkrátka nedostatek (a nedostatkové zboží bývá drahé), ta druhá může vykonávat víceméně kdokoli.

K tomu tu jsou ženy, které usvědčují autorku přinejmenším ze šíření propagandy. Ve svém okolí mám mnoho schopných a úspěšných žen, které za svou kvalifikovanou práci pobírají velmi nadstandardní mzdu. Takže když se opravdu chce, tak to zjevně jde. Ale ještě více žen ve mém okolí o nějakou zářnou kariéru nestojí. A i když ji mají, tak prohlašují, že je to nebaví, a že by rády zůstaly doma, starat se o děti a domácnost. Mnoho mladých žen slyším prohlašovat, že studují "pro jistotu", ale hlavně by se rády dobře vdaly a vystudovaný obor pak provozovaly maximálně jako koníček.

Důvodů pro to, že ženy mají v průměru nižší plat, jsou vesměs přirozené a nepřirozený je pouze boj proti tomu. Pokud by žena upřednostňovala kariéru před rodinou, tak na to má samozřejmě právo. Ale také pak vyhyneme. A je otázka, zda si ženu, kterou nezajímají děti a domácnost, někdo bude chtít vzít. Jaký by k tomu měl důvod? Pokud žena chce být bezdětný single s kariérou, tak ji v tom nic nebrání. Pokud si takovou ženu i někdo vezme, tak se ta žena pak nesmí divit, že ji po 20 letech bezdětného manželství muž opustí a založí si rodinu s mladicí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

"Ale v situaci, kdy česká žena vydělá v průměru o 20 procent méně než její manža, je i pro další Evropanky stále palčivější řešení praktikálií – platit za chleba stejným množstvím odpracovaného času jako někdo ověšený šulínkem."

Já také za chleba platím menším množstvím odpracovaného času, než kopáč. A?
Švýcar také platí za chleba menším množstvím času, než Rumun. A?

Jestli soudružka chce plkat o nějaké spravedlnosti, tak ať požaduje pro ženy poloviční penzi, protože ji v průměru čerpají daleko déle, než muži!

Nahlásit

-
5
+

„Víceprácemi v domácnosti a péčí o bližní stráví podle organizace Actionaid International ženy CELÉHO SVĚTA v průměru 23 let života.“

Tyjo, až teď jsem si toho všiml. Pokud statistika ovlivněná 6 miliardami lidí třetího světa má být argument, aby muži z té zbylé bohaté miliardy vzali hadr a šli šůrovat záchody, pak máme do činění se vskutku kvalitní novinářskou prací, která si prestižní cenu zcela zaslouží.

Nahlásit

-
7
+

Přesně tak. Problém feministického pohledu na domácí práce je ignorace produktivity práce. Pro spoustu feministek je hodina práce jako hodina práce, a neřeší, jaká je to práce. Když koupím do domácnosti sušičku na prádlo, tak jsem ušetřil manželce desítky hodin práce měsíčně, ale která feministka by to interpretovala tak, jako že jsem ty desítky hodin domácích prací fakticky vzal na sebe? Když zaplatím paní na úklid, protože hodina mé práce vydá za 6 hodin práce uklízečky, která feministka bude počítat, že jsem se podílel 6 hodinami a ne jednou? (Případě žádnou, protože práce v kanclu přece není žádné gendermanovsky uvědomělé šůrování záchodů, žeano).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Pátá vlna bude nejvyšším stupněm feminismu: právo šaría.

Nahlásit

-
6
+

Vzbuďte mne, až bude součástí šedesátéosmé vlny feminismu zrušení SJM, každý manžel si bude platit své věci, a o společné výdaje se šábnou napůl. Dokud muži vydělávají více*, ale zároveň i více přispívají na chod společné domácnosti, jsou řeči o neplacených domácích pracech jen neopodstatněné kňů.

* Jo, muži vydělávají více, protože jsou ochotni pracovat více a v lépe placených oborech. Myslel jsem si, že tento mnohokrát dokázaný fakt, nebudu muset opakovat, ale jak čtu Fuksovou, tak ta lež o gender pay gapu má neuvěřitelně tuhý kořínek.

Nahlásit

-
9
+

"Víceprácemi v domácnosti a péčí o bližní stráví podle organizace Actionaid International ženy celého světa v průměru 23 let života."
Ohromujúce číslo, ale nič nehovoriace. Koľko času strávia prácami okolo domu, starostlivosťou o príbuzných atď. muži?
Dalo by sa písať veľa o tom, že ak sa treba postarať o príbuzného, zostáva doma(logicky) ten, kto zarába menej a ženy si vyberajú horšie finančne ohodnotené profesie. Že s kojeným bábom zostáva ten, kto dokáže kojiť. Že v niektorých krajinách/kultúrach ženy nezvyknú chodiť do práce, ale zostávajú v domácnosti.
Ale nie o tom som chcel, podľa mňa, omnoho feministickejšie ako drhnúť záchod, umývať riad, vysávať/zametať a nosiť vodu do korýtka na pranie, je kúpiť do domácnosti tekutý čistič záchodov, robotický vysávač/mop, umývačku riadu, automatickú pračku, sušičku, kuchynský robot, mixér... a najotravnejších domácich prác sa zbavia, alebo ich aspoň minimalizujú, všetky pohlavia v domácnosti.
Pretože otázka nie je, kto pred zimou sprace uhlie alebo nahotuje drevo, ale či kúpiť kondenzačný plynový kotol, alebo tepelné čerpadlo.

Nahlásit

-
3
+

Hm, ja som zvedavý, kedy už konečne uvidíme ženy v profesiách ako murár, tesár, inštalatér, automechanik, smetiar, cestár,...

Keď rovnosť, tak rovnosť.

Nahlásit

-
3
+

"bažant pro nemocného tátu"

Symptomatické je, že nepíšete: pro nemocnou mámu, nebo obecně pro nemohoucí ženu. Že by nějaký bloček ještě přetrvával?

A jak se budou feministky tvářit na uklízeče na dámských toaletách nebo ve sprchách?
My muži vidíme uklízečky u našich pisoárů zcela běžně.

Nahlásit

-
4
+

Koukal jsem a na "prestižní Novinářskou cenu" není nominován onene sloupek obecně, ale specificky tento text. Hmmm. Tak jeho kvalita a prestiž NC jsou v perfektním souladu :-)

Nahlásit

-
3
+

Houby hadr. MGTOW. Pokud se hra nedá vyhrát, je nejlepší přestat hrát. Uživit se a uživit připojení k internetu není žádný velký problém, to jde i z dělnické mzdy. Užije si valium, košišky a víno.

Nahlásit

-
2
+
2/2