Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Amerika nestaví chodníky. Ještě by po nich chodili černí

10. 6. 2020
 58 210
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Článek obsahuje dlouhou řadu tvrzení na téma "zlý bílý heteresexuální muž" ubližuje nebohému hodnému černochovi. Neobsahuje ale ani jeden pramen, odkaz na zdroj či statistiku. Nejsem žádný rasista, naopak, ale více takových článků by ho ze mě mohlo na stará kolena udělat. Článek není podle mne nic jiného než propagandistická neomarxistická agitka, jak už je ostatně na finmagu zvykem. Autorův termín "subverzivní libertariánství" dobře ilustruje jaké hodnoty vyznává.

Budu rád, když se k tomu vyjádří lidé, kteří poměry v USA znají a případně dodají odkazy na objektivní data.

Jako ekonomom si neodpustím jen jednu poznámku k tvrzení: "Čtvrt tisíciletí otroctví od roku 1619 do roku 1865 položilo základ průmyslové revoluci." To je ekonomický nesmysl. Otroctví brání technickému rozvoji z toho prostého důvodu, že otrocká práce je levnější než stroje. Otroctví bylo příčinou tisíciletého zaostávání starověkých civilizací přesto, že ty dlouhou dobu disponovaly stejnými vynálezy, které ve středověku nastartovaly ekonomický rozvoj Evropy. Nikoliv přebytek, ale nedostatek pracovní síly si vynucuje technický rozvoj.

A ještě bych rád upozornil na jeden paradox ty, kteří staví rovnítko mezi demokracii a svobodu. V otrokářských státech s náskokem vyhrávali volby obhájci otrokářství, které bylo zrušeno až brutálním násilím Severu. Vím, že černoši hlasovat nemohli, ale je to ukázka toho, že demokraticky lze odhlasovat cokoliv, i zánik samotné demokracie (jak to ostatně známe i z našich dějin).

Nahlásit
-
204
+

Nejméně oblíbený příspěvek

konspirační teorie birtherism movement :-)
Přitom stačilo jediné, ukázat ten rodný list :-D

Nahlásit
-
-3
+

Diskuze

Autor nám cudně zatajil, že George Zimmerman střelil Trayvona Martina v momentě, kdy na něm Trayvon Martin klečel a tloukl mu hlavou o zem.
Také pomlčel, že Trayvon Martin byl zloděj, lhář, uživatel drog, záškolák a školní šikanista, který vyhledával bitky a další potíže. Napsat, že to byl jen hoch, který si šel koupit sladkosti, je přece efektnější.

To jen pro ilustraci, jak pracují agitátoři neomarxistické nové levice.

Nahlásit

-
40
+

Ano, kaju se. Na mobilu, na kterém jsem o četl, měl kolega vypnuté podtrhávání a protože odkazy nejsou modré, jak je zvykem, ale prakticky v barvě ostatního textu, tak jsem to přehlédl.
Nicméně, pokud se vrátíme k podstatě, tak prostě v článku relevantní data a odkazy chybí. Pokud chce někdo psát třeba o kriminalitě podle etnik, vlivu policie a podobných věcech a vynechá naprosto základní fakt, že kriminalita černých je relativně mnohonásobně vyšší než bílých a konec konců i hispánců, tak je to podle mne zásadní nedostatek a vědomá manipulace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jsme my rasistickou zemí, pokud u nás (umírněným odhadem) tak 95 % lidí zastává protiromské postoje?
To prostě záleží na tom, jak si vydefinujete přídavné jméno "rasistický", jsou to slova, nikoliv fakta. Faktem není pojem "rasistický", faktem je podíl osob, které zastávají nějaké postoje. A v tom smyslu bych nás označil za rasistickou zemi, pokud má nějaký smysl takové slovo použít.
Druhá věc je, jestli je to odstranitelné. A podle mne není. Je velmi problematické, mít vedle sebe takto výrazně kulturně a životním způsobem odlišná etnika, a přitom, aby takové soužití nevyvolávalo konflikty a vzájemné negativní emoce. Idea, že vzájemným soužitím se negativní emoce snižují, se podle mne neosvědčuje. Na to už tam spolu v USA soužijí dost dlouho, a nic moc se nelepší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Skvělé, vy tady stejně jako autor argumentujete 50 let starými věcmi - ano, tehdy byla amerika systémově rasistická, ale dnešní svět vypadá úplně jinak. Je NAPROSTÁ LEŽ, že obecně policajti jsou potomkové starých policejních rodin - tak to platí někde, asi zejména na středozápadě, ale problém se zabíjením černých mladíků se týká velkých měst obvykle v demokratické režii, kde je obvykle VELKÁ část sboru černá. VELKÁ!
Rasismus v USA samozřejmě existuje, dokonce v míře nemalé, stejně tak tak, jako ve VŠECH zemích, které jsou "multikulturní", ale nejedná se o rasismus systému, který by chudáčky černoušky dyškyrymynoval a proto musí páchat 80% zločinnosti a zabíjet se po tisících v drogových válkách. Je to rasismus individuální, konkrétních osob založený na předsudcích nebo zkušenosti - jak si to přejete vidět. S tím se nedá naprosti nic dělat, je počkat, až ti lidé nebudou mít žádný důvod k těm přesudkům nebo špatným zkušenostem, což není to, co by se právě dělo, spíše naopak!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nesouhlasím - marxisté vytvoří nespravedlnost, která není reálná, jen neodpovídá jejich vysněnému fungování světa, a přijdou s řešení, které je ještě mnohem horší. Stačí se zamyslet na teorií nadhodnoty, na které je Marxova ekonomická teorie postavena - to ne naprosto nesmyslný blábol!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Spíš to souvisí s tím, koho si černošky vybírají za partnery. Hlavně aby byl "thug enough".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tolik nesmyslů a stupidních myšlenkových konstrukcí pohromadě jsem dlouho nečetl.
To, jak vypadají americká města není výsledkem nějakého temného spiknutí stoupenců nadvlády bílé rasy, ale přirozeným důsledkem levné půdy a levného benzínu. Chodníky se tam nestaví proto, že na nich není skoro žádný provoz. S rasismem to nemá společného naprosto nic.
Ku-klux-klan je naprosto irelevantní síla. Jediné místo, kde má nějaký význam, je virtuální realita liberálních médií. Kdyby o něm levičáci neustále neblábolili, nikdo by netušil, že něco takového ještě existuje, protože nikdy žádného člena Klanu nepotkal.
A na jakési demonstraci zatkli Trumpova otce, z čehož je úplně jasné, kdo za to všechno dnes může. Donald Trump, a taky Jeffersonovy čtverce z 18.století. :-D
Btw, k čemu je vlastně dobré psát o tom, co se dělo před 50, 70, nebo 200 lety? To má dokázat, že USA jsou dnes rasistickou zemí?

Nahlásit

-
16
+

Urbanistická rozhodnutí mohou za to, že drtivá většina černých dětí vyrůstá bez otce a pak hledá vzory v gangu?
To bude asi tím chybějícím chodníkem, že si táta nenajde cestu k vlastním potomkům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
39
+

Mno, já teda nevím, ale nechtěl bych se narodit jako černoch ani v Jihoafrické republice, ani v Kongu, ani v Saudské Arábii, ani v Rusku, ani v Německu, ani v Austrálii, ani v Číně, a ten seznam by mohl jít dál a dál.
Stejně tak bych se nechtěl narodit jako běloch ve spoustě zemí (z velké části by ten seznam byl stejný).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
21
+

To si ve Švédsku říkali taky ještě v šedesátých letech taky. Pak se kdosi rozhodl vybudovat multikultruní společnost a v sedmdesátých letech se otevřela brána masové barevné imigraci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Napsat u článku s více než 30 hypertextovými odkazy, že neobsahuje "ani jeden pramen, odkaz na zdroj či statistiku", je více než odvážné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
57
+

AOC má tradiční problém marxistů, kteří vypíchnou reálnou nespravedlnost a najdou absolutně špatné řešení, které nadělá víc škody než užitku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
23
+

Takže všechen multikulturalismus a politická korektnost je jen obroské pokrytectví, "abysme před světem vypadali dobře". A pak se obrovsky rozmáznou marginální případy, řeči, obrázky, "black face" aféry a podobně, a pod povrchem nadále fungují zákony, které obyčejným lidem reálně ztěžují život.


Alexis de Tocqueville opět prokázal svůj bystrý úsudek, když vztahy mezi černými a bílými označil za největší problém Spojených států, už dávno před občanskou válkou. Ovšem taky dodává, že historicky kde se tyto dvě rasy setkaly, buď bílí zotročili černé, anebo černí vyvraždili bílé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
20
+

DISCLAIMER: V US zijem uz 6 rokov, takze prispevok je z prvej ruky.

Za mna dobre napisany clanok a dost ma prekvapilo, ze ho pisal cech (predpokladal som len preklad zo zahranicneho zdroja). Plne ale suhlasim s tym, ze je napisany dost jednostranne a rozhodne by mu prispelo doplnit nejake zdroje...

Moj osobny nazor je ze rasismus v US dokaze pochopit len niekto kto tu zije dlhsiu dobu. Vidim dva hlavne problemy preco ludia v CR/SR uplne nechapu preco je to v US tak velky problem:
- V CR sa sice mozu vyskytovat rasisticke utoky, ale s najvacsou pravdepodobnostou vas kvoli nemu nezabiju. V US vas kvoli rase mozu zabit, pravidelne aj policajti.
- Policajti v US su z velkej casti potomkovia starych policajnych rodin - a ich hlavnou naplnou prace bolo prave chytat cernochov co utekaju z plantazi. Osobne poznam niekolko "starych" policajnych rodin ktore si velmi dobre pamataju "stare zlate casy".
- Black history je stale neznama pre vacsinu ludi. Autor clanku to trosku naznacuje, ale nejde do hlbky - napriklad Tulsa Race Massacre (https://www.history.com/topic s/roaring-twenties/tulsa-race- massacre)je pre vacsinu ludi uplne neznama udalost.
- Rasizmus sa vnima ako zalezitost minulosti (casty argument "kedy uz konecne prestanu vytahovat minulost a zacnu sa snazit"). US je ale dodnes velmi rasisticka spolocnost - vzdy ma velmi prekvapi ked sa bavim so susedmi / kamaratmi o ich skusenostiach a popisu mi co sa im zrovna stalo ten tyzden (vacsinou slovne rasisticke utoky, oslovovanie "boy" a podobne). Jim Crow zakony (dalsia neznama cast US historie) platili az niekedy do WWII (to nie je az tak davno). Alabama povolila interracial svadby az v roku 2000 - na co sa (dufam) skor len zabudlo, ale este cca 1960-1970 bolo bezne trestne stihanie (nepamatam si nazov pripadu, ale skoncilo to u ustavneho sudu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
27
+

Velmi pěkný článek. Díky za něj. Všechny jevy na světě mají své souvislosti.

Pokud si položíme otázku, jestli bychom se chtěli narodit jako černoch/černoška v USA, tak upřímně všichni velmi pravděpodobně odpovíme že ne. Člověk se narodí do obvykle nefunkční rodiny, nefunkčního prostředí, chodí do špatné školy, žije v nebezpečné čtvrti a chovají se k vám jinak než k ostatním "bílým", ať už jste jakýkoliv. Mají to těžké a není se čemu divit, že mnoho z nich skončí jako kriminálníci.

A právě série mnoha rozhodnutí v minulosti vedla k tomu stavu, jaký je v USA teď. Mezi nimi jsou i mnohá urbanistická rozhodnutí, a to tento článek popsal. Plyne z toho mnoho poučení a buďme rádi, že žijeme v naší velmi klidné zemi, která čelí jen málo výzvám.

Nahlásit

-
12
+

"To sice konečně umožnilo černochům dostupněji bydlet, ale běloši si sebou na periferie vzali i své daně. "

Aha...

Nahlásit

-
49
+

A jedna z příčin je zákonem daná minimální mzda, která vyloučila mnohé chudé z pracovního trhu...
https://fee.org/shows/video/common-sense-soapbox/who-is-the-minimum-wage-really-protecting#player

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Podle profilu autor v US studoval a pracoval. Vypadá to ale, že se zhlédl v ideologii, kterou dnes reprezentuje Alexandrie Ocasio-Cortez a neomarxistická frakce demokratické strany kolem ní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
44
+

Článek obsahuje lží a překroucených informací desítky - jen ze začátku:
- policie zabíjí hlavně černochy - za loňský rok zabito 400 lidí policií, z toho 80 černochů - ti tvoří od 60 do 80% kriminality, takže podíl jejich zabití je výrazně nižší než by bylo adekvátní
- důvodem pro neexistenci chodníků není zabránit chudáčkům dyškrymynováným chodit, ale to, že tam nikdo nechodí a jejich budování na ty dlouhé vzdálenosti by bylo extrémně neefektivní
- politická korektnost nezpůsobila, že se idealizuje otroctví, ale to, že za rasýzmus můžete schovat naprosto cokoliv a tvrdit, že sociální a ekonomickou neúspěšnost způsobil zlý bílý muže a ne rozpadající se kultura černošského obyvatelstva, které žije ve světě peněz zadarmo, promiskuity, neexistující rodiny a vzorů topící se v drogách a násilí
- zločinnost průběžně klesá a stoupá a je to dáno obvykle sociálně-ekonomickou situací, viz obrovský nárůst vražd po velké krizi ve třicátých, pak období prosperity do šedesátých let a pak zase obrovský nárůst - btw. to časově sedí i se zrušením segregačních zákonů, s čímž si nejsem schopen poradit, jelikož neznám americké reálie a nevím, jaké změny ve společnosti proběhly...
a desítky dalších - ani jsem neměl tu hromadu blábolů sílu dočíst...
Autor nejen že asi ani v USA nebyl, ale ani o tom státě pořádně neslyšel, protože to, co se tam děje je přesným opakem.
Progresivní levičáci jako je on rozeštvávají společnost takovým způsobem, že to skončí občanskou válkou - vytvářejí na jedné straně nenávist černých k bílým, na které mohou shodit všechny svoje neúspěchy a na druhé vyvolávají v bílé mládeži pocit viny za něco, co rozhodně nezpůsobili, a tím z nich dělají dobrovolné oběti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
44
+

Článek obsahuje dlouhou řadu tvrzení na téma "zlý bílý heteresexuální muž" ubližuje nebohému hodnému černochovi. Neobsahuje ale ani jeden pramen, odkaz na zdroj či statistiku. Nejsem žádný rasista, naopak, ale více takových článků by ho ze mě mohlo na stará kolena udělat. Článek není podle mne nic jiného než propagandistická neomarxistická agitka, jak už je ostatně na finmagu zvykem. Autorův termín "subverzivní libertariánství" dobře ilustruje jaké hodnoty vyznává.

Budu rád, když se k tomu vyjádří lidé, kteří poměry v USA znají a případně dodají odkazy na objektivní data.

Jako ekonomom si neodpustím jen jednu poznámku k tvrzení: "Čtvrt tisíciletí otroctví od roku 1619 do roku 1865 položilo základ průmyslové revoluci." To je ekonomický nesmysl. Otroctví brání technickému rozvoji z toho prostého důvodu, že otrocká práce je levnější než stroje. Otroctví bylo příčinou tisíciletého zaostávání starověkých civilizací přesto, že ty dlouhou dobu disponovaly stejnými vynálezy, které ve středověku nastartovaly ekonomický rozvoj Evropy. Nikoliv přebytek, ale nedostatek pracovní síly si vynucuje technický rozvoj.

A ještě bych rád upozornil na jeden paradox ty, kteří staví rovnítko mezi demokracii a svobodu. V otrokářských státech s náskokem vyhrávali volby obhájci otrokářství, které bylo zrušeno až brutálním násilím Severu. Vím, že černoši hlasovat nemohli, ale je to ukázka toho, že demokraticky lze odhlasovat cokoliv, i zánik samotné demokracie (jak to ostatně známe i z našich dějin).

Nahlásit

-
204
+
2/2