Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Amerika nestaví chodníky. Ještě by po nich chodili černí

10. 6. 2020
 58 091
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Článek obsahuje dlouhou řadu tvrzení na téma "zlý bílý heteresexuální muž" ubližuje nebohému hodnému černochovi. Neobsahuje ale ani jeden pramen, odkaz na zdroj či statistiku. Nejsem žádný rasista, naopak, ale více takových článků by ho ze mě mohlo na stará kolena udělat. Článek není podle mne nic jiného než propagandistická neomarxistická agitka, jak už je ostatně na finmagu zvykem. Autorův termín "subverzivní libertariánství" dobře ilustruje jaké hodnoty vyznává.

Budu rád, když se k tomu vyjádří lidé, kteří poměry v USA znají a případně dodají odkazy na objektivní data.

Jako ekonomom si neodpustím jen jednu poznámku k tvrzení: "Čtvrt tisíciletí otroctví od roku 1619 do roku 1865 položilo základ průmyslové revoluci." To je ekonomický nesmysl. Otroctví brání technickému rozvoji z toho prostého důvodu, že otrocká práce je levnější než stroje. Otroctví bylo příčinou tisíciletého zaostávání starověkých civilizací přesto, že ty dlouhou dobu disponovaly stejnými vynálezy, které ve středověku nastartovaly ekonomický rozvoj Evropy. Nikoliv přebytek, ale nedostatek pracovní síly si vynucuje technický rozvoj.

A ještě bych rád upozornil na jeden paradox ty, kteří staví rovnítko mezi demokracii a svobodu. V otrokářských státech s náskokem vyhrávali volby obhájci otrokářství, které bylo zrušeno až brutálním násilím Severu. Vím, že černoši hlasovat nemohli, ale je to ukázka toho, že demokraticky lze odhlasovat cokoliv, i zánik samotné demokracie (jak to ostatně známe i z našich dějin).

Nahlásit
-
204
+

Nejméně oblíbený příspěvek

konspirační teorie birtherism movement :-)
Přitom stačilo jediné, ukázat ten rodný list :-D

Nahlásit
-
-3
+

Diskuze

A mezi vojáky je děsivý podíl vrahů, protože jsou to agresivní jedinci, co dokonce střílí na lidi a chirurgové jsou z obrovské části narušení jedinci, kteří řežou ostrými nástroji do lidí. Nenechte se vysmát! Až vás ve tmavé uličce obestoupí čtyři lupiči, určitě si budete přát, aby s vyjícími sirénami přijely dvě čtyřicetikilové policistky. (jak se stalo nedávno v Německu. Dostaly přes držku a bylo po zásahu.) Je to přesně naopak. Fyzicky silný policista situaci zvládne, chcípáček musí střílet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Autor je typický rasistický aktivista. Ať se jedná o cokoliv, dělí lidi pouze podle rasy. Bez ohledu na úroveň vzdělání, životní styl, přístup ke společnosti atd. atd. je pro něj jediným měřítkem rasa, rasa a rasa. Divím se, že takto rasistický článek vůbec tisknete. Ve své primární podstatě dehonestuje celou rasu Afroameričanů, kdy z nich dělá neschopné, retardované idioty, naprosto neschopné řídit vlastní životy a zcela závislé na tom, co rozhodne, či udělá "bílý muž"! Namísto občanské společnosti, kde nezáleží na pohlaví, či rase a kde jsou si lidé skutečně rovni, volá po společnosti v níž je jediným měřítkem přístupu ke konkrétnímu jedinci jeho rasový původ. Minul se dobou, tento způsob myšlení patří do dob Hitlerova nacistického Německa a ne do 21. století!

Nahlásit

-
1
+

A to je zas blabol. Ziju v USA, pul rodiny je cerne.
Zadny problem. A vite proc? No protoze nikdo z nas nepacha trestnou cinnost, nikdo se nezivi dealerstvim drog, nikdo neoranizuje rioty, nezapaluje auta, nevytlouka okna, neseda si s nesmyslnymi cedulemi na vozovku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

S temi chodniky. Nevim, mozna nekde nejsou, ale ziju v Arizone, Tucson. Chodniky tu jsou. Narozdil od ceskych dokonce schudne.
Pokud si pamatuju San Francisco, tak jsou tam taky. Zcela logicky nejsou v LA, protoze by tam totiz nikoho s mozkem v hlave nenapadlo chodit pesky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Pokud mluvime o RL Baracka Obamy, tak ano, ukazany byl, ano, kopie byla udelana, nicmene to, co bylo ukazane a udelana z toho i kopie, bylo nasledne shledane jako padelek, lajdacky padelek. Mel se narodit na Hawaii, lec pod cislem uvedenym na "jeho" rodnem listu se narodila kupodivu bila holcicka.
Nasledne ten dobrak studoval se stipendiem urcenym pro zahranicni studenty. Docela problem, pokud byl Americanem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Odkazy ano, relevantni fakta nikoliv.
Kdyz dam odkaz na PL, Aha nebo Blesk, budete taky tvrdit, ze muj text je vyfutrovany odkazy a daty?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Pokud samotny text patri k tomu nejlepsimu, co jste ..., pak jste asi opravdu na dane tema analfabet.
Odkazy tam prime nejsou a zdroje jsou zmatecne. Autor si vybral jakasi tvrzeni, podlozena nejsou. Pindy o chodnicich jsou smesne, kdybych tu nezila, tak bych to mozna tomu panovi mohla verit, ale protoze tu ziju, tak by me moc zajimalo, kde se pohyboval autor, ze nevidel chodniky.
Cele je to jen a jen pitomy nesmysl, snazici se vytvorit problem tam, kde neni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Tech nesmyslu je v clanku spousta. Treba ty tolikrat opakovane chdniky. Nevim, odkud autor cerpal, ale ziju v Arizone, chodniku jak naseto, v Californii, kde zil muj muz dlouha leta, rozvez. Ze je lidi moc nepouzivaji, to je dane tim, ze vzdalenosti jsou nevhodne pro pessi chuzi, tedy se jezdi auty.
Bydlime v beznych apartmens, bydli tu lide bile, zlute, rude i cerne barvy kuze. A opravdu to v nejmensim nedela problem. Pitomosti o tom, ze cerni bydli a jsou nuceni byudlet jinde, jou opravdu jen autorovy pitomosti, nic vic, nic min.
Pokud jde o autorovu predstavu prumerneho rocniho prijmu, jedna se o dalsi pitomost. Jina uroven prijmu je v Californii, jina v Arizone, jina v Utahu, navic v kazdem z jmenovanych statu je i jina cenova hladina, zejmena pokud jde o bydleni. Zatimco v Arizone je rodina s $60 000 rocne dalece za vodou, v Californii by s bidou poplatila najemne a poplatky, naklady na zivot. Takze zas autoruv nesmysl.
Pokud jde o kriminalitu, zas asi autor tupe cerpal z nejake nesmyslne federalni statistiky, ale kriminalita se velmi ruzni stat od statu, a to jak v mnozstvi, tak v brutalite, tak ale i v oborech pachane tr. cinnosti. Arizona vzhledem ke sve poloze - hranici s Mexikem - se potyka leta s drogovymi dealery. Nasili se tu pacha mene, kradeze a loupeze mizive. Texas je trosku nasilnejsi. Colorado vzhledem k zakonne toleranci nekterych mekkych drog vykazuje pomerne nevysoke procento drogove trestne cinnosti. Nasilna trestna cinnost je soustredena ve velkych mestskych komplexexh, v prumyslovych zonach.
Pokud jde o policii, nevnimam ji jako nepritele, ale jako dusledneho obhajce zakonneho chovani lidi. A panuje tu pravidlo, ze Policii se neodporuje. Pokud je nekdo dusevne ponekud zaostaly a klade odpor Policii, musi pocitat s tim, ze to bude patricne ohodnocene.
Autorem vytvorena agitka nepocita s tim, ze nekdo ze ctenaru muze ve Spojenych statech zit a ty nesmysly postupne zacne vyvracet. Bolsevicky blabol prvni tridy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Jako kovaný „right-alt incel“ kvituji, jak jste to všem „nandal“. Dobrý pokus, přesně takové to neomarxistické (vlastně spíš orwellovské) pomatení pojmů a dojmů, vlamování se do otevřených dveří a přivlastňování si privilegií a práv, které Vám nenáleží ani náhodou. Na rozdíl od Vás ale souhlasím s tím, aby se tady vyskytovaly příspěvky a články i v tomto duchu. Mluví totiž samy za sebe.

P.S. Přiznávám, že slovo „incel“ jsem si musel vyhledat, ale jaksi jsem se v něm ani trochu nenašel. Jste si fakt jistý jeho správným užitím? BTW, nezapomněl jste na xenofobii, kremlofilii, … a podobné radovánky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

>>> "Historie a lidská práva nejsou politickým tématem."

Každý může vidět, že historie a lidská práva jsou vrcholně politickým tématem. Stačí si vzít učebnice historie nebo poslechnout madam Merkel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

710/5000
Velice vám děkuji za tak přesný a podrobný pohled na americkou historii a Black Experience. Zatímco někteří by mohli chtít nitpick na drobné detaily jako BLACK AMERICAN MAN, věřím, že mohu říci více, že někdo, kdo komentoval, že váš výzkum byl důkladný. Pokud by někdo chtěl některou z těchto skutečností vyhledat, může si jednoduše GOOGLE IT. Znovu říkám, děkuji vám, že jste objasnil situaci, které mnozí nerozumí, a z nějakého důvodu se mnozí pokoušejí učinit politickou. Historie a lidská práva nejsou politickým tématem. Jsme lidé a měli bychom přijímat minulé chyby a jít dál, abychom udělali něco lepšího, ne je odmítnout a nadále popírat tuto tvrdou realitu, aby je žili v přítomnosti.

Nahlásit

-
0
+

Je celkem otřesné, že nejvíc lajků zde získal příspěvek, reprodukující všechna klišé "čtenářů z Novinek", včetně obligátního "nejsem rasista, ale", po jehož užití bych bez nadsázky odebíral možnost připojení k internetu, nebo užití slova "neomarxismus", původně přeneseném do mainstreamu z neonacistického webu White Media, který má zřejmě označovat úplně kohokoliv, který se ozve proto rasismu, a nebo třeba jen souhlasí s cyklostezkou před barákem. Celkem neuvěřitelně pak zní námitka k nedostatku zdrojů pod textem, jež snad za každým druhým slovem odkazuje k množství literatury. Zdá se mi, že místní úderka "libertariánů" (uvozovky proto, že si na libertariány v klasickém směru jen hrají a ve skutečnosti jsou spíše alt-right incelové) pořád nemůže vydýchat úroveň článků a směřování pod vedením Michala Kašpárka. Ukazuje to také, že sebelépe vysvětlená problematika proti předsudkům a demagogii mnoho nezmůže.

Samotný text, patří k tomu nejlepšímu co jsem v té změti článků o protirasistických protestech měl možnost na českém internetu číst. Ukazuje to, jak je instutucionální rasismus prorostlý americkou společností a jak má hluboké kořeny. Souvislost s urbanismem byla i pro mne nová a předtím jsem ty souvislosti tímto směrem ani hlouběji nepromýšlel, za což autorovi děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Ten bol ukazany niekolko krat a kopiu vydal aj white house:
https://www.cnn.com/2011/POLITICS/04/27/obama.birth.certificate/index.html

Tusim ze prva kopia bola zverejnena uz v roku 2008 pocas prezidentskej kampane

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nástroj pro boj s rasismem a policejním násilím dle FORBESu:

https://www.forbes.com/sites/tatianakoffman/2020/06/13/why-bitcoin-is-a-silent-protest-against-corrupt-governments-everywhere/#66fd4f993542

Nahlásit

-
1
+

Proč vodil Mojžíš židy tak dlouho po poušti?
Čtyřicet let hledal na Blízkém Východě místo, kde není ropa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

konspirační teorie birtherism movement :-)
Přitom stačilo jediné, ukázat ten rodný list :-D

Nahlásit

-
-3
+

No takže zjevně to přizpůsobení se reálně jediné existující (západní) civilizaci nese výsledky.
Jen holt někteří se přizpůsobovat nechtějí (afro..., muslimové), považuji tu svou "kulturu" za nadřazenou a díky tomu trvale žijí v chudobě. OK, ale pak ať si nestěžují!

Jak řekl Mustafa Kemal: "Existuje mnoho kultur, ale jen jedna civilizace - ta západní".

Jestli jsou si všechny kultury rovny (ta evropská, která vynalezla filosofii, astronomii, matematiku, ... a třeba kultura křováků, nebo amazonských indiánů se slovní zásobou 50 slov, nebo jihovýchodoasijských kanibalů), to ať si každý posoudí sám.

Jestli nějaká menšina se chce držet svých tradic, křepčit okolo totemu, epidemii řešit modlitbami a amulety, o nic se nesnažit, protože to nemá cenu, neb vše je vůle boží, atd... tak nechť si to klidně dělají. Pokud možno ve své (původní) domovině. Pokud neohrožují a neomezují okolní společnost, tak klidně i v nové domovině - jenže tím omezováním myslím i to, že ta okolní společnost je nyní nucena jim platit doktory, školy, silnice, atd... A není tedy divu, že to tu okolní (zatím majoritní) společnost štve, že to vyvolává rozpory. Pokud by si ten svůj zvláštní životní styl praktikovali ve své vesnici a za své, nikoho ani nenapadne stát se rasistou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nerozumím.
Když vidím arabské země a ve stejných (resp horších - žádná ropa ani jiné nerostené bohatství, ...) podmínkách fungující Izrael, tak vidím zásadní rozdíl ve výsledcích.
Jestli to je geny, náboženstvím, nebo socialismem (ve většině arabských zemích je socík, silný stát, ve většině z nich vládla dlouhodobě SOCIALISTICKÁ strana BAAS), to nevím a ani to řešit nechci - ať si tam žijí podle svého a nelezou nám sem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Asiatské menšiny u nás i v USA jsou poměrně malé a musejí se, chtě nechtě, přizpůsobit. Třeba Japonci jsou u sebe doma proslulí poměrně malou tolerancí k jiným etnikům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A která z těch vašich "jen" dvou možností platila třeba v případě syrského konfliktu?
Geneticky tam jsou +- srovnatelní, sociální programy +- nic,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže jsou jen 2 možnosti:

1) Buď je to tou menšinou: Geny. Po stovky generací život v prostředí, kde evoluční výhodou není abstraktní myšlení, schopnost plánovat (např. na severu naši předci museli plánovat, co napřesrok zasejí, kvůli zemědělství museli vyvinout astronomii, matematiku, bilologii, ...), ale rychlé nohy, schopnost hodu oštěpem, ležení pod palmou a čekání, až zralý plod spadne.

2) Může za to sociální program zavedený tou většinou (takže pak by vlastně byla pravda, že za to může bílý muž), protože zkrátka když někomu umožníme pohodlný život z dávek, když ho budeme stále omlouvat, dělat z něj oběť, pozitivně ho diskriminovat, tak ztratí veškerou motivaci se snažit. Jistou indícii jsou v USA státem oficiálně neuznané "nativní" indiánské kmeny. Ty uznané dostávají od vlády peníze a další privilegia - a jejich členové nepracují, ale fetují, utápějí se v alkoholu a kradou. A ty neuznané a nedotované pracují, studují a jsou úspěšné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Komentáře přede mnou už většinu napsali, jen doplním, že autor se nijak nezmiňuje o černošské kriminalitě, která je 30x (!!!) vyšší, než bělošská a z toho pramení obavy bělochů v kontaktu s černochy. Černoši spáchají 53 % vražd v USA i přesto, že jich je v populaci 13 %. 54 % těchto vražd je spácháno v černošských ghettech, ve městech, které desetiletí ovládají demokratičtí liberálové, kteří jsou u moci díky hlasům černochů. Situace v ghettech se neustále zhoršuje. Černoši pobírají přes 60 % všech sociálních dávek vyplacených v USA. Tyto skutečnosti přirozeně vytvářejí obavy z této komunity. Namísto toho, aby autor pokračoval v ideologie pokryteckých bílých levičáků, že za vše špatné černocha může bílý muž, což vede opravdu k vzrůstu napětí ve společnosti, by udělal lépe, kdyby také napsal pár slov o chování černošské populace. Protože přiznání svých chyb dělá v konfliktních situacích divy, popírání a svalování na druhé problém eskaluje.

Nahlásit

-
12
+

Možná to není kulturní odlišností.

Možná jen té většině vadí, že ta menšina je zvýhodňovaná, stále se na ni berou nějaké speciální ohledy, cpou se do ní (většině násilím sebrané) peníze, atd...

I nepříliš vzdělaná prodavačka chápe, že ze svých daní té menšině neplatí jen dávky, ale i stovky dalších věcí (od zdravotní péče po úklid ulic), protože z daní té menšiny se toho moc zaplatit nedá.

Můj názor je, že kdybychom se drželi jednoduchých pravidel "každý za své" a "každému stejným metrem", tak by důvodů pro nenávist rapidně ubylo.

Přeci Vietnamci také mají svou kulturu a zvyky, které jsou od našich dost odlišné. Ale každý vidí, že přestože přišli (na rozdíl od té zmiňované chanovské menšiny) nedávno, přestože do nich stát nenarval miliardy, přestože měli po příchodu řadu znevýhodnění (od podezřívavého postoje většinové společnosti po neznalost jazyka), tak dnes jsou jejich děti nejlepší ve třídě i v češtině, nikdo z nich nežádá o dávky, nedělají kolem sebe hluk a nepořádek, nevybydlují celé čtvrti, a nevezou se na zádech ostatních (platí zdrav.poj stejně jako majoritní společnost), atd...

Obdobně to je v USA - po dlouhá desetiletí pozitivně diskriminovaná afromenšina se stále utápí v kriminalitě, drogách, nezaměstnanosti, sebelítosti a rozvodovosti - a při tom neprotěžované menšiny (asiati, ...) jsou schopné fungovat a uspět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
17
+

https://i.redd.it/pg18hd5tu9451.jpg

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

...taky to soudní řízení (i když bylo pod mediálním drobnohledem) bylo uzavřeno s tím, že se jednalo o sebeobranu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Domnívám se, že celá kauza souvisí i s policií jako takovou. Je to jedno, zda v USA nebo třeba u nás. Policie láká do svých řad různé typy jednotlivců. Při náboru se dělají různé typy testů, samozřejmě fyzické, ale také psychotesty. Potíž je, že taková práce láká lidi, co též chtějí mít moc, pozici, navíc základem je pro tuto práci skutečná fyzická síla.

Jeden známý se ucházel o práci u policie. Kondičku měl slušnou, tam problém nebyl. Nezvládl psychotesty. Přitom je o něm známo, že je to kliďas a fyzickou sílu by použil jako poslední možnost. To si pak kladu nejen já otázku, proč takový člověk neprošel psychotesty?

Obávám se, že se mezi policisty nezřídka objevují násilníci. Jejich práce je k tomu vlastně nutí. Nemají co do činění s tím obyčejným klidným občanem, ale musí stále pracovat s lidmi nepřizpůsobivými, agresivními. Je známo, že agresivita podporuje napětí a další eskalaci agresivity. Je to začarovaný kruh.

Nahlásit

-
5
+

Nechtěl bych se narodit jako *dívka* vě většině Afriky a v jakékoliv *muslimské* zemi, zvláště od Turecka po Pakistán (Malajsie a tamní oblast zatím ujde).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Ono to dává zvrácenou evoluční logiku. Zatímco v prostředí korporace je alfa samcem manažer, ve zdegenerovaném prostředí ghet je alfa samcem gangster. Ženské instinkty tam tak pracují v bludném kruhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Kde jste vzal, že u nás je 95% proti Romům? Fakt se s nimi běžně 95% pravidelně setkává?
Protože nejčastěji mají záporný vztah lidé, co jsou nucceni se s nimi setkávat (ach, brněnský Bronx).
Samozřejmě, Romové jsou z velké většiny také rasisti ("gadžo" není "ten jiný", ale spíš "ne-člověk").

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
1/2