Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Záporné úroky? Další intervence proti koruně? Zbraně ČNB očima expertů

15. 5. 2020
 23 337
102 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/drzte-si-penezenky-cnb-chce-intervenovat

Kdo se před zhoubnou činností centrálních bank včas neschoval, bude litovat.
Unce zlata pomalu za 50 tisíc svědčí o tom, že velká část lidí řeší, jak se schovat.

Nahlásit
-
23
+

Nejméně oblíbený příspěvek

V tomto tématu nehodlám pokračovat. Moc málo ověřených informací. Mě přijde zpochybňovaní těch opatření vlády proti šíření nákazy cynické a hloupé. Někdo v sobě má lidskost, někdo jiný tíhne k barbarství. Tady není šance, že bychom našli společnou řeč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Sdílím vaše znechucení. Vážím si vašich názorů a vašeho vystupování zde. Byl bych rád, pokud bychom mohli být v kontaktu, případně zvážit nějakou jinou platformu, pro výměnu názorů. Pokud jste pro, můj email je hosin21@seznam.cz .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Otázku zda je Fuld hlupák nebo troll jsem si zatím také nezodpověděl.
Ale k tomu, co naznačuje pan Amos. Je to skutečně tak, jak to říká. Finmag se stal platformou neomarxismu a fašismu mussolinionvského typu. Také zvažuji, zda se na tom nadále podílet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pan MICHAEL HUEMER srovnává dvě odlišné do značné míry nesrovnatelné teorie. Na jedné straně nabízí jedinou správnou teorii hodnoty (týkající se vždy pouze individuální směny dvou stran) a současně z této pouhé správnosti údajně jediné správné teorie hodnoty dovozuje, nesprávnost jiné teorie nadhodnoty (nebo mé teorie tržního přerozdělování), která na směnu nahlíží nikoliv prizmatem individuální směny ale z pohledu agregátních důsledků souboru všech individuálních směn. Ve skutečnosti zde existují dvě teorie pojednávající zdánlivě o tomtéž, avšak každá z jiného úhlu pohledu. Takže argument, že pokud je moderní teorie hodnoty správná, pak automaticky to způsobuje nesprávnost jiných teorií, jež na věc nahlíží z jiného úhlu pohledu, jež zjevně chybný.

Jinak samotná teorie hodnoty, která říká, že každý si cení určitý statek individuálně jinak a směna probíhá vždy za cenu, která je pro prodávajícího vyšší, než hodnota prodávaného statku a pro kupujícího je cena nižší, než jím přisuzovaná hodnota tohoto statku, je pouhé konstatování totální banality, která sice správně popisuje situaci při individuální směně, ale nemá pro pochopení fungovaní ekonomiky valného významu. Naproti tomu pracovní teorie hodnoty je alespoň nějak užitečná, když tato je použitelná v praxi alespoň je zjištění hranice ceny statku, pod jejíž hodnotou bude producent ve ztrátě. Obě tyto teorie mohou klidně koexistovat. Bude zde hodnota statku daná kterou mu bude přisuzovat prodávající, bude zde hodnota statku, kterou mu bude přisuzovat kupující a nakonec zde bude i hodnota statku, která bude vycházet z pracovní teorie hodnoty, jako další relevantní údaj, bez kterého se ekonomové neobejdou. Tyto teorie se doplňují. Jedna druhou nevylučuje. Obě jsou pravdivé. Obě jen nahlíží na věc z jiného úhlu.

Oproti tomu moje teorie tržního přerozdělování vede k závěrům, které jsou pro pochopení fungování tržní ekonomiky zcela klíčové a v současnosti je to jediná teorie, která je klíček ke dveřím vedoucím ze slepé uličky v níž jsme se v současnosti ocitli.

Jinými slovy i v tomto případě je tomu, jako i v mnoha jiných případech, a to tak, že oba nesmiřitelné tábory mají pravdu. Pravdivých náhledů na nějakou materii je často více a každý z těch táborů si vybírá jen to, co se mu zrovna hodí do jeho ideologického krámu. Já jsem ale ochoten přijmout obě dvě ty pravdy za své. Nemám s tím jediný racionální problém. A ani ideologický problém s tím nemám. Protože nejsem nekritickým ideologickým zastáncem ani jedné z obou stran.

S pozdravem

Váš advocato diaboli :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Lidi s všímají, že je víc možností vzdělávání...
https://www.facebook.com/scioskola/videos/2716606095105360/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslím, že článek se netýká jen "pracovní teorie hodnoty" či teorie "nadhodnoty", ale i velmi příbuzného plku o "tržním přerozdělování".

http://libinst.cz/pripadova-studie-iracionality-marxismus

Nahlásit

-
5
+

A už je to tady: https://neovlivni.cz/skoly-ztratily-kontakt-se-stovkami-tisic-zaku/

Levičáci pláčou, že chudáci "chudáci" nechodí do školy a že se "nám" tu rozevřou henty sociální nůžky (asi zase nějaký zlý důsledek opravdicky opravdického tržního přerozdělování).

https://nazory.aktualne.cz/komentare/stat-selhal-10000-deti-vypadlo-ze-systemu-neucily-se/r~11d2e0b2984011eaa6f6ac1f6b220ee8/

Ale:

- Naznačování, že to je zodpovědnost jakési imaginární společnosti, je nejen zcestné, ale i nebezpečné

- Vzdělání a výchova dětí je primárně zodpovědností jejich rodičů

- Proč rodiče dětí skrývajících se před karanténním distančním vzděláváním nejsou postihováni stejně, jako kdyby v normální době neposílali děti do škol?

- Pokud jsem ve všiml, tak třeba T-Mobile dal neomezený internet zdarma všem

- Když už stát chce být solidární, proč nekoupil levné čínské tablety po 1000Kč, v takovém množství asi i levněji? Proč nevyhlásil tendr mezi mobilními oparátory na službu AkurátníInternetProSociálněSla béŽáky(za 150Kč měsíčně, s blokovaným YouTube a online hrami)?

- Ale podle mne by to ani nebylo potřeba. Kolik probůh stojí v bazaru starej notebook či tablet?! Hlavně že je na cigarety a pívo, že?

- Ale proč by se ti rodiče snažili? Proč by nutili synka se učit? Přeci když se nic nenaučí, postará se o něj sociální systém, ne?

- A co se snažit, aby to synek někam dotáhl, aby se ve stáří o nás mohl postarat? Vždyť v penzi nás budou živit děti CIZÍCH. Těch, kteří investovali čas a peníze do výchovy a vzdělání svých dětí.

Nahlásit

-
7
+

Přirozeně generuje fiskální přebytky?????????????????????? ????????????
Vidím, že smysl pro humor vám tedy nechybí...
Žádná populistická vláda nikdy negenerovala v žádné fázi ekonomiky fiskální přebytky, to by bylo mrhání peněz na nákup voličů. Jakmile se sníží schodek statního rozpočtu, nakoupí vláda důchodce, učitele a ouřady, a je po potenciálním přebytku.
A vůbec, proč by měla generovat přebytky, když dluh se nemusí splácet...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak jsem žil v tom, že vlna státních bankrotů a počátek konce eurozóny přijde z Itálie.

Ale koukám, že napravovači "tržního přerozdělování" a hlasatelé tezí "stát nemůže zbankrotovat, státní dluh nemá žádný limit" ze Španělska se v tomto snaží Itálii dohnat a předehnat :-)

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/levicaci-budi-franca

Nahlásit

-
5
+

Já myslím, že ten článek (ne moje nálepkování) docela dobře dokladuje, co jste VY keynesiánci zač.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Stát radši přezděluje než by odpustil daně. Z odpuštění daní by mu nic nekáplo a firmy které podporuje toho na daních stejně moc nezaplatí. A jak takové přerozdělování funguje?
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/neefektivni-stat-stokoruna-pro-nejpotrebnejsi-vyjde-na-180-korun-40324168

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Chudinko ublížená, je mi Vás líto. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Ideologické nálepkovaní Vám šlo vždy nejlépe. To se musí nechat. Vy jste takový politruk finmagu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Juldistická představa o deflaci:

https://tn.nova.cz/clanek/predpovedi-se-vyplnily-potraviny-a-bydleni-prudce-zdrazily-prehled.html

Nahlásit

-
4
+

https://mises.org/wire/keynes-called-himself-socialist-he-was-right

RudoHnědismus - JuldismusFuldismus.

Nahlásit

-
5
+

V tomto tématu nehodlám pokračovat. Moc málo ověřených informací. Mně přijde nezpochybňovaní těch opatření vlády proti šíření nákazy cynické a hloupé. Někdo v sobě má lidskost, někdo jiný tíhne k barbarství. Tady není šance, že bychom našli společnou řeč.

(Najděte 2 rozdíly) :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Proč takového mrzení? Tento nick jsem cca 3. den jeho působení na Finmagu vyhodnotil jako trolla, a od té doby jeho příspěvky nečtu ani nekomentuji. Vyřešeno. Balastu je přece na každé webové stránce spousta, tak prostě přescrollujte. Nevěřím tomu, že někdo může být tak nemorální, zlý. Ani ten Mussolini nebo Hitler se Stalinem nedělali zlo pro zlo samé, byl to jen "nechtěný" meziprodukt při výrobě dobra. Machiavelli také neříkal buďte hlavně svině, a dobře to dopadne. Navíc vzhledem k času, který tady tráví a vhledu do fungování finančního systému, který demonstruje, se mi jeví jako "ložený" provokatér redakce (tento článek vygeneruje určitě desetinásobky kliků s diskuzí, než bez ní), dokonce jsem jednoho času podezříval pana Plesku, že si to píše sám, později p. Michla. U toho jsem víceméně přestal, protože doufám, že na toto nemá dost času.
Nechci Vám vymlouvat odchod z Finmagu, souhlasím, že se hodně změnil, rozsah je poloviční (pamatujete ještě na 2 články denně?), myšlenky svobody (finanční či společenské) zde nezaznívají skoro vůbec, ale pořád jde o nadprůměr v české kotlině. Jen prostě nekrmte trolla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Vážený pane Plesko,

rád bych vám a Finmagu do budoucna popřál mnoho zajímavých autorů a mnoho úspěšně zpracovaných témat. Finmag byl a stále přes určité výkyvy zůstává nadprůměrným médiem. Vždy jsem oceňoval fundovanost autorů a pluralitu názorů.

Nicméně vývoj v posledních týdnech mě přivedl k nezvratnému rozhodnutí více se neúčastnit komentování článků a myšlenek v nich obsažených.

Nemohu dále akceptovat, že jeden z častých komentátorů převzal roli rozhodčího, který určuje, o čem se smí a o čem nesmí diskutovat, známkuje, hodnotí a vulgárně uráží ostatní. Nechci být aktivní ani pasivní součástí této eroze intelektuální a kultivované diskuze.

Když jeden z mnoholetých a zajímavých komentátorů označil pana Fulda za "advocatus diaboli", uvědomil jsem si, že skutečně přesně vystihl podstatu. Advocatus diaboli je hovorové označení pro promotora víry, který zastával roli oponenta v procesu svatořečení - toto označení si ale přisvojil v historii i jiný promotor - Duce Benito Mussolini.

Fašismus ve své původní podobě prosazoval co nejužší sepjetí státní moci a velkokapitálu - v dnešní terminologii státu a centrálních bank.

V mých očích pan Fuld obhajuje fašismus nejhrubšího zrna a já opravdu nemíním s ním sdílet jeden prostor, nechat se jím poučovat a hodnotit.

Dnešní večer jsem strávil procházením diskuzí pod články ročníků 2015 a 2016. Bylo to velmi smutné čtení - ty diskuse měly jiskru, přiměřenou délku, byly intelektuálně obohacující a byly vedeny v naprosto jiném duchu než je tomu dnes. Bohužel to samé platí i pro mé vlastní příspěvky tehdy a dnes. Každý jsme prostě zrcadlem prostředí, ve kterém se pohybujeme.

Svět se nehroutí ani pro mě ani pro Finmag - nicméně sdílet prostor, který si obsadil jeden člověk pro své exhibice fašistické ekonomie, není pro mne nadále přijatelné.

Pěkný večer

Nahlásit

-
5
+

Nic hrdinského ani bojovného v tom nevidím, ale vymlouvat Vám to nebudu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jaké ztrapňování. Já přece netvrdím, že úroky vždy eliminují vliv inflace. Pouze poukazuji na to, že pouhé poukazování na znehodnocování úspor inflací, bez zohlednění úroků, je totálně zavádějící pohled. Klaus by řekl, že používáte falešná slovíčka. :-) Např. v současnosti můžete mít spořící účet s úrokem 1,5% p.a., čím pokryjete cca polovinu inflace. Váš názor ignorující úroky tak bude mít jen 50% přesnost. :-) A znovu opakuji, volný trh = ceny se mění = kupní síla peněz se mění. Pokud chcete jistotu, že se peníze nebudou znehodnocovat změnami tržních cen, musíte se obrátit na centrální plánování. :-)

https://www.moneta.cz/sporeni-a-investice/sporici-ucet

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

"Dokonce v tom vašem pokřiveném systému i tak vzniknou nové peníze, čili můžete být happy." To je ukázka toho, jak mi nerozumíte. Mým cílem přece není vznik nových peněz. To je prostředek, jak pomoci těm, kteří přišli nezaviněně kvůli koronakrizi o příjmy. Uvedu příklad. Vytvoří se např. 10 mld. korun, které se rozdají 100 tis. potřebných lidí a na 10 mil. lidí se rozloží náklady inflace, které by těch 10 mld. mohlo způsobit. Jenže vzhledem k tomu, že se pouze nahrazují peníze (dokonce ne na 100%), které by v ekonomice obíhaly namísto peněz, které v ekonomice obíhat přestaly (ty příjmy o které ti lidi přišli), tak ani není žádný způsob, jak by tyto peníze mohly způsobit růst cen.

Budoucí generace státní dluhy splácet nebudou. Není k tomu žádný důvod a je spousta důvodů proč to nedělat. Státní dluhy se splácejí velmi zřídka a v podstatě jen v situacích, kdy ekonomika šlape tak dobře, že přirozeně generuje rozpočtové přebytky. V takovém případě prosím, ať se dluhy splácí. Je ale nesmysl aby se stát choval jako tupý lichvář, který bude lámat dlužníkům (daňovým poplatníkům) nohy, protože aktuálně nejsou schopni splácet státní dluhy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Ó, vy jste ještě ke všemu i H R D I N A a B O J O V N Í K.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Co stát na dluh financoval? Agrofert? 5x předražené (ne)stavby dálnic? Ultrapředraženou Blanku?

Jak asi stát může vědět, která investice je potřebná a jaká cena za ní je OK a jaká už ne? Ví to úplně stejně, jako před 1989 věděla Ústřední plánovací komise.

Proti inflaci působí úroky? Víc už se zesměšnit nemůžete! Myslíte ty nulové úroky? Ty úroky uměle dolů manipulované centrální bankou (která zároveň generuje tu inflaci)? Ukažte, kde mi dají úrok pokrývající inflaci! Aspoň tu oficiální (o reálné ani nemluvě).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Jediná reálná pomoc, kterou by mohla vláda ekonomice poskytnout, je přestat jí házet klacky pod nohy. Snížit byrokratickou zátěž a daně.

Jak jinak REÁLNĚ může vláda komukoli pomoci? Že mu dá část peněz z těch, které mu zároveň bere? Přeci ministři nechodí o víkendu skládat uhlí, aby si vydělali svoje peníze, které by pak mohli rozdávat.

Všichni nadále platíme přímé a nepřímé daně (proč je tedy vláda na rok neodpustí?!) a vláda z nich někomu pomůže (zejména Agrofertu a kamarádům ministrů se sídlem v daňových rájích) a někomu ne.

K čemu je, že si vláda půjčí a ty peníze rozdá (okrade tím střadatele inflací a zatíží budoucí generace, protože to, že dluhy se neplatí, si myslí jen estébáci a jejich fanoušci: Bureš, Paroubek z RAJe a vy).

Pokud by půjčení peněz dávalo smysl, mohou si ty peníze přeci rovnou půjčit ti jejich koneční příjemci, ne?

Přeci firma i domácnost si může půjčit, nikdo jí to nezakazuje.
Dokonce v tom vašem pokřiveném systému i tak vzniknou nové peníze, čili můžete být happy.

A pokud banka někomu půjčit nechce? No asi pro to má důvod! Nebo si myslíte, že státní úředník (který nenese žádné riziko) ví lépe, než bankovní analytik, komu lze bezpečně kolik půjčit?!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
16
+

V tomto tématu nehodlám pokračovat. Moc málo ověřených informací. Mě přijde zpochybňovaní těch opatření vlády proti šíření nákazy cynické a hloupé. Někdo v sobě má lidskost, někdo jiný tíhne k barbarství. Tady není šance, že bychom našli společnou řeč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-12
+

Honza řeší, že něco je vidět a něco vidět není.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/opatreni-pozabijela-vic-lidi-nez-virus-sam-tvrdi-nemecka-analyza-40324118

Kdo se viru bál, mohl se doma zavřít dobrovolně.
Jen tu neargumentujte státní pomocí, prosím...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hamackova-pomoc-ceskym-firmam-muze-skoncit-v-rukou-cinanu-ci-americanu-105831
https://echo24.cz/a/S8saz/statni-byrokracie-stale-cekame-na-osetrovne-za-brezen

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To je pořád dokola.

Zanecháme dalším generacím dluhy, ale nikdo už nevnímá, že těm generacím tady bude zanecháno i to, co stát na dluh financoval.

Inflace požírá úspory a všechny okrádá, ale nikdo nevidí, že proti inflaci působí úroky a reálný růst mezd a důchodů.

Vláda zavřela obchody a tím způsobila problémy, ale Honza neřeší, že tím vláda zachránila spousty životů.

A tak bych mohl pokračovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Pokud má někdo zájem přečíst si relevantní a přesvědčivé argumenty proti zamýšleným intervencím proti koruně, tak tady jsou:

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4405214/rozbresk-proc-nove-intervence-proti-korune-nejsou-zadouci.html

Nahlásit

-
2
+

Zapomeňte. Když si najdu publikum jinde, toto zdejší nebudu nijak zanedbávat. Opravdu si myslíte, že hledám VDĚČNÉ publikum? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Tomu fakt věříte? Měl jsem o Vás lepší mínění. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ano špatně mě zná. To ostatní, co o mě píšete je pouze Váš subjektivní názor, který Vám nehodlám vyvracet. :-) Blábolte si klidně dál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+
3/4