Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kryptopárty na obzoru. Půlení bitcoinu očima expertů

8. 5. 2020
 21 167
78 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Koronakrize, která je podle všeho spouštěčem další finanční krize, ale ukázala, že to s raketovým růstem ceny bitcoinu ani jeho větším rozšířením zatím tak žhavé nebude."

Opravdu? Mě nepřijde, že by bitcoin byl nějak citelně níže, než před koronakrizí. Naopak bych řekl, že na tak mladé, stále ještě nezavedené a neusazené aktivum, si vede docela solidně. V okamžiku nástupu krize šlo dolů i zlato. Ano, bitcoin je stále hodně volatilní, řekněme jako zlato obchodované na páku (nebo akcie těžařů zlata). Ale čekat po pár letech existence hned ultra stabilitu, je trochu naivní. Takže ano, bitcoin si zatím vede o něco hůře, než zlato (ale asi lépe, než stříbro, natož "černé zlato"). Pokud si odmyslím nerealistická očekávání některých ultraoptimistů, tak za mě prostě dobrý. Jsme teprve na začátku a to nejlepší je ještě před námi. A rozpočtově nezodpovědné vlády a šílená opatření přijímající centrální banky jsou na naší straně, dnem i nocí usilovně pracují na tom, aby stále více lidí mělo důvod bitcoin do svého portfolia zařadit. Kdo nesouhlasí, má jedinečnou možnost na svém názoru vydělat. Shortovat bitcoin, ideálně na páku. Good luck. Bez vlastních peněz ve hře je kritika jen takovým plácáním.

Nahlásit
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

V Praze šly v některých městských částech letošní daně z nemovitosti nahoru o 100%. A Schilerova za to nemůže. Poděkujte Hřibovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Vy jste někdy seděl v zastupitelstvu? Když jen tak od stolu tvrdíte, že se obcím (pardon, kterým?) zvýšily daňové příjmy dostatečně? Nedávno jste přitakal, že spolufinancování investičních projektů obcemi , které si nemohou na rozdíl od státu natisknout finanční prostředky, může být problém.
Pamatujete si alespoň, co jste měl včera k obědu?

Na vaše otázky vám odpoví web s rozpočtem města - pro starší roky je nutné o kopii závěrečného účtu zažádat.

https://rozpocet.muuo.cz/birt/frameset?__report=rozpocet3.rptdesign&__showtitle=false&p_rok=2019

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně firmy asi těžko budou dodávat služby anonymně a pokud ano, pak se mnou uvedeného problému nezbavíte. Efektivní sledování reputace zákazníků je bez identifikace nemožné. Žádný hash Vám nepomůže. :-) A že reputační systémy jsou velmi podobné čínskému skoringu? Ano, jistě. A taky to vidím jako problém. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ale nemůže. Navrhl to Hřib a schválili to bez ANO, které bylo proti.

Popírat a relativizovat lze všelicos, jen ne holá fakta, jako je to výše uvedené. :-)
Městům rostou ostatní daňové příjmy dostatečně na to, aby zaplatili i ty růsty platů.
Schválně tady uveďte o kolik se zvedly daňové příjmy města Ústí nad Orlicí za posledních dejme tomu 8 let a o kolik se za stejné období zvedly náklady na platy tamějších úředníků? :-)

A ještě objektivnější by bylo uvést uvedený argumenty jako souhrny za všechny obce. :-)
Pak možná uznám, že máte pravdu. :-)

Do té doby považuji za nevyvrácený fakt, že daně z nemovitosti zvedají jednotlivá města o své vlastní vůli a nikoliv z důvodu růstu nákladů na úředníky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A vy potřebujete znát, kdo osobně tu službu poskytuje?
To zkoušejí v Číně.
Mně stačí, když mi daná služba splní poptávku.
Takže třeba u DPD/PPL atd. je mi jedno, jestli přijede Franta, kterému šéfuje Karel a firmu vlastní Jarmila. Zatím vždycky přijeli a zavolali.
Zatímco u České pošty očekávám nějakou komplikaci, a taky nevím, jestli jezdí Karel nebo Franta...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Takže těsně před důchodem anebo už v něm?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ptáte se mně kolik mi je let a zda si pamatuji rok 89. Když už do naší debaty taháte takové argumenty, milý chlapče, pamatuji. A pamatujete rok 68 a celé to období normalizace a schopnost a ochota celého národa se podrobit byť i jen naznačené síle ? Už ten rok 89 máte poněkud pomotaný a z chybné premisy o tom co a proč se stalo dovozujete logicky chybné závěry.

"Existují lidé, jejichž prioritu není vydělávat peníze? OMG, mluvíte o Gatesovi?"

Až prožijete trošku víc než se z Vašeho výroku zdá že jste prožil, pochopíte. Ale chce to čas, to je pravda. Vaše starost o úhradu mé zdravotní péče ponechte na mně.

A rada na závěr - přijměte ve svých vyjádřeních a názorech trochu pokory a respektu k mínění druhých. Život vesměs ukáže, že ne ve všem musíte mít pravdu. Ale až k tomu asi dojdete, to už já tady nebudu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To je pěkná mantřička, která je spolehlivým indikátorem toho, že si z daným problémem nevíte rady. Takto můžete odpovědět úplně na každou otázku. "Nevím jak, ale určitě to půjde." :-) No bravo!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

hash? Kolik takových hashů muže mít jedna anonymní osoba, jejíž reputace bude hodnocena ve spojení s nějakým hashem? Spolehlivě budete mít jen reputaci hashe, což je Vám k prdu. Reputaci osoby tím neověříte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Děkuji, že věcně potvrzujete mé názory. :-) Moje reputace není důležitá. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opet souhlasim. Nikomu se to nelibi, kazdy se chova jinak a prece se toci ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Hyperinflační kolapsy měn a státní bankroty většinou přicházejí tak rychle, že než se státní moc rozkouká, je vymalováno. Lidi reagují daleko rychleji a věřte mi, že pro záchranu svých úspor budou ochotni udělat věci, které si ani neumíte představit.

2) Vypnout bitcoin legálně v ČR lze. Možná by se ale někdo ptal, proč. A za 5 let bude mít BTC už tak velká část populace (na rozdíl třeba od investičních bytů), že se budou ozývat dost hlasitě.

3) Dolar a marka byly za totáče taky ilegální. Ale stále bylo 1000000000000x lepší je mít, než nemít. A v době komunistické měnové reformy (jejíž obdoba nás čeká) tuplem.

4) Proč bych cestoval po celém světě? Myslíte, že se bude měnit z minuty na minutu to, kde bitcoin zakazují, kde jsou k němu tolerantní a kde jej dokonce podporují, aby ta daná země přilákala investice, inovace, firmy, bohaté lidi, zkrátka nositele budoucího finančního systému?

5) I kdyby někde dočasně nastaly obtíže bitcoin použít, ty potíže budou dočasné, ale bitcoin je trvalý. Prostě počkáte. Až se vše přežene, vy budete mít bitcoin a ostatní holou řiť.

6) Nehledě k tomu, že u veksláka směnit bitcoin půjde vždy - i kdyby stát nějak zamezil tomu, že si za bitcoin mohu koupit televizi v Alze. Takže si holt 1x za 14 dní vyměním zlomek BTC za aktuálně platnou oficiální měnu. Vždy jen prostředky na to krátké období, protože ta měna se proti bitcoinu bude stále znehodnocovat.
Úplně stejně, jako někdo jiný bude v penzi prodávat každý týden jeden zlatý dvacetifrank. I kdyby zlato bylo ilegální - i tehdy bude dost lidí ochotných koupit (v prostředí, kde se oficiální měna rychle znehodnocuje a kde oficiálně evidované investice jsou intenzivně zdaňovány).
Jediný rozdíl oproti tomu zlatu je, že když vás s tím jedním dvacetifrankem chytí, tak vám mohou prohledat byt a projít zahradu s detektorem kovů. S bitcoinem mohou ... prd. Nikdy nijak nezjistí, zda a kolik ještě máte.

7) Stát to již daleko zajít nechal - jiné alternativní měny silově zařízl v daleko ranější fázi. Bitcoin nezařízl jen proto, že to nejde, resp. jen s ohromnými náklady a vedlejšími důsledky a nedokonale. Vy snad vidíte nějaký efektivní zákaz na obzoru? Můžete citovat nějaký návrh zákona, nebo tak?

8) Politik že se kvůli svému majetku nenechá zbavit moci, nepoloží státní struktury, které mu moc zaručují? Kolik vám je let? Pamatujete 1989? Tehdy komunisti měli v rukách armádu, policii, StB a Lidové milice. Mohli protesty utopit v krvi. Ale jednak věděli, že by si nepomohli, protože ekonomika byla v loji, zkrátka GameOver (podobný, o jakém píše Kovanda - akorát že tentokrát to bude větší maso, protože to zasáhne naráz USA, EU, Japonsko, ...). A jednak elity režimu (střední kádr StB, komunističtí ředitelé firem, pracovníci pézetek jako např. Bureš) už ten režim vnímali jako přítěž. V rámci režimu si mohli pořídit okál, žigulíka a dovolenou v Bulharsku. A bylo jim jasné, že když ten režim shodí a stanou se kapitalisty, budou si moct pořídit vily na Azurovém pobřeží, dovolené na Maledivách a Rolls Royce. A obdobně to uvidí dnešní "elity". Na krku předlužený bankrotující stát, hyperinflačně kolabující měnu, davy lidí dožadující se zdravotní péče, miliony penzistů na jejichž penze není. Takovej Andrej Bureš se svou sítí klinik tržní zdravotnictví (platby ve zlatě či bitcoinu na dřevo) velmi přivítá. Burešové a podobní, bohatí podnikatelé a lobisté napojení na vládu, si jednoho dne řeknou, že nechtějí živit 3 miliony penzistů (on už na to ten stát ani mít nebude, při nejlepší vůli), nechtějí poskytovat bezplatnou zdravotní péči kdejakému Joudovi, nechtějí ani, aby tito lidé mohli rozhodovat (hlasovat) o tom, co se komu znárodní. V jejich bytostném zájmu bude shodit demokratický socialismus jako takový, protože prostě postupně jeho nevýhody (i z jejich pohledu) převáží nad výhodami. A ztráty moci se moc bát nebudou, protože mají moc ekonomickou a ta ještě vzroste (nebude omezená nějakou demokracií).

Existují lidé, jejichž prioritu není vydělávat peníze? OMG, mluvíte o Gatesovi? Skoro bych řekl, že to neplatí ani u něj.
Netvařte se, jako bych vás do bitcoinu nějak nutil. Klidně ho ignorujte, mě to přeci nijak nevadí. Jen prorokuji, že velmi brzo začnou do svých portfolií (byť jako vedlejší instrument, pojistku) kupovat velcí i malí investoři. A podle mě budou vědět proč a udělají dobře. Pak neplačte, až na vás Andrej bude dělat dlouhý nos, majetek bude mít bezpečně ulitý a za ošetření ve své soukromé nemocnici po vás bude chtít platbu v BTC, které nebudete mít :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale potřebuje - na skrytí majetku (kdyby skonči u moci, těžko mu nechají ty jeho paláce), do té doby na obcházení US sankcí a na podrývání role dolaru.

A také jako skvělý prostředek, kdyby mu sankcemi zakázali exportovat třeba plyn: pak stačí rovnou na Sibiři postavit plynovou elektrárnu, neplýtvat zdroji na transport plynu do Evropy a přímo na místě pomocí té elektřiny těžit bitcoin.

I ti oligarchové kolem něho, kteří ho drží u moci, bitcoin potřebují (čím dál víc budou potřebovat) na převádění prostředků aniž se o tom dozví CIA a US vláda.

A i kdyby ho nepotřebovali, nemají jak zabránit lidem konvertovat nestabilní inflační rubl do bitcoinu.
Ale mají jak zabránit lidem kupovat zlato a dolary - a pokud to udělají, nezbude jiná cesta, než ten bitcoin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Babiš a jeho skvadra budou mezi prvními, kdo koruny a majetek vázaný na bankrotující Česko budou konvertovat na něco, co si hodnotu udržuje, co je lehce převoditelné do ciziny, co platí na celém světě, co u nich nikdo nenajde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To je nepochopení.
Že demokracie vede k socialismu (a ten k bankrotu) tady říkám mnoho let.
To ale neznamená, že ekonomické zákony neplatí a že jednotliví lidé (i když třeba volí KSČM-ČSSD-ANO-SPD) se nechovají tržně, nemaximalizují svůj užitek.
Už jsem to tady psal aspoň 20x. I skalní volič ČSSD bude hledat alternativu, pokud se mu koruny začnou rychle znehodnocovat. I skalní volič ANO bude hledat funkční služby na volném trhu, když ty státní budou přestávat fungovat. I volič KSČM se snaží minimalizovat své daňové odvody. I volič SPD se bude snažit vydělávat v bitcoinech či stříbrňácích, pokud mu obchodník za koruny již nebude ochoten nic prodat.
Rozhodně na to nepotřebují číst a chápat Rothbarda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

"Ale zkuste zase pochopit vy toto: vlády jsou líné a těžkopádné".

Putin není těžkopádný a nepotřebuje BTC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A early adopters zmizí do Panamy nebo Thajska, kde se budou mít dobře a v novinách budou číst o úspěších budování nového českého babišocialismu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Shoda že ve finální fázi nebudou koexistovat fiat měna a BTC. Dočasnou koexistencí se nezabývejme.
Nikdy jsem netvrdil, že BTC lze vypnout technicky, jde jej ale rychle a účinně vypnout legálně.
Jakmile bude BTC ilegální, nic než kafe si s ním nezaplatíte. Můžete cestovat po celém světě jak je libo, ale uplatnit větší množství BTC bude problém. Navíc se nechat honit po světě dle toho kde se dá nebo nedá platit BTC - tak si komfortní život nepředstavuji.
Ano, stát bude hrabat do veškerého majetku - proto dovozuji, že jej ani BTC nenechá chladným, můžeme se vsadit.
Nastane-li situace, že stát bude již slabší než BTC v chápání lidí, pak ano, může BTC zvítězit. Nemyslím si ovšem, že to stát nechá dojít tak daleko a efektivně svého soupeře zničí dříve než by ho mohl BTC nějak ohrozit.
Ale jistěže politici, jako lidi, mohou investovat do BTC a jistě to již dělají - je to elegantní cesta jak legalizovat černé příjmy - proto to může být argument při ilegalizaci BTC. Ovšem nemyslete si a nepleťte se, že politik, jen proto, že má pár BTC, které nemůže jen tak veřejně utratit se nechá zbavit moci v podobě státních struktur, které fungují pro něj efektivně a přinášejí mu skvělou obživu, že ani neví kam mají ty miliardy zašít.
K bodu plácání - prostě vemte na vědomí, že existují lidé, jejichž prioritou již není vydělávat další prachy, zejména ne za cenu sic nepravděpodobných ale možných ztrát a proto se do žádného shortování nepouštějí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Někde mezi ad1 a ad2 bych viděl ilegalizaci kryptoměn nebo jejich významnou regulaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, souhlasím, pravicové názory a priority ustupují a na scéně vítězí trend oligarchizace, socializace, populizmu, resp. státního kapitalizmu za podpory širokých mas i médií - říkáte co vidíte a říkáte to dobře. Jen nevím proč to svými jinými komentáři, v logice věci, popíráte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"obecně anonymita a osobní reputace nejsou principiálně moc slučitelné"

To jste trefil přesně. Konečně s vámi v něčem souhlasím.

Vaše anonymita zde vaší reputaci také moc neprospívá.
Několikrát jsem vám navrhnul, abyste obhajoval své názory na svém webu, blogu, twitteru - klidně pod vaším smyšleným jménem (hashtag) ale opustil kvůli reputaci svoji anonymní noru.

A i když sám nyní tvrdíte, že anonymita reputaci neprospívá, stále se vám do toho posunu nějak nechce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

...a co bude dál?
0 Nákup akcií a podnikového dluhu centrálními bankami
1 Záporné úroky rozšířené v masivní míře
2 Shazování peněz z vrtulníku
3 MMT
3 Znárodňování nemovitostí
4 Znárodňování zlata, zčásti starožitností i umění
5 Plnohodnotný paralelní platební systém a la bitcoin

https://twitter.com/LukasKovanda/status/1259423227161587713

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ale může.

Praha není Ústí, jak by řekl klasik, nisméně starosta vystihl, v čem je problém:

Zdvojnásobit daň z nemovitých věcí se rozhodli v Ústí nad Orlicí, kde stanovili místní koeficient ve výši 2. Výnos na dani z nemovitosti by se tak měl zvýšit ze současných 9,1 mil. Kč na přibližně 17,6 mil. Kč. "Mandatorní výdaje města se neustále zvyšují, např. nedávné rozhodnutí vlády zvýšit platy úředníkům plošně o 1500 Kč znamená navýšení mzdových nákladů města téměř o 2 miliony korun. Zvyšují se provozní výdaje úřadu v souvislosti se zvýšenou cenou energií, zvyšuje se cena stavebních prací a ostatních služeb obecně. " uvedl starosta Petr Hájek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Dovedete si představit virtuální nemovitost? :-)
https://www.youtube.com/playlist?list=PL4RE5QP-sB4KPmXHeTiyIzWdHLxbnR9qY

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo uteče, vyhraje:

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4403481/holub-cnb-nevylucuje-zadnou-moznost-vycerpa-li-nastroj-urokovych-sazeb.html

Nahlásit

-
2
+

Hlavně ale platí "lidi resp. trh si poradí". Najdou vyhovující řešení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nemusíte udávat jméno a rodné číslo, identifikovat se můžete anonymním hashem. Například.
Něco jako byste se identifikoval svým elektronickým podpisem ale s tím, že o jeho vydání nemusíte žádat nějakou centrální autoritu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

- Dnes vám souběžně existuje koruna, euro, turecká lira, ... a mají různou inflaci. Ok, neexistují na jednom území jako legal tender, ale Turek přeci může liry směnit za eura či dolary.

- Kryptoměny fungují na společném území a inflaci různou maj, to je zjevný fakt

- Ale ano - fiat podle mne skončí, čili jeho souběžné fungování s bitcoinem na jednom území je dočasné. Fiat je historicky krátká, až zanedbatelná epizodka. Kdykoli v historii někdo silou prosadil nekryté peníze, tak ty vždy skončily hyperinflačním kolapsem. Fiat je od zlata odtržen od 70.let minulého století, takže to je historicky opravdu epizodka, která podle mne právě spěje ke svému konci.

- A ne, nemyslím si, že stát má páky zničit BTC a uváděl jsem zde XX argumentů, jen je stále neberete v potaz. A ultimátním argumentem je to, že stát dosud vždy zničil všechny pokusy a alternativní měnu. V poměrně rané fázi. Jen bitcoin ne. A já tvrdím že to je proto, že to buď nejde vůbec, nebo jen za cenu silně převyšující možné přínosy (vypnutí internetu či dokonce spíš elektřiny, protože satelity).
Až fiat bude v hyperinflaci, až zde bude vámi zmiňovaný přídělový systém, nejpozději tehdy i sami politici přejdou na bitcoin. Respektive je dost pravděpodobné, že na něj přejdou daleko dříve (dokonce bych hádal, že někteří již přešli), než vy, protože o blížícím se průšvihu mají informace dřív, detailnější a přesnější. Navíc jsou chladnokrevnější, cyničtější a pragmatičtější. Nechají vás v tom samotného.

Já se samozřejmě riziky bitcoinu zabývám a samozřejmě je vnímám. Nikde netvrdím, že bitcoin má budoucnost na 100% jistou, nebo že dokonce lidi do něj mají investovat 100% prostředků. Smysl zcela jistě mají i akcie, zlato, atd... Ale třeba můj názor na nemovitosti je podobný názorům p.Kovandy - jsou první na ráně, do Švýcarska s nimi neutečete, prostý lid landlordy nemá rád a bude tleskat pokaždé, když je vláda skřípne.

Ale zkuste zase pochopit vy toto: vlády jsou líné a těžkopádné. Primárně jdou po tom, na co mohou nejsnáze. Lehce tedy zdaní nemovitosti. Ale stejně lehce sáhnou lidem na peníze na účtech, na akcie, atd... Centrálně evidovaný majetek bude na řadě řádově dříve, než ten bitcoin. Bitcoin vám Babiš nesebere. Může maximálně zákonem nějak zkomplikovat jeho používání (a obnovit tak řemeslo veksláků, resp. oni ve velkém s BTC fungujou již dnes, protože ne každý chce ztratit anonymitu v oficiální směnárně). Ale může to udělat jen na území ČR. Nezablokuje ho ani ve Švýcarsku, ani v Číně či Rusku, ani v Singapuru, ani v Chile. Stále s ním lehce odjedu a směním či utratím jinde - na rozdíl od těch nemovitostí a akcií. A i na rozdíl od zlata, které přes zákaz a celní kontroly spíš nevyvezu. Toto všechno bude chápat čím dál víc lidí a proto čím dál víc lidí se bude do bitcoinu přesouvat (když ne nějak významně, tak alespoň pár procenty portfolia - zkrátka pojistka). A to bude tlačit cenu bitcoinu nahoru a tím lákat další lidi. A to včetně politiků, můžeme se vsadit.

Prostě hrábnout lidem na nemovitost, peníze na účtu, 3. pilíř, na akcie je pro stát jednak daleko lehčí a jednak tam je v současnosti daleko více peněz k ukradení. Až teprve po vyčerpání jednodušších možností stát bude řešit obtížně rozlousknutelný bitcoin.
Navíc bitcoin bude v blízké budoucnosti daleko rozšířenější, než nemovitosti či dokonce akcie. Koupit si kousek bitcoinu zvládne každý - stačí strčit pětikilo do bitcoinmatu. Takže i odpor veřejnosti, až za nějakých 10 let dojde na snahy omezit bitcoin, bude daleko větší. Vlastníků více nemovitostí je pár, vlastníků kousku BTC bude hodně (a budou mezi nimi i politici, úředníci, atd...). Zákaz tak bude obtížně prosaditelný (to vedle obtížné technické realizovatelnosti). Navíc se může lehce ukázat, že omezovat BTC je ekonomicky velmi problematické, protože v době nastupující hyperinflace a bankrotu bude BTC to jediné, co ještě bude fungovat. V Zimbabwe v pokročilých fázích hyperinflace již vláda ani nezkoušela zakazovat US dolar, protože bez něj by ekonomice bylo ještě daleko hůř.

Po nemovitostech zkrátka stát vystartuje daleko dřív (je to pro něj easy, má své oběti podchycené v katastru nemovitostí, platbu může vymáhat hrozbou zabavení té nemovitosti = vlastníci nemovitostí jsou nejsnáze vydíratelní). A vystartuje po nich daleko více, protože (zatím a ještě nějakou dobu to potrvá) bude celková suma tržních cen všech nemovitostí v ČR citelně vyšší, než celková suma bitcoinů držených občany ČR (navíc vláda o nich prostě nemá přehled).

K tomu plácání: pokud bych si byl tak jist, že bitcoin bude státem zničen, nebo alespoň zásadně omezen, tak je to stejné, jako bych byl přesvědčen, že stát zakáže už na trvalo létání - pak je logické shortovat akcie ČSA (kdyby to šlo, je to příklad). Pokud investor bude přesvědčen, že ČSA půjdou do kopru, tak je zkrátka shortovat bude. Leda že by jen tak plácal, že ČSA klekne, aby byl zajímavý, ale v reálu si to až tak moc nemyslel. Jinak to nedává smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já na takovém místě internetu nikdy nebyl...
Mám to asi z nějaké přednášky Paralelní polis bych si tipnul.
Možná tady:
https://www.youtube.com/watch?v=-ToQvrByFYM
(nemám čas úplně hledat).

Ale pokud to, že někde něco funguje, vás nepřesvědčí o tom, že to může fungovat, tak je to pak těžké.
Například bitcoin má reputaci docela dobrou, ač Satoshiho asi nikdo nezná...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Se svobodně vyjádřenými názory, tak jako na internetu, se do televize neodváží nikdo. Není to jen případ Kovandy, ale všech ekonomů se zaměřením řekněme klasicky liberálním.
Oni by je totiž do té neomarxistické televize příště nepozvali, kdyby řekli něco proti státu, centrální bance, atd...
Navíc ti lidé nikdy nevědí, kam je kariéra zavane. A zavírat si dveře do vlády či ČNB (či do na ČNB závislé komerční banky) by sice bylo vysoce charakterní, ale velmi nepraktické. Takže zafunguje adaptivní (dle publika, ke kterému mluvím, dle instituce, ve které mluvím) autocenzura. Moc hezké to není, ale je to spíše hanba systému, ve kterém žijeme a který autocenzuru podporuje.

ČT daleko raději dá prostor novým a novým Burešům, než autenticky pravicovým názorům (už proto, že člověk autenticky pravicového smýšlení bude mimo jiné navrhovat privatizaci ČT).
http://dfens-cz.com/zrodila-se-hvezda-ab-za-pomoci-ceske-televize/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jedna paní povídala. :-)

Narážím na to, že obecně anonymita a osobní reputace nejsou principiálně moc slučitelné. To, že to na darknetu údajně "funguje", není pro mne zrovna přesvědčivý argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
2/3