Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kryptopárty na obzoru. Půlení bitcoinu očima expertů

8. 5. 2020
 20 942
78 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Koronakrize, která je podle všeho spouštěčem další finanční krize, ale ukázala, že to s raketovým růstem ceny bitcoinu ani jeho větším rozšířením zatím tak žhavé nebude."

Opravdu? Mě nepřijde, že by bitcoin byl nějak citelně níže, než před koronakrizí. Naopak bych řekl, že na tak mladé, stále ještě nezavedené a neusazené aktivum, si vede docela solidně. V okamžiku nástupu krize šlo dolů i zlato. Ano, bitcoin je stále hodně volatilní, řekněme jako zlato obchodované na páku (nebo akcie těžařů zlata). Ale čekat po pár letech existence hned ultra stabilitu, je trochu naivní. Takže ano, bitcoin si zatím vede o něco hůře, než zlato (ale asi lépe, než stříbro, natož "černé zlato"). Pokud si odmyslím nerealistická očekávání některých ultraoptimistů, tak za mě prostě dobrý. Jsme teprve na začátku a to nejlepší je ještě před námi. A rozpočtově nezodpovědné vlády a šílená opatření přijímající centrální banky jsou na naší straně, dnem i nocí usilovně pracují na tom, aby stále více lidí mělo důvod bitcoin do svého portfolia zařadit. Kdo nesouhlasí, má jedinečnou možnost na svém názoru vydělat. Shortovat bitcoin, ideálně na páku. Good luck. Bez vlastních peněz ve hře je kritika jen takovým plácáním.

Nahlásit
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

V Praze šly v některých městských částech letošní daně z nemovitosti nahoru o 100%. A Schilerova za to nemůže. Poděkujte Hřibovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Může se stát.

A také se může ukázat, že bylo jistější kupovat (obtížně zabavitelný či zakázatelný) bitcoin, než "tradiční bezpečný přístav":

http://kryptomagazin.sk/pozor-manazer-hedzovych-fondov-varuje-ze-vlady-mozu-zakazat-vlastnictvo-zlata

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Žůžo bude, až bude FED kupovat BTC...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://cryptosvet.cz/prvni-stat-ma-v-planu-co-nejdrive-predstavit-narodni-plan-pro-tezbu-bitcoinu/

Ne jen že se všechny státy na zákazu krypta nikdy neshodnou (vždy zde budou "Švýcarska", která naopak kryptofirmy a kryptoboháče budou lákat), ale mnohé státy (zejména ty bohaté na zdroje energie - od islandských geotermálních, přes mnoho zemí s odlehlými zdroji vodní energie, až po plyn a ropu, nebo po solární zdroje na odlehlých pouštích) krypto budou přímo těžit, mnohé jiné krypto budou využívat na obcházení sankcí či na nevystopovatelné platby za zbraně, pro jiné bude krypto východiskem z hyperinflace fiatu, atd...

Nahlásit

-
1
+

Tady je ještě něco užitečného k tématu důvěry:
https://youtu.be/LgI0liAee4s

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Sahám hluboko do historie.

https://finmag.penize.cz/diskuze/317198-bitcoin-nejdriv-vas-ignoruji

Díky tomule článku a entuziasmu pan Altmana jsem nějaké zbytné peníze do bitcoinu investoval - stál asi 700$. Později jsem si investici vybral zpátky (dělám to tak vždy) a zbytek nechávám žít svým životem.
Bylo to dobré rozhodnutí - a je mi osobně fuk, jestli bitcoin spadne na nulu a nahradí ho něco jiného.

Pokud není člověk hamižný a je schopen nejen investovat, ale také z investice vycouvat, pohoří jen někdy.

Jsem rád za praktické tipy, které se zde v záplavě nepraktických jalovostí vyskytují. Díky

Nahlásit

-
6
+

Tady se shodneme, díky :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O.K. Kapituluji a měním svůj původní kategorický názor, že anonymita a reputační systému jsou absolutně neslučitelné. Dobře, jsou slučitelné, avšak s tou výhradou, že to nebude fungovat dokonale, ostatně stejně jako cokoliv jiného. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak na tom se holt neshodneme :-)

Ještě jeden důkaz - dobírka. Firmy běžně poskytují platbu dobírkou (teda před koronakrizí) a vy tak můžete ničit konkurenci falešnými objednávkami.
Děje se to - a přesto to firmy nabízí. Asi se jim to pořád vyplatí, protože většina lidí jsou normální a nehledají kličky za každou cenu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já přece netvrdil, že ve státě se nepodvádí, jen tvrdím že v anonymním prostředí se bude podvádět snadněji a více.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Samosprávné celky v minulých letech hospodařili s přebytky, takže uvedené rozhodnutí, že se samosprávy budou podílet na nákladech spojených s koronakrizí do značné míry rozumím. Nicméně si nemyslím, že je šťastné v této chvíli vyvolat handrkování o to, kdo všechno to bude platit. Stát má bezedný státní rozpočet a k tomuto sahat nemusel. Jinak obce samozřejmě úplně bezbranné nejsou, mají svá soukromá práva, jako každý jednotlivec a navíc ještě mnoho dalších práv veřejných.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Můžete mi prosím sdělit jaké je Vaše kriterium pro politickou průchodnost ?

Mám s tím totiž problém - vidím spoustu věcí, které mi dávají smysl a zdají se být třeba ekonomicky logické a přesto jsou politicky neprůchodné a naopak jsou politicky průchodné kroky, ze kterých mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Také se Vám to stává ? A to už, myslíte, přestane fungovat ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stát bere miliardy na pomoc podnikatelům z peněz obcí, ty o novém břemenu ale nevěděly
https://archiv.ihned.cz/c1-66763750-stat-bere-miliardy-na-pomoc-podnikatelum-z-penez-obcim-ty-o-novem-bremenu-ale-nevedely

Už jsem zde zmiňoval, že dle mého názoru natlakovaný kotel chaotickými a nesmyslnými státními zásahy do hospodářeství vybuchne proto, že zkolabuje financování měst a obcí.

Jedinec se dokáže proti státní mašinérii do značné míry bránit, protože má možnost uniknout do šedé ekonomiky - díky bohu za ni - místní samosprávy tuto možnost nemají a stát je bude vysávat podle libosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"A opravdu si myslíte, že v anonymním prostředí darknetu nikdo nepodvádí? To jako fakt?"

Teď ve státu snad nikdo nepodvádí? To jako fakt?
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-v-cesku-la-factory-vojtech_2005121157_pj

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

https://www.youtube.com/watch?v=huzDInVA264

Bitcoin zkrátka nastupuje do mainstreamu. Můžeme proti tomu protestovat, nesouhlasit, ale...
... kdo zůstane stát opodál, bude jako někdo, kdo před XX lety ignoroval či zpochybňoval Internet.

Za chvíli budou mít BTC v portfoliu fondy i jednotlivci a jeho zákaz bude politicky neprůchodný. Nehledě k tomu, že ho v portfoliích budou mít i úředníci, politici a jejich korporátní lobbističtí loutkovodiči. Za 5 let bude "zakázat bitcoin" dávat podobný smysl, jako před 5 lety zakazovat dolar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Díky za tip. Zakoupeno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Že něco možná(!) funguje při obchodování s drogami a jinými ilegálními věcmi nezaručuje, že to bude fungovat v běžném světě. Zde je anonymita "provozní" nutností a určitě i zde anonymita brání spolehlivému reputačnímu hodnocení všech účastníků, jako kdekoliv jinde. Tyto obchody navíc v cenách zboží zahrnují nejen rizika trestního postihu ale i právě dopady reputačního rizika u anonymních uživatelů, které jsem popsal výše. A taky není taková legrace podvést člena drogového kartelu nebo obchodníka se zbraněmi, takže zde přirozeně funguje také odstrašující faktor pro ty, co by chtěli podvádět, což v běžném světě nefunguje. A opravdu si myslíte, že v anonymním prostředí darknetu nikdo nepodvádí? To jako fakt?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Sdílená ekonomika" je podvodný název. Nejde o skutečné sdílení. Jde o to podvodem získat konkurenční výhodu tím, že se (dočasně) vyhnu regulaci oblasti, v níž má probíhat ono "sdílení".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stačí číst i něco jiného, než Das Kapital:
https://www.grada.cz/pokrok-bez-povoleni-9510/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No vidíte, a já vám říkám, že takové systémy (nejen) na darknetech fungují, dokonce s úplně anonymními kryptoměnami - dokud je státy svým zásahem nezavřou.
I s reputací prodejců a zákazníků.
(Což je samozřejmě jen informace přejatá z přednášky na Youtube. Ale pro mě je dost důvěryhodná :-) )
Dost možná to byla tahle, ale záznam se mi nedaří dohledat:
https://paralelnapolis.sk/event/sex-drogy-a-bitcoin/

Těším se, až si přečtu tohle:
https://libinst.cz/produkt/pokrok-bez-povolenia/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Znovu, u firem je identita zajištěna, tam žádný problém typu anonymita versus reputace není. Takže mi nemusíte vysvětlovat, že to tam funguje. :-) Problém je u reputace anonymních zákazníků, a to tím spíše pokud by měli fungovat v prostředí nevratných do značné míry také anonymních BTC plateb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Znovu - máte spousty firem, jejichž majitele a zaměstnance neznáte a kteří se třeba i jednou za čas mění - a žádný problém tam není.
V marketingu firmy investují do značky.
Samozřejmě podvodné praktiky se občas objeví, ale to i dnes...

Pro spoustu lidí třeba organizace jménem stát momentálně vedená Burešem ztratila reputaci a snaží se to změnit :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Hashů můžete mít kolik chcete" No právě! :-) Na anonymním tržišti si budu tvořit postupně stále nové identity. 10 x (nebo kolik bude třeba) budu vždy poctivý abych získal tu "reputaci" a pak začnu podvádět a je po reputaci. Mezi tím už mám ale vytvořenu další identitu s uměle pro hejly vytvořenou "reputací", kterou použiji stejným způsobem. A jede se dál černým lesem podél skal.

Stručně. Bez identifikace osoby, jejíž reputace má být věrohodně ověřena, a jejíž ztrátu nebude možné lehce obnovit, se prostě neobejdete. Blázínku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

9% je docela v pohodě. Čím lépe se lidé mají (a my máme co dohánět), tím více spoří a tím více si jiní musí půjčovat od banky => roste objem peněžní zásoby a klesá rychlost oběhu peněz v ekonomice.

-9% by byl průšvih. :-)

USA je zvláštní případ. Jejich měnu používá spousta jiných zemí a používá se v zahraničním obchodě, takže růst dolarové peněžní zásoby nevypovídá jen o poměrech v USA ale rovněž i o části globálních poměrů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Já už ani nebývám překvapen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V podstatě strašlivá zpráva. Pokud by ji pronesl nějaký jouda v internetové diskuzi, dobrá - testosteron mu zaplavil synapse.
Pokud ji vysloví radní ČNB, jde o testování společnosti - "už nám to projde?"

On nakonec Lukáš Kovanda má s tím svým výčtem plánovaných kroků bohužel asi pravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nema to tu rado Unicode :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je ten primereny tisk :-)

"Aktuálně například objem českých korun v ekonomice (měřený agregátem M2) roste ročním tempem bezmála devět procent. Ve Spojených státech se zvyšuje objem peněz dokonce tempem více než 20 procent ročně. Je to důsledek výrazně expanzivní měnové politiky Fedu a stimulačních opatření tamní vlády."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"????????á????ě ??????ří???????? ?????????? č??????ý???? ?????????? ?? ?????????????????? (??ěř????ý ??????????á?????? ??2) ?????????? ????č??í?? ???????????? ????????á???? ??????ě?? ??????????????. ???? ????????????ý???? ????á???????? ???? ??????š?????? ?????????? ??????ě?? ?????????????? ???????????? ??í???? ????ž 20 ?????????????? ????č??ě. ???? ???? ??ů???????????? ??ý????????ě ??????????????????í ??ě??????é ???????????????? ???????? ?? ??????????????č??í???? ????????ř????í ????????í ????á????."

https://www.peak.cz/bitcoin-prochazi-pulenim-ceka-jej-silny-cenovy-rust/23221/

Nahlásit

-
1
+

Vy jste dnes zase ekonom, sociolog a historik zároveň....

Hashů můžete mít kolik chcete, jako jste asi mohl mít za 1.republiky pracovních knížek, kolik jste chtěl (po každém negativním hodnocení ji "ztratit").

Problém je, že hodnotu pro svého vlastníka má jen ten hash (pracovní knížka), které s sebou nese historii POZITIVNÍCH hodnocení.

To na nich záleží, to na ně se vaši partneři koukají.

Zkoušel jste někdy AirBnb? Když tam budete jako pronajímatel začínat, obvykle musíte ze začátku nasadit nižší ceny, než si vybudujete nějakou pověst, než získáte nějaká kladná hodnocení.

Jasně, můžete po každém negativním hodnocení registraci zrušit a založit si novou. Ale opět budete začínat s nižšími cenami - takže opravdu dává ekonomický smysl poskytovat služby kvalitní a budovat si historii kladných hodnocení, solidní reputaci. Protože prostě lidi často hledají ubytování jednak podle místa, ale i podle hodnocení (lepší než X, s počtem hodnotitelů větším, než Y).

Když člověk kupuje na Aukru či na eBay něco hodnotnějšího (od zrcadlovky po starožitné zlaté hodinky), tak je pro něj důležité, jak dlouho daný prodejce funguje, jaké má hodnocení a od kolika lidí. Zakládat si po každém prodeji novou identitu je tak nesmyslem.

Ale je mi jasné, že člověk s komunisticko-příkazovo-zákazov oumentalitou toto nemůže pochopit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Města si mohou půjčit u bank a své dluhy pak musí splácet. Ano města si nemohou dovolit to, co státy, neboť nedisponují měnovou autonomií. Mohla by se tak inspirovat třeba příkladem města Worgl. :-) Mohou vydat komunální dluhopisy (optimálně perpetua), které si koupí její občané. Možností je hodně, ale s plnou měnovou autonomii se skutečně rovnat nemohou.

Moje tvrzení, že o navýšení daní z nemovitostí rozhodují města a ne MF je prostý fakt, který není třeba nějak dokazovat. Vy tvrdíte, že vláda donutila obce vynakládat vyšší výdaje na platy, než jim v čase narostly příjmy, tak to prokažte. A i kdyby to byla pravda, tak města mohou omezit jiné výdaje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/3