Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ani v KLDR nikdy nebylo líp. Poměřujme se ideálem, ne minulostí

2. 1. 2020
 11 342
42 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Když budete mít 2 oddělená stáda krav. V prvním budete reprodukci umožňovat vždy jen 10% samicím s nejvyšší dojivostí a v druhém budete umožňovat reprodukci jen 10% samcům s největšími rohy, čeho třeba za 200 let docílíte? Získáte 2 dost rozdílné skupiny skotu, že?


Když budete mít 2 skupiny lidí:

1. bude žít v prostředí, kde je k přežití (a reprodukci) potřeba například vytrvalost v běhu, rozmnožování bude umožněno jen tomu, kdo podřízne konkurenčního samce a sní jeho srdce, ale nebude potřeba (= nebude konkurenční výhodou zvyšující pravděpodobnost zplození potomstva) žádné náročné přemýšlení a plánování (v dosahu je vždy nějaký zrající banán). Důležitější bude testosteron, ne mozek.

2. bude žít v prostředí, kde se střídají roční období, je potřeba již v létě plánovat, co budu jíst v zimě (tvořit zásoby, plánovat, propočítávat) a co na jaře zaseju. Bude potřeba rozvinout astronomii a matematiku (minimálně abych věděl, kolik týdnů zbývá do jara). Atd...

Tak co se za 1000, nebo třeba za 100 tisíc let stane? Jak že je to dlouho, co část lidské populace opustila Afriku? Bude či nebude tento jiným směrem zaměřený přírodní výběr mít nějaké důsledky? Ano, stále obě skupiny budou člověkem. Jako je psem čivava i vlčák. Ale zkrátka ta první skupina nejen že nerozvine ŽÁDNOU matematiku, astronomii, filosofii, atd... ale dost pravděpodobně nevymyslí ani kolo! Myslet si, že rozdíl mezi 1. a 2. skupinou je pouze kulturní (je mezi čivavou a vlčákem rozdíl pouze kulturní?) a že tedy přesazení příslušníka 1. skupiny do společnosti 2. může proběhnout hladce, že se ten 1 hravě přizpůsobí prostředí 2, to mi přijde vyloženě nevědecké (zato však velmi "korektní").

Abychom si rozuměli - rozhodně nehodlám nikoho kádrovat na základě barvy pleti. Natož podle barvy pleti nějak určovat či omezovat lidská práva. NE! Naopak trvám na tom, že (přirozená) lidská práva jsou jedna a jsou univerzálně platná. Přirozená práva jsou daná, nezávislá na lidské vůli, lze je pouze objevovat vědeckými a logickými metodami a postupy - bohužel však i k tomu vědeckému objevování mají různé skupiny různé dispozice (dané prostředím, ve kterém se vyvíjely - jak píšu výše).

Rozhodně jsem proti postojům, které byly běžné dříve - že jsme nadřazení a máme nejen právo, ale dokonce povinnost zaostalé kontinenty kolonizovat a ovládat. Na druhou stranu jsem stejně tak proti tezi, že kdokoli má právo přijít bez vašeho svolení k vám domů a dožadovat se toho, abyste ho ubytoval, živil, šatil, platil mu lékařskou péči a ještě se tvářil tolerantně, ne-li přímo nadšeně, na středověkou kulturu, zvyky a praktiky příchozích.

Jako mírný OT bych zde rád uvedl jména dvou pánů tmavé pleti, které velmi obdivuji a jejichž texty velmi rád čtu a doporučuji je i ostatním:
- Thomas Sowell
- W a l t e r E. Williams (ty mezery jsem tam musel dát, protože s tím jménem v celku má tento web potíže)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
31
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Wow. Taková koncentrace krystalické formy rasismu se dnes vidí snad už jenom někde na White media. Nejhorší je, jak z místního osazenstvo dlouhodobě tryská ta ostentativní intelektuální nadřazenost a pak vy géniové přijdete s big brain argumentem "černí špatní protože 100 je víc než 90, prostě věda, neuděláš nic, koukni na tuhle studii známého rasistického kreténa". Není rok 1910. Celá tahle diskuze je od začátku tak hileriózně debilní, že byste museli byste projít tak třemi úvodními kurzy základů biologie, etiky, antropologie, práva a nevím čeho všeho, aby se s vámi příčetný člověk vůbec mohl bavit. Díky za ni a přijdu se zas někdy podívat na výkvět české pravice<3

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-13
+

Diskuze

IQ je jen jeden z typů inteligence.
Navíc je velmi ovlivněné kulturně. Pokud se od dětství člověk setkává se stejným typem úloh, které se pak vyskytují v IQ testech, je v nich přirozeně lepší jednoduše díky tréninku.
Když si uděláte IQ test poprvé, pravděpodobně budete mít nižší výsledné číslo, než když budete nějakou dobu úlohy tohoto typu trénovat. Natož když žijete od narození v civilizaci, která na IQ dává velký důraz...

https://deti.mensa.cz/index.php?pg=home--aktualni-deni&aid=260

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Alláhova ochrana nás nemusí zajímat, větší ochranu jim poskytne Šabatyše a jí podobní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Věčný spor mezi korelací a kauzalitou :-)

To, že jsou "barevní", nemusí být velký problém, ale nepochybně je to součást problému. Člověk je nastaven na to, žít s lidmi, kteří vypadají +- jako on.
A s inteligencí a kulturou: je lépe žít s hloupými lidmi, kteří jsou kulturně/civilizačně na stejné vlně, než s lidmi třebas chytrými, ale kulturně jinde. Rozumím, na co narážíte: Nigerijci apod přijdou do Evropy a čekají zemi zaslíbenou, a vzhledem ke svému inteligenčnímu deficitu nejsou schopni ani oni, ani jejich děti a vnuci překonat bariéru nekvalifikovaných profesí. a společenského vzestupu. Dál už je to otázka kultury: zda jsem schopen přijmout své limity a žít chudě, ale spořádaně, anebo se vzbouřit a chytit se gangu, anebo džihádu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Oba, s Capouchem, se mýlíte v jedné věci. Ten problém není v tom, že jsou "barevní", ani v tom, že jsou "kulturně nekompatibilní", i když to je blíže. Podstata věci je v tom, že jde o populace s průměrným IQ podstatně pod 100 (typicky i pod 90, nejhůře až někam k 60) a IQ je z většinové části dědičné a to geneticky, nikoli kulturně (spor se vede leda o to, jestli je vliv genetiky 60 nebo 90%).
Ona "kulturní nekompatibilita" je důsledkem rozložení inteligence v populaci. Kultury lidské populace s IQ 100 a s IQ 85 (američtí černoši) prostě nemohou být kompatibilní a vždy povedou ke konfliktům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zatím. Až přijdou na to, jaké ochrany se jejich divošským gangům dostane, jakmile přijmou Alláha, pánbu naděl...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Stejně jako existuje nekonečně mnoho metrik "lípu" (jaké krásné slovo! :-)), tak existuje nekonečně mnoho ideálů, ke kterým můžeme realitu vztahovat. Proč bychom měli upřednostnit ideály pana Michala před ideály pana Klementa nebo pana Reinharda?

Nevyšel zde před časem článek Lomborga citující IPCC, kde se píše, že "klimatická krize" je marginální problém, který světové HDP ovlivní pár procenty? Asi panu šéfredaktoru unikl nebo snad nesouhlasí se zjištěními vědců z IPCC?!

Nahlásit

-
3
+

Akorát že masová imigrace kulturně nekompatibilních, toužících po benefitech sociálního státu a "bezplatného" zdravotnictví, není žádným hrozením, ale realitou, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

A po desítkách let náročné integrace....:
https://svobodny-svet.cz/9312/jake-to-je-ucit-cerne-studenty-1.html

(a to tito nevyznávají tmářský středověký násilný kult)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Řekl bych, že migrační rozvrat je podstatně lépe dokazatelný než klimatické změny:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/big-ben-mirovy-dzihad-je-ucinnejsi-nez-terorismus.A191231_221133_p_zahranici_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

hrození se nepočítá, něco hrozilo vždycky. Jaderná válka, průser >= kontinentálních rozměrů z ruské BOTTEXHIKI ala Černobyl, masivní teroristický útok zbraní hromadného ničení...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poměřovat se s ideálem v překladu znamená dát volnou ruku těm, kteří dokážou slíbovat víc než si stíháme dávat. Tak dlouho jsme se poměřovali s ideálem země bez korupce, až nám ho slíbil Babiš. Teď nám zas jiní a jiné z tryskáčů a jachet slibují zachránit Zemi před ekologickou katastrofou.
Tentokrát je to ovšem jiné, blíží se peklo, apokalypsa, není čas přemýšlet a kecat, musíme dočasně pozastavit některé z přežitých a nefunkčních prvků demokracie a spasitelům a spasitelkám dát k disposici zastaralou občanskou svobodu a "DOČASNĚ" je nechat konat stranou veřejné kontroly. My vám za to slíbíme, že tentokrát to nedopadne jako s protikorupčním tažením Vévody od Čapího Hnízda.

Nahlásit

-
-1
+

Nějak Vám z toho seznamu vypadla masová migrace barevných a hrozící občanské nepokoje, výhledově až občanské války v libanonském či balkánském stylu.

Nahlásit

-
-2
+
2/2