Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ztracená budoucnost: šílenství negativních úrokových sazeb

22. 10. 2019
 24 058
80 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Dokud žijeme ve světě vzácného času a kapitálu, popírá negativní úrok realitu."

=> Julda Fulda popírá realitu.
Že realitu (ekonomické a společenské zákonitosti) popírají vlády a centrální banky, to již víme a platilo to i v období před zápornými úroky.

Daleko zajímavější jsou úvahy, co vlády a centrální banky začnou dělat, až opravdu přijde nějaká krize. Je dobré se nad tím zamýšlet s předstihem, protože jen ten, kdo to dobře odhadne, bude schopen včas přijmout opatření na ochranu svého majetku-úspor, případně na celé akci dokonce vydělat.

Takže:
Mohou jít úroky ještě více do záporu? Podle mne dokud existuje hotovost, tak nějak zásadněji ne. Jasně, je možné, že v krizi úroky a výnosy dluhopisů spadnou na -1.3%. Je možné, že vlády nějak vymyslí, jak tento záporný úrok nepřenést na drobné střadatele (ti by totiž neváhali s výběrem svých vkladů), ale jen na ty větší institucionální (přesto to ale bude mít dopady - počínaje citelnými finančními ztrátami těch institucionálních vkladatelů).

Samozřejmě vláda může nějakým způsobem dále znepříjemnit držení a vybírání hotovosti:
- další zpřísnění ohledně nakládání s hotovostí (zmenšení max. povolené hotovostní platby - dnes za hotové nekoupíte auto, zítra možná ani pračku a pozítří třeba ani plnou nádrž)
- zrušení platnosti bankovek s vysokým nominálem (100, 200, 500 EUR, 1000, 2000 a 5000 CZK), kdo nebude chtít o peníze přijít, bude tyto bankovky muset odnést do banky a vložit (na záporně úročený!) účet
- omezení výběrů na nějaké "kapesné", aby si člověk mohl koupit noviny a zaplatit za veřejné WC. Vše ostatní plaťte kartou či převodem, holoto.

Nicméně kromě silně záporných úroků (v kombinaci s omezením používání hotovosti a jejích výběrů) má vláda a centrální banka ještě mnoho dalších možností, jak uvolňovat měnovou politiku:

- po japonském vzoru začít nakupovat za čerstvě natištěné peníze vše, co koupit lze (v podstatě plíživě znárodnit celou ekonomiku nakupováním akcií centrální bankou) - se všemi důsledky, které každé znárodnění nutné má

- vrtulníkové peníze (resp. MMT) - podle mne zdaleka nejpravděpodobnější nástroj, protože negativní dopady nejsou tak jasně viditelné a spojitelné s příčinou tak, jako v případě záporných úroků (run na banky, ztráty penzijních fondů, horšící se kondice bank, ...) a nákupu akcií (bubliny na trhu, znárodnění ekonomiky).


Vrtulníkové peníze můžeme očekávat ve dvojí možné podobě:

1. Přímý transfer lidem (nepodmíněný základní příjem rovnou z tiskárny): ten hrozí tam, kde si vláda potřebuje koupit přízeň spodních pater příjmové ( &kvalifikační &inteligenční) pyramidy

2. Pravděpodobnější ale je vrtulníkové financování vlád (protože tam si politici na ty peníze snáze sáhnou):
- V zemích s rudo-zelenou orientací (Německo) to pravděpodobně bude mít obdobu nějakého "Nového zeleného údělu", půjde o nějaký aktivistický plán "poručíme větru dešti" financovaný tiskařským lisem. Budování dobíjecích stanic pro elektromobily, dotace (díky nucené elektrifikaci) bankrotujícím automobilkám, stavění větrníků, atd...
- V zemích s rudo-hnědou orientací (Česko) se za natištěné peníze bude "investovat do infrastruktury". Obdobně jako Hitlerovy dálnice (stavěné na dluh) bude režim budovat kanály Labe-Odra, dálnice, přehrady a podobně.

Všechny výše uvedené eventuality mají nějakou pravděpodobnost realizace a nějaké potencionální dopady. Obojí má smysl analyzovat a na budoucí vývoj se připravovat.

Nahlásit
-
95
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Úrok máme proto, aby měl věřitel motivaci půjčit investorovi (či obecně dlužníkovi)." a pak následuje ten směšný příklad Alice a Boba.

HOLÝ NESMYSL!!!!

To tvrzení a ten příklad by snad platil, pokud by úvěry poskytovala jen Alice a jiní zoufalci, což se sice děje ale jen ve zcela zanedbatelném objemu.

Ve skutečnosti poskytují úvěry Bobovi a jiným banky, které k tomu žádnou Alici ani nikoho jiného ani jejich peníze nepotřebují, protože půjčují peníze, které zároveň s jejich půjčením vytvářejí . Úrok tedy určitě nemáme proto, aby byly Alice motivovány půjčovat Bobům! A jelikož všechny další žvásty vychází z onoho blábolu o Alici a Bobovi, pak není moc co řešit. Celý článek je dobrý tak akorát na oblbování lidí, kteří nemají o fungování peněžního systému ani potuchy.

Nahlásit
-
-21
+

Diskuze

Neplácal tu Julda něco o tom, že ČNB žádný monopol nemá??

https://roklen24.cz/a/SG4Fi/paralelni-polis-uvedla-ze-ji-cnb-zakazuje-pouzivat-slovo-mince-po-eet-pry-prichazi-kauza-mince

Nahlásit

-
2
+

Tak tak.
Soudruh je v čím dál větší křeči z toho, jak se mu krátí čas
https://www.kurzy.cz/zpravy/517686-bitcoin-prohnany-rakouskou-skolou/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud je pravda jen desetina obsahu tohoto článku, jsem rád, že jsem Evropu vyměnil za Ekvádor...

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-velky-plan.A191030_104506_p_ekonomika_wag

Nahlásit

-
1
+

Už někdy v dubnu 2014 (když nám tehdy nobelista psal, že nechápe proč Řecko nesplatí svoje dluhy tím, že řecká CB vytvoří eura z ničeho a ten dluh koupí) jsem Fuldu upozorňoval, že jeho úvahy jsou zcela odtržené od reálné ekonomiky, že nemají vazbu na reálné statky. Dodnes to nepochopil. Stále si myslí, že reálné statky lze vytvořit vyrobením dalších účetních peněz. Asi už to tu budeme číst do smrti naší nebo Fuldovo :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Vaši realitu vzácného kapitálu samozřejmě popírám."

Shrnuto: popíráte realitu.

"Peněžní kapitál" je zase nějaký novotvar, jako tržní přerozdělování, či nedobrovolná solidarita.
Kapitálem jsou například stroje. Budovy. KnowHow. Atd... Reálné a OMEZENÉ statky. Peníze jsou jen substituty, poukázky na reálné statky, na reálný kapitál.
Těch reálných statků je nějaká množina. Kumuluje se nějakým (docela pomalým) tempem. Když zdesetinásobíte množství poukázek, reálného kapitálu nepřibude. Jen způsobíte zmatek a také přerozdělení majetku:

"...hrstka lidí bohatne společensky neproduktivním nafukováním bublin, zatímco jejich zbohatnutí ve finále zaplatí třeba desítky milionů obyčejných důchodců, kteří budou muset z nižší penze zaplatit vyšší nájem."
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-cesta-k-politicke-polarizaci.A191030_205315_p_ekonomika_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-cesta-k-politicke-polarizaci.A191030_205315_p_ekonomika_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Věcně to nepopisuje právě vůbec. Jsou to všechno jeho bujné představy, sem tam nějaká polopravda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Viděl jsem cca 30 minut. Pán má sice trochu legrační projev, ale věcně to popisuje správně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tak šílený Turek, to je děs běs. :-) Jestli tomuhle říkáte hezky popsáno, tak potěš. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tak jsem toho Dominika přetrpěl a jeho představa o tom, jak centrální banky někam hází peníze, které pak způsobí někde cenové bubliny má jednu zásadní vadu. Centrální banky nic takového nedělají. Bubliny vytváří zcela jednoznačně a zcela přirozeně pouze poptávka a nabídka. Je to vždy rozhodnutí kupujícího, které je v drtivé většině příčinou růstu cen čehokoliv, co není nabídka schopná nabídnout v poptávaném množství. Prostě volný trh a chování aktérů na volném trhu stojí za těmi cenovými pohyby. Je to vždy autonomní rozhodování kupujících a prodávajících, co utváří ceny. A jestli je výsledkem razantní růst těchto cen, je to projevem pouze poptávky a nabídky. To samé platí i pro poklesy cen.

Centrální banky jsou v tomto pasivní pozorovatelé. S výjimkou Japonců, jejichž BOJ už je tak zoufalá, že díky intervencím na kapitálových trzích se stala jedním z největších podílníků v japonských akciových společnostech. Je to ale jen projev bezradnosti BOJ z toho jak funguje japonské hospodářství, které se vyznačuje velkými a dlouhotrvajícími nerovnováhami. Japonci jsou zároveň velmi produktivní exportéři a současně i velmi spořiví spotřebitelé. Proto když se dostanou do problémů země, které od Japonců jejich produkci nakupují, dostávají se do velkých problémů i Japonci. Tato situace je jen velmi obtížně řešitelná, pokud Japonci nejsou ochotni v takových časech nahradit zahraniční poptávku poptávkou domácí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ještě hezky popsáno:
https://youtu.be/CuWLOwXox90?t=1282

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Úrok je cena peněz. Si pamatuju ze školy. Vysoké."

Netvrdím, že jste to nemohl nikde slyšet. A dokonce nelze vyloučit, že Vám to někdo řekl i na vysoké škole. :-)
VŠE cpe studentům do hlavy nesmysly o multiplikaci vkladů nejspíš ještě dnes. Tato nesmyslná teorie se běžně vyskytuje v odborné literatuře, jejímiž autory jsou slovutní profesoři z VŠE. :-)

A tak je to i s tvrzením, že úrok je cena peněz. Opakuji, že takové tvrzení je stejně nesmyslné jako mluvit o hmotnosti kilogramu. O tom, co je podstatou úroku se vedou sáhodlouhé diskuze. Pokud bych už úrok označoval za cenu něčeho, pak by to bylo cena příležitosti, kterou majitel nevyužije v důsledku toho, že své peníze nebude mít po určitou dobu k dispozici k jejich investování. Ale jak říkám, o úroku bychom mohli debatovat dlouhé dny a nejspíše bychom se daleko nedostali. :-)

Pokud ale označíte úrok za cenu peněz, implikujete tím, že si peníze můžete koupit za zlomek jejich nominální ceny, což zjevně neodpovídá situaci, kdy si peníze za úrok pouze půjčujete (nikoliv kupujete).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak vznikají peníze?
https://youtu.be/5QSaZ9hyrPA?t=214

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úrok je cena peněz. Si pamatuju ze školy. Vysoké.

A ta poptávka - souhlasím, že pokles kupní síly není super. Ale jak víte, že současná kupní síla je ta správná? Že třeba při nižší kupní síle by nebyly větší tlaky na inovace a tedy rychlejší rozvoj lidstva?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Cena peněz je nesmyslný pojem. Je to stejné jako mluvit hmotnosti kilogramu. Cílování inflace je důležité pro chod ekonomiky, v níž existuje anachronismus v podobě hotovosti, která neumožňuje regulovat nominální úrokové sazby do významně záporných hodnot a tak reagovat na případnou deflaci. Jde o prevenci před deflací. To, že Vy cílování inflace nechcete, není opravdu důležité. "Deflace" v podobě poklesu cen, vznikající například díky snižování nákladů na produkci v důsledku růstu produktivity např. v odvětví spotřební elektroniky je z hlediska chodu ekonomiky zdravý jev, kterého se skutečně není třeba obávat. Avšak deflace způsobená na straně poptávky, poklesem její kupní síly už je vážný problém, který může přerůst až v deflační spirálu, která může mít obdobně destruktivní účinky jako hyperinflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Milovat Velkého bratra? Ne, díky. Raději se stáhnout do vnitřního exilu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč mi vkládáte snahu o regulaci cen zboží a služeb, když celou dobu jde o to, že stát reguluje cenu peněz (cílování inflace), což je právě to, co nechceme?
Naopak by to chtělo vrátit se k těm zcela přirozeným jevům, mezi které patří i ta deflace (např. v cenách elektroniky probíhá už roky a zatím tento trh nezkrachoval, na rozdíl od řízeného trhu peněz třeba v Řecku).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To je dobře, že chápete co píšu. To, že se Vám nelíbí realita, kterou popisuji, je poněkud Váš problém. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Banky vydělávají? Díky bohu za to! Jak jste si to představoval, že banky budou státní neziskové organizace, nebo že budou ztrátové? Banky vydělávají na základě jimi podstupovaného a zvládnutého rizika. Nevydělávají jen tak pro nic za nic, jen protože jsou to banky. Banky současně nijak nevytváří zisk díky inflaci. Banky jsou schopny generovat zisky bez ohledu na, to jestli je nebo není přítomna inflace .

Inflace / deflace (změny cen zboží a služeb) jsou v tržní ekonomice zcela přirozené jevy, který způsobují nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou. Chcete eliminovat inflaci? Pak jediná spolehlivá metoda je 100% regulace cen zboží a služeb. Opravdu toto chcete?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já tedy pana Fuldu beru vážně. Hodně věcí mi pomohl pochopit. Ale mé znechucení a zděšení tím jen narostlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Dnes půjčují banky, které na tom vydělávají. Platí to všichni ostatní uživatelé té měny skrze inflaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pointa mého příspěvku se dotýká otázky, zda dnes žijeme ve světě, kde úvěry poskytují "Alice Bobům", nebo ve světě, kde úvěry poskytují v drtivé většině banky, či jiné finanční instituce, které peníze jejich půjčováním tvoří. Celý článek vychází z premisy, že převažuje schéma "Alice půjčuje Bobovi" již existující peníze. což je zjevný nesmysl. K tomuto jste nenapsal ani žádný argument ani názor. :-)

Nahlásit

-
-1
+

Ale no tak pane, vždy kromě vaší ozvěny KK vás tady nikdo nebere vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Taky zdravím. Pan Fraj si myslí, že je pupkem světa a že diskuze na finmagu je jen pro něj. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://echo24.cz/a/SGf9Q/nebojte-se-kazdy-dostane-svuj-duchod

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Třeba proto, že pan Fuld ví, že jeho odpovědi nečtete jen Vy, pane Fraji, víte? :-)
Pane Fulde, zdravím!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Nechybí, pouze je ignorujete. Navíc jste o něco níže jasně napsal, že vás moje názory nezajímají, tak nechápu proč pořád něco vysvětlujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když někdo píše o vytváření neomezeného množství peněz a dovolává se při tom mých názorů, pak je třeba takové bláboly opravit. Ještě by tomu mohl někdo začít věřit. :-)

S čím nesouhlasíte je mi srdečně jedno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Chybí Vám jakékoliv argumenty, tak blábolíte o diagnózách. :-) Pro Vás typické.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"pomáhat silným lobbystickým skupinám (banky, exportéři, ...)"

Jak záporné úročení likvidity uložené v centrální bance pomáhá bankám, které "inkasují" záporný úrok?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
2/3