Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Sežere nám inflace úspory?

21. 6. 2019
 17 710
113 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přitom jsme si to vyzkoušeli už před 200 lety.
Znovu přidávám odkaz na asi nejlepší národohospodářský článek, který jsme kdy četl:

http://www.bastiat.kvalitne.cz/Inflace%20ve%20francii.htm

"Hlasitě se pak volá po dalším vydávání papíru stejně, jako si opilec poroučí další rundu. Nové emise ovšem pouze zvýší existující zlo. Kapitalisté jsou stále neochotnější vyslat svoje peníze na tak pochybné moře. Stále více pracujících všech druhů přichází o svá zaměstnání, emise za emisí nepřináší žádnou spásu mimo dočasných stimulů, které ve výsledku jen prohlubují chorobu. Zkouší se to nejvynalézavější obcházení přirozených zákonů financí, které ti nejdůvtipnější teoretikové dokáží vymyslet – ale vše marně: žádná brilantní „samoregulační“ či „interkonvertibilní“ schémata nefungují tak, jak se od nich očekává. Všichni rozumní lidé ztratili důvěru a všichni čekají, jak se věci dále vyvinou, stagnace je stále horší. Nakonec nastane kolaps a návrat k tomu stavu věcí, který dává něco jako jistotu v odměňování kapitálu a práce. Potom, a teprve potom, nastane počátek nového období prosperity.

Stejně závislý na zákonu příčiny a následku je i morální vývoj. Z inflace papíru se zrodila třída spekulantů, a v kompletní nejistotě ohledně budoucnosti se veškerý obchod stal hazardní hrou a ze všech obchodníků se stali hazardní hráči. Rychlý růst této třídy se z městských center šířil i do těch nejodlehlejších koutů venkova. Místo spokojenosti s legitimním výnosem se objevila vášeň pro mimořádně vysoké zisky. Pak, jak se hodnoty stávaly čím dál nejistější, mizela motivace pro opatrnost a šetrnost, ale narůstala motivace pro okamžité výdaje a užívání si v současném okamžiku. Tak se z národa vytratila šetrnost. V této mánii, po současných radostech na úkor opatření pro budoucnost, byly zárodky nového nárůstu neřádstva: luxus, nesmyslný a extravagantní, se šířil jako móda. Aby byl nakrmen, objevily se podvody ve velkém měřítku a korupce mezi úředníky a lidmi těšícími se důvěře veřejnosti. Zatímco muži zaváděli tuto módu v soukromých a veřejných záležitostech, ženy zavedly módu extravagance v oblékání a životním stylu, která dodala další podněty pro korupci. Důvěra v morální důvody a dobré úmysly se vytratila. Národní hrdost zůstala fikcí vzývanou pouze pokrytci. Vlastenectví bylo pohlceno cynismem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
19
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jasně stát může za to, že Vám nezbývají peníze. :-) Neschopní si vždy nějakého viníka najdou. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-17
+

Diskuze

Když si je nikdo nebude půjčovat, pak zcela přirozeně zaniknou. To je taky jediný způsob, jak zrušit účetní peníze, tedy splacením všech existujících dluhů v těchto penězích. Dokud nebudou splaceny všechny dluhy, budou dlužníci, ke splacení svých dluhů účetní peníze potřebovat, tedy i poptávat na trhu.

Jiná možnost, by byla přepočítat dluhy na např. bitcoiny a přechod na splácení dluhů, které vznikly v účetní měně na splácení např. bitcoinem. Tahle cesta by ale asi znamenal tolální likvidaci dlužníků. Likvidace dlužníků = likvidace rovněž věřitelů, tedy likvidace všech, kromě těch, co nebyli ani dlužníci ani věřitelé, a to jsou lidé, kteří nedluží a svůj majetek nedrží v penězích.

Mega QE je zcela inertní záležitost. Vrtulníkové peníze, je možnost, která může v krizi pomoci, podle toho jak se nastaví. Nepodmíněné příjmy jsou hudba vzdálené budoucnosti. Záporné úrokové sazby není jednoduché zavádět a má to spoustu rizik, proto reálnější bude vrtulník.

Ty půjčky v bitcoinech nejsou nic jiného, než účetní peníze. :-) Vedle btc mohou začít obíhat i dlužní úpisy na btc a jste v prostředí účetních peněz. Stalo se to ve zlatém standardu, není důvod, aby se to nestalo v případě btc. Je to jenom o tom, jestli lidé budou emitentům těchto btc dluhů věřit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Omyl.
Před tim rozhodnutím o koupi bytu je motivace k tomuto rozhodnutí - inflační peníze, ředěné centralní bankou, nulové úrokové sazby, odečet úroků od daňového základu...
Čím "špatnější" peníze, tím větší úprk do aktiv typu byt, akcie, Bitcoin...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě jste porvrdil co píši výše - kdyby nebyly úrokové sazby uměle stlačeny na nulu, poradil byste si s deflací stejně jako s inflací...
Problém tedy není deflace, ale nulové úrokové sazby...
Heuréka!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemusím vůbec nic dokazovat, jen to už odmítám sanovat ze svého!
A na tom, nazvat Váš hloupý monetární systém "ponziho perpetum mobile" hloupým nevidím nic, ale lautr nic arogantního.
Jsem pokorný člověk, a zjišťuji, jak pravdivé bylo Werichovo úsloví "Kde blb, tam nebezpečno"....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Reálné statky pan Fuld ke svým úvahám nepotřebuje. Je to zjevné od jeho prvních příspěvků v roce 2014. Pro něj jsou reálné statky taková havět, kterou ho prudí mentálně zablokovaní asociálové a nenechá si kvůli tomu rušit své fuldokruhy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Facebook s touto game changer aktivitou nepřišel nepřipravený. Pracuje na něm již řadu let a nepochybuju, že se příští rok řada institucí otřese v základech.

Abych panu Fuldovi ušetřil jeho fundované komentáře typu "kecy v kleci" - uvedu jen 2 střípky mozaiky:

1) Facebook si technologii připravoval a ladil svým systémem Facebook Credits - virtuální měna pro online hry. Tady si několik let testoval základy infrastruktury-
https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook_Credits

2) I když v Evropě máme pocit, že Facebook je všudypřítomný, není to nic proti Africe. Několik let Facebook de facto rozdával mobily s datovým připojením na svoji síť zdarma. Takže když se například v Etiopii nebo Botswaně zeptáte místního, zda má internet, odpoví - "Jasně, Facebook." Pro Afriku je internet to samé jako Facebook. A nyní dostanou do ruky online banku. 600 milionů lidí, kteří okamžitě budou mít účet i virtuální měnu k dispozici.

https://www.theguardian.com/world/2016/aug/01/facebook-free-basics-internet-africa-mark-zuckerberg

Jsem zvědav co na to řekne náš kopírovač z rigorózní práce Michala Hájka
https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/150000875

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak hlavně věci se již začaly měnit a měnit se budou čím dál rychleji.

Kdo by před 10 lety řekl, že si Facebook založí konsorcium s PayPalem, Visou, EcMc a dalšími X firmami a založí si vlastní nezávislou nestátní měnu, na kterou po jejím spuštění velmi rychle mohou přejít 2 mld uživatelů FB?

A FB si něco takového mohl dovolit POUZE proto, že stát od útoku na něj odrazuje fakt, že zde je nezastavitelný bitcoin, takže zákaz Libry by jen byl vodou na mlýn bitcoinu. Stát se dostal do pasti. Před vznikem bitcoinu by státy s Librou zametly stejně jako před tím s e-goldem a dalšími pokusy o nestátní měnu (ty opakované pokusy svědčí o tom, že zde existuje významná poptávka).

Od Libry si ale v podstatě slibuji jen to, že lidi naučí nestátní kryptoměny používat, že je v očích běžných Joudů legitimizuje.

Každopádně to spěje k tomu, že státní měny budou dostávat a používat pouze státní zaměstnanci a lidé na státu závislí (penzisti, dávkaři, neziskovkáři, dotačníci, úředníci, politici). A budou si za ty státní fiat peníze mezi sebou moci vyměňovat svoje služby. Penzista nabídne úder francouzskou holí do brňavky, úředník buzeraci za okénkem, celník výběr výpalného za koupi čehokoli mimo EU, fízl ránu pendrekem či botičku, atd... Toto si mezi sebou budou směňovat prostřednictvím fiatu. A ostatní lidé, produkující skutečné hodnoty (tedy ty, za které je někdo ochoten ze svého zaplatit, protože je považuje za užitečné), je budou směňovat za nezávislé, státem nepadělatelné-netisknutelné a nezdanitelné měny. Stát zbavený možnosti provádět fiskální (=krást) a monetární (padělat a manipulovat) politiku již není státem. Game over.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Inflace je způsobena zvýšením množství peněz. Deflace je naopak způsobena zvýšením množství služeb a zboží. Centrální banky tisknou peníze a tím se reálně snižují úspory i dluhy. Takže spořitelé jsou okrádání ve jménu dlužníků. Jenže lidé nejsou pitomci a tak své úspory nenechávají v penězích a kupují bitcoiny a nemovitosti v Praze a nebo si prostě jedou na dovču. A tím pádem přestává být z čeho brát a tisknutí peněz již nevede k povzbuzení ekonomiky.

Ono totiž nejde o peníze, ty jsou jen jakési poukázky na služby a zboží. Ono jde o ty služby takové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stát selhává - napsal šéf NKÚ Kala Zemanovi.

https://www.hlidacstatu.cz/texty/nku-pro-prezidenta-zemana-vazne-problemy-v-hospodareni-statu/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by hypoteční úroky byly vyšší (5% a více), řada rozhodnutí o koupi bytu by vůbec nenastala. Možná by ani nenastalo uvažování o koupi a mnoho lidí by zůstalo v pozici nájemníků. O byty by nebyl takový zájem a cena by se tak rychle nešplhala vzhůru.

Co se stane v budoucnu?

1) hypoteční úroky zůstanou nízké a pak si noví zajemci o bydlení opět vezmou hypotéku na koupi nového bytu. Investiční staré byty bude obtížné prodat právě proto, že budou dostupné byty nové. Investiční staré byty nepronajmete, protože si lidé vyzmou hypotéku na koupi nového.

2) hypoteční úroky vzrostou. Lidé dají přednost pronájmu před koupí. Když ale budou hypotéky cca 5% a více, musí vzrůst i výnosnost pronájmu pro majitele těchto bytů. Jinak nemá smysl byty pronajímat, protože by v porovnání s jinými aktivy ztrácely. Budou se muset tedy zvednout nájmy. Aby lidé mohli nájem zaplatit, budou se muset zvednot platy. Pak se budou muset zvednout ceny, aby bylo z čeho lidi vyplácet.

Dál nemá cenu pokrařovat...

Budoucnost je tak nebo onak temná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jak už jsem tu kdysi jednou psal - třeba pro mě byly nízké úroky hypotéky jeden z důvodů na misce vah, jestli hypo nebo ne. Takže není to 100% důvod, ale být úroky vyšší, tolik lidí by si hypotéku nevzalo a tolik nových peněz by nevzniklo. Je to takový kruh...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidé jsou ale nepoučitelní.
Na vlastní oči viděli, jak socialismus dopadl.

Ale v mnoha oblastech ho zachovali a nadále prohlubují (penze, zdravotnictví, školství, dráhy, pošta, ...) a stále se diví, že tyto obory (nutně) "performují" jako za totáče AZNP Mladá Boleslav či výrobce hitech elektroniky Tesla.

Každý den tři čtvrtiny zpráv zabírá referování o problémech v těchto oborech. Neefektivita, šlendrián, korupce, zneužívání pravomocí úřední osoby, politické obsazování postů, nedostatek kvalitních lidí, ztrátovost, neudržitelnost, podvody, klientelismus, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak seed se píše propiskou na papír - to vám každá peněženka řekne, že seed nemáte uchovávat v počítači.
Kdo těchto dobrých rad nedbá, nebezpečně riskuje.

Naštěstí riskuje jen svoje prostředky - na rozdíl od sociálnědemokratického státu, kde za chyby jednoho nuceně platí všichni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

A čím víc je budete ždímat, tím víc to budou říkat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ti se vám ale chystají říct pá pá

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ať si uzavřou komerční pojištění a uvidíme, jak pojišťovna posoudí jejich "pojistnou událost" a její "nezaviněnost".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Richarde, já už jsem vám snad i proniknul do snů, vy jeden lichotníku.
Vyvoláváte mě jak džina z lahve na pomoc, i když jsem v tomto vlákně vůbec nediskutoval.
Těžko bych nějaké státní dávky mohl pobírat, když jsem co chvíli na jiném místě.
Víte jaký to je opruz každý kvartál dokazovat státu že jste naživu, když chcete posílat důchod do zahraničí?
To USA firmy se neptají a dividendy posílají. A budou posílat i potomkům.

Vy jeden platonický obdivovateli, zalichotil jste mi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Až na to, že dříve či později si fuldopapírky nikdo nebude chtít ani půjčovat, protože za ně nebude nic k dostání. Velmi brzo vaši soudruzi spustí další megaQE, vrtulníkové peníze, nepodmíněné základní příjmy, silně záporné úroky a podobné venezuelské vymoženosti.

A ano, bitcoiny si můžete půjčovat již dnes, tuto službu zajišťují "banky" v kryptosvětě - kryptoburzy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Inflace není problém, protože jí lze čelit růstem úrokových sazeb. Deflaci nelze čelit poklesem nominálních sazeb do záporu, kvůli existenci hotovosti. Čili díky hotovosti se nenacházíme v symetrické ekonomickém prostředí, kde by inflace i deflace byly řešitelné změnou úrokových sazeb. Je to pro Vás dostatečný důvod?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano máte pravdu, že centrální banky rétoricky(!) bojují s deflací. Ve skutečnosti ale (ať už vědomě nebo nevědomě) postupují proti krizi samotné a inflaci považují za projev úspěšného postupu proti krizi.

A když jsme u těch příčin a následků (deflace = projev krize, nikoliv její příčina), tak u růstu cen bytů se dopouštíte záměny příčin a následků. Nejprve musí přijít rozhodnutí kupujícího koupit si byt na hypotéku a rozhodnutí prodávajícího byt prodat, teprve potom (při uzavření úvěrové smlouvy s bankou) vzniknou peníze, které Vy označujete za příčinu. Nově vzniklé peníze jsou ale důsledkem daného nákupu bytu na hypotéku, nikoliv jeho příčinou. Bez zcela primárního úmyslu koupit byt, žádné nové peníze nevzniknou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

To je ale jenom čirá teorie. Skutečná Amosova "morálka" je, nikomu nic nedám a po padesátce si začnu nárokovat na druhých dávky. Sám se k tomu tady přiznal. Lépe řečeno: odkopal se, chlapec.

A "nikomu nic nedlužím, nikomu nic nedám" není žádná morálka, ani sůl čehokoliv. Je to jen čirý individualismus, který je v tomto případě alespoň (na rozdíl od Amose) vyvážený. Stejně vyváženě ale může znít např.: Dám, když mohu, vezmu, když potřebuji (kolektivismus). Taky vyvážené, tedy podle Vás nejspíš taky morální?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Já ty lidi neodsuzuji a presumuji, že se většinově chovají poctivě. To Vy je hromadně obviňujete z nepoctivosti. Vy byste tedy měl prokázat pravdivost Vašich troufalých a arogantních obvinění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Máte opravdu zvláštní zkušenosti a významné sklony k dlouhověkosti, pokud jste byl sexuálně aktivní již ve 40-tých letech. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Ano, přesně ty. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Přesně tak.
Pokud půjdu do banky a budu chtít hypotéku na byt, kde je optimistická předpověď návratnosti 4%, reálná po započtení oprav, modernizací, období bez nájemníka a rezerv pro období, kdy nájemník neplatí tak 2%, dostanu ji a ještě mě bude banka přesvědčovat, ať si její výši vezmu raději vyšší pro platby mimo oficiální zúčtování.

Pokud nabídnu jako kolaterál akcie s dlouhodobým (10 let a více) dividendovým výnosem 5%, banka odmítne. Půjčit na akcie a to dokonce na akcie v bankovním investičním fondu, kde je předpokládaný výnos vyšší než úroková míra půjčky, banka také neschválí.

Takže fuldovská realita je nyní taková, že KB (považuji za slušnou a nemíním nic ironicky) vám dneska dá hypotéku za cca 2,5%, vy si z těch peněz za 500k (ta část hypotéky, kterou můžete použít na cokoliv) koupíte akcie KB a inkasujete 5% dividendu.

Fuldovský svět je poměrně účinné emetikum pro zodpovědné a spořivé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Na libru bych nesázel. To nebezpečí si uvědomují i manipulátoři s fiatem a libru zaříznou hned v počátku.
https://www.e15.cz/tema/jak-uspet-v-digitalni-dobe/facebook-uz-se-svou-kryptomenou-narazi-u-regulatoru-1359952

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak, to je výsledek vašeho průběžného systému, diky kterému člověk v důchodu dostane čtvrtinu hodnoty, kterou do systému na důchody poslal...
Efektivní, jako.....Jako všechno v socialismu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Lidé mají problém bezpečně uchovat čtyři čísla pinu, a píší si je na kartu.
Jak myslíte, že asi nakládají se seedem peněženky??
Dnešní hackovací apky to mají zatraceně jednoduché, stačí v počítači pohledat BTC nebo Bitcoin, a máte ji....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikoli.
Můžete uvést jeden jediný důvod, proč je 1% deflace škodlivá, a 1% inflace prospěšná? A nepoužívejte při tom ta trapná socanská klišé, ale mozek!
1% deflace způsobuje stejné ochlazení poptávky, jako 1% inflaci její nárůst. Když mluvíte o trhu, ten chodí oběma směry, tak co mi to tu neštymuje?? Nenechavé ručky pětiletkového plánovače?
Nikoli, růst cen bytů není projevem trhu, potažmo je projevem pokrouceného trhu, kdy si tak obrovské množství lidí kupuje investiční byty, že nabídka nestíhá. Ano, jako socan řešíte výhradně důsledky, příčina je však v úrokovývh sazbách. Kdyby měli lidé bezpečnější možnost investic, nebudou kupovat byty na hypotéky. Jenže na akcie vám nikdo nepůjčí, a jsou vyhnané odkupy CB do nebe, na byt ano, a za směšně nízký úrok.!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Dost by mne zajímalo, podle čeho soudíte, že jd to výjimka?? Kdo chce dnes pracovat, pracuje, ikdyž nemá ruku, nebo je na vozíku...
Nezaměstnaní jsou jdn ti, kdo chtějí být, a je tk jen z části proto, že jsou lemplové (což samozřejmě jsou, a mor a choleru na ně), sle také proto, že jim to nabízí váš hloupý monetární systém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
2/4