Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Sežere nám inflace úspory?

21. 6. 2019
 17 679
113 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přitom jsme si to vyzkoušeli už před 200 lety.
Znovu přidávám odkaz na asi nejlepší národohospodářský článek, který jsme kdy četl:

http://www.bastiat.kvalitne.cz/Inflace%20ve%20francii.htm

"Hlasitě se pak volá po dalším vydávání papíru stejně, jako si opilec poroučí další rundu. Nové emise ovšem pouze zvýší existující zlo. Kapitalisté jsou stále neochotnější vyslat svoje peníze na tak pochybné moře. Stále více pracujících všech druhů přichází o svá zaměstnání, emise za emisí nepřináší žádnou spásu mimo dočasných stimulů, které ve výsledku jen prohlubují chorobu. Zkouší se to nejvynalézavější obcházení přirozených zákonů financí, které ti nejdůvtipnější teoretikové dokáží vymyslet – ale vše marně: žádná brilantní „samoregulační“ či „interkonvertibilní“ schémata nefungují tak, jak se od nich očekává. Všichni rozumní lidé ztratili důvěru a všichni čekají, jak se věci dále vyvinou, stagnace je stále horší. Nakonec nastane kolaps a návrat k tomu stavu věcí, který dává něco jako jistotu v odměňování kapitálu a práce. Potom, a teprve potom, nastane počátek nového období prosperity.

Stejně závislý na zákonu příčiny a následku je i morální vývoj. Z inflace papíru se zrodila třída spekulantů, a v kompletní nejistotě ohledně budoucnosti se veškerý obchod stal hazardní hrou a ze všech obchodníků se stali hazardní hráči. Rychlý růst této třídy se z městských center šířil i do těch nejodlehlejších koutů venkova. Místo spokojenosti s legitimním výnosem se objevila vášeň pro mimořádně vysoké zisky. Pak, jak se hodnoty stávaly čím dál nejistější, mizela motivace pro opatrnost a šetrnost, ale narůstala motivace pro okamžité výdaje a užívání si v současném okamžiku. Tak se z národa vytratila šetrnost. V této mánii, po současných radostech na úkor opatření pro budoucnost, byly zárodky nového nárůstu neřádstva: luxus, nesmyslný a extravagantní, se šířil jako móda. Aby byl nakrmen, objevily se podvody ve velkém měřítku a korupce mezi úředníky a lidmi těšícími se důvěře veřejnosti. Zatímco muži zaváděli tuto módu v soukromých a veřejných záležitostech, ženy zavedly módu extravagance v oblékání a životním stylu, která dodala další podněty pro korupci. Důvěra v morální důvody a dobré úmysly se vytratila. Národní hrdost zůstala fikcí vzývanou pouze pokrytci. Vlastenectví bylo pohlceno cynismem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
19
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jasně stát může za to, že Vám nezbývají peníze. :-) Neschopní si vždy nějakého viníka najdou. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-17
+

Diskuze

Dnes státy prodávají i dluhopisy se stoletou splatností (a s výnosem i pod podhodnocenou oficiální inflací) - jednoduše si na tento trash státy uměle vyrobily odbyt (banky pro které je reálně ztrátový dluhopis stále levnější, než peníze parkovat do CB za záporný úrok, penzijní fondy povinně investující do "bezpečných" aktiv, přičemž co je bezpečné, to určujeme my - strana).

Ale je to vlastně jedno, zda zde máme stoleté dluhopisy, nebo dluhopisy pětileté, přičemž stát nic nesplácí, ale naopak si pokaždé půjčí ještě víc (na minulý dluh a něco nově na aktuální úplatky proletariátu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka-eurozona-se-pojaponstuje-hrozi-dlouha-stagnace-11o-/debata-jana-machacka.aspx?c=A190627_095540_pozice-tema_houd

Nahlásit

-
1
+

Vážně si myslíte, že vám tady někdo napíše jakým způsobem se v dnešní profízlované době brání okrádání státem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Než jsem přečetl tuhle Vaši smířlivou reakci reagoval jsem na Vás v jiné diskuzi (ne zrovna asertivně a přátelsky, jako Vy zde), tak doufám, že se nad to povznesete, až si to přečtete. :-)

Ale k věci. Co považujete za nehorázné na tom, že banka zaplatí svým zaměstnancům uvedeným způsobem? V rozvaze banky narostou o výši mezd na straně pasiv závazky banky z titulu navýšení zůstatků vkladových účtů zaměstnanců banky. Tatáž částka je zaúčtována do nákladů a následně se projeví snížením hospodářského výsledku, což má za následek snížení vlastního kapitálu banky (pasiva banky se zase sníží o úbytek vlastního kapitálu). Z finálního stavu lze dovodit, že banka vyplatila zaměstnancům mzdy přímo z vlastního kapitálu. Banka zchudla o vyplacené mzdy, tak jako jakýkoliv jiný podnikatel! Jediný rozdíl je v tom, že bance neklesne bilanční suma, zatímco podnikateli ano. Co je na tom nehorázného? Když si uvědomíte, že banky které tvoří peníze, (které si ale nikdy nemohou tvořit peníze pro sebe) nemají žádné vlastní peníze, které by mohly použít na úhradu svých závazků, pak zjistíte, že jinak, než jak to dělají, to ani dělat nejde. Pokud by banka platila např. svým zaměstnancům velké mzdy (protože ji to podle Vás vlastně vůbec nic nestojí), pak by si brzy vyčerpala vlastní kapitál a zkrachovala.

Jinými slovy, cokoliv banka komukoliv platí, činí tak na úkor vlastního kapitálu. A to mi přijde stejně poctivé jako u jakéhokoliv jiného podnikatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Byl bych rád, kdyby mi někdo vysvětlil smysl centralizované kryptoměny s neomezenou emisí, navázané na dolar...?
Přijde mi to jako druhé ipo akcií FB, který získá do cashflow nějaký ten dolar...?? Ta měna jako raková má fakt jediný smysl - jistou legalizaci krypta jako takového...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

OK - řeknu to tak. Často mi lezete na nervy a nesouhlasím téměř s ničím, ale z bezmyšlenkovitého kopírování cizích textů bych vás nepodezíral. I když vaše teorie považuju za halucinace.

Nicméně na tu práci mě upozornil bývalý kolega, se kterým jsme před x lety dodávali do jedné banky systém zaokrouhlování účetních operací a nemohli jsme uvěřit, že banka si pro výplatu zaměstnaců prostředky vytváří - tiskne. A neříkejte znovu, že žádnou tiskárnu nemá.

To považuju v porovnání se standardním podnikáním za tak nehorázné, že představa kolapsu bankovního systému dle pana Altmana mě vysloveně dělá dobře na duši.

Ale člověk by měl zachovávat elementární slušnost, takže dík za reakci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A další problém jsou státní dluhopisy nakupované komerčními bankami s dlouhou dobou splatnosti. Banka je nakupuje za nové peníte dnes, ale ty peníze i v teorii pana Fulda mizí až v době splatnosti - čili z hlediska horizontu vlády "nikdy."

Marginálie jsou peníze na výplaty zaměstnanců bank, které si banky také samy vytvářejí - tisknou. To se to podniká, Je to úlitba státu bankám za to, že nakupují jeho dluhopisy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Fulde, stále ignorujete existenci oběživa mimo bankovní systém.
Pouze tak jste schopen dále tvrdit, že v ekonomice neexistuje nic jiného než evidence vzájemných pohledávek a závazků v bankách. Vaše "účetní peníze"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak pro pobavení všech...

Stát vyprodává boxery - zřejmě dočasně poleví šikana.

https://twitter.com/emigrantvekvad1/status/1144217662425313280

Nahlásit

-
0
+

Předně. Vyzkoušel jste si něco z té rigorózní práce zkopírovat?

Tady je ukázka zkopírovaného textu:
Z a j í m a v é j e , ž e p e n í z e m o h o u s l o u ž i t j a k o u c h o v a t e l h o d n o t y p o u z e p r o j e d n o t l i v c e , p r o s p o l e č n o s t j a k o c e l e k n i k o l i v . K d y b y s i v š i c h n i j e d n o t l i v c i š e t ř i l i p e n í z e a p a k s e v š i c h n i n a j e d n o u r o z h o d l i p ř e s t a t p r a c o v a t a z a č í t ž í t j e n z ú s p o r , n e e x i s t o v a l a b y p a k ž á d n á v ý r o b a , j e j í ž p r o d u k t y b y b y l o m o ž n é k o u p i t a s p o t ř e b o v a t .

Opravdu si myslíte, že jsem z této práce něco sem kopíroval? :-)

A teď k obsahu onoho okopírovaného výňatku. Jde o zajímavou úvahu, avšak tato úvaha platí pouze pro komoditní, nikoliv účetní peníze, neboť v systému účetních peněz je vždy kromě vlastníka peněz i dlužník, tedy ten, kdo musí něco produkovat, aby mohl své dluhy splatit. Účetní peníze tedy systematicky zamezují právě tomu, aby vznikla ona zajímavá situace, kdy všichni budou bohatí a nikdo nebude nic produkovat.

Z v y š o v á n í m r a ž e b n é h o m o h l p a n o v n í k u m ě l e z v y š o v a t k u p n í s í l u p e n ě z . (citováno z knihy prof. Revendy). Tak tohle je přesně naopak. Čím větší ražebné, tím menší byla reálná hodnota držených minci a tím menší byla jejich kupní síla. Čím vyšší bylo ražebné, tím více mincí o dané nominální hodnotě bylo vyraženo z daného množství zlata a tedy tím menší musí být kupní síla dané mince. Jen pro zajímavost, prof. Revenda je jedním z akademiků, který vyučuje monetární teorie a sám v nich má hokej (mimo jiné ve svých knihách vychází z teorie multiplikace vkladů…)

M o d e r n í b a n k o v n i c t v í s e t a k v l a s t n ě n e l i š í o d p r v n í c h z l a t n í k ů , k t e ř í p o s k y t o v a l i ú v ě r v p o u k á z k á c h n a z l a t o , k t e r é n e m ě l i v e s v ý c h t r e z o r e c h . Zde prakticky došlo k tomu, že na právnické fakultě prošla rigorózní práce, jejíž autor obvinil banky z podvodů a defraudace. Máme tu „rigorózní práci“, která přebírá bláznivá tvrzení z konspiračních teorií a její autor může být jednou třeba soudcem nebo státním zástupcem.

Budiž mu alespoň ke cti, že na str 42 se distancoval od teorie multiplikace vkladů.

Převážně jde ale o poměrně kvalitní úvahy na téma peněz, jen kdyby nedošlo k oněm paušálním nesprávným a nepodloženým prohlášením o tom, že účetní peníze nejsou kryté a že nemají hodnotu. Zcela nepřijatelné je pak obvinění bank z podvodů a defraudací. Sem tam se tam objevil i nějaký účetní nesmysl, ale to lze na právnické fakultě tolerovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Teď bez ironie a arogance - sice zítra odlétám na pár měsíců do Ekvádoru, ale občas se do tohoto vlákna podívám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Altner? A mnoho dalších nemedializovaných kauz....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Doufejme, že to není začínající Alzheimer.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to je prima. Jinak bych se musel domnívat že vaše příspěvky v diskuzi na Investujeme z letošního ledne nevznikly jinak než prostým CTRL+C a CTRL+V.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dnes je samozřejmě netisknou skutečně, ale obrazně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmane,
můžete poučit mne i ostatní o principu emitování LIBRY? Kdo je oprávněn vydávat nové jednotky do oběhu?
Bude LIBRA kryta reálnou komoditou, nebo bude jen nová nestátní fiat měna?
Neberte to prosím jako útok, skutečně mne to zajímá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako že když mě v noci zastaví v parku 2 bezďáci, tak JÁ mám povinnost jim dokázat, že jsou lemplové (a ne že jen měli smůlu), jinak oni mají právo mi vybrakovat peněženku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Kdyby byly úroky vyšší byla by pravděpodobně zase nižší cena nemovitosti. Ano je to kruh, který může rozseknout jen nabídka bytů. Na straně poptávky moc řešení není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pokud by hypoteční úroky byly vyšší (5% a více), .... NEJSOU!!! :-).
Splátky hypoték vypadaly v minulosti atraktivněji vždy, bez ohledu na výši sazeb. A platí to i teď.
O byty by nebyl takový zájem, cena by nerostla, ale splátky by byly vysoké z důvodu vysoké úrokové sazby. Tahle kvadratura kruhu má řešení jen na straně nabídky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To, co píšete zní dost děsivě. :-)
Rigorózní práce toho pána mi není známa. Děkuji za odkaz, určitě se na ni podívám, a když tak zde uvedu případný feedback.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vy to asi nepochopíte nikdy. Tvorba a oběh reálných statků jsou středobodem všeho. Účetní peníze jen pasivně účetně zachycují tvorbu, oběh a spotřebu reálných statků v ekonomice. Stejně tak pouze účetně zachycují tvorbu a oběh kapitálových statků. Účetní peníze (jejich objem a oběh) pouze odrážejí aktivity ekonomických subjektů. Takže mi nepodsouvejte ty Vaše nesmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Centrální banky peníze netisknou. Tento nesmysl zde byl už tisíckrát vysvětlen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Když jsou nízké úrokové sazby motivací k nákupu bytu a peněz mají banky na rozdávání, proč si každý nekoupí 10 bytů? Proč si vy nejdete koupit taky nějaké byty, když jsou nízké úroky? Lidi si nekupují byty, protože jsou nízké úroky, ale protože chtějí vlastní bydlení nebo chtějí s byty spekulovat. Nízké sazby byly zavedeny z důvodu krize, né proto, aby lidé byli motivováni nakupovat byty při nízkých úrokových sazbách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vy jste zjevně natvrdlý. Pokračovat nemá smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Občas si Vás spletu s Altmanem, to je celé. Jeden za 18 druhý bez 2 za 20.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A Vy už byste taky měl být někde v prdeli, když Vám to tady tak vadí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Proč tady tak dlouho prudíte, když máváte pápá? :-) Přestaňte se jen chystat, jinak jsou to jenom plané kecy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pojistná událost se prokazuje jednoduše. A nezaviněnost? Není pojistnou podmínkou (většinou). Museli bychom se bavit o konkrétním případě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Arogantní je považovat lidi, které ani osobně neznáte,za líné lemply. Když někoho obviníte, měl byste to dokázat. Vaše mentalita pavlačové drbny Vám ale toto pochopit nedovolí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Máte snad pocit, že stát a soudy neumí dluhy vymáhat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/4