Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Svět potřebuje revoluci v ekonomickém vzdělávání

4. 6. 2019
 5 780
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Je načase si přiznat, že ekonomie není vůbec věda. Nesplňuje totiž ani jeden z požadavků, které věda mít nutně musí - opakovatelnost experimentu, jasné definice, predikovatelné výsledky, obecnou shodu odborníků o platnosti jevů vědou definovaných.
Pokud tyto pilíře schází, máte pavědu, jakousi chytristiku snažící se číslíčky zmást co největší počet dostatečně hloupých lidí, které tak přesvědčíte, že můžete ošálit realitu.

Nahlásit
-
15
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To že to někdo falšuje a špatně ohodnocuje je věc jiná. Ale co by mělo znamenat HDP je asi pevně dané.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

No, problém je, jak chcete exaktně měřit lidské chování? Pokud ekonomie lidské chování ze svého zřetele vypustí, nebo si např. vymyslí všezahrnující, ale tím pádem naprosto bezobsažnou kategorii "užitku", tak neobjasní nic, jen se tváří, že něco objasňuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Měli by, ale nedělají to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že docela často nastává situace, kdy jsou mimo oba dva najednou :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Neexaktní věda je oxymoron.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže věda společenská je něco vyššího a lepšího než obyčejná věda?

Nahlásit

-
0
+

"Řeči o tom, že ekonomie není exaktní věda jsou o ničem, protože to jen znamená, že ekonomové nepoužívají exaktní přístup."

Tohle je dvojsmyslně formulovaná věta, kterou byste měl vysvětlit. Buď jí máte na mysli, a) že by ekonomové měli používat exaktní přístup, ale nedělají to ke škodě své vědy, nebo tvrdíte, b) že ekonomové nepoužívají exaktní přístup, protože to v ekonomii nemá smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tohle se netýká jen ekonomie. Vědy mají popisovat svět a aby je popisovaly, tak se musí teorie konfrontovat se skutečností. Pokud dva ekonomové mají naprosto rozdílný názor, minimálně jeden z nich je mimo. Pokud nejde rozhodnout, který je mimo, tak nemá cenu poslouchat nikoho.

Řeči o tom, že ekonomie není exaktní věda jsou o ničem, protože to jen znamená, že ekonomové nepoužívají exaktní přístup.

Dokud se ekonomie nezačně dělat pořádně, tak ani s výukou to nebude lepší.

Nahlásit

-
3
+
2/2