Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Brexit bez Terezy

27. 5. 2019
 68 101
54 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Volný obchod bez dalších podmínek (bez volného pohybu osob).

Myslím, že kdyby Británie rovnou řekla, že odchází a že je ochotna jednat POUZE o volném obchodu (ne o celní unii, která zase znemožňuje volný obchod s neEU zeměmi), tak že by němečtí výrobci aut či francouzští exportéři vína a sýra rychle vyvinuli tlak na EU, aby o britské odbytiště nepřišli.

Řekl bych, že export audin, bavoráků a mercedesů do Británie bude docela významný (nakonec i export peugeotů a renaultů) a po britském trhu budou lačně pokukovat japonští, korejští, američtí a časem i čínští výrobci automobilů.

Volný obchod je vždy výhodný pro obě strany a proto jej podmiňovat dalšími věcmi je zcela zjevný naschvál. A Británie v tomto neměla vůbec ustupovat, ani o milimetr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
14
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Analogie oběma nohama úplně mimo. Jediné, co Vám tam sedí, je tech čtyřicet let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-6
+

Diskuze

>>> "Ach to se to přednášejí teoretická moudra bez vazby na realitu..."

Realitou je, že třeba jenom německé automobilky vyvážejí do UK za 20 mld eur. Ve Francii či Itálii to nebude o moc nižší. Myslíte si snad, že se jen tak vzdají svého byznysu jenom proto, že nějací uražení dementi v Bruselu dělají Británii naschvály a chovají se jako děti, co si na pískovišti bourají bábovičky? Pro Německo a vlastně všechny země EU kromě Irska by to znamenalo pokles HDP, propouštění a další nepříjemné věci, které by se promítly ve volbách. Tomu se budou politici i byznysmeni jistě chtít vyhnout. Současná dohoda o brexitu činí z UK ekonomickou kolonii Unie a naprosto chápu, že ji Britové nechtějí a naprosto nechápu, že něco takového mohla Tereza přijmout, pokud jí od začátku nešlo o to, aby brexit zazdila. Nepochybuji, že smysluplné oboustranně výhodné dohody by vznikly v řádu jednotek týdnů a myslím, že takové Německu už je má připravené v šuplíku. S velkou pravděpodobností to uvidíme v reálu, pokud Terezu vystřídá Boris nebo někdo podobný. Pak se k tomu můžeme vrátit a zkontrolovat co mělo a co nemělo "vazbu na realitu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tvrdit, že Británie chce volný obchod se všemi mi přijde poměrně odvážné, ale budiž.
Podstatné ovšem je, že žádná celní unie na světě (natožpak jednotný trh) nemůže ponechat ve své vnější hranici díru z titulu smlouvy o volném obchodu s nějakým státem mimo tuto unii. To je otázka elementárního principu, který by musela respektovat i případná hranice napříč Irskem.
Mimo to, vyjednání dohody o volném obchodu je obykle záležitostí na léta. Není důvod se domnívat, že dohoda EU - GB by byla výjimkou. Co by se dělo po přechodnou dobu? Obchodování podle pravidel WTO? Fajn - to by ale znamenalo cla. Několik let. Dost času na pořádné potíže celých odvětví. A to jsme jen u smlouvy s EU! Má Británie vůbec kapacitu na paralelní vyjednávání o několika dalších podobných obchodních smlouvách?
A konečně, jsme sice na webu Finančního magazínu, ale Vy ve svých úvahách naprosto ignorujte politické důsledky přinejmenším dočasné britské izolace, např. v podobě obnoveného terorismu v Severním Irsku.
K realitě se opravdu nelze stavět tak, že si z ní vyzobete jen to, na co se dají uplatnit simplicistní volnotržní mantry a zbytek budete ignorovat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vůlšit! Tvrdý brexit chce každý, kdo v eurovolbách volil Brexit party (tedy přes 30% voličů), případně další menší strany (UKIP, ...). A další takové lidé pravděpodobně volili jiné strany - konzervativce, či levicověji zaměření labouristy. To ostatní názorové proudy jsou zcela rozdrobené, neurčité, nejasné, různorodé, rozplizlé.

Stejně tak ta vatšina, co v referendu chtěla exit, tak ho chtěla rychle a hladce a ne s polovičatou (ne)dohodou a dvouletým přešlapováním.

A řeči, že se v referendové kampani používaly nepřesné argumenty, jsou mimo. V té kampani měli remaineři minimálně stejně prostoru na vyjádření svých názorů. Na rozdíl třeba od našeho referenda o vstupu, kde byla kampaň zcela jednostranná (i za peníze odpůrců). To referendum je třeba zopakovat. A tak, jak se v některých zemích hlasovalo stále dokola, dokud to nedopadlo "ano", tak i u nás bych referendum ve čtyřletých intervalech opakoval (už proto, že se EU mění a díky Lisabonu na to máme již jen malý vliv, takže je zcela na místě se lidí zeptat, jestli jim i takto změněná EU stále vyhovuje).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Opakuji: tu hranici by zavírala EU a ne Británie.
Británie chce volný obchod se všemi. To protekcionistické EU by volné toky zboží vadily a hranici by zavedla. Ale třeba by Irsko zavedení té hranice v Bruselu zablokovalo a přineslo by i nám volný obchod s velkou částí světa - to by bylo super.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ten váš "lid" (=50+ epsilon % voličů) se se ovšem při tom volení pozapomněl zmínit jaký Brexit by rád. OK, Vy jste pro Brexit bez dohody, pokud jste britský občan, brexit bez dohody prokazatelně chce 0.000298% voličů. Pokud nejste, nevíme o podpoře brexitu bez dohody britským lidem nic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ach promiňte - a to ještě laskavě pomíním fakt, že velkopáteční dohodu drží při životě právě volný pohyb osob, který Vy byste velkoryse hodil přes palubu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Irsko by členem té celní unie zůstávalo, tudíž jeho hranice se Spojeným královstvím by byla vnější hranicí celní unie - ergo "tvrdou" pozemní hranicí. Se všemi politickými a bezpečnostními riziky z toho plynoucími.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vždyť taky celní unii s EU Británii nedoporučuji! Byla by to maximální hloupost (omezení uzavírat smlouvy o volném obchodu s ostatními).
Británie by neměla usilovat o členství v celní unii, ale o co nejvolnější obchod - jak s EU, tak s dalšími významnými zeměmi. Tak jak o to s EU usiluje například Japonsko.
A jestli by někdo pak stavěl celnice na irské hranici, byla by to EU a ne Británie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

"Že nemáte vyřešenu hranici napříč Irskem chápu, ale co já s tím? Co Britové s tím? "
Britové s tím Velkopáteční dohodu. Podívejte se, kda a proč byla podepsána a co bylo před ní. Nehledě na to, že celní unie bez vnější celní hranice je nesmysl z definice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nevím, odkud se bere ten mýtus, že problém nespočívá v Brexitu jako takovém, nýbrž v tom, KDO jej vyjednává - viz to naivní "...v dobách Churchila nebo Thatcherové, bylo by už dávno po všem."
Realita je ovšem taková, že brexit je nesmysl sám o sobě: za čtyřicet let členství evropské zákony, předpisy, normy a zvyklosti prorostly britskou politikou, společností i ekonomikou natolik, že je nelze jednoduše vypreparovat. Respektive, ono by to možné bylo, ale za cenu nezměrné námahy a spousty let jakéhosi přechodného období - což je něco, co, pokud vím, brexitéři odmítají témeř hystericky. Mayová se prostě pokusila vyjednat to, co bylo realizovatelné v časové periodě, která na vyjednání a realizaci byla k dispozici.
Ani ona, ani Churchill, ani třeba lord Palmerston by nebyli s to překlenout paradox spočívající v tom, že brexit je - ve velké zkratce řečeno - projevem vůle anglického penzisty, který žije ve Španělsku a říká "Odejít, jistě, okamžite odejít, to je hrozné co s naší zemí ta Unie udělala."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Jestli si Británie (lid) něco zvolil, tak to byl brexit.
Mayovou nikdo nevolil, respektive hrstka lidí v jejím obvodě - ale ti ji volili za poslankyni, ne za člověka, který s EU upeče neakceptovatelnou smlouvu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Jako že když USA, Japonsko či Brazílie produkují něco pro evropský trh, tak že se nemusí řídit evropskými normami?
Takže ano - to zboží, které by Británie produkovala pro trh EU, by muselo splňovat EU normy, stejně jako to zboží, které vyvážejí do USA, musí splňovat ty americké. A?
Že nemáte vyřešenu hranici napříč Irskem chápu, ale co já s tím? Co Britové s tím?
Kdyby Británie vystoupila natvrdo a následně začala vyjednávat volný obchod s EU, USA-NAFTA, asijskými a jihoamerickými zeměmi, .... tak to bude EU a ne Británie, kdo by začal stavět celnice na irských hranicích. Británie by je klidně nechala otevřené, to protekcionistická EU by tam začala stavět zátarasy (a tím se demaskovala u těch, kterým podstata EU ještě nedošla).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

A proč ne? Když si ji k tomu Británie zvolila...
Starší taky podepsal Lisabon a podepsal a koneckonců i vyjednával vstup do EU. Přestože byl proti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Ach to se to přednášejí teoretická moudra bez vazby na realitu... Tak především, ta hypotetická dohoda o volném obchodu by rozhodně nebyla a nemohla být bez dalších podmínek, protože - například - by buď britští výrobci produkovali pro EU zboží podle evropských norem (a pak by de facto stále byli "pod brusleskou knutou"), nebo by si vyráběli podle norem vlastních, ale to by zase vyvolalo náklady na čas a peníze na vzájemné uznávání předpisů etc. Rozhodně by se dále neobeška bez pojistky zabraňující vzniku "zadních vrátek" kterými by formou reexportu proudilo na kontinent zboží třetích stran nevyhovující EU standardům. A to nemáme veřešenu vnější hranici EU napříč Irskem a její pravděpodobné dopady, nemáme vyřešeno přechodné období etc. etc.
Zkrátka a dobře jak přílišné komlikace, tak přílišné zjednodušování jsou cestou do pekel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Jistě. Já se jen jaksi snažil poukázat na to, že žádný jednotný a jednomyslný hlas Británie neexistuje. Doposud za Británii mluvila a brexit vyjednávala paní, která byla proti němu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

"Myslím, že kdyby Británie rovnou řekla, že odchází..."
"Británie nic ani říkat nemůže. Nikdo jako "paní Británie" totiž není."

Si to rozmyslete, jste jako ta neexistujicí paní Británie. Těžko diskutovat, když v komentáři popřete co jste řekl o komentář výše

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Británie nic ani říkat nemůže. Nikdo jako "paní Británie" totiž není. Jsou jen konkrétní lidé s konkrétními preferencemi. Třeba paní Mayová, která byla proti brexitu a nějakou souhrou okolností pak měla vyjednávat jeho konkrétní podmínky.
Je to stejný nesmysl, jako prohlašovat, že "Česko něco řeklo" a při tom to třeba řekl konkrétní estébák, který se jen zmocnil nějakého křesla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Komu ještě Británie potřebuje říkat, že odchází? Vždyť už to nejmíň veletucetkrát slyšel každej žblabuňka!
Británie už nemusí říkat vůbec nic, stačí ukončit tu mrcas párty, zvednout (_,_) a vyrazit za svým štěstím. Pokud něco ještě potřebuje říct, tak maximálně jestlli chce na cestu zabalit sendviče nebo makové buchty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Volný obchod bez dalších podmínek (bez volného pohybu osob).

Myslím, že kdyby Británie rovnou řekla, že odchází a že je ochotna jednat POUZE o volném obchodu (ne o celní unii, která zase znemožňuje volný obchod s neEU zeměmi), tak že by němečtí výrobci aut či francouzští exportéři vína a sýra rychle vyvinuli tlak na EU, aby o britské odbytiště nepřišli.

Řekl bych, že export audin, bavoráků a mercedesů do Británie bude docela významný (nakonec i export peugeotů a renaultů) a po britském trhu budou lačně pokukovat japonští, korejští, američtí a časem i čínští výrobci automobilů.

Volný obchod je vždy výhodný pro obě strany a proto jej podmiňovat dalšími věcmi je zcela zjevný naschvál. A Británie v tomto neměla vůbec ustupovat, ani o milimetr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
14
+

Jak by podle Vašeho mínění mělo takové vyjednávání vypadat a co by mělo být jeho cílem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Souhlas, problém je prostě v tom, že Brexit není teď technický problém (a kdyby jím byl, vyřeší se rychle v zájmu všech zúčastněných, o tom není pochyb), ale MENTÁLNÍ problém. Bohužel už ani v tak tradiční demokracii jako je UK, nedokážou politici překročit svůj stín a plnit vůli lidu bez ohledu na to, jaký názor zastávají oni. Jsem přesvědčen, že kdyby Británii „potkal“ Brexit v dobách Churchila nebo Thatcherové, bylo by už dávno po všem a ještě bychom se dobře zasmáli jelitům z EU. Samozřejmě trpce, protože my bychom v tom zůstali trčet (přinejmenším do doby rozpadu EU, který se dle mého názoru rovněž blíží).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Brexit 3x bez:
- bez Terezy
- bez dohody
- bez Brexitu

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak. Odejít, a pak vyjednávat. V dvoutisíciletých britských dějinách je EU jen epizoda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Mayová je ukázkou naprostého zoufalství britské (zahraniční) politiky. Trochu k mému překvapení. Něco podobného zažila Británie naposledy snad před Chamberlainem. Dojednaná dohoda musí být pro hrdé Brity naprosto nepřijatelná a předpokádám, že dojde k odchodu bez dohody. Osobně takový odchod považuji, za nejlepší řešení pro všechny zúčastněné.

Nahlásit

-
2
+
2/2