Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zásluhový penzijní systém podle vychovaných dětí

13. 3. 2019
 73 976
182 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Součástí definice slova solidarita je dobrovolnost. Násilím vynucená solidarita je oxymoron.

Navíc ten navrhovaný systém rozhodně není čistě spravedlivý a zásluhový, stále v něm zůstává ohromná část přerozdělování (loupeže). Čistě spravedlivý a zásluhový by byl systém tehdy, kdyby si každý jedinec mohl svobodně rozhodnout, jak se (za své) na svou penzi zajistí. Tedy že například těch 9500Kč, kolik činí měsíční socpoj odvody z průměrné superhrubé mzdy, bude posílat například do ETF akciového fondu (zkuste si spočítat, kolik tam bude mít za 42 let práce, při nějakém rozumném zhodnocení očištěném o inflaci).

Problém všech dnešních pokusů o reformu (Traxler - doprava, Maláčová - doleva) je v tom, že se snaží někomu přidat (Traxler lidem, co dobře vychovali děti, Maláčová ženám a horníkům), což nutně bude na úkor někoho jiného, navíc v situaci, kdy peníze na penze začnou docházet. Nikdo nemá odvahu si připustit, že zdroje docházejí. Že žádná technická úprava koeficientů přerozdělování nemůže zastřít fakt blížící se demografické krize.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
94
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Snažíte se potvrdit správnost dojemu, že jste hňup? Má to ten efekt... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-9
+

Diskuze

Z těch 9500 měsíčně by ale museli rovněž platit důchody svým rodičům. Na to pan Altman NOTORICKY zapomíná!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak znovu - když průměrně vydělávající člověk bude těch 10tis investovat, spočetli jsme si, že pak bude mít penzi několikanásobně vyšší (tak 5x), než jakou dostane od státu.
Takže si vlastně může spořit méně a rozdíl dávat rodičům. Pokud ti rodiče mají 3 děti, v pohodě to utáhnou. Řekl bych, že i s dvěma.

Ale jasně, nebude to jednoduché. Ale bude to trvat JEDNU GENERACI a pak již bude pokoj, každý senior bude mít našetřeno a už nebude potřebovat, aby se na něj skládaly děti. Každý bude mít našetřeno jinou formou, diverzifikovaně - nebude tedy hrozit žádný celospolečenský kolaps, jako když je celé stádo nahnané do jednoho pofidérního monopolního systému.
Holt to přechodné období bude náročné díky tomu, že váš systém prostě ty prostředky prožral. Ale furt lepší mít přes jednu generaci náročné přechodné období, než podstupovat tu dlouhodobou agónii vašeho systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Poněvadž nikoho nově přesvědčeného o Vašich bludech tady nevidím (natož všechny :-D), tak už s tím omíláním (včetně osobních útoků, vůči kterým se jinak vymezujete), docela obtěžujete. Co je na tom konzistentního?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako obvykle stavíte vůz před koně (záměna příčiny a následku). Ale nevěřím, že byste to někdy pochopil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pane, proč prostě nepřiznáte, že jste tu psal blbosti. Nebyla řeč o dětech ani o důchodcích, ale o státních úřednících. Pro státní úředníky neplatí, to co píšete z toho prostého důvodu, že státní úředník musí nejdříve produktivním lidem ukrást část jejich majetku a teprve za něj si může něco koupit. Abyste to pochopil i vy, tak konkrétní příklad. Když chce státní úředník například boty, tak přes státní rozpočet, daně atd. okrade výrobce bot o část jeho peněz a za ty ukradené peníze si potom od něj koupí boty. Z hlediska výrobce bot je to tedy úplně stejné, jako když mu ukradne rovnou ty boty. Není to tedy "vyprodukuji - prodám", jak píšete vy, ale "vyprodukuji a jsem okraden o to, co jsem vyprodukoval". To je dost velký rozdíl. Stále to nechápete?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Ano. Měl by být povinný.
Nebude se nijak měřit a aktualizovat kvalita dětí,
Ano i dítě na které rodiče neplatí bude přispívat na rodiče všech ostatních dětí, protože tyto rodiče platily státu daně, aby stát mohl platit tomu dítěti výživné namísto jeho rodiče. Na rodiče, který by neplatil alimenty by bylo pohlíženo jako na bezdětného, takže tomuto rodiči by jeho děti opravdu nic nesplácely.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Kdyby byli všichni poctiví, nebyli by policajti a finanční úřady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Osobní útoky nikdy nebyly dobrým argumentem a ten Váš není výjimkou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Co je na tom komického? To je přece jasně konzistentní postoj. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pokud budou produktivní lidé produkovat více, než spotřebují, pak se jim samozřejmě bude hodit i poptávka těch neproduktivních (např. děti, důchodci...) To je přece jasné. Čím více vyprodukuji a prodám, tím více dostanu zaplaceno a tím více budu moci sám spotřebovat, nebo spořit a investovat. Čemu nerozumíte?

Nikde jsem nepsal, že to bude fungovat v extrémním případě, kdy produkovat nebude nikdo a všichni budou chtít jen spotřebovávat.

Nenadával jsem Vám do extrémistů. Pokud něčí názor posunete do absurdního extrému, nejste extrémista. V takovém případě, jste demagog, a to jsem Vám taky napsal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Pokud máte špatně vychované děti, pak ty by se samozřejmě počítaly.
Děti, které by rodiče nevychovali (byly by vychovány v dětském domově nebo adoptivními rodiči) by se nepočítaly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Necítím potřebu eventuální čtenáře týrat, jako někteří... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nechápu, jak i celkem inteligentní lidé jako vy nemají na to pochopit závěry jednoho grafu, které jsou tak nezpochybnitelné jako gauss...:-(
Jako stát máte motivovat bohaté, aby přiznávali příjmy, protože z každé kačky je padík váš. A navíc, když ty podmínky nastavíte lidsky, budou u vás danit i pracháčí že sousedství...
Co ale udělá stát? Jako vždy - vše špatně a naruby.. Řekne "Ne, vaše peníze už nechci, když přiznáte další příjmy, pořádně se sazbou přitlačím"... Daňte si radši v daňovém ráji...
A radši najme armádu úředníků a fízlů, kteří se je marně budou snažit v těch daňových rajích vyčuchat...
Takže bych nezaměňoval solidaritu (ač ve formě oxymoronu viz p. Altman) za nahánění schopných, které se násilím snažím překulit zpět přes Lafferovu křivku.... Jak tento souboj dopadne je zřejmé - stát je vždy ve všem o pět kroků pozadu, jen na ty kroky promrhá další miardy z veřejných prostředků...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ne, neušlo, jen jste napsal příspěvek hodný lháře a manipulátora Babiše...Existuje výčet daňových úlev, díky kterým z 30ti tis. odvedete o mnoho více na dani, jak dvojnásobek 15ti. Dále, 15% je ta menší část daně, ještě je dalších 30%, které ( zřejmě na rozdíl od vás) platím...A tam jsou ty rozdíly ještě daleko daleko větší...A to ani nemluvím o dalších 7% milionařské dani..což znamená, že už se daňová zátěž pohybuje nad pomyslnou metou 50%...a když do toho započtu daně přímé i nepřímé, dá to nějakých 70%...
A ani s tímhle balíkem nezvládá stát hospodařit v největší konjunktuře vyrovnaně...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

A dokázala byste někdy zformulovat myšlenku v délce alespoň jednoho odstavce?

Nikoliv hodnocení jiných ani verbální přitakání, ale myšlenku na libovolné vám blízké téma?

Bez CTRL+C a CTRL+V?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jaké posunutí? Opakovaně jste tu psal (a dá se to doložit), že produktivní lidé jsou závislí na státních úřednících, protože jinak by neměli komu prodávat. Popíráte to snad?

Možná vám už došlo, jakou kolosální pitomost jste tady hlásal. Nebylo by lepší se k tomu přiznat, místo abyste nadával druhým do extremistů? Jestli to nedokážete, tak je mně vás opravdu líto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Fuldo, Vy jste čirý komik.
14. 3. 2019 19:50
Budu to omílat tak dlouho, dokud to tady všichni nepochopíte.
15. 3. 2019, 19:00
Myslete si to klidně dál, ale už mě s tím neobtěžujte. Není to pro danou diskuzi vůbec podstatné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Reakce jiná, než v této dimenzi, by mne překvapila. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Dnes není rovná daň 15%? Něco mi ušlo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jasně, že budou platit odvody. Z těch se přece platí důchody jejich rodičům. A rodiče mají všichni, že? I bezdětní mají přece rodiče. To že nemají děti, by mělo mít dopad pouze na jejich nárok na důchod z průběžné
ho systému. Nikoliv na jejich povinost odvádět na důchody svych rodičů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Taky těm statnim universitam za vynalezeni webu jsem nalezite vdecny. A kapitasmu jsem taky vdecny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ja nepsal o Somálcích. Psal jsem o průměrně vydělávajícím člověku, který by sice ušetřil 10 tis. Kč měsičně na platbách sociálních odvodů, ale z těchto peněz by měl nejen spořit na svůj důchod, ale také platit důchod svým rodičům. Jistě teď už chápete, jak moc mimo jsou ty Vaše bláboly o Somálcích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Dojemu? Vodojemu? Na vás opravdu žádným dojemu působit nepotřebuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A Somálci jsou také bez důchodu.
Na pánovi XY ze Somálska mi záleží (opravu!), ale zhruba stejně, jako na pánovi z Poruby.
Ani s jedním jsem nepodepsal nějakou smlouvu, ani jednomu nic nedlužím (pokud ano, ať ukáže směnku).

A hlavně: za problémy průběžné penzijní pyramidy nemůže dnešní dvacátník, ale ten sociální inženýr, který to zavedl a prosadil. Se svými obavami se tedy prosím obracejte na něj. Ne na mě, ne na Johna Smithe z Philadelphie, ne na Javiera Orteze z Chile. Ani jeden z nás tří s tím nemá nic společného, ani jeden z nás tří se k ničemu nezavázal.

Pokud v roce 1948 komunisti někomu sebrali majetek, také by nebylo správné, aby tu škodu nahrazoval dnešní dvacátník, který za to nemůže. Ať si to dědici toho vyvlastněného vyřídí s těmi, kdo to vyvlastnění prosadili.

Navíc je dost drzé dnes po někom chtít platit vysoké odvody, když ekonomové, guvernér ČNB i ministr financí připouští, že za 20 let nebudou penze žádné, nebo jen nuzné. Nevidím důvod toho černého Petra nechávat masochisticky na sobě. Plus opakuji po sté, že o své rodiče bych se se sourozenci postaral. Ale do cizích Bruntálců, Somálců, Ostraváků a Bangladéšanů mi nic není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

A ty nebudou muset platit důchodové pojištění?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A co nevychované děti, ty by se taky počítaly?

Nahlásit

-
1
+

Snažíte se potvrdit správnost dojemu, že jste hňup? Má to ten efekt... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

Tuto solidaritu bezpečně zajišťuje rovná daň, kdy člověk s dvojnásobnou mzdou zaplatí dvojnásobnou daň. Tuto hranici solidarity jsme bohužel dávno opustili, překonali Lafferovu křivku, a nyní míříme vstříč pozitivům a sociálním jistotám.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A kdo Vám tohle řekl? Kolega soudruh Středula, který tam chodí zapíjet své socialistické ideje?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"...ale už mě s tím neobtěžujte. "
LOL

Vy jste skrytý majitel a provozovatel Finmagu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
3/7