Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pamela Andersonová a Žluté vesty

14. 12. 2018
 6 819
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Takže z problémů, způsobených socialismem obvinit kapitalismus a léčbou je, překvapivě, více socialismu.

Nahlásit
-
33
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Takzvaní liberálni pravičiari vedia, že za všetko môže Putin a Rusko.
Obviňovať pravičiarov z vytvárania problémov je hluposť, pretože klasickí pravičiari už neexistujú. Takých už nenájde ani google.

Nahlásit
-
-5
+

Diskuze

I vy tvůrci pravopisu! Vy jste do toho ale řízli! Pane Plesko, při vší úctě – to, co jste napsal o „establišmentu“, je nesmysl.
Co se týče přechylování, psal jsem o CIZÍCH jménech, mezi něž Novotka (snad) nepatří, a nevadí mi ani Novotková. Určitě byste ale nenapsal Peng Liyuanová nebo Pengová Liyuan (???). Nedělejte z tohoto nesmyslného zlozvyku komedii.
A když už jste se tak krásně ozval, tak bych se chtěl už asi potřetí, pokorně ovšem, zeptat – dvakrát zatím bez jakékoli reakce – kdy už konečně bude na Finmagu znovu fungovat:
- označování nových příspěvků v diskusi jako „Nový“
- správné počítání přečtených a nepřečtených příspěvků v diskusi (já u sebe vidím stále svůj třetí příspěvek v diskusi jako nepřečtený, resp. 2/4), nemám pocit, že bych jej nečetl
Probírat se diskusí je někdy bez těchto fíčur (ať je po Vašem :-)) dost namáhavé. Nefunkčnost značně degraduje úroveň tohoto serveru a oprava či návrat k řádné funkčnosti by bylo záhodno. Bylo by to rozhodně užitečnější než filologické pokusy v podobě prosazování přechylování a tvorby pravopisu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Novotko, přechylování je v textech na Finmagu úzus, mimo jiné z praktického důvodu: přechýlené příjmení koncovkou bezpečně ukáže pád jména. A to je u ohýbacího jazyka docela plus. Ostatně i vám říkám pane Novotko, i když se Novotko určitě nejmenujete. Slovo establišment ve slovníku nenajdete. Respektive zatím ho tam nenajdete takhle zapsané. Pokud máme pocit, že je slovo v češtině už dobře usazené, klidně mu počeštíme i psanou podobu a na normu nečekáme. Však ona nás dožene. Napsat statu qua by sice šlo, ale byla by to pitomost, status je podstatné jméno, quo je příslovce. I latiník, když bude mluvit o tom, že se nacházíme v nějakém stavu, řekne in statu quo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pamela Anderson (nikoli Andersonová, tak se rozhodně nejmenuje a tento přechylovací nešvar je u cizích jmen vskutku nejenom opruzující, ale i trestuhodný, soudružko Finmagovová) určitě nenapsala slovo „establišment“. Takový novotvar nenajdete dokonce ani ve slovníku.
A když jsem viděl skloňování status quo, tak mi spadla čelist. Kdyby už teda pan redaktor chtěl být fakt přesný, tak v tomto konkrétním případě by měl spíše napsat „statu qua“, ne?
Nemá příliš cenu rozebírat docela naivní názory Pamely, úsudek si většina čtenářů udělá sama, ze zdejších diskusí jasně plyne, že jsou k tomu dostatečně vybaveni.

Nahlásit

-
0
+

Takže z problémů, způsobených socialismem obvinit kapitalismus a léčbou je, překvapivě, více socialismu.

Nahlásit

-
33
+

Pro zajímavost program žlutých vest, aneb jak pejsek a kočička vařili dort:
http://www.protiproud.cz/politika/4159-manifest-zlutych-vest-prilis-pestra-smesice-vsichni-dohromady-proti-macronovi-nezmeni-se-protesty-v-barevnou-revoluci-politicke-zastreseni-je-rebus-vystoupit-z-eu-a-z-nato-lze-poprat-jen-mnoho-stesti.htm

Nahlásit

-
1
+
2/2