Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Socialismus žije. Venezuela umírá

6. 8. 2018
 9 292
92 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Divné, divné. Tolik fuldopeněz natiskly a pořád jsou ve sra..ách . Čím to jen může být? :-)

Nahlásit
-
27
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ve Venezuele se nesnaží "tisknout" účetní fuldopeníze. Snaží se naopak emitovat peníze kryté komoditami. Správně tedy Vaše věta měla znít: "To je divné. Tolik peněz krytých komoditami emitovali a pořád jsou v socialistických sra..ách". Čím to jen může být? No penězi určitě né. Na vině je přece socialismus. :-) To přece chápe každý trouba, jen Fraj do toho plete peníze. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-20
+

Diskuze

Pinochetovi jsem vyčítal, že kvůli svému fanatismu neváhal hromadně vraždit a mučit své občany!!! To s ekonomikou nemá nic společného. Byl to takový pravicový Stalin.

V ostatním s Vašim názorem souhlasím. Jen bych nepodceňoval geopolitické vlivy související se znárodněním težařů a následnými embargy a sankcemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Účetní peníze jsou neutrální. Pouze odrážejí dění v ekonomice. Účetní peníze představují pouze účetní záznamy o tom, co se v ekonomice stalo a nijak toto dění neomezují. Účetní peníze poskytují ekonomickým subjektům svobodu.

Máte ovšem pravdu, že špatné peníze v podobě např. komoditních peněz mohou dění v ekonomice ovlivňovat, a to tak že i velmi negativně. V takovém případě nejde o neutrální peníze, nýbrž o peníze, které již svou podstatou významně dění v ekonomice omezují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

"Tedy státem prosazovaná a kontrolovaná monopolní měna JE SOCIALISMUS." Tržní ekonomika s účetní měnou není SOCIALISMUS.

"Cílování inflace, celá monetární politika CB je forma CENTRÁLNÍHO PLÁNOVÁNÍ (a to v pro ekonomiku dost podstatné oblasti)." Cílování inflace není CNETRÁLNÍ PLÁNOVANÍ ani zdaleka. Centrálním plánováním není ani administrativní určování krátkodobých úrokových sazeb. Úrok není cena peněz. Je to výhradně regulační nástroj monetární politiky centrální banky. Administrativní stanovování úrokových sazeb není tržním řešením a to proto, že v prostředí účetních peněz neexistuje propojená nabídka a poptávka po penězích. Nabídka i poptávka po penězích jsou v podstatě na sobě nezávislé. Účetní peníze ale z tržní ekonomiky nečiní socialismus.

"Stejně tak naše školství, zdravotnictví, dráhy, pošta a hromada dalších JE SOCIALISTICKÉ." A je to tak zcela správně. Ne pro vše je trh ideálním řešením.

"Kritizovat 90% venezuelský socialismus a při tom tolerovat či dokonce obhajovat ten šedesátiprocentní náš, to je pokrytectví." To není pokrytectví. To je kompromisní a jediné skutečně funkční řešení. :-) Je to odmítnutí nefunkčního fanatismu v podobě prosazovaní dickensovského 100% kapitalismu nebo 100% totalitního komunismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Napsal jsem:

- Když je něco kolektivisticky, centrálně, dirigisticky a monopolně řízeno státem, tak se tomu obvykle zjednodušeně říká "socialistické".
- Když je něco řízeno svobodným trhem, na dobrovolně smluvní bází, tak se tomu obvykle říká "kapitalistické".

Tedy státem prosazovaná a kontrolovaná monopolní měna JE SOCIALISMUS. Cílování inflace, celá monetární politika CB je forma CENTRÁLNÍHO PLÁNOVÁNÍ (a to v pro ekonomiku dost podstatné oblasti).
Stejně tak naše školství, zdravotnictví, dráhy, pošta a hromada dalších JE SOCIALISTICKÉ.

Kritizovat 90% venezuelský socialismus a při tom tolerovat či dokonce obhajovat ten šedesátiprocentní náš, to je pokrytectví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Kdyby FED/UsGovt nebyl násilný kriminálník, mohl už v roce 1933 říct, že:
A) ponechává legálně v oběhu zlaté mince (a navíc dovoluje každému, kdo splní kvalitativní a standardizační požadavky, razit další)
B) vedle toho zavádí zcela na zlatě nezávislou "účetní" měnu dle designu p.Fuldy

a ať si každý svobodně vybere, kterou použije na úspory, jako jednotku smluvních vztahů, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

"Pan Fuld se na finmagu stal za ty 4 roky symbolem nesmyslné finanční politiky a primitivního marxismu."

- Divné..... A pan Keynes, šéf Fedu Jerome Powell , a šéf ECB Draghi , títo sú svetoví ekonomickí supermani. Keynes je aj "nobelovkár" .
A pan Fuld je označený za marxistu - hoci hlása to isté.
Označiť Draghiho a Powella za marxistov, to je tuhé kafe, hlavne na Finmagu.
Pan Fuld je vlastne vo "výbornej" spoločnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Krytí nefungovalo, protože FED tisknul a tisknul. Tyhle "kryté" peníze nesplňovaly základní podmínku: nebylo možno dojít do banky, odevzdat papír a dostat kov.
Jinka na i takto falešně krytých penězích zažila Amerika báječná 50. a 60. léta, po zrušení byť i omezeného krytí přišly ropné šoky, staglace...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jistě socialismus má řadu zásadních problémů, jako například nemožnost ekonomické kalkulace, ztráta motivace něco vyrábět a tvořit a podobně. V centrálně plánované ekonomice je peněžní monopol a tzv. "účetní peníze" nedílnou součástí systému. Nicméně účetní peníze lze násilím zavést v jakémkoliv systému i v kapitalismu, který tím přestává být kapitalismem a postupně se stává socialismem, tak jak to můžeme pozorovat od roku 1913 po dnes. Účetní peníze, penežní monopol, dokáží zničit jakýkoliv ekonomický systém už jenom proto, že vládnoucí elity nikdy neodolají možnosti okrádat jejich prostřednictvím celé národy

I kdyby ale někdy někde existovali ideální fuldopolitici, fuldoúředníci a centrální fuldobankéři, tak by to pořád byly špatné peníze. Regulace úrokových sazeb, mýtus o užitečné 2% inflaci, možnost tvořit peníze napsáním čísla do bilance a jiné manipulace s měnou vždycky povedou ke snížení efektivity využívání vzácných zdrojů se všemi negativy s tím spojenými.

Vy se nás snažíte přesvědčit, že chyba není v účetních penězích, ale v lidech. Jednou za to podle vás mohou hloupí socialisté, jindy zase "benkstři z vólstrýtu" nebo ti evropští, potřetí chybující centrální bankéři atd. Vymlouváte se stejně jako marxisté, když říkají, že marxismus je skvělý, jenom ho provádějí špatní lidé.

Vy se domníváte, že lidé jsou tu kvůli účetním penězům a musí se jim přizpůsobit a pak nastane ráj na zemi. Pravý opak je pravdou. Lidé jsou jací jsou a dávají přednost tomu, co sami považují za výhodné bez ohledu na to, co se jim nějaký Marx, Keynes nebo ekonomický naivka, jako jste vy, snaží namluvit. Člověk nemusí být zrovna ekonom, aby pochopil, že tzv. účetní peníze jsou podvod, sloužící k jeho permanentnímu okrádání vládnoucí elitou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Kvalitní peníze jsou pro prosperitu nutnou, ovšem nikoli jedinou podmínkou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Když to samé pro Chilany zavedl Pinochet, mluvil jste o něm s pohrdáním jako o "pravicovém Stalinovi".

https://finmag.penize.cz/diskuze/334501-dokonalost-je-past

O Venezuele trochu něco vím z doby, kdy jsem ji procestoval - za Hugo Chaveze. Dokonce mám i několik kontaktů do této země. Venezuelu do kolen dle mého názoru dostali podobní blouznivci jako vy, kteří bez vzdělání a s absencí schopnosti vidět dále než za horizont jedné bludné teorie uregulovali a státním dozorem otrávili většinu těch produktivních obyvatel.

Ve Venezuele ještě za Chaveze většina lidí byla tím, co zde nazýváme živnostník - živili se prodejem zeleniny, taxikařením, rukodělnou výrobou, průvodcovstvím, službami pro ostatní. Pak přišla opatření typu plať více daní, plať více kontrol, plať více pokut. Znárodnění těžby ropy Venezuelu nesrazilo. Srazila ji byrokracie otravující ty, kteří se sami živili. Když toho zanechali, stát zjistil, že je uživit nedokáže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Nikdy jsem to tady neopustil. Jen docela dlouhou dobu nebylo k čemu se vyjadřovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mudrovat o záchraně nezachránitelného socialismu je zbytečné. Jediné, co může Venezuele pomoci je návrat tržní ekonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Problém není v měně. Problém je v socialismu. Ani zlaté mince by Venezuelu nezachránili. Pokud Venezuela v dostatečném rozsahu nezruší socialismus = v dostatečném rozsahu zavedou tržní hospodářství, nic se nezmění. Vyvolání hyperinflace stejně jako snahy o zavedení petra byly jsou zcela diletantské "monetární" pokusy, jak odvrátit neodvratný kolaps venezuelského socialismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Co čekat od socialistických diletantů, než že budou problémy, které způsobili zavedením socialismu, nejprve "řešit" tiskem peněz a pak snahou o zavedení komoditních státních peněz. Vždyť je to legrační. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Přesně tak. Když nějaký zloděj bude emitovat petro kryté ropou, tak hodnota petra bude stále záviset výhradně na důvěře, že emitent svůj závazek směnit petro za barel ropy skutečně dodrží. Tomuto ale samozřejmě nikdo věřit nebude. Problém není v tom, jaké peníze jsou ve Venezuele používány a zda a jak jsou kryty. Problém je ve venezuelském socialismu samotném. Ostatně krytí měny komoditou nefungovalo nakonec ani v kdysi relativně důvěryhodné a demokratické zemi, jakou byly USA. Nakonec to skončilo zrušením směnitelnosti dolaru za zlato. :-) Stejně jako v Evropě. Snahy o zavedení komoditní měny nic neřeší. Jediné řešení je zrušení socialismu a zavedení tržního hospodářství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Když je něco kolektivisticky, centrálně, dirigisticky a monopolně řízeno státem, tak se tomu obvykle zjednodušeně říká "socialistické".

Když je něco řízeno svobodným trhem, na dobrovolně smluvní bází, tak se tomu obvykle říká "kapitalistické".


Venezuelské původní "účetní/fuldistické" i nové "komoditní" peníze jsou proto socialistické, protože si je nevybral trh/lidé, ale protože jsou monopolně nadirigované stání mocí.

Navíc tedy nazývat současné venezuelské pokusy komoditně krytými penězi, to je dost nadsazené. Je to jako by Somálci vydali měnu "krytou" diamanty, které možná mají (a možná také ne) pod zemí, v neznámém množství, neznámo jak, s jakými náklady a za jakých podmínek vytěžitelné.
Taková měna ztrátě důvěry (hyperinflaci) nezabrání. Té by mohla zabránit jen měna fyzicky z krycí komodity vyrobená, což ale s ropou moc nejde, ale jde to například se zlatými či stříbrnými mincemi. Ale i to pouze za podmínek, že na té minci není uvedena její nominální hodnota (např. dnes 1000 bolívarů, zítra milion), ale to podstatné: množství drahého kovu v minci obsažené. Takové mince by místní hyperinflaci zcela jistě zkrotily - problém ale je, že zbankrotovaná socialistická vláda nemá zač to zlato nakoupit. Existence takové měny je sice v zájmu lidí, ale naprosto proti zájmu vládnoucí kliky, protože ta tím přichází o možnost tvořit peníze z ničeho, za téměř nulových nákladů (a financovat tak své represivní složky a uplácet příznivce).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Asi mají hodně komodit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nezachrání, ale i socialismus funguje přeci jen trochu lépe s použitelnou měnou. Ledaže chtějí tamní socialisté vybudovat onu beztřídní, jak marxisté říkali, "prvobytně pospolnou" společnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Však to z historie známe. Francouzská revoluce. Když se assignáty postupně měnily v kusy bezcenného papíru, přišla zoufalá vláda s novým papírem, "zabezpečeným", "krytým", "stejně dobrým jako zlato". Mandáty tomu říkali a dopadlo to naprosto stejně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Je to legrační, jak se Maduro pokouší udělat takové kroky, které dají punc věrohodnosti něčemu, co je naprosto nedůvěryhodné. Zkouší to navázat přímo na ropu, v tom je skutečné bohatství Venezuely, příhodně tedy nazývá novou kryptoměnu "petro". Nic to ale nemění na faktu, že císařpán zůstává nahý. Pouhými slovy se snaží vykreslit věrohodnost, bez toho aby udělal zásadní změnu, která by věrohodnost mohla vrátit. To by se totiž hlavně musel vzdát moci. Musel by opustit otěže, a to on nikdy neudělá. To je hlavní důvod, proč tahle věc mu nijak nepomůže. Žádné petro samo o sobě nemůže Venezuelu zachránit. Jo kdyby uvolnil podnikání, vrátil zabavené podnikatelům, to by se pak mohl divit, že Venezuela znovu ožívá. On raději drží moc a dívá se, jak lidé živoří a umírají, je to politický zločinec jako ostatně všichni kovaní komunisti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

A jé! Místní Beetlejuice je zpět!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

krytý ropou a dalšími aktívami štátnej banky venezuelskej má být až ten bolívar s poškrtanými nulami, též má být nějak navázaný na to petro, které bude měna č. 1 nebo řekněme třeba řídící měna. ovšem dosavadní popisy petra jsou vlastně dost kusé a zmatené. zajímalo by mě, jestli opravdu je někdo, kdo ví, jak to má fungovat :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pan Fuld se na finmagu stal za ty 4 roky symbolem nesmyslné finanční politiky a primitivního marxismu. Když někdo napíše fuldopeníze, tak všichni ví, o čem je řeč. Je to prostě zkratka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

>>> "Nejvyšší bankovka v hodnotě 100 000 bolívarů nestačí ani na koupi šálku kávy v restauraci a průměrná mzda nedosahuje ani tři dolary za měsíc."

Jestli je tohle výsledek "krytí komoditami" tak to už jsme opravdu ve fuldolandu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Venezuela je pohledem moderní levice ve fázi "Naděje/alternativa přichází z Venezuely", v mezistavu "US/kapitalismus se mstí, proto ty jisté potíže, ale lid je odhodlaný překonat" nebo už ve stadiu "Toto nebyl opravdový socialismus, alébrž kapitalistická deformace"?

Nahlásit

-
12
+

A to je zachrání před socialismem? :-) Opravdu legrace. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ale houbeles. Komoditní peníze vymyslili právě proto, že těch účetních vytvořili tolik, že se zoufale snaží obnovit důvěru k měně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

"Not real socialism though"

Nahlásit

-
6
+

Váš dojem byl správný a sebenaplňující. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ve Venezuele se nesnaží "tisknout" účetní fuldopeníze. Snaží se naopak emitovat peníze kryté komoditami. Správně tedy Vaše věta měla znít: "To je divné. Tolik peněz krytých komoditami emitovali a pořád jsou v socialistických sra..ách". Čím to jen může být? No penězi určitě né. Na vině je přece socialismus. :-) To přece chápe každý trouba, jen Fraj do toho plete peníze. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-20
+
3/4