Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rozpočet nezachránil Babiš, ale průmysl

11. 4. 2018
 7 465
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Vcelku se dá s článkem souhlasit. Jen bych požádal autora aby používal grafy s počátkem v nule. Graf Celková zaměstnanost v sektoru zpracovatelský průmysl v jednotkách osob je velmi manipulativní. Pokud by měl graf počátek v nule dramatický průběh by se nekonal.

Nahlásit
-
10
+

Nejméně oblíbený příspěvek

https://stoky.urza.cz/index.php?action=showdrop&DID=1020

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

Prodej za peníze, které producentům nejprve sebrali. Přesouváním peněz z levé kapsy do pravé nikdo nezbohatne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Ano. Z nějakého zbytečného, nebo hloupého důvodu. Lidi jsou jen lidi. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Děkuji za tip na další uzavřenou diskuzní bublinu, kde se pokusím vpustit trochu čerstvého vzduchu zvenčí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

"Netvrdím, že krize nepřijde. Tvrdím, jen že k tomu neexistuje žádný důvod."

No jestli přijde, tak asi (opět) z nějakého důvodu, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Ostrov A, 3 obyvatelé: jeden pekař, jeden pěstitel pšenice, jeden řemeslník vyrábějící nástroje pro pekaře a zemědělce

Ostrov B, obyvatelé: jeden pekař, jeden pěstitel pšenice, jeden řemeslník vyrábějící nástroje pro pekaře a zemědělce, 10 nicnedělajících povalečů, kteří si k těm prvním třem chodějí nakupovat za 5 prstů, nebo za banánové listy, kterých si lehce mohou utrhnout, kolik chtějí a o kterých si demokraticky rozhodli, že se jim bude říkat peníze.

Kde se těm třem produktivním bude žít lépe? Na ostrově A či na B? Podle mne na A.
A doplňující otázka: nevidíte na ostrově B nějaký problém? Minimálně morální (ale podle mne i ekonomický)?
-----------
To s tím exportem není žádná vytáčka ale reálná situace toho producenta počítačových her. On MÁ globální trh a zároveň vy ho nutíte živit nějaké místní neproduktivní jedince. A ještě drze tvrdíte, jaké to je pro něj terno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Netvrdím, že krize nepřijde. Tvrdím, jen že k tomu neexistuje žádný důvod. :-) A žádný důvod neuvádíte ani Vy.

"Po sto padesáté vám vysvětluji, že nikdo neprodukuje proto, aby ten výrobek pak někomu daroval zadarmo"

Ale proboha. Nepůjde o dar. Půjde o prodej za peníze, za něž si bude producent moci koupit nadprodukci nějakého jiného producenta. :-) Producenti i ti, co spotřebovali, aniž by produkovali, budou spokojeni. Producenti tak budou moci relativně bohatnout díky spotřebitelům, kteří produkují méně, než spotřebují, nebo dokonce nic. Je to jenom o využití možností aktuální úrovně produktivity. Vámi navrhovaný systém by vedl k totálnímu poklesu produkce a v konečném důsledku k totálnímu zchudnutí všech. Vy navrhujete deflační spirálu, já navrhuji kontinuální růst a v případě saturace spotřeby stagnaci.

Vaše legrační vytáčka s exportem je samozřejmě směšná, protože pokud se přeneseme do globálního prostředí bez států, tak jak by se Vám to líbilo, pak jsme zase na začátku debaty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

https://stoky.urza.cz/index.php?action=showdrop&DID=1020

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Máte recht, střelil jsem to od boku, rychlý hausnumerální propočet fakt ukazuje, že propad by byl v řádu desítek mld.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

"Proč by jako měla? Není důvod."

Jako že do 11.4.2018 ty důvody existovaly (protože krize zcela zjevně přicházely) a po tomto datu najednou ty důvody zmizely? :-) To je nějaká TurboFuldisitika, ne?
Ale OK, pojďme zavřít vsázku, zda (třeba do pěti let) hospodářská krize přijde - oba dáme k notáři do úschovy milion a nejpozději za 5 let se u něj sejdeme, ano?

"Čím více vývojář prodá svých her, tím bude bohatší. Pokud nebude mít dostatek zákazníků, zařadí se mezi ty zbytečné, co by je měli ti ostatní živit. Je s podivem, že takovou trivialitu nechápete. "

Po sto padesáté vám vysvětluji, že nikdo neprodukuje proto, aby ten výrobek pak někomu daroval zadarmo (protože pokud si ho od vás někdo "koupí" za peníze, které vám před tím sebral z pokladny, tak jde ekonomicky o totéž).

A hlavně: ten vývojář se na české neproduktivní může vykašlat i proto, že funguje na globálním světovém trhu. Český neproduktivní ho zajímá ÚPLNĚ STEJNĚ, jako bangladéšský neproduktivní - tedy NULOVĚ. A vy mu zkoušíte vysvětlit, že pro něj bude výhodné, když sem přijede gang bangladéšských lupičů, vykrade mu pokladnu a pak si za to něco nakoupí (z jednoho procenta i jeho hry). Schválně ho o tom zkuste přesvědčit!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

No a to je právě ta zkreslená optika. Propad by nebyl pár set miliard ročně jak uvádíte, ale zhruba 70 miliard ročně. A to za předpokladu, že si nikdo z 200 000 propuštěných nenajde práci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

"Až přijde hospodářská krize..." Proč by jako měla? Není důvod.

"..vysvětlí, že přeci těch 90% neproduktivních Čechů nutně (sice nechápu k čemu) potřebuje a že by je měl živit s úsměvem na tváři."

Čím více vývojář prodá svých her, tím bude bohatší. Pokud nebude mít dostatek zákazníků, zařadí se mezi ty zbytečné, co by je měli ti ostatní živit. Je s podivem, že takovou trivialitu nechápete.

Proto opakuji. Producent vždy a zcela nutně potřebuje spotřebitele, kteří mu zaplatí a spotřebují co vyprodukuje. To platí tím spíše pokud producent vyprodukuje mnohonásobně více, než on sám spotřebuje. Jinak mu ta nadprůměrná produkční výkonnost bude úplně k prdu!

Vaš přístup tak vede k všeobecné chudobě, když každý bude produkovat jen přesně tolik, kolik hodlá spotřebovat. Teprve v takové konstelaci bude možné dopět ke stavu, kdy všichni budou produkovat přesně to, co jiní budou spotřebovávat. Abyste tohoto docílil, nejspíš byste musel zavést plánovanou ekonomiku. :-) Jakákoliv nadprodukce na rámec vlastní spotřeby totiž nebude moci být ve vašem "spravedlivém" systému koupena a spotřebována. Nikdo by nemohl bohatnout tak, že část své produkce, kterou nespotřebuje, pouze prodá. Neměl by komu. Teprve pokud bude moci prodat i tomu, kdo právě tolik (nebo nic) nevyprodukoval, pak teprve může vůči onomu spotřebiteli relativně bohatnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Přesně tak.
Stát se pohybuje na určité hraně toho, kam až jde zajít. Víceméně každý.
Pokud by se do problémů dostal např. automobilový průmysl...
http://www.autoforum.cz/zajimavosti/cesko-je-zivotne-zavisle-na-autech-statistika-ukazuje-jak-moc-lidi-tu-auta-zivi/
... (což se v příští hospodářské krizi dá čekat), dojde zároveň k výpadku výběru daní a "pojistného" a zároveň k nárůstu výdajů (dávky, předčasné penze).

Deficit skokově naroste - to bude zesíleno dále tím, že vlády vyznávají dávno vyvrácené keynesiánské bludy a budou ekonomiku "zachraňovat" dalšími vládními výdaji na dluh (reálně budou zachraňovat chybné investice, které vznikly jen díky předchozímu období uměle snížených úroků - například automobilky generující nadvýrobu aut).

V takové situaci investoři zareagují tím, že budou požadovat vyšší výnos z dluhopisů.
V ČR to ještě bude znásobeno tím, že investoři, kteří drželi obrovská korunová aktiva (díky dvoubilionové intervenci ČNB) se jich začnou lavinovitě zbavovat (kdo prodá první, ještě něco utrží, kdo poslední, tak utrpí velkou ztrátu - vězňovo dilema).

Koruna tedy oslabí, deficit vzroste, dluh vzroste, úrok z dluhu vzroste. V tento okamžik bude dobré sledovat, jaký je Babiš "mistr" a jak bude reagovat. Aby udržel popularitu a kontrolu nad strukturami, které by ho za normální situace měly poslat do kriminálu. Já si tipuju, že rozpoutá hon na "keťasy, spekulanty, kulaky a landlordy", že naplní Zemanovu vizi "eutanázie třídy rentiérů" - žádný majetek, o kterém stát ví a na který dosáhne, nebude v bezpečí.

A to mluvím jen o té nejbližší krizi. V té následující to bude ještě vylepšeno demografickou katastrofou. Tedy tím, co překvapivě přiznal i Rusnok - že bude jen na penze v podobě základní dávky na přežití - přičemž ale ti, kteří mají dnes do penze 10-25 let si ve většině případu nic naspořit nestihnou:
- jednak proto, že musí štědře živit současné penzisty (ti se mají tak dobře, jako se ti budoucí, kteří je povinně musí živit, mít nikdy nebudou)
- jednak proto, že hlavní propagandistický směr státu stále razí "nestarej se, stát se postará"
- a jednak proto, že v současném systému se chovat zodpovědně je zpravidla trestáno, úspory jsou znehodnoceny inflací, majetek zdaněn (a bude čím dál více, jak státu budou docházet peníze), 3.pilíře dost pravděpodobně budou znárodněny - za těchto podmínek se zodpovědně stará jen opravdu skalní jedinec. Jedinec, který slepě věří v to, že zchudlé masy si neodhlasují nějaké další "přerozdělení" od zodpovědných k nezodpovědným.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

A je to tak i optikou daňového výnosu? Když zaměstnaných ve zpracovatelském průmyslu ubude o dvě stě tisíc, při padesátiprocentním zdanění práce to odpovídá pár stům miliard ročně. Je to dramatické, nebo ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vcelku se dá s článkem souhlasit. Jen bych požádal autora aby používal grafy s počátkem v nule. Graf Celková zaměstnanost v sektoru zpracovatelský průmysl v jednotkách osob je velmi manipulativní. Pokud by měl graf počátek v nule dramatický průběh by se nekonal.

Nahlásit

-
10
+

Ale vy tomu nerozumíte.

Za prosperitu vděčíme Babišovi, ČNB a etatistickému marxismu-fuldismu.

A až přijde hospodářská krize, tak jen natiskneme hromadu peněz a bude to OK.

A až za (max) 20 let dojdou peníze na penze, tak budeme tisknout ještě víc a k tomu zbytku produktivní populace zavedeme 90% daně (oni na to zcela jistě nebudou reagovat emigrací buď fyzickou, nebo virtuální).

Julda českému vývojáři mobilních her a antivirů, exportérovi nemocničních lůžek, provozovateli kryptoburzy, výrobci a exportérovi samořiditelných elektromobilů, atd... vysvětlí, že přeci těch 90% neproduktivních Čechů nutně (sice nechápu k čemu) potřebuje a že by je měl živit s úsměvem na tváři.

Nahlásit

-
1
+
2/2