Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsou to dárky, hlupáci

3. 4. 2018
 19 004
100 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ano, je to tak. AB cílí na předčasné volby a zároveň eliminuje politické soupeře. Myslím si, že mu ani tak nejde o menšinovou vládu jako spíše o "koaliční vládu" ve které se může chovat jako v menšinové, vlastní. Reálná koalice by nevyhovovala a CSSD se hrne právě do takové "koaliční vlády", co se dá dělat.

Kde hledat změnu tohoto trendu je velký problém. Hrad již dosahuje úrovně Jakešových hvězdných komediálních výstupů, politické strany jsou bázlivě uhranuté či neschopné, široké veřejnosti to je vcelku jedno, zahraniční politické formace mají svých problémů dost, média jdou AB na ruku resp. neplní důsledně svou roli a personální okolí AB se vyznačuje značnou mírou lokajství, známého z dob normalizace.

Dokonáno jest, čau lidi !

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"... viz Fuldův obdiv k tomu estébákovi. Aspoň je vidět, kdo je kdo."

Babiše samozřejmě nijak neobdivuji. Babiš je jen jednooký král mezi slepými a to je opravdu k obdivu z mé strany nestačí. Nicméně zcela pragmaticky mu fandím. To nijak nezastírám. Obdiv je ale příliš silné slovo. :-) Kdo je kdo, se poznává jinak. :-)

A pořád to strašení příští krizí. Dnes zase došlo ke zrychlení růstu ekonomiky, přes veškeré ty skeptické plky všech rádoby odborníků. Minulý měsíc byl hlášen meziroční růst HDP o 5,2%, dnes byl hlášen další posun na 5,5%.

Krize nastane až v okamžiku, kdy si ji spotřebitelé sami vytvoří tím, že se na ni začnou "svědomitě" připravovat omezováním své spotřeby a spořením "na horší časy". Tímto pak horší časy přímo vyvolají. :-) To samé platí pro státy. Dnes už žádný "zákon", který by zajišťoval pravidelný příchod krizí neexistuje. Funguje jen setrvačné očekávání hospodářských cyklů kvůli tomu, že v období standardu zlaté svěrací kazajky byly krize zcela zákonité a nevyhnutelné. V prostředí účetních peněz jsou ale krize úplně zbytečné a přichází jen proto, že se spotřebitelé nebo stát pro krizi rozhodnou (aniž by tak činili vědomě samozřejmě). Dokonce to vydávají za odpovědné a chválihodné chování. :-)

V prostředí svěrací zlaté kazajky, by měla minulá hypotéční krize fatální následky. Díky aktuálnímu pružnému bankovnímu a peněžnímu systému ale šlo jen o takovou malou recesičku, z níž se světová ekonomika celkem rychle zotavila.

A demokracie samozřejmě není dokonalá. Nic lepšího ale k dispozici není. :-) Ten Váš anarchokapitalismus určitě lepší nebude. :-) To je jen bláznivá autistická utopie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

Zlatý standard je systém, který principiálně a automaticky vede k poklesu produkce i spotřeby. Je to systém, který směřuje k chudobě a pasivitě všech. Je to systém, kde pasivní zcela neproduktivní držení zlata umožňuje "vytvářet nové hodnoty" nicneděláním (díky deflaci).

V takovém prostředí, kde je jen omezená nabídka peněz pak zcela zákonitě bankéři půjčovali peníze kryté obchodní směnkami, či jinými aktivy, což zpravidla vedlo k boomu. Růst v režimu zlatého standardu mohl nastat pouze v obdobích, kdy nebyl plně dodržován a kdy k penězům krytým zlatem banky emitovali i peníze kryté jinými aktivy. A krize zákonitě nastala v okamžiku, kdy držitelé zlatem krytých bankovek začali pořádat runy na banky. A toto se cyklicky opakovalo až do zrušení směnitelnosti peněz za měnové kovy. Od té doby může ekonomika zcela nerušeně pouze růst. Tedy pokud se zařídí, aby stát kompenzoval výpadky kupní síly poptávky způsobené tržním přerozdělováním a vyváděním úspor z reálné ekonomiky, což se vyspělým státům docela uspokojivě dařilo do doby, něž nějací dementní diletanti přišli s doktrínou rozpočtové odpovědnosti.

Ano. V čirém zlatém standardu by úvěrová expanze rozměru hypotéční krize nastala jen velmi těžko. Ryzí zlatý standard však v podstatě nikdy neexistoval. Pomineme-li období, kdy se platilo toliko zlatými a stříbrnými mincemi, tedy kdy se ještě nepoužívala peněžní ale barterová směna.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak s touhle logikou byste mohl obhajovat i války. Vždyť to bude jenom tréning pudu sebezáchovy a kurz přežití v nepříznivých podmínkách. Že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To je naivní. Užitečná práce bude pro lidi, co nechtějí pracovat to poslední, čím si budou opatřovat prostředky k přežití a absence státu jim to náramně ulehčí. :-(

A civilizovaní lidé, co pracovat chtějí, ale žádnou práci nenajdou, a budou mít morální zábrany krást nebo loupit, tak chcípnou. Tento vývoj lidského genofondu pak povede směrem od lidí k divoké zvěři. Chtěl byste snad nastartovat opačnou "evoluci"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To je dobré pro divou zvěř. Né pro lidi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ano byla by to silná motivace. Úplně stejně silná jako v džungli.

Civilizace. Tolik dlouhých staletí to trvalo, než byla vybudována. Tolik úsilí a životů to stálo. A vy byste to vyhodil z okna hned. Jen tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Máte pravdu. Slovo URČITĚ zde nebylo vůbec namístě. Absolutních pravd je jako šafránu. :-)

Tautologie typu, že stát vyrábí chudé tím, že stanoví hranici od kdy jsou považováni za chudé, radši nebudu ani komentovat. :-)

Jak může orientace na konzum způsobovat chudobu? Podle mne chudoba souvisí právě s jen minimálními možnostmi konzumovat. Každý, kdo je vychováván ke konzumnímu způsobu života, je tak apriori předurčen k tomu, aby usiloval o to, aby nebyl chudý, tedy aby byl co nejméně omezen v jeho možnostech konzumu.

Spotřební daně (stejně jako DPH) mi přijdou jako velmi nevhodný nástroj k eliminaci tržního přerozdělování. Naopak si myslím, že tyto nepřímé daně slouží spíše k posilování vlivu tržního přerozdělovaní. Takže v tomto Vám dávám za pravdu.

Dostupnost půjček pak nepovažuji za příčinu chudoby. Spíše zde působí finanční negramotnost.

Nedostupnost půjček v prostředí zlatého standardu by nejspíše byla překážkou toho, aby si půjčovali chudí. Současně by ale tato nedostupnost ovlivňovala i možnosti bohatnutí u těch, kteří by chtěli investovat, ale díky nedostatečné nabídce peněz by nemohli. Současně to, že si chudí nemohou půjčit, jejich chudobě nijak nezabrání. Zabrání to možná jen jejich neúměrnému zadlužování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Nerozumím. Jen říkám, že každý chce jíst, bydlet, atd...
A pokud zavedeme NORMÁLNÍ systém, kde nepůjde jíst, bydlet, jezdit vlakem, chodit k doktorovi, kupovat si kotel, zateplovat si dům.... za peníze jiných a proti jejich vůli, tak ti příživníci a lemplové již kvůli svému pudu sebezáchovy začnou pracovat, tedy dělat něco užitečného pro ostatní lidi.

Lidi nejsou lemply a příživníky od přírody, ale proto, že je k tomu motivuje nějaký perverzní systém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že ano.
Ale zároveň myslím, že nikdo nemá právo někoho nutit financovat nějaký projekt jen proto, že on osobně ho považuje za etalon vyspělosti.
Protože to samotné násilné donucení je tím největším znakem anticivilizovanosti.
Asi bychom nepovažovali za znak civilizovanosti, kdyby každý povinně musel číst a nazpaměť umět kompletní dílo Shakespearovo, nebo kdyby každý člověk povinně musel ubytovat a živit někoho, kdo se prohlásí za filosofa, matematika či astronoma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Tady jste narazil na výjimku, která bude poškozovat spíše chudé a ty bohaté této daně ušetří. A to proto, že cílem tohoto druhu přerozdělování není eliminace tržního přerozdělování. V daném případě je cílem potrestat ty, co provozují méně ekologická vozidla. S tímto druhem státního přerozdělování nesouhlasím.

Takže ano. Slovo "určitě" nebylo určitě namístě. :-) Svět není černobílý ani v tomto případě. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Nemyslím si to. Proč by to měl být oxymoron?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nic nového pod sluncem.
"..přirozeně se musí dát českým dělníkům tolik žrádla, aby mohli splnit svou práci"
Reinhard Heydrich

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Pane Altmane,
Jak je to v demokratickém socialismu s distribucí bohatství od pracovitých k líným, o tom netřeba diskutovat. Běžné zaopatření každodenního života nás ale příliš neodlišuje od zvířat, od těch nás odlišují technologicky vyspělé projekty, poháněné lidskou zvídavostí, jako mezinárodní vesmírná stanice, Hubbleův teleskop, CERN, a desítky dalších, extrémně finančně náročných, a v podstatě neziskových projektů...Jste přesvědčen, že takové projekty by v ancapu existovaly?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Proč alespoň? :-) Dík za odkaz na zbyhněv… :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

V dobách zlatého standardu předkové střežili zlaté medailonky a zlaťáky po svých rodičích a dnes je jejich potomci nosí do zastaváren, aby mohli splatit snadno půjčené účetní peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Tak Honza Burdík dostal za pravdu alespoň ode mě. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Snažím se vyvracet Vaše argumenty příklady z praxe.

Zde na filosofickou rozpravu o tématu "pravda" moc není prostor. Pokud ale zvážíte, zda čím víc se stát stará o lidi, tím méně se lidé starají sami o sebe (a spoléhají na stát), to mi radost udělá.
Pak jen malý krok v úvaze - kde a jak na to stát bere prostředky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nejen Vy byste tak rád dostal za pravdu, ale ode mne se toho nedočkáte… :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Něco jako: je třeba nahnat strach, není jiné cesty, hole proti holím, co mi sebereš, to si vezmu zpátky, co mi uděláš, to ti vrátím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

tržní přerozdělování je oxymoron.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Eurodotace jsou taky dárky, hlupáci.

Nahlásit

-
8
+

Ale smysl pro přežití má každý

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Jak známo, každá vlastnost/schopnost, která se nepoužívá, zakrňuje. No a "stát" (aspoň ten dnešní), dělá všechno pro to, aby zakrněl právě ten smysl pro povinnost, schopnost postarat se sám o sebe a nespoléhat na "stát"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Krízy boli zákonité v období zlatého štandartu?

Nejaký zdroj by sa nenašiel?

A s tou minulou hypotečnou krízou v období zlatého štandardu, to si z nás robíte srandu, všakže? Hypotečná kríza takých rozmerov by vo fungujúcom zlatom štandarde nemohla nikdy vzniknúť. Ale to Vy dobre viete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

....Stát tedy chudnutí chudých určitě nenapomáhá....
A co nově navržená daň za starší "neekologická" vozidla? Za vozidlo s euro 0 až 16tis. ročně, za euro 1 až 3 o něco méně. Kdo myslíte, že těmito auty jezdí? Milionáři?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

On existuje nějaký vrozený smysl pro povinnost, jehož absenci musíme doplácet z našich daní?

Nebo je to tak, že když vám od malička stát/okolí/rodiče tvrdí, že nemusíte nic dělat a ostatní vám musí zajistit živobytí (vzdělání, ubytování, stravování a vůbec dávky na všechno včetně pastelek), necítíte potřebu se o sebe a svou rodinu postarat sama?

Všimněte si prosím, jak jsou u nás pracovití lidé z Vietnamu a zjistěte si, jak se Vietnamská socialistická republika stará o své občany. Vidíte nějakou souvislost?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Víte, když on ale ne každý člověk má vyvinutý smysl pro povinnost...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

"Stát tedy chudnutí chudých určitě nenapomáhá."

Toto vaše tvrzení URČITĚ nemáte podložené. Nebo se mýlím? Máte nějaký odkaz na studii, která prokazuje, že je vyloučeno, že stát přispívá k chudnutí obyvatel ve spodních percentilech příjmu? Tady patrně hodně střílíte od boku.

Formálně vzato, stát pomáhá chudnutí části obyvatel už jen tím, že je to stát, který stanovením hranice chudoby a hmotné deprivace vytváří dělení obyvatel na ty, které je možné považovat za chudé. a ty ostatní.

Stát patrně napomáhá i chudnutí chudých tím, že podporuje vzdělávání a kulturu s akcentem na konzum. Výsledkem je pak to, co popsal Zbyhnev ve svém slavném článku o pastech na střední třídu - https://zbyhnev.wordpress.com/?s=pasti

Ve spotřebě chudých jsou proporčně více zastoupeny návykové komodity - cigarety a alkohol, které stát zatěžuje vedle standardního DPH i spotřební daní a tím patrně také usnadňuje chudým lidem netrápit se s úsporami.

Možná, že právě dostupnost půjček, kterou považujete za kladný aspekt učetních peněz, vede u chudých občanů, kteří si většinou nepůjčují na investiční záměr, ale spíše pro okamžitou spotřebu, ke spirále půjček pro uhrazení starších půjček s konečným efektem exekuce - což vede patrně spíše ke zchudnutí než k obohacení.

Patrně by při zachování zlatého standardu a obtížné dostupnosti půjček pro spotřebu nebya ani tak alermující počet exekučních výměrů a předexekučních výzev.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A nebyla by to silná motivace nebýt lemplem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Já to tvrzení převzal od pana Capoucha. :-) Žádné statistiky, které by to dokládaly neznám. V realitě podle mne zaměstnanci v průměru nechudnou (ti nejméně vydělávající ale chudnout mohou). Růst příjmů zaměstnanců stále více zaostává za růstem příjmů majitelů produkčních kapacit, což vede k problému, na něž poukazuje onen článek na roklenu.

Váš příspěvek beru tak trochu jako obhajobu současného systému. :-) V anarchokapitalismu by lempli umírali hladem, zimou a na nemoci. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Podle vás je dnes chudý chudší, než byl chudý před 50 či 100 lety?
Opravdu?
Já to vidím jinak - dnes i totální lempl, který programově nepřeložil stéblo stéblem, neprospěl nikomu ve společnosti ani za mák, se má lépe nejen než dřívější chudý - on se má dokonce lépe i než dřívější střední třída. Jen se podívejte jak luxusní a vyspělou dostane zdravotní péči - přestože vlastním přičiněním by si nevydělal ani na pouštění žilou a pijavice od vesnického šamana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+
3/4