Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kapitalismus skončí bez revoluce a plánu B

15. 3. 2018
 76 073
42 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Kapitalizmus skončil už dávno. Možno pred 100 rokmi. Neskončil naraz, ale pekne po troche. Dnes z neho ešte zostal názov, a zopár drobných súkromných podnikateľov.

Nahlásit
-
85
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Fašoun k fašounovi sedá. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

A vlastně se také snaží určit, jak je ta která kniha v souladu vlastně s tím správným světonázorem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jako že za to může kapitalismus a řešením je socialismus?"

Ne, může za to Mao Ce Tung. To je asi podobný blábol, jako do toho míchat socialismus.

Píšu o neuspokojených "potřebách" a jejich důsledcích. Na produkci odpadů a jejich šíření nemá soukromé vlastnictví čehokoliv, včetně moře, podstatný vliv. Zkuste se někdy podívat do soukromě vlastněného lesa, co je tam občas naházeno bordelu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kdo je vinen tou socializací nákladů a ztrát? Kdo zachraňoval banky z peněz, které si natiskl (padělal), nebo ukradl lidem (protože má monopol na tisk i na loupež)?

A kde vidíte privatizované zisky ze služeb státu? Stát přerozděluje čím dál více.

Bohatých (díky zbytkům kapitalismu) stále přibývá. I relativně, natož absolutně (dnešní nepracující dávkař dostává zdarma služby, o kterých se lidem před 50 natož 100 lety ani nezdálo).
Samozřejmě by mohlo být daleko lépe - ale to by pokladní ze supermarketu nesměla živit stále rostoucí armádu státních zaměstnanců, veřejnoprávních umělců a redaktorů, grantařů a neziskovkářů.

A to s tou obhajobou komunismu. to je vtip? Nebo jste prostě jen bolševik? Komunistická tyranie má na svědomí desítky milionů přímých obětí. A vedle toho má na svědomí lidi předčasně zemřelé na nedostatek (např. dovozových) léků a na špatné životní prostředí (severočeši by mohli vyprávět). Vaše představa, že čím více státu(socialismu), tím lépe pro blahobyt lidí, je nejen zcestná, ale vpravdě perverzní.

Znovu vás (a všechny další socialisty) vyzývám: pojďme si to zkusit, diverzita je prima. Na vašich pozemcích si provozujte komunistické kibucy, my si na svých budeme provozovat svobodu. Uvidíme, kdo odkud kam bude utíkat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Strawman? Samozřejmě že zde stále jsou soukromé firmy, které přinášejí inovace a pokrok. Sice pomalu, navzdory daním a regulacím, ale technologie se samozřejmě dále rozvíjejí a přinášejí nám dříve netušené možnosti.

A plasty v těle zvířat? Ostrovy z odpadků v moři (učebnicová obecní pastvina)? To je argument pro co či proti čemu? Jako že za to může kapitalismus a řešením je socialismus? Jako že před 1989 jsme byli vzorem kvalitního životního prostředí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

komunismus/ socialismus/ končí rozkradením veřejných statků, kapitalismus končí válkou. Vždy.

Nahlásit

-
-1
+

Ne. U nás to chodí jinak. Dočteme se o zajímavé knížce, přečteme ji a podáme čtenářům zprávu, o čem to asi tak je, jak je to napsané a co si o tom myslíme. Mám ale podezření, že vy jste ani nepochopil, že jde o recenzi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

článek je napsán na něčí objednávku - nikde na planetě nevidím volnotržní kapitalismus s minimem státu - on snad ani v historii nikde nebyl s vyjímkou pár států kde proběhl a ty státy mají a měli nejvyšší životní uroven než jí zničila levicová politika - jinak všude globálně nadnárodní globalismus jenž využívá velice efektivně modely komunismu, soc.levicové politiky, která se schovává za hezky vypadající názvy jako demokracie, liberalismus či iluze kapitalismu jehož některé dílčí prvky využívá aby jim to celé nezkolabovalo jako třeba dnes ve Venezuele - nadnárodní globalismus velice efektivně využívá levicovou politiku proto aby mohl sosat peníze danových poplatníků, dotace, pobídky a mohl hezky země regulovat zadlužovat zotročovat byrokratizovat a inflačně ničit - to ale nemá s kapitalismem nic společného - jsou to iluze a lži levicových inženýrů jenž zcela zachvátili a zničili globálně evoluční vývoj lidstva - pokud zeštíhlíme vliv státu na minimum-snížíme daně na minimum a spustíme volnotržní kapitalismus - životní uroven lidí dané země kupní síla a evoluční vývoj bude zcela na jiné urovni - článek zcela mimo realitu

Nahlásit

-
18
+

Ani smělci myšlení nemohou mít za znak "usocializace", když zisky jsou privatizovány, nevyjímaje zisky z privatizované veřejné služby státu a náklady socializovány.
Když přibývá bohatých i chudých.
Kyž v USA, podle nositele Nobelovy ceny J.Stiglitce, bohatství za 17 let konjunktury před celosvětovou ekonomickou krizí 2008, připadlo 1% Američanů?
Když u nás, od převratu 1989 počet nevinných lidských obětí umrznutím, vyhladověním, předčasnými úmrtími neposkytnutou nebo opožděnou lékařskou péči, v podmínkách zakázaných pro chov dobytka ve chlévech i pro ustájení zvířat v zoologických zahradách a ve zvěřincích cirkusů, dávno překročil počet nevinných lidských obětí za 40 let komunistické tyranie?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Toto je zdrojem blížícího se kolapsu současného systému (který odmítám zvát kapitalismem)."
vs.
"Nechápe, že díky kapitalismu (a navzdory státu) jsme již tak bohatí, že si můžeme dovolit uspokojovat i takovéto (dříve absurdní) potřeby?"

Na jedné straně Altman hlásá kolaps systému, který odmítá zvát kapitalismem.
Na druhé straně Altman tvrdí, že díky tomuto systému (který najednou pro něj kapitalismem je) jsme již tak bohatí, že uspokojujeme už i absurdní potřeby. Závěr z tohoto guláše nechť si každý udělá sám.

Uspokojování absurdních a stále rostoucích potřeb ovšem problémem je, pokud se v moři objevují ostrovy z odpadků a plasty se nacházejí v tělech zvířat. Každý, kdo vyrůstal ještě před pár desetiletími, si pamatuje na léta, plná hmyzu a drobných živočichů, po kterých jako by se slehla zem a vzduch.

S podobným vývojem uspokojování "potřeb" - přesněji nikdy neukojitelné blbosti, chtivosti a marnivosti - to opravdu dotáhneme ke kolapsu, ale přírodního systému, díky němuž jsme živí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zajímavé a jistě velmi hodnotné dílo, něco jako když kočička s pejskem dělali dort.

Nahlásit

-
1
+

"Wolfgang Streeck věští dlouhé období chaosu, ve kterém bude vyčerpaný společenský a ekonomický systém čekat na nástupce."

To je možné. Ale současným systémem není kapitalismus, ale demokratický socialismus, etatistický intervencionismus, nebo jak to nazvat. Suverénem rozhodně není vlastník, ale stát-kolektiv. To je tím rozlišovacím znakem.


"Popisuje místo toho potíže specifického uspořádání, které se na západní společnosti sneslo v sedmdesátých letech minulého století s vlnami deregulací, privatizací, dohod o volném obchodu, škrtů ve veřejných rozpočtech a službách."
Jako že o dalších 50 či 100 let dříve byly ragulace a veřejné rozpočty ještě vyšší a až v 70.letech se začaly snižovat? Co to je za blábol?
Když si vezmeme tyto ukazatele socialismu (počet a síla regulací, míra přerozdělování, počet státních zaměstnanců, ...) tak spějeme K a ne OD socialismu!

Problémem je to, že stát (byrokracie) má tendenci bobtnat a demokracie (vláda spodních dvou třetin) má tendenci směřovat k socialismu. Toto je zdrojem blížícího se kolapsu současného systému (který odmítám zvát kapitalismem)! Ubobtná, usocializuje a ureguluje se k smrti.

Ale je to typické - že něco smrdí a že to takto nepůjde dál, co cítí prakticky každý (s vyjímkou s.Fulda). Jen lidé nejsou schopni správně identifikovat příčiny a pak vymýšlejí nesmyslná řešení. Znám třeba hodně lidí, kteří teskní po (osvícené) monarchii (k nim něvědomky patří i Fulda se svojí příchylnosti k silnému vůdci Burešovi).
Tento článek popisuje, co se děje v mozku (správně tušícímu kolaps) ortodoxního levičáka.

"Všímá si, jak v nich kapitalismus naráží na svoje limity, když musí vytvářet stále nové, abstraktnější a často i komičtější spotřebitelské tužby, aby mohl dál expandovat."
Co tím autor myslí? Fitness centra pro domácí mazlíčky? Youtubery? Výrobce Rapsberry PI? Programátory mobilních aplikací? Nechápe, že díky kapitalismu (a navzdory státu) jsme již tak bohatí, že si můžeme dovolit uspokojovat i takovéto (dříve absurdní) potřeby? Tyto služby existují z jediného důvodu: někdo je poptává, někdo z nich má užitek. Zároveň vznik takovýchto služeb je odpovědí na strašení fuldistických levičáků, že díky automatizaci nebude práce. Bude a vzniknou další tisíce nových činností - pokud tomu nebudete bránit regulacemi a pokud lidi necháte hledat a neumrtvíte je sociálními dávkami a základním příjmem.

Všem podobným samozvaným spasitelům lze vzkázat jediné: "Nechte nás na pokoji!". Své fantasmagorie si realizujte na svém a za své, nevnucujte je ostatním.

Nahlásit

-
33
+

Kapitalizmus skončil už dávno. Možno pred 100 rokmi. Neskončil naraz, ale pekne po troche. Dnes z neho ešte zostal názov, a zopár drobných súkromných podnikateľov.

Nahlásit

-
85
+
2/2