Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rozpočet Evropské unie: konec zlatých časů

27. 2. 2018
 5 576
73 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přesně tak:
- přestat přijímat dotace
- přestat platit do rozpočtu EU
- doktory a inženýry, které si pozvali z Afghanistánu či přivezli loděmi Frontexu z Afriky, ať si nechají

Je to logické a jednoduché řešení. A proto ho politici nepřijmou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
41
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To jsou jenom primitivní bláboly, které mají vyděsit méně mentálně disponované, aby začali cpát prachy banksterům do penzijních fondů. A Vy jste jim na to skočil. Vyděšený jste dost. Jen jim to nevyšlo s tou druhou částí, o kterou jim šlo. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-6
+

Diskuze

Důchodový systém nemá právní subjektivitu a nemůže se tedy dostat do insolvence. Na rozdíl od akciových společnosti, do jejichž akcií a dluhopisů ukládají peníze penzijní fondy, nebo střádalové, kteří si spoří na důchod prostřednictvím těchto investic.

Nikdy jsem nestavěl proti sobě odvody na sociální pojištění a vyvádění peněz mimo reálnou ekonomiku ve formě investic na sekundárních kapitálových trzích. To je z Vaší strany demagogická dezinterpretace. Vždy jsem psal o tom, že peníze vyvedené z reálné ekonomiky chybí v kupní síle poptávky v reálné ekonomice, nikoliv v odvodech na sociální pojištění. Tyto chybějící peníze jsou samozřejmě nahrazovány nově vznikajícími bankami půjčenými penězi, u nichž pak pláčete, že zvyšují množství peněz v oběhu a tím Vám znehodnocují Vaše peníze. Tyto nové peníze ale většinou množství peněz v oběhu nezvyšují. Jen nahrazují ty z oběhu v reálné ekonomice vyvedené.

Nikoho na rozdíl od Vás z tohoto neviním. To Vy potřebujete mít na všechno nějakého viníka. :-) Uvedené je přirozeným výsledkem tržního přerozdělování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že je to pořád průběžný systém, který bude v určitém demografickém období sanovaný státem, v jiném demografickém období bude zdrojem rozpočtových příjmů státu. Důchod z průběžného systému bude určen k tomu, aby určitá část produkce, byla rozdělena mezi důchodce. Jestli to bude formou průběžného důchodu doplněného vyrovnáváním salda ze státního rozpočtu nebo to bude čistě státní systém financovaný z daní je úplně šumák. Důchodový systém bude státní prioritou č. 1. Až budou zajištěny důchody, pak teprve bude možné utrácet za předražené dálnice a IT systémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě proto, že půjde o transakce nezjistitelné finančními úřady, půjde o zjevně nelegální transakce a proto budou státem zakázány. To je jednoduché jako facka. Kdo bude používat kryptoměny bude jednou nohou v kriminále.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tak samozřejmě, že zrušení daňových rájů bude jedna z prvních věcí, která se bude muset udělat. Kteří lidé se jako budou vzpírat? Ti co potřebují tržby těch ostatních, aby mohli dál bohatnout? Druhý krok bude transparentnost. Není nejmenší důvod k tomu, aby majetkové poměry všech osob (nejen těch právnických) byly utajeny finančním úřadům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

"Zapomínáte, že dnes by také desetina (a asi i méně) populace uživila ten zbytek - na základní úrovni.
Ale zkuste ji k tomu donutit. "

Vždyť to je dnešní realita. Vyšlo to! :-) Proč by to nemohlo jít za 20 let, kdy poměr potřebné lidské práce k potřebné produkci bude mnohem příznivějíš?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Centrální banky mohou zachraňovat obchodní banky, ne soukromé investory, penzijní fondy a důchodce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vždyť vy si v tom ponzi systému zůstaňte, nikdo vám ho nebere. Jestli chcete spoléhat na to, že za XX let bude dost produktivních a že systém bude schopen je dostatečně okrást, aby bylo na vaše penze, tak budiž.

Mě to přijde hloupé, nezodpovědné i nemorální (spoléháte na to, dnes ještě nenarozené děti bude mít nějaký tyran krytý vaším lačným volebním hlasem sílu obrat o podstatnou část jejich výdělku).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zcela anonymní kryptoměny, nezjistitelné platby, nezjistitelný stav majetku, možnost ho s klidem utrácet v zahraničí.
Anonymní decentralizované obchodní platformy, párovače nabídky s poptávkou v mnoha odvětvích.
Čím více regulací a daní, tím větší motivace pro jejich rozvoj.

To vše v situaci, kdy po zemědělství, průmyslu a službách se těžiště nejlukrativnějšího (s nejvyšší přidanou hodnotou) byznysu přesouvá na bezhraniční internet (a v dalším kroku na blockchain a TOR).

Představa JF, že se lidé nechají devadesátiprocentně danit, je zcestná. Jako první se tomu vyhnou ti s největší motivací (nejbohatší, nejproduktivnější). Systém čeká bankrot a nakonec i výběrčí daní či členové represivních sborů si budou hledat na TRHU produktivní práci za měnu, za kterou je někdo ochoten jim něco prodat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tak určitě...
Zapomínáte, že dnes by také desetina (a asi i méně) populace uživila ten zbytek - na základní úrovni.
Ale zkuste ji k tomu donutit.

Za 20 let bude produktivní jedinec zvyklý na daleko vyšší standard (stejně jako dnes jsme "zmlsanější", než před 30 lety) a nebude ochoten akceptovat vaše řeči, že když se spokojí s 20 let starým životním standardem, uživí 2 penzisty, 2 neziskovkáře a 2 byrokraty. A také ten vyšší standard uvidí v zemích, které se do demografických a socialistických problémů nedostaly.

Nebo chcete tvrdit, že 17.5.2031 kvůli vám přestane fungovat Lafferova křivka?

Pokud budu moct svou práci prodat za koruny a o devadesát procent příjmu obratem přijít, nebo ji prodat za bitcoin či monero a o nic nepřijít, nebo jít pracovat do zahraničí, kde přijdu jen o třetinu, asi nebudu dlouho přemýšlet. Čím kvalifikovanější, jazyků znalejší a pracovitější, tím jednodušší rozhodování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak jako to není průběžný systém ani v současné době - s vyjímkou pouhých dvou let, kdy hned deficit následujícího roku umaže předchozí přebytek.
V podstatě ten průběžný systém je v insolvenci již nyní. Panu Fuldovi to ale nevadí, protože na vině jsme my, kteří místo abychom si dobrovolně zvedli příspěvky do ČSSZ, raději ty peníze vyvádíme z reálné ekonomiky a kupujeme za ně podle něho nereálná aktiva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ale pokud se to bude doplňovat penězi odjinud, tak už to není průběžný systém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by měli mít důchodci ztráty? Přece jsou tu centrální banky - nevyčerpatelný zdroj peněz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Pan Altman tady opakovaně píše nedávat všechna vejce do jednoho košíku. Zlato, stříbro, umění, bitcoin, akcie, nemovitosti... Nikdy tu nikomu neradil spolehnout se na penzijní fondy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můj názor je, že právě technologický pokrok a obecně i technologická vzdělanost těch dobře situovaných vytvoří situaci, kterou vy vúbec nepředpokládáte - inteligentní a bohatí lidé si vytvoří dokonalou image nemajetných a pro systém neviditelných, kteří nebudou přispívat více, než se sami rozhodnou. To je nyní výsadou těch extrémně bohatých jako je váš oblíbenec estébák a zloděj Babiš nebo Petr Kellner.

Ten je jak známo mistrem v utajování - http://g.cz/10-tajmstvi-petra-kellnera-co-skryva-pred-svetem-nejbohatsi-muz-ceska/

Osobně znám pár velmi bohatých lidí, kteří žijí stylem nižší střední třídy a vůbec jako zámožní nepůsobí. Toto je cesta, kterou půjde řada dalších lidí. Neboť toto chování bylo dosud výsadou vyšší třídy a stává se dostupným i pro třídu střední. Nebude platit vaše "když se vám to nelíbí, běžte do ciziny", ale naopak oni zde zůstanou a vytvoří si image potřebných.

Podobné scénáře a postupy byly dříve doménou světa dark internetu, dnes se o nich vcelku otevřeně píše, mluví a dokonce i přednáší.

Systém projde významnou transformací, protože lidé budou schopni se mu vzepřít. A systém to nebude schopen identifikovat a rozpoznat.

Jen namátkou pro představu, jaký vlak vám evidentně ujíždí.

https://www.amazon.com/dp/B076FL7CH4/ref=sspa_dk_detail_5?psc=1&pd_rd_i=B076FL7CH4&pd_rd_wg=QQ1fQ&pd_rd_r=0BN0YQBPRQ79X8DXE62W&pd_rd_w=Oud37

https://www.financialsamurai.com/the-rise-of-stealth-wealth-guide-to-staying-invisible-from-society-rage/

https://frankahearn.com/

https://www.amazon.com/How-Be-Invisible-Protect-Children/dp/1250010454

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To jsou jenom primitivní bláboly, které mají vyděsit méně mentálně disponované, aby začali cpát prachy banksterům do penzijních fondů. A Vy jste jim na to skočil. Vyděšený jste dost. Jen jim to nevyšlo s tou druhou částí, o kterou jim šlo. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

U průběžného systému nelze vůbec o krachu uvažovat. Pokud se vybere méně, než je potřeba doplní to státní rozpočet přece. Stačí přestat stavět další dálnice třeba. Krach padá v úvahu jen u kapitálového systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za 20 let? To bude všechno jinak. Fungující ekonomika a technologický pokrok umožní, aby mnohem méně aktivních lidí uživilo mnohem více důchodců. To, že Vy nebudete souhlasit s odvody je každému fuk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Přesně. I mainstreamoví ekonomové (tzn. levičáci a etatisti) odhadují, že za 20 let bude na penze ve výší 6500Kč/měs (v dnešních cenách, nominálně to samozřejmě easy bude 200 klacků).

Takže dnes máme platit vysoké odvody na současné (relativně) vysoké penze a sami dostaneme (v lepším případě) almužnu. Já tvrdím: EXIT! Každý má právo zajistit se na penzi podle svého a neexistuje nárok na cizí majetek!

Navíc - pokud za 20 let naše děti a vnuci uvidí, že platí brutální odvody, ale dostanou za to almužnu tak akorát na suchý chleba (ale už ne na bydlení), tak jejich motivace z toho systému vystoupit i za cenu konfliktu se státním donucovacím aparátem vzroste nad kritickou mez.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ano, co se vybere, to se vyplatí (pokud tedy máte skálopevnou víru, že si lidé nechají i za 20 let něco "odebírat").

Akorát že dnes nás je hodně a platíme vysoké penze menšímu počtu penzistů.
Za 25 let nás bude v penzi hodně a bude na nás platit malý počet produktivních (opět - pokud vůbec věříme, že se na to nevykašlou, nezmění se politická či mezinárodní situace, atd...).

Tedy odvedu hodně, dostanu málo. Neberu. Exit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Inteligentní člověk rozpozná propagandu na obou stranách a zařídí se podle svého.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, jak definujete krach. Pokud se v průběžném systému rozdělí jen to co se vybere a na jednoho důchodce vyjde tak málo, že z toho nebude možné žít, tak to je u mě krach průběžného systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Penzijní fond je vždy nejistý podnik. Průběžný systém ale nikdy zkrachovat nemůže. Co se vybere to se vyplatí. Ve fondu to tak jednoduše nechodí. Tam se čeká na výsledek desítky let.

Takže žádný ekvivalent, jak Vy píšete. Ekvivalentní je situace, kdy fond po desítkách let spoření milým důchodcům oznámí, že ji nic nedá. Švejku, řekněte jim pan feldkurát Vám nic nedá!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U toho článku chybí upozornění, že jde o reklamní sdělení Citibank a dalších banksterů.
Podle banksterů budou na důchody v průběžném systému chybět peníze z odvodů a že by muselo dojít k razantnímu navýšení odvodů do průběžného systému, aby se měli důchodci dobře. Současně ale tvrdí, že jediné řešení je, pokud místo navýšení odvodů budou lidé odvádět své peníze do banksterských penzijních fondů. :-) Nejde o nic jiného, než o snahu banksterů vyděsit lidi, aby začaly peníze cpát do těch jejich peněžních černých děr, kde s nimi banksteři budou hazardovat v kapitálovém kasínu. Zisky půjdou jim, ztráty utrží důchodci.

Nahlásit

-
1
+

Pane Palato vy jste ve svých článcích tak nekriticky pro unijní, že tím Evropské unii prokazujete medvědí službu. To se prostě nedá číst.

Nahlásit

-
5
+

CalPERS – největší penzijní fond ve Spojených státech spravující prostředky za 350 miliard dolarů – bojuje o život. Jedná se o fond pro zaměstnance veřejné správy v Kalifornii. Tento fond vyhlásil povinné zvýšení příspěvků pro všechny veřejné a příspěvkové organizace v Kalifornii, jinak nebude schopen dostát svým závazkům. Jednosuše a prostě nebude nmít dostatek peněz na výplatu důchodů. Mimochodem, samotná Kalifornie se řadí mezi TOP 10 největších ekonomik světa. Proto nejde o zanedbatelnou událost.

Toto je klasický případ spoléhání se na důchod z veřejných prostředků. Do detailů kalkulace penzí z toho fondu teď nebudu zabíhat, to je na delší rozbor. Klíčové jem, že fondu reálně hrozí, že nebude mít na výplaty důchodů. To, co fond vyhlásil, je ekvivalent toho, kdyby se u nás povinně zvedly odvody na sociální pojištění. Nikdo by z toho radost neměl a ještě by to byl signál opravdu velkých problémů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale bude to svým způsobem legrace. Já si třeba jedu pro další bednu stříbrných mincí. Uvidíme, jaký argument kdo bude mít na to , že nechci jeho pančovanou měď a barevný papír.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jo, ale místní soudruzi vám řeknou, že to není problém. Což by mi nevadilo, kdyby násilím k účasti nenutili i ty, kteří tam ten problém vidí.
Pokud by byl průběžný systém jen pro kované soudruhy etatisty, tak ať si tam spolu klidně věří ve světlé zítřky.

Dnes je (prý) penzijní účet vyrovnaný. Jenže jsme na vrcholu ekonomického boomu, od příštího roku každý penzista dostane 1000Kč navíc (po vynásobení jejich počtem docela masité numero), ekonomická krize za rohem a demografická za dvěma.
Ale soudruzi pevně věří, že zdroje jsou a budou - buď se ukradnou ztenčující se vrstvě produktivních (devadesátiprocentní daně?), nebo se prostě vytisknou a basta, párat se s tím nebudeme a s odpůrci zatočíme po bolševicku.
Lafferova křivka prý neplatí a produktivní si ty devadesátiprocentní daně nechají líbit a masivní tisk peněz prý ekonomice prospívá a ne že ne. Tak uvidíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Jak to tak vypadá, tak EU bude brzy řešit ještě jeden závažný problém. A nejen EU.
https://ekonomika.idnes.cz/duchody-deficit-krize-0up-/eko-zahranicni.aspx?c=A180222_110740_eko-zahranicni_mato#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

Nahlásit

-
2
+

Můžu se zeptat - a myslím to v dobrém - jaká je v tomto článku zásadní faktická nepřesnost? Já tam totiž ani na třetí přečtení nic kontroverzního nevidím. Ano, české HDP na osobu se blíží průměru EU. Ano, v důsledku toho a jiných událostí, dostaneme z EU míň peněz, což bude mít na českou ekonomiku nepochybně vliv.

Soustředit se na osobu autora a kopat do něj, jak to tady někteří komentátoři předvádí u Michala Kašpárka či Luboše Palaty, a levičáci občas u Miroslava Kalouska či Václava Klause ml., mi přijde odporné. Dle mého se seriozní žurnalistika od Parlamentních listů vyznačuje právě tím, že jde o argumenty a fakta, nikoli o osobu. Každý máme nějakou historii a názory, ale to nám nemělo zabránit vnímat argumentaci druhé strany.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Já nechápu, že Finmag, který se snaží nabízet kvalitní obsah, originální překlady zajímavých článků (většinou v nadstandardní kvalitě překladu) a ohání se chytrým čtením, neustále otiskuje výplody (slušně řečeno) tohoto individua (slušně řečeno), které se úrovní hodí tak do Parlamentních listů (ovšem na tamní průměr rozhodně nedosáhnou).
Kdyby Palata psal na jiné (nikoli nutně opačné) straně spektra, nikdo by si ho ani nevšiml. Takto se nedá zbavit pocitu, že za jeho otiskování musí být výpláceno nějaké sorošovné, jinak to snad není možné.

Nahlásit

-
1
+
2/3