Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bitcoin. Nový zlatý standard?

17. 1. 2018
 8 500
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Česká koruna stejně jako další měny nemá žádnou reálnou hodnotu - jen důvěru lidí, že pokud dostanou výplatu v korunách, nějaký jiný člověk jim za ty koruny něco prodá.

Akorát je ta důvěra podpořena násilným vynucením státu, který napsal do zákona, že výplata musí být v Kč a obchodníci musí přijímat Kč.
U kryptoměn je ta důvěra podpořena vlastnostmi kryptoměn, které lidem připadají užitečné, a to bez hrozby pokuty či vězení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
16
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Opět je ústředním a jediným tématem Vašeho příspěvku ideologický gerilový boj proti státu. :-) Ekonomickou podstatu celé věci opět statečně ignorujete. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-14
+

Diskuze

"Klidně takto mohl sloužit mnohý jiný, vzácně se vyskytující prvek, lidé si ale vybrali hlavně zlato." To vše, než lidé přišli na to, že jako vynikající prostředek směny může sloužit i symbol podložený něčím jiným, než je komodita. Stačilo jen převzít původní zlatem kryté názvy peněžních jednotek a zavést zbrusu nový systém účetních peněz, jejichž krytí je jednoduše dokonalé, když krytím, je přímo povinnost dlužníku produkovat něco, co si budou moci držitelé peněz za své peníze koupit. Dokonalý a podstatu samotné směny odrážející mechanismus. Velkým omylem, prosazeným u obecné veřejnosti, která penězům nerozumí, je tvrzení, že současné účetní peníze jsou založeny jen na nějaké iracionální důvěře v jejich kupní sílu, těmi
kdo tyto peníze drží a těch kdo jsou ochotni je přijímat.

Uvedený omyl pak neodvratně vedl k "vynálezu" tzv. kryptoměn. Jejich stvořitelé si začali myslet, že peníze nepotřebují vůbec žádné krytí a že jako peníze může fungovat již samotný symbol. Začali si myslet, že proto, aby se něco stalo penězi, stačí i jen zcela iracionální důvěra v daný prostředek směny. A to je případ kryptoměn. Toto fungovat nebude. To v tom lepším případě. Pokud se celá věc zvrtne v adopci této myšlenky, pak to dopadne holou hyperdeflační a/nebo hyperinflační katastrofou. Byl to dětinský nápad, adoptovaný plnoletými dětmi a jako takový také tak skončí. Buď jako neškodná hra na dospělé, nebo obrovským požárem. Jednoduše dnešní mladí ekonomicky nevzdělaní "vizionáři" si neváží současné skvělé relativně stabilní ekonomické situace a chtějí zažít nějaké vzrůšo. Chtějí změnit svět. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by usilovali o změnu k lepšímu. Oni ale chtějí vrátit svět zpět do dob zlatého standardu, což nemůže dopadnou jinak, než katastrofou, pokud se jim to podaří. Nebude to ale poprvé, kdy lidstvo bude opakovat své chyby z minulosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-11
+

Opět je ústředním a jediným tématem Vašeho příspěvku ideologický gerilový boj proti státu. :-) Ekonomickou podstatu celé věci opět statečně ignorujete. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-14
+

Co se týče náhledu na kryptoměny, tam nevidím problém. Náhled na ICO jako na náhradu akcií mi ale přijde velmi nepatřičný. Nebo je držení coinů emitovaných prostřednictvím ICO spojeno i s nějakými hlasovacími právy na valné hromadě dané společnosti, nebo s vlastněním podílů takové firmy? Pokud ne, pak jde spíše o jakýsi druh "konvertibilních" dluhopisů, nebo dluhopisů s výnosem vázaným na kurz daných coinů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zlato jako chemickeho prvku je narozdil od kryptomen omezene mnozstvi a narozdil od kryptomen jej nelze vycarovat ze vzduchu ani jej jeste neumime vyrabet.

Kryptomenu oproti tomu lze jednoduse naklonovat a nic to nestoji ... neni za ni zadna nove vytvorena hmatatelna hodnota.

Bitcoin je giganticka spekulativni bublina, ktera drive nebo pozdeji splaskne.

Realne vyuziti kryptomen vidim spis jako alternativu k akciim ve stylu ICO (initial coin offering) ... firma ktera bude chtit ziskat kapital vyda vlastni kryptomenu s omezenym mnozstvim minci (takove mince nelze tezit, ale lze s nimi volne obchodovat). Mince budou predstavovat podil na firme a zaroven tak budou mit realnou hodnotu a jejich skutecna hodnota roste a pada s firmou.

Nahlásit

-
-2
+

Je mi jedno, zda příští globální standard bude založen na zlatě, bitcoinu, či něčem jiném (pokud to bude nestátní). Není problém mít "vsazeno" na více frontách.
---
Výhodou zlata je jeho dlouhá historie. Na druhou stranu - u dnešních mladých je ta láska daleko menší, než byla třeba před dvěma generacemi. Možná stačí lehká generační obměna a vše se změní. Kdo ví. Zlato (díky státu a jeho boji s e-goldem) nemohou mít v mobilu a poslat kamarádovi přes Facebook.
---
Můžeme se bavit o výhodách/nevýhodách zlata vs bitcoinu obecně. Ale spíše bychom se měli bavit o jejich výhodách/nevýhodách v současné situaci. Zlato je třeba "lepší", než bitcoin, ale co je mu to platné, když všechny pokusy o zavedení globální zlaté měny (např. e-gold) stát rozprášil silou svých ozbrojenců/zakuklenců, protože jakmile máte měnu založenou na fyzické komoditě, nutně musí být centralizovaná (pokud má umožňovat bezhotovostní transakce a ne jen platbu samotnou fyzickou komoditou - mincí). Bitcoin třeba není ideální, ale má daleko větší schopnost odolávat politikům lačnícím po zachování lukrativního měnového monopolu.

---

Velká otázka je, kdo/co o podobě budoucího měnového standardu rozhodne. Vidím tyto možnosti:

1) Změna iniciovaná zdola, lidmi, trhem. Plynulý evoluční vývoj směrem k bitcoinové dominanci. Tedy pokračování růstu tržní kapitalizace bitcoinu, jak i pozorujeme od 2009 do současnosti. Samozřejmě s epizodami poklesu, epizodami různých útoků státních monopolistů, jak to vidíme dnes.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3729005/asie-chce-regulaci-trhu-kryptomen-a-jejich-ceny-se-riti-dolu.html

2) Příchod další velké ekonomické/bankovní/dluhové krize a panický úprk lidí z bank a od fiatu (ve strachu z bail-inů, záporných úroků, kapitálových kontrol, omezení výběrů hotovosti, ...). Panika, lavina, pozitivní zpětná vazba. V nějaký okamžik to již nepůjde zastavit.

3) Změna iniciovaná shora. Například tak, že Čína zavede zlatem krytou měnu. Nebo že producenti ropy odmítnou prodávat ropu za USD/EUR a budou vyžadovat platbu zlatem. Že Rusku a Číně bude vadit dominance USD tak, že s tím něco začnou dělat.
Ale obdobný impuls shora může přijít i pro bitcoin - sankce přimějí postižené země (Rusko, Irán, ... po nějaké akci v jihočínském moři i Čína, ...) začít těžit bitcoin. Exportovat fyzické produkty (výrobky, komodity) úřes sankce nebude možné. Ale bude možné vzít energii (z ropy/plynu/uhlí, ze slunce/větru/vody), přeměnit ji na elektřinu a tu přeměnit těžbou na bitcoiny (a teplo pro domácnosti). Export bitcoinu zastavit myslím nejde a díky němu budou sankce neúčinné.

4) Nebo jakkoli jinak :-) Ještě před několika lety bych zde horoval za zlato, dnes jsem k tomu indiferentní, hlavně když k té změně (osvobození) dojde. Je možné, že zlato je konečným cílem a bitcoin jen prostředkem boje, který splní svou roli porážkou současného měnového systému (protože je odolnější vůči státní represi/kontrole) a až vyhraje, až stát přijde o měnový monopol, bez kterého ztratí zdroj výživy (nemožnost monetární, ale z velké částí i fiskální politiky) a odumře (nebo alespoň ztratí velkou část své moci/síly), lidé se postupně vrátí ke zlatu. Kdo ví.

Nahlásit

-
5
+

Autorovy úvahy, které srovnávají mechanismus nabídky a poptávky zlata ve srovnání s bitcoinem, jsou určitě zajímavé a podnětné.

Podle mne má bitcoin oproti zlatu ovšem hlavně jiný nedostatek. Zájem lidí o zlato a jeho postavení jako svébytné hodnoty a míry hodnoty ostatních věcí má svou dávnou historickou stránku. Je to poněkud iracionální, že si lidé vybrali zrovna jeden lesklý kov, ale je to fenomén, který prochází lidskými dějinami, o kterých máme nějaké záznamy, aspoň pokud se týká našeho kulturního okruhu. Klidně takto mohl sloužit mnohý jiný, vzácně se vyskytující prvek, lidé si ale vybrali hlavně zlato. Těžko v tom hledat nějaký racionálnější důvod, než ten, že je zlato vzácné, lidem se líbí a - je to holt takový zvyk.

Žádnou takovou iracionální, dlouhodobě podmíněnou afinitou lidí se bitcoin pochlubit nemůže. Poměrně nedávno vzbudil určité naděje lidí, kteří nejsou spokojení - možná právem - se státem manipulovanými měnami, a také s tím, že naše ekonomiky nedisponují ničím, co by mohlo nahradit zlatý standard. Takže, proč ne bitcon? No jo, ale proč ne taky ethereum, litecoin, monero a hromada dalších alternativních kryptoměn? Jde o to, že ta iracionální komponenta, která vyděluje zlato z řady dalších, omezeně se vyskytujících prvků (či jakýchkoliv dalších věcí, které by mohly působit jako nositel a měřítko hodnoty, a přitom jsou limitované ve svém výskytu), u bitcoinu absentuje. Lidé k němu nemají žádný výlučný vztah a když to nevyjde s bitcoinem, zkusí to s něčím jiným, ovšem stejně nahodilým, takže ani ten další kandidát se na zlatý trůn neposadí.

Nahlásit

-
6
+

Další "expert" na měnové otázky, který své vědění odvozuje od blábolu, že "Na rozdíl od fiat peněz, kterých může centrální banka „ze vzduchu“ vyčarovat kolik chce." Ostatně, co bychom mohli chtít od "odborníka" z CATO institutu, že?

Pro úplnost připojuji článek z ČNB blogu převzatý webem roklen24.

https://roklen24.cz/a/S4Krf/mnozstvi-penez-urcuje-ekonomika-nikoli-centralni-banka

Nahlásit

-
-9
+
3/3