Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

6. 1. 2017
 39 800
31 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ano a protože existuje několik nezaviněně nepojistitelných jedinců musí celá společnost trpět neefektivním zdravotnictvím, zoufalým školstvím, regulací všeho možného a nechat vládnoucím elitám konfiskovat polovinu vytvořeného bohatství. Vy tomu nebudete věřit, ale "nezaviněně nepojistitelní" neumírali hlady ani v dobách před sociálním státem. Dokonce ani v dobách, kdy společnost vytvářela jenom zlomek bohatství, které vytváří dnes. Říká se tomu solidarita. Myšleno solidarita ve svém původním významu, ve kterém je jejím definičním znakem dobrovolnost a nikoliv v dnešním orwellovsky překrouceném významu, kdy je slovo solidarita synonymem pro loupež. Solidarita organizovaná státem je oxymoron.

Možnost člověka rozhodovat svobodně o svém životě a majetku a s tím související odpovědnost nést následky za své činy, je primárním předpokladem zdravé společnosti. Snaha rozložit tento princip dojemnými příběhy několik "nezaviněně nepojistitelných" jedinců vede, je-li úspěšná, k morálnímu marasmu, ve kterém dnes žijeme. Historie nás učí, že svobodní občané nenechávají umírat své bližní na ulici. Také nás učí, že když tuto funkci převezme stát, tak se nezbytnou součástí takovéto státní "solidarity" stávají miliardové dotace pro bankéřa a oligarchy, fízlování na každém kroku a různé další radováky politicky korektní společnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
30
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Vy jste udělal přesně to, co vytýkáte nám. Navíc jde o experiment, který je nutně zkreslen volbou vstupních parametrů a dalšími věcmi. Problém spočívá v tom, že lidé nejsou chemikálie ani planety ani fyzikální částice. Pokud použijete empirické metody pro zkoumání lidského jednání, tak vždycky skončíte u toho, že nelze objektivně interpretovat historická data. Každý si vybereme ty korelace, které nám vyhovují. Tudy cesta nevede.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

Samozřejmě ať si každý jí, co chce.
Každý ať si (ne)sportuje jak chce.
A každý ať si nese důsledky skrz výši pojistky v komerčním zdravotním pojištění (ono by myslím změnilo motivace mnoha současných ignorantů).

Ale k zamyšlení: pokud absence vzdělání a intelektu vede k neprokouknutí mediálních "dietologů" a k neschopnosti pochopit základní principy zdravého stravování, tak jak proboha někdo může podporovat systém, kde tito jedinci mají moc rozhodovat o životě a majetku druhých (i paretovské menšiny těch mentálně dostatečných)? Když někdo neprokoukne amatérského "dietologa", jak asi může prokouknout politického populistu s mnohamilionovým mediálním rozpočtem?

Nahlásit

-
20
+
2/2