Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

9. 12. 2016
 51 842
40 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Podnikání v Česku, to je jako když se snažíte přeplavat La Manche, vedle vás pluje Babiš na státní jachtě a hází po vás kameny, prý abyste se utužil. A když vás trefí do hlavy a vy se utopíte, tak vykřikuje, že jste na to neměl.

Nahlásit
-
80
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Vybírání daní je státem organizovaná loupež? Už začínám rozumět. Tady jsem v klubu lidí s "posunutým viděním reality".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-19
+

Diskuze

Z těch podstatných náležitostí minulého režimu nám chybí už jen lágry. V některých ohledech tu už máme horší režim než za Husáka. Konkrétně byrokratická buzerace, zákaz kouření nebo absolutní kontrola, zatím trpěného, malého podnikání.

Nahlásit

-
9
+

Hitler to taky dokázal, taky ovládl Německo. Nezaměstnaný malíř.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Dneska by už nový Apple nevznikl, rozhodně ne v EU. Protože by Jobsovi tu jeho garážovou manufakturu hygiena nebo živnosťák zakázala. A lůza by vykřikovala, že takové podnikatele rozhodně nepotřebujeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
13
+

Podnikání v Česku, to je jako když se snažíte přeplavat La Manche, vedle vás pluje Babiš na státní jachtě a hází po vás kameny, prý abyste se utužil. A když vás trefí do hlavy a vy se utopíte, tak vykřikuje, že jste na to neměl.

Nahlásit

-
80
+

S vaším podivem se ztotožňuju. Podle toho mála co o systému z médií a ze zákulisí vím (tuším a dedukuji), usuzuji, že za překvapivou rychlostí řešení stojí několik fenoménů.

Neproběhlo výběrové řízení, což urychlilo etapu rozhodování, ale zřejmě zadělalo na budoucí problémy, protože systém v gesci státní správy v zásadě delegalizuje - http://echo24.cz/a/ipHKM/jak-stat-poridil-system-eet-mozna-podvodem

Nasazení doprovází minimální doba testování (která v podstatě probíhá až od 1.12.) a neběží na testovací verzi, ale v ostrém provozu. To představuje zdroj dalších budoucích problémů, kdy nalezené chyby a nedostatky nebude možné řešit jinak, než vytvářením vyjímek a větvením algoritmů, což zřejmě povede ke stále pomalejší odezvě a řadě bezpečnostních děr.

Pochybuji, že je vytvořena zadávací, dodavatelská a uživatelská dokumentace, což povede k situaci,kdy na provoz systému bude mít monopol jediný dodavatel a v něm několik málo specialistů, kteří kow-how budou velmi úspěšně střežit.

Tato situace velmi nahrává možnému zneužití dat nebo z druhé strany zanesení dat balastem a fiktivními daty (záměrně měněnými pro úpravy sestav, reportů a statistik nebo jako důsledek testovacích a ověřovacích procedur při ladění za ostrého chodu bez nutnosti dokumentovat činnost) ani ne tak ze strany státní správy, jako spíše ze strany dodavatele.

Pokud neproběhlo transparentní výběrové řízení, není veřejně znám dodavatel řešení, není k dispozici dokumentace, těžko lze očekávat, že systém má vybudované robustní bezpečnostní mechanismy minimalizující budoucí výpadky systému nebo pokusy o vytěžení jeho dat.

O mém podezření mě dost přesvědčilo samo MF, které se zuby nehty bránilo několika výzvám o vytvoření seznamu doporučovaných dodavatelů terminálů EET (pokladen). Pokud by totiž na svém webu tento seznam prezentovali, museli by předtím dané doavatele seznámit se svým řešením. Což by mohlo vést ke kritice a nemístnému připomínkování tohoto řešení ze strany dodavatelů terminálů.

Již dávno nejsem idealista a je mi jasné, že systém nikdo neměl připravený jako krabicové řešení podobné Office, ale vznikal ad hoc činností, která se u běžné populace nazývá programováním, aby se dodal punc "opakovanému použití kombinace kláves CTRL+C a CTRL+V při stahování cizích kódů z GITHUBu a jejich spojování" do něčeho, co následně nazvu dodavatelské řešení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

A bude hůř. Přijde povinné jednotné účetnictví na vládnim cloudu. Že vám nevyhovuje? No tak přizpůsobíte své podnikání a svůj obchodní model vládnímu účetnímu programu? Že kvůli tomu příjdete o 90% zákazníků? To přece ukazuje, že jste neschopný podnikatel a je dobře, že vám pan Babiš znemožnil podnikání.

Nahlásit

-
4
+

Když to tak čtu, tak jsem si vzpomněl, jak ten samý Kašpárek před 4 lety vzkazoval maďarskému kolegovi, že je plačka, že "Navzdory obstrukcím ale žijeme díky technologické revoluci v nejlepší době pro podnikání, vynalézání inovací i hledání štěstí."

Boží mlýny melou.

Nahlásit

-
8
+

Já jsem více zvědavý, jak rychle český koumes zvládne systém obejít nebo hacknout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jen houšt a větší kapky. BTC mi v měšci utěšeně kyne aniž bych od října musel nějak výrazněji dokupovat další. S každou podobnou kravinou typu EET, vyšší daně, vyšší cla, vojenské rozvědky courající se po síti bez soudního povolení nebo hraní si s oblíbeným čudlíkem ČNB devastujícím úspory budu mít víc a víc.
Takže díky, Andrejko, vyděláváš mi.

Nahlásit

-
5
+

Jakkoli je EET v některých ohledech obludné, přiznám se, že se nemohu ubránit jistému obdivu, že se ho povedlo dotáhnout do konce. Vsadil bych boty, že se buďto utopí už v parlamentu nebo stát nikdy nezvládne takhle složitej systém rozjet.

Nahlásit

-
1
+
2/2