Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlato z kouře a příjem pro každého. Jaký je v tom rozdíl?

10. 11. 2015
 6 642
65 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Špatně nastavený základní příjem je jistě slepou uličkou. Kdo ale říká, že základní příjem musí být špatně nastavený?

Představa, že budeme dostávat základní příjem ve výši průměrného platu, je samozřejmě nesmysl.

Na druhou stranu základní příjem odvozený od celkového příjmu státu, nemá důvod ruinovat rozpočet nebo někoho demotivovat. Konec konců, my už takový základní příjem prakticky dostáváme, jen to není na první pohled patrné:

Když je člověk nezaměstnaný, dostává celou řadu podpor (v nezaměstnanosti, v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, na děti, ...). Když vezmeme rozpočet na tyto dávky a rozdělíme ho mezi nezaměstnané rovnoměrně na osobu (včetně dětí), stát to nestojí ani korunu navíc a ještě ušetří za administraci.

Když je člověk zaměstnaný, dostává slevu na dani z příjmu na poplatníka, takže do určitého příjmu tuto daň neplatí. To je vlastně totéž, jako by zaplatil daň, ale zároveň dostal základní příjem.
Zrušení slevy na dani a zavedení základního příjmu pro zaměstnance by opět bylo jedině zjednodušení. Opět by to nemělo žádný negativní vliv na rozpočet, ani na motivaci pracovat.

Pokud bude základní příjem procentuálně odvozený od celkových příjmů státu, nemůže nikdy ohrožovat rozpočet a pokud jde o motivaci, bude jednoznačně samoregulační. Čím méně lidí bude pracovat, tím nižší bude příjem do rozpočtu a tedy i základní příjem a o to vyšší bude motivace pracovat.

Nahlásit
-
3
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Prosím, přestaňte už dávat slevu na poplatníka na roveň základního příjmu - nejde o částku, kterou by "milostivý stát" někomu nějak "dával", ale jen o směšnou částku, kterou nám "milostivě" nekrade z příjmu - výsledku prodeje naší práce na trhu práce

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Nevím zda budu citovat přesně: Můžeme vám vyplatit dávky v jakékoliv výši, ale už vám nezaručíme co si za ně budete moci koupit.

Jakou jinou lepší pozváku do Evropy vymyslet pro 6mld chudších lidi na světě.....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V článku zmiňovaná iniciativa pro základní příjem počítá s příjmem ve výši 40% průměrné mzdy, tj. cca 10 000 korun na osobu. To ročně dělá 1,2 bilionu korun. Příjmy státního rozpočtu jsou necelý bilion. Takže pokud zrušíme veškeré výdaje - všechny úředníky, soudy, hasiče, vojáky a tak dále, tak stále nebude v rozpočtu dost peněz na zaplacení základního příjmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten holandský experiment se mi líbí. Aspoň budeme mít nějaká reálná data a ne jen teoretické úvahy. Byť to nic nezmění na faktu, že základní příjem není z čeho zaplatit, protože by to znamenalo zdvojnásobit příjmy státního rozpočtu.

Nahlásit

-
0
+

Většina významných vynálezů byla před svým objevením označována za utopii, a že s tím lidé nebudou fungovat. Autor článku se dopouští jedné závažné chyby, a pak na tom staví závěry. Když přemýšlí, že nárokovatelná dávka 800 Euro, by položila český rozpočet. Jak vysoké jsou sociální dávky ve Finsku, a pokládá to jejich rozpočet? Copak sociální dávky v ČR jsou v přepočtu na Euro stejné jako v Dánsku nebo Holandsku? Vždy jde jen o vyřešení stabilního a udržitelného modelu, tudíž nevidím problém, zda bude sociální dávky vydávat armáda úředníků na základě mraků lejster a potvrzení, nebo ten samý objem peněz by se rozdal jednodušeji. Nejlépe ten objem ještě snížit, aby bylo na výběr, buď automaticky méně, nebo byrokratické kolečko a dostat o něco více. Nevidím reálné, že by se v budoucnosti zmenšil počet nezaměstnaných a sociálních výdajů. A i kdyby dočasně nějaký politik ty výdaje zmenšil, určitě nebudeme platit nižší daně, a stát se nezmenší. To by šlo naprosto proti logice politiků a byrokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Utopistu do každé rodiny.

Nahlásit

-
0
+
3/3