Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tržní ekonomika je jen poleva na dortu

22. 10. 2015
38 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejméně oblíbený příspěvek

Jsem netušil, že paní Naďa Johanisová má zde svůj fann klub ..... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Je to přesně naopak. Tržní ekonomika jako funkční základní uspořádání hospodářství státu vytváří prostředky pro financování horních pater dortu, což jsou služby hrazené státem z vybraných daní. Polevou na dortu jsou nadstandardní výdobytky tzv. sociálního státu blahobytu. Pokud je poleva příliš silná, celý dort brzy zhořkne. Bez tržní ekonomiky nejen že nedojde ani na výrobu oné polevy, ale strádají i ostatní patra dortu (pokud lze ovšem ještě hovořit o dortu). Bez efektivní, tedy jedině tržní ekonomiky, upečete maximálně bramborovou placku. Příklady zemí bez funkční tržní ekonomiky ve světě jsou toho dostatečným, byť často opomíjeným důkazem.

Nahlásit

-
0
+

nejslavnější ilustrací "ekonomiky darů" je první scéna v filmu Kmotr I.

Nahlásit

-
0
+

Feierabend má prostor ve vlastní knize, kterou Johanisová překládala https://www.kosmas.cz/knihy/135248/zemedelske-druzstevnictvi-v-ceskoslovensku-do-roku-1952/. :)

Jako jeden z mála lidí, kteří měli předměty s Johanisovou i střední proud si dovolím souhlasit, že potřeba je oboje. Ideálně v debatním formátu.

Na LETS systémech spatřuji zajímavé spíš to, jak se k nim lidi uchylují v krizi a že se to pořád drží. Tam EET nedosáhne.:)) Používáme plno zkratek, tak bych tady problém asi neviděla, stejně se každý systém pak ještě nazývá svým jménem.

Nahlásit

-
0
+

Slušně vydělat? Z čeho soudíte, že se na tom vydělává? Třeba madame vydání zaplatila ze své kapsy. Samozřejmě penězi, které vytahala z vašich kapes.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

veru, hlavne ze Vy tej ekonomii rozumiete naprosto dokonale
:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odkdy je medailonek sbírka bonmotů? Vás tedy zajímají ideje, dobrá, ale proč by jiné lidi nemohl zajímat třeba život Fr. Cyrilla Kampelíka – který byl mimochodem víc praktik, i když samozřejmě měl jakousi teoretickou základnu. Zrovna proti jeho dílu by nejspíš ani žádný zdivočelý libertatián neměl co namítnout. Tedy kromě toho, že by mu to celé smrdělo hnojem, což většina našich libertatiránů, jsouce tvory městskými, moc nemusí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže paní sepsala nějaké "vtipné" bonmoty hromady socialistický "ekonomů" a neekonomů (tedy vlastně hlavního proudu), nepřinesla nic nového, žádnou argumentaci, žádné nové myšlenky. Co na tom má být zajímavého? Takového braku jsou všude tisíce ...

Nahlásit

-
0
+

Říká se, "pokud ekonomii nerozumíš, tak ji alespoň pomluv". Koukám, že se dá na tom i slušně vydělat ....

Nahlásit

-
0
+
2/2