Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nerovnost škodí i bohatým

8. 10. 2015
 6 489
47 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

To je reakce na Hatlapatku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ten Stiglitz, který je poradcem toho britského bolševika?

Nějaký Stiglitz či Corbyn přijde s teorií, že když kopáč nemá 6000 liber/měs, je to špatně. Nemusí se nijak obtěžovat tuto teorii dokázat. Prostě ji vrhne do demokratické hlasovací mašinérie a ti kopáči mu to rádi odhlasují. Ne proto, že té teorii věří, ale protože legitimizuje jejich touhu po cizích penězích.

Pokud by to Stiglitz myslel upřímně, nic mu nebrání říct: "I pro bohaté je lepší, když chudí nebudou tak chudí. Kdo tomu věří, ve vlastním zájmu může ty chudé obdarovat". A pokud by to opravdu bylo v jejich zájmu, tak to udělají.

Bohatě by stačilo, kdyby stát přestal rozevírání nůžek sám podporovat kvantitativním uvolňováním (jehož efekt skončí v bonusech ve finančním sektoru), nulovými úroky (vydělají bohatí, kteří mohou za levnou hypo pořídit nemovitosti, podporují zpětné odkupy akcií a spekulace všeho druhu). Kdyby přestal podporovat oligarchy napojené na státní zakázky a dotace. Kdyby přestal udělovat oligopolistická privilegia (viz naši tři mobilní operátoři či banky). Kdyby přestal subvencovat too-big-to-fail banky, automobilky, ... Kdyby prostřednictvím korupce neumožňoval určité sortě "podnikatelů" objednávat si zákony na míru a chránit se tak před konkurencí (stačí otevřít celní sazebník).

Stát má asi 10 tun másla na hlavě a chtěl by ještě zvýšit okrádání těch, kteří se přes tu buzeraci a obstrukce propracovali ke slušnému příjmu a majetku (protože těch výše jmenovaných se zvýšené přerozdělování nedotkne, těm prospěje, proto ho také ti různí Buffettové prosazují)?

PS: To, že Kohout proti přerozdělování argumentuje "ohrožením přirozeného běhu kapitalismu" je jaksi podružné. Primární je to, že se jedná o krádež.

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

Podle Bible se žít dát, proti Bibli se dlouhodbě žít nedá, ale o tom není potřeba se hádat. Že zrovna Vám se nebude líbit středověk, doba v mnohém svobodnější a barvitější než dnešek... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechápe, nebo nechce chápat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna nedávno jsem to tu psal:
Skutečnou příčinou narůstajícího nepoměru mezi příjmy horních 0,0...01% a zbytku, je tisk peněz centrálními bankami (a jejich nerovnoměrná distribuce).
Mocní pracháči si tisknou další prachy, což je kupodivu dělá ještě více prachatými a mocnými, pozitivní zpětná vazba.
Že to nechápe nějaký novinář se mu nedá vyčítat, ale když to nechápe údajná ekonomická superhvězda?

Nahlásit

-
0
+

Obavam se, ze zasadni problem lezi uz v tom, kdyz se na ekonomiku nahlizi jako na "kolac". Jako na jednu entitu, ktera je vysledkem kolektivni akce, a kterou tim padem mame (opet jako kolektiv) moznost a pravo nejak upravovat, delit, rozdavat.

Jak se z jednotlivych podnikatelu stane "kolac", ktery ovsem neslouzi jen ke statistickym ucelum, ale ktery predstavuje zcela novou kvalitu, jsem nikdy nepochopil. Domnival jsem se, ze Hegeluv zakon o prechodu kvantity v kvalitu je jiz prezitkem. Mylil jsem se. Explicitne jej uznava mozna jen mensina, ale implicitne je prodchnut celou mainstreamovou ekonomii a politickou filosofii.

Cili to prvni, co bych od Stiglitze ocekaval, je prave toto vysvetleni. Do te doby jsou veskere navrhy, ktere publikuje, neobhajitelne.

Nahlásit

-
0
+

Opposite of quality is equality.

Nahlásit

-
0
+

Jediný papež, který nebyl odříznutý od života byl podle mne Jan XXIII, který se pokusil přiblížit církev normální společnosti na 2. vat. koncilu. Bohužel středověké kreatury, které nastoupily po něm, všechnu jeho snahu zničili. O tom jak fungují encykliky či jiná církevní nařízení bych toho mohl mnoho napsat, ale obávám se, že by se vám to nelíbílo a tady je to off topic.

Pojmy pravice a levice už používám co nejméně, ledaže jsou předem definovány, protože cokoliv dnes může být označeno jak za levicové, tak za pravicové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poradil. Například židé byli už od starověku gramotným národem, alespoň co se mužské části populace týkalo a o svůj stát přišli - však víte kdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až na to, že encykliky fungují celkem dobře 2000 let a oni "starci" nejsou odříznuti od života, problémy svých farníků znají a ostatně sami mají sourozence i další příbuzné.

Každopádně po přečtení článku jsem si vzpomněl na citát, že kdo tvrdí že není pravičák ani levičák, je většinou levičák. Co navrhuje Stiglitz - daně, zákazy, podpory - všechno levicové koncepty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Hatlapatka, Vy se dopouštíte osudové chyby tím, že vydáváte stav ve spojených státech jako situaci, kdy je školství vytvářeno trhem, což ani v nejmenším případě není... Školy jsou tam státní a mají různou úroveň podle místa, v černých a hispánských ghettech naprosto šílenou. Ale to není důsledek volného trhu, ale nefungujících zásahů státu!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Březina, to je naprosto irelevantní debata. Jednak, jak už jsem vám kdysi napsal, to, že mnoho států má státní školství, nijak nedokazuje, že je lepší než soukromé, ale hlavně, já nikomu nebráním, aby svoje děti posílal do státní školy, když to považuje za tak skvělé. Já jenom nechci, aby mně lidé jako vy okradli o peníze, které chci použít na takové vzdělání pro svoje děti, které považuji za vhodné. Také nechci, aby se učili podle dementních osnov, které prosazují různí ministři a jejich poskoci. Nechci, aby rušila viceletá gymnasia, když je řada lidí považuje z dobrou instituci atd atd.

Nesouhlasím s vírou, že děti nepatří rodičům, ale že patří státu, který si je vychová jako poslušné nástroje. To je prostě zcela opačný postoj k životu a svobodě, než máte vy a bude se to promítat do každého aspektu života, o kterém bude diskuse.

Rozdíl mezi námi je v tom, že já vám nebráním žit si hezky po vašem, po socialisticku, kdežto vy se mně snažíte takový život vnutit. Váš problém je v tom, že žít po socialisticku vždycky vyžaduje, aby vám to někdo platil. A protože já vám na váš socialismus přispívat nechci, tak se nikdy na ničem neshodnem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taková debata nemá cenu. Vzít nějaký, pokud možno extrémní příklad a zobecnit ho. Asi jako bych sebral v parku pár bezdomovců a prohlásil "toto jsou Češi".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A než to stát, v Čechách a ve všech civilizovaných zemích, zařídil po svém, tedy jistě nedokonale a etatisticky, tak si s tím trh poradil jistě lépe, že ano. Neboli, o co reálného opíráte své nadávky na stát a jeho školství? Doufám, že ne o nějaké příručky. To jsou příliš vážné věci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ubezpečuji vás, že česká třída by tu v některých oblastech vypadala jako předobraz ráje - a stačilo by mi tím autem jet asi hodinu.

Můžete mi nasazovat masku sociálního inženýra nebo jakou chcete. Ale podobně jako je levnější rozdávat sterilní jehly než nechat šířit infekce mezi drogově závislými, je efektivní investovat malé peníze do chudých oblastí než z nich mít gheta. Jestli to má dělat stát nebo se najde dost Gatesů, Buffetů a lidí jako byl Andrew Carnegie, je věc druhá. Ten poslední a jeho slavné "Gospel of Wealth" je navíc dokladem, že boj s nerovností by neměl být jen záležitostí levičáků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano v Čechách chodí naprostá většina dětí do tříd o 30 žácích, s učiteli s hanebnými platy, mizerným vybavením, řízenými každý rok se měnícími ministry školství, jejichž osnovy mají jediný cíl, totiž zajistit dostatečně hlubokou etatistickou indoktrinaci. Tak vypadá ta rovnost. Vy sociální inženýři pořád cudně zamlčujete, že ta vaše rovnost znamená rovnost v chudobě.

http://zpravy.idnes.cz/skoly-kvuli-penezum-slucuji-tridy-dto-/domaci.aspx?c=A120824_084812_domaci_jj

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stiglitz je jenom jeden z nekonečné řady sociálních inženýrů a centrálních plánovačů, který potom, co selhaly regulace, dokáže nabídnout jediné řešení, totiž regulace regulací a tak pořád dokola. Je ztělesněním samolibé pýchy intelektuálů, kteří odtržení od reálného světa, vydávají zaručené recepty, jak by měl být svět řízen. Ani na okamžit je nenapadne, že příčinou problémů jsou právě jimi navrhované a prosazované regulace. Ekonomové jako Stiglitz nebo lidé jako Jan Keller mně vždycky připomenou ty vatikánské starce, žíjící v celibátu, kteří vydávají encykliky o tom, jak má správně fungovat rodina či vypadat sexuální život normálních lidí.

Nahlásit

-
0
+

Váhám, jestli se smí pod článkem Michala Kašpárka odkazovat TED :-) Ale jestli chcete v rychlosti nabrat čísla, proč by vám měla extrémní nerovnost vadit, i když nejste levičák, zkuste Richarda Wilkinsona jdem.cz/btz883.

Osobně mi to docvaklo až po odstěhování do USA. Např. státní škola, kam chodí moje děti, má dvojnásobný normativ (=peníze na žáka) než stejná škola cca 15 minut odsud. Proč? Většina peněz teče do škol z obecních rozpočtů, které plní daně z nemovitostí. Žijete v okrsku s drahými domy - vaše děti dostanou dobré vzdělání (třídy po 12-15 žácích, dcera nadaná na matematiku má lekce 1-1 s učitelkou, která se snaží její talent dále rozvíjet, doplňující jazykové programy pro cizince...). I v Čechách startuje dítě chudých rodičů z jiné čáry než bohatí. Ale ten náskok není zdaleka tak velký.

A ještě jeden rozhovor s kolegou z května: - No, a s léčením jsem čekal až dostuduju. - Proč, proboha? -Ty si myslíš, že jsem si na univerzitě mohl dovolit zdravotní pojistku? (nebo tyhle drahý vyšetření platit za svoje?) -A co bys dělal, kdyby ti praskl slepák? -Vyhlásil osobní bankrot a 7 let žil na životním minimu.

Čímž proboha nechci říct, že se v USA žije špatně. Právě naopak. Ale ne každému, ne v každé etapě života, to musím se Stiglitzem souhlasit.

Nahlásit

-
0
+

Naopak, je potřeba více nerovnosti, ale neočekávám, že by to neomarxista kašpárek byl schopen pochopit.

Nahlásit

-
-1
+
2/2