Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Několik poznámek k argumentaci proti EET aneb cherry picking v praxi

20. 7. 2015
 9 340
39 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přijde mi zvláštní kolika komentátorům uchází, že autor nehodnotí EET, ba dokonce explicitně ani šedou ekonomiku. Pouze rozporuje argument, že míra zdanění zásadně ovlivňuje procento šedé ekonomiky.

Nemohu si pomoci, ale tato neschopnost interpretovat text se v poslední době nějak rozmáhá. Je s námi / je proti nám - toť vše co spousta čtenářů vidí. To je strašlivě špatně a je to špatně i pro byznys. Více teorie, více akademiků, méně ideologů! (Kdo to nevíte - ekonomů s IF zahraničními publikacemi je v Česku zoufale málo.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
10
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Na druhou stranu, minulý týden jsem hledal na rychlo oběd a měl jsem k dispozici pouze kartu.žádnou hotovost a k mému úžasu jsem navštívil 5 menších restaurací, večerek či čeho a nikde nebrali karty. Registrační pokladny na ně!
Jistě namítnete poplatek bankám, ehm, myslím že tak horké to s ním není.Důvod bude spíše v možnosti optimalizovat daně.Byť svést to na zlé bankovní poplatky je jistě prvotní impuls.

Nahlásit
-
-3
+

Diskuze

Ekonomiku (za)dusí oligarchický systém (samozřejmě napojený na stát(ní dotace)). Viz Řecko. U nás je tento systém povýšen tak, že si oligarcha již píše "legálně" zákony sám...

Nahlásit

-
0
+

Tak ten vtip byl od Renčína a šlo o evropského ekonomického zajíce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak nám tady vysvětlila soudružka Hornochová, "živnostník, který neplatí daně, je pro stát zbytečný". O nějaké uspokokování potřeb občanů tady vůbec nejde. Jde o uspokojení potřeb soudružky Hornochové a jejího šéfa Andreje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je hezké, ale podstata je někde jinde. Primárně jde o fízlování a šikanování milion plus produktivních lidí a o zefektivnění přesunu bohatství od těch to lidí do Agrofertu.
Kdyby si oligarcha nenechal odhlasovat dotace na řepku a další transfery od statu k němu a kdyby zdanil svoje osobní příjmy, tak by na tom byl státní rozpočet řádově stejně, jako s tou buzerací milionu lidí. A to za předpokladu, že se naplní očekávané zvýšení výběru dani, jestli se nepletu cca +7mld. O tom mám dost velké pochyby. Část živnostníků to zabalí, část přejde do šedé eknomiky, někdo se přihlásí o dávky, což je třeba odečíst.

Nahlásit

-
0
+

Ohledně toho našeho premianství v Evropě. :)

Vzpomínám si na starý kreslený vtip, tuším od Jiránka. Pán drží telefon a volá: "Haló, tam asijský ekonomický tygr? Tady český ekonomický zajíc."

Nahlásit

-
0
+

O kolik se zlepší kvalita silnic, když zaplatím víc na daních?

Nahlásit

-
0
+

Co napřed ucpat korupční, plýtvácí a dotační výtoky a až pak mít drzost řešit přítok od hokynářů ?

Nahlásit

-
0
+

A proč vůbec proti šedé bojovat? Uspokojuje přeci potřeby zákazníků. Nebo o to v ekonomice nejde?

Nahlásit

-
0
+

No samozřejmě, nemusíme mít až tak velké ambice, když nechceme být premianti…Když už tady máme takové hezké grafy, bylo by pěkné ukázat na nich, kde se nachází ono Chorvatsko. K poslední větě článku dodávám: Pan Kovanda reagoval na zjednodušený pohled ministerstva, které vsadilo argumentaci na srovnání s Chorvatskem. Panu Kovandovi tedy nemůžeme mít za zlé, že používá stejný "slovník" jako ministerstvo. Naopak, je to dobře, že ukazuje chyby v argumentaci vlády.

Švýcarsko považuji za premianta zejména proto, že nežijí na úkor příštích generací a v hospodaření mají pořádek, na rozdíl od zbytku Evropy. Tahle hanebnost politiků je do nebe volající. Používají prostředky, které reálně nemají, tím ztěžují hospodaření budoucím generacím a přivazují kouli na nohy politikům, kteří přijdou po nich. Sami o sobě pak prohlašují, jak skvěle hospodařili a co krásného postavili, chvástají se.

Nahlásit

-
0
+
2/2