Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Řek řek’ ne. Co to znamená pro Evropu a co pro nás?

10. 7. 2015
 15 877
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Robejšek: "Čím později k tomu dojde, tím pravděpodobnější je i zánik celé eurozóny."
Souhlasím a proto jsem v podstatě rád, že je slušná šance, že se hoši nakonec dohodnou a řešení (za dost vysokou cenu) odložej.

Aleš Chmelař: Soudruh se to snaží neříct na plná ústa, ale v podstatě požaduje "dokončení integrace", čili jednotné daně a fiskální (federativní) transfery. Tzn. Řecko by již nemuselo co rok žádat o odpuštění dluhu a nové úvěry, dostávalo by část německých daní legálně a pravidelně. Říkat, že by to soudruh měl platit ze svého asi nemá smysl...

Aleš Michl: Cílem je samozřejmě ten poslední bod, EUSSR. Ale někdy se holt věci (naštěstí) vymknou kontrole plánovačů všeobecného blaha.

Naďa Johanisová: No jasně. Krugman a Piketty. A Varufakis, Fulda, Uhl, mladý Stropnický, Šabatová, Kavan, Křeček, ...
"Část dluhu by měla být odpuštěna" - soudružko, nic vám nebrání přispět.

Petr Mach: Ano, i já doufám, že se kluci nakonec dohodnou. Řecko slíbí malé "úspory" a dostane velkou půjčku a možná prominutí části těch starých. Na severu se naštvání na EU zvýší, na jihu se zvýší preference klonů Syrizy a touha dostat také svůj kus (bez práce) koláče.

Lukáš Kovanda: Souhlas. S tou výhradou, že ty novodobé komunisty vidíme i všude jinde. Mezi interviewovanými je jich dost (jejich názory jsou determinovány i tím, že jsou placeni ze státního).
Ti řečtí se liší a vyčnívají jen proto, že jsou momentálně v jiné situaci.

Nahlásit

-
0
+

Ono je taky dobré se zeptat, kde jsou dnes a jak se budou na sanaci těch dluhů podílet ti, kdo na jejich vznik měli přímý vliv? A to nejen politici, ale také vysocí státní úředníci, manažeři státních a polostátních firem. A také majitelé a manažeři soukromých firem, vzhledem k tomu, že nemalá část řeckých dluhů tkví v soukromém sektoru. Ti všichni cosi podepisovali, ti všichni inkasovali bonusy, provize, možná i úplatky. Jak známo, finance řeckých bohatých lidí dávno v Řecku nejsou.

Řekl bych, že všichni tito jmenovaní jsou dávno za vodou, a to v některých případech nejen obrazně, ale i fyzicky.

Pokud by tito lidé měli své odpovědnosti uniknout, tak občané, kteří by to trpělivě snesli a "hrdě" platili dluhy (viz somnambulní příspěvek pana Horáčka) by nebyli občané, ale otroci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To NE v referendu byla jen snaha zlepšit si vyjednávací pozici.
Tsipras na "vůli lidu" samozřejmě kašle stejně jako Brusel a nakonec klidně udělá přesný opak toho, co lidi referendem stvrdili - ted přistoupí na dohodu s EU, možná s ještě "tvrdšími" podmínkami, než obsahoval v referendu zamítnutý návrh.

A stejně tak EU bude klidně s přehledem ignorovat odmítavý názor většiny obyvatel a Řecku nacpe další prachy, aniž by se slušně zeptala těch, kterým je bere.
A tak se třeba schválí, že Řecko slíbí úspory ve výši např. 12mld EUR během několika(!) let a obratem dostane novou půjčku např. 53mld EUR.

Nikomu nebude vadit, že jednak těch 12mld je jen vágní slib. Nikomu nebude vadit, že významná část z těch 12ti mld nebudou úspory, ale vyšší daně, které ekonomiku mohou jen zbrzdit. Nikomu nebude vadit, že nová půjčka bude stejně nesplatitelná, jako ty předchozí. Nikomu nebude vadit, že se kupuje pouze krátký odklad a nic se neřeší.

Nahlásit

-
0
+

PS: To není snaha o obhajobu řeckých bolševiků. Ať už těch minulých, či současných. Ani to, že dluhy se neplatí. Ale jen pokus o vcítění se do postoje obyčejných Řeků a těch je většina.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nic ve zlém, ale teď jsem nechtíc poprskal monitor. To, co jste napsal, snad nemyslíte vážně?

Dobře. Kolik našinců čte volební program? Kolik našinců (včetně Vás, z dovolením) si ověřuje reálnost a proveditelnost oněch programů? Kolik z nich si pak kontroluje, zda a jak je program plněn?

No a to nejdůležitější na závěr. Co byste dělal/říkal, kdyby se, nedej bože, najednou ukázalo, že výše zadlužení naší republiky k HDP není cca 40%, ale 240%? Také byste se ptal, jak je to možné, jak se to mohlo stát. Vždyť poctivě pracujeme, platíme daně a relativně jsme na tom dobře. Koho byste za to vinil? Politiky, nebo sebe, myšleno většinu obyvatel, kteří "jen" volili sliby politiků, jako všude ve světě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě, oni jen volili. Oni si jen nepřečetli pořádně volební program. Oni se jen zapomněli zeptat, jak bude ten šílený a absolutně nereálný program realizován. Oni si přece jen hodili hlas a tím to pro ně skončilo, že?
Volby nejsou sranda, Frenky. Pokud si někdo myslí, že to pro něj celé končí tím, že šoupne do urny lístek a všechno bude oukej, tak si zaslouží všechno, co na něj z té urny spadne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdybych byl Řekem, tak bych měl asi stejný názor, jako zde prezentuje Naďa Johanisová. Obyčejní Řekové se "provinili" pouze tím, že jednou za čas šli k volbám. Oni nefalšovali hospodářské výsledky, oni nebrali od EU úvěry ........ jen pracovali a slepě věřili, že je vše v pořádku.

To jen tak k těm, co rádi hází kamení. A předesílám, že nejsem zastáncem neplacení dluhů a že za nejlepší řešení, pro Řeky i pro zbytek EU, by byl odchod Řecka z eurozóny.

Nahlásit

-
0
+
2/2