Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tahle kniha mě přesvědčila, že základní příjem stojí za pokus

25. 6. 2015
 19 962
106 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ano, V Norsku, když jsem před pár lety domarodil, tak mě ze sociálky volali, jak jsem byl spokojenej s podporou jejich úřadu při vyplácení nemocenské. Naprosto zbytečná práce, jen zkrátka uměle vytvořené místo.

Moje máma:
1. listonoška- propuštěna, protože dopisy se už nenosí
2. za přepážkou v bance- propuštěna, protože spousta lidí si obsluhuje banku přes net
3. prodavačka v Albertu- propuštěna, samoobslužné kasy
4. skladnice- propuštěna, samojezdící vysokozdvižné vozíky!!! před pár lety sci-fi
5. chce řídít náklaďák..... jak dlouho tam bude potřeba řidič?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Ten sociální pokrok znamená jediné: všichni stejně, ale všichni stejně blbě. Důkazy snad netřeba dávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-2
+

Diskuze

Jen naokraj, v literárním zpracování asi nejlépe vystihl dopady "základního příjmu" David Weber ve své scifi sérii Honor Harrington. Jeho "Lidová republika Haven" je totiž přesně o tomto, pojem základní příjem sice nikde nepoužívá, ale podstata tamních "dávkařů" je přesně o něm. A obávám se, že postupné dopady na společnost dotyčný trefil zcela dokonale (ač to není primární téma této série knih).
Jedna otázka za všechny - co zabrání v momentu, kdy začne podstatná část společnosti být na takto pojatém příjmu závislá, tomu, aby se nezačaly obratem šroubovat požadavky na jeho neustálý růst???

Nahlásit

-
0
+

Jaj. Nenahrávejte prosím libertariánům tak okatě na smeč. Že se teď zrovna nacházíme v doznívající krizi a rozumné zadlužování státu je na místě, je jedna věc. Rozhodně to ale neplatí vždy a historie zná i v evropském prostoru příklady, kdy byl tisk peněz inflační a nedopadl dobře (viz N.Ferguson: The Ascent of Money)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

já mám obavu, že kdybychom nebyli v existenční nejistotě, přestali bychom se snažit o velké věci. Největší posuny v rozvoji lidstva často pramenily z existenční nejistoty a nutnosti přežít. Pokud by přežití bylo stejně samozřejmé jako den a noc, bál bych se lenosti a degenerace.

Nahlásit

-
0
+

Podle mého by inflace nastala i při přerozdělení, protože ty peníze by šly od lidí, kteří se snaží spořit, k lidem, kteří je obratem utratí, takže by se zvýšila rychlost peněz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže nejdříve dostanete základní příjem a pak jej zase odevzdáte zpátky státu v podobě DPH, aby jej bylo z čeho vyplácet? Co to pokrátit a nemít ani základní příjem ani vysoké DPH?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jsem rád, že ten princip už a priori nezavrhujete :-).
Inflace by mohl být řešitelný problém, pokud by tisk peněz odpovídal současně z oběhu vyvedených peněz ve formě úspor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ČR se zadlužilo v podstatě pouze pro to, aby političtí loupežníci měli, co loupit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tentokrát s Vámi téměř souhlasím a v některých věcech na 100%. :-). Váš postřeh s dopadem přerozdělováním a rychlosti oběhu peněz je přesný.

No a tiskem peněz při deflaci a stagnaci ekonomiky by nakonec inflace nemusela být tak děsivá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je ale přece hloupost, vy ty peníze dostanete taky a stejně tak každý bude platit to stejné "výpalné" jak to nazýváte. Mě to z nějakého všeobecného hlediska příjde mnohem spravedlivější systém než ten, který tu je teď

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Tipuji, že je Vám lehce nad 35 let. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud Vás zajímá, jaké dávky by mohly být zrušeny, prosím o nahlédnutí do mé bakalářské práce, která mimo jiné obsahuje nový model systému sociálního zabezpečení, který zahrnuje základní příjem ve dvou formách. Vysvětluje pro koho je, v jaké výši, které dávky nahrazuje a které ne.
BP se nazývá: Základní příjem jako nástroj sociální politiky -> první odkaz v Googlu na stránkách VŠE.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zájemci, kteří by rádi viděli konkrétní návrh pro ČR v podobě, která je ufinancovatelná, nesnižuje motivaci pracovat, respektuje principy základního příjmu, nechť vyhledají bakalářskou práci "Základní příjem jako nástroj sociální politiky" (v Googlu první odkaz z VŠE).

Důležité jsou kapitoly 2, 3, 4 a závěr. Pro ty, kteří nemají chuť číst, tak ve zkratce je základní příjem (ZP) ve 2 formách - plná výše 4000,-, snížená 2000,-. ZP jako nástroj sociální politiky, ruší některé dávky, některé zůstávají, dávky důchodového pojištění jsou obvykle vyšší a příjemce tedy nemá nárok na ZP. Návrh je proveden v takovém duchu, aby se současný systém sociálního zabezpečení zjednodušil a zlepšil, nikomu neubral na úkor druhého. Jeho výše je taková, aby připravila příjemce na jiný systém (->se ZP nutný posun paradigmatu), zvýšila jejich disponibilní příjem, tedy u některých skupin i motivaci k práci.

Jestli má být ZP prosaditelný, musí přijít v takové formě, která nepřinese obrovské změny, která je postupná a která ukáže bez větších zásahů a dopadů na ekonomiku, jestli zlepšuje životní úroveň, míru vzdělání, zdraví, obecné štěstí, lepší sociální život, rodinný atd. Otázka financování je daleko komplikovanější než pouhé výroky jakou daň změnit. Daňové reformy jsou naprosto nezbytné, je nutné daňový systém také zjednodušit a například zrušit/změnit systém daňových úlev a nahradit ho právě ZP. To vše a více (také z roviny teorie) lze nalézt z doporučené práce na toto téma.

Nahlásit

-
0
+

Daniel Raventós a další sociální inovátoři se tváří, jako že je hloupý svět nechápe, neoceňuje patřičně jejich geniální nápady.

Ale svět ani žádní konkrétní jednotlivci mu přeci nebrání v realizaci jeho nápadů. Má před sebou plejádu možností jak je zrealizovat. Nemusí se nikoho ptát na dovolení a obratem může založit občanské sdružení či neziskovku s pravidly, jaká uzná za vhodné. A je jen na něm, kolik klientů, partnerů či sponzorů na své geniální nápady přiláká. Tak v čem je problém? Povedlo se to ledaskomu od Zuckerberga, přes zakladatele různých crowdfunding serverů až po zakladatele kibuců.
Jó, on by nám to rád natlačil proti naší vůli násilím? Tak to bacha!

Nahlásit

-
0
+

Mně se v práci šéf neustále montuje do mého života. Zatím mu to trpím, ale až mi to začne opravdu vadit, tak půjdu někam jinam. Jestli vy to máte někde podobně, tak doporučuju stejné řešení. Neustále brečet, že se mi někdo montuje do života a nic s tím nedělat, to mi nepřijde být důstojné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ctete vubec to na co reagujete?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych lidi nerozlišoval na empiriky a ideology - ať si přeci každý myslí, co chce (a ať si ke svým názorům dospívá jakým postupem chce).

Z praktického pohledu dává spíše smysl lidi rozlišovat na ty, kteří mi svými názory nuceně chtějí řídit život a na ty, kteří se mi do života násilně nemontují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protoze ted to delate taky, ale nemate z toho nic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Chudobu" zavedli sociální "vědci" šikovně tak, aby nešla vymýtit - nepočítá se od nějaké fixní částky, nebo určeného minima materiálního standardu, ale jako procento z průměru. Toto opatření by tedy s "chudobou" vůbec nehlo, pouze by posunulo práh "chudoby" třeba na dvojnásobek a "chudých" by zůstalo stejně. A přišlo by další kolo řevu, jak naznačuje Jan Altman.
PS: Práh skutečné chudoby (nemám co jíst, jsem na ulici, nemůžu se umýt) je dnes v podstatě 0,- Kč příjmu, protože ubytování, hygieny i jídla zadarmo je díky solidaritě, charitám a státní "solidaritě" v současnosti dost pro téměř neomezený počet neintoxikovaných lidí. Problémy intoxikovaných by se měly řešit odděleně.

Nahlásit

-
0
+

a proč by nemohl stát fungovat tak, že by se nepotřeboval zadlužovat?
Které náklady jsou tak moc nezbytné, že na ně už navždy musíme vynakládat více, než vybereme?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nezjistí. Pokud se každému takovému páru zvedne příjem o 20kKč a bude si chtít pořídit lepší bydlení, to lepší bydlení začne rychle zdražovat (a pozemky jakbysmet - do těch bude peníze ve strachu z inflace ulejvat kdekdo).
Blahobyt se prostě natištěním papírků s mnoha nulami vygenerovat nedá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jen pod podmínkou, že ty státní dluhopisy pak budou splácet jen ti, kteří říkají "Zdravím, jsem pro nepodmíněný příjem. Dokážu si představit čtyři výše nepodmíněného příjmu. "

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stále nějak nechápu, jaká je spravedlnost a logika v tom, že budu platit 35% výpalné nad cenu rohlíku, auta, knihy, notebooku, steaku, ... a někdo jiný ty peníze dostane jako odměnu za to, že nedělá nic užitečného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zakladni prijem neni postaven na zdaneni prijmu z prace! Toto je hloupost na entou, zakladni prijem je postaven na vysoke dph jako jedine dani, dan ze spotreby.

Nahlásit

-
1
+

No, tak tomu neříkejme inflace.
Co se stane, když se běžnému bílému přizpůsobivému páru, dnes žijícímu někde v 2+kk, zvedne příjem o víc jak 20 KKč. Zjistí, že si může pronajmout nebo zahypotékovat o dost lepší bydlení a třeba se i rozmnožit. Začne tedy hledat. Nebo o něco lépe situovaná rodina ze satelitu zjistí, že si může pořídit druhé nebo třetí auto.
Rezervy tu jsou, ale předpokládám, že poptávka rychle přeroste nabídku.
Podobných komodit bude asi dost. Jejich cena zůstane stejná?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hola hola Hazlitt volá:

http://www.mises.cz/literatura/clovek-proti-socialnimu-statu-59-kapitola-11-bezpracny-prijem-407.aspx

Nahlásit

-
0
+

Zdravím,
jsem pro nepodmíněný příjem. Dokážu si představit čtyři výše nepodmíněného příjmu.
1. dítě 0-15 let - 3500 vypláceno rodičům
2. student 15-25 let - žádná dávka, 7000 škole
3. mladý dospělý 25-35 let - bez dávky - jako motivace k práci
4. 35 let a více - 20 000. (do 80 let)
Někdo by mohl spočítat, kolik by to stálo.

Počítám-li 100 000 lidí v každém ročníku, pak by to bylo 62 miliard ročně. to není moc. To si můžeme půjčit ve státních dluhopisech každý rok.
1.

Nahlásit

-
0
+

No samozřejmě nikdo vám nebrání akceptovat bezrizikovost státních dluhopisů.
Ale je to myslím na každém, aby si zvážil, zda argentinský, řecký, italský, japonský či český dluhopis bude považovat za bezrizikový.
Pokud mne nikdo nebude říkat, v jakých instrumentech si mám spořit na penzi (např. ve 3.pilíři) a rizikovost bude na zvážení každého jedince i správce fondu, pak je to OK. Pak ať opravdu ČNB každému posílá na účet 5 (nebo klidně 50) tisíc nově vytvořených korun. Akorát já v té měně samozřejmě nebudu nic držet a budu se i snažit kontrakty uzavírat v něčem méně inflačním. Pokud mne nikdo nebude nutit k opaku, je to OK a váš návrh je docela zajímavý a docela rád ten experiment budu sledovat z první řady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také myslím. Další socan nám zde předkládá svůj skvělý nápad, ale v reálu by to dopadlo tak, že žádná negativa by to neodstranilo (nepropustil by se ani jeden byrokrat), naopak by přibyla hromada nových, tušitelných i netušitelných.
Vznikem početné vrstvy po generace nepracujících počínaje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Akorát že jich násobně přibylo.
Plus ti úředníci mají díky nárůstu objemu regulací jiné zdroje příjmů a plat je jen takovým kapesným.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen by asi bylo dobré si uvědomit, že i vysoká cena těch základních potřeb (jídlo, bydlení, energie) je drahá z jakýchsi netržních příčin, protože i produkce těchto statků byla významně ovlivněna růstem produktivity. Kolik zemědělců bylo potřeba na vypěstování tuny pšenice tehdy a kolik teď? Desetina?
Tzn. i zde podle mne nese vinu ona protitržní a protispolečenská instituce, ke které se však velká část jejích obětí modlí, jak k Bohu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
3/4