Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pro dobrotu na žebrotu: Proč neplýtvat silami na boj s plýtváním

2. 6. 2015
 5 499
65 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pokud podnikatel pomůže charitě, má z toho dobrý pocit a vylepší si své vnímání ve společnosti. Pokud jen podlehne diktátu, dobrý pocit nemá, spíše se tomu bude snažit za každou cenu bránit.

Jediná relevantní diskuse je však podle mne o tom, zda někdo vůbec má mít právo soukromé firmě nařizovat, co má dělat se svým zbožím/majetkem.

Místní komunisté řeknou, že zajisté ano, místní zastánci svobody, že ne. Podle mne zde není prostor pro diskusi. Pokud někdo odmítá, že váš rohlík je váš, diskutovat se s ním nedá.

Nahlásit

-
0
+

Vaše úvaha v druhé větě je celkem logická. Jedno moudro totiž říká, že pravice je ohrožena sobectvím, levice závistí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor si to hezky maluje od (českého) stolu, chtělo by to podívat se na reálnou situaci ve Francii. Ze zkušenosti kamarádky vím, že leckde (samozřejmě netvrdím všude) je dohoda se supermarkety na odběru vyhazovaného jídla nereálná - dochází dokonce k tomu, že pracovníci supermarketů do kontejneru s vyhozeným jídlem lijí barvu, aby ho pro další konzumaci znehodnotili. Ekonomická motivace je "zřejmá" - pokud si nemohou na jídlo "zdarma" počkat, musí si ho u nás koupit, že? Přitom i tu barvu musí někdo zaplatit...

Nechci nařízení francouzské vlády obhajovat, osobně mi taky přijde zcestně nastavené, jen chci upozornit, že situace je tam přece jen odlišná od každodenní zkušenosti z ČR. A že ekonomicky racionální chování není vždycky jen jedno nejlepší.

Mimochodem, k oslabení malých by nemělo dojít kvůli omezen í platnosti na prodejny s prodejní plochou nad 400 m2. Čili tento argument je přinejmenším sporný.

Nahlásit

-
0
+

Snůška absurdních asociálních blábolů. Hlavním směrem libertariánů je zřejmě absolutní sobectví. Nechme chudé pochcípat. Jediné, co má cenu je svoboda. Svoboda každého svobodně chcípnout hladem v pangejtu.

Nahlásit

-
0
+

Doporučil bych autorovi shlédnout dokumentární film Taste the Waste. Článek je akademickou úvahou, která je sice logicky koherentní, ale v mnoha ohledech se s realitou míjí.

Nahlásit

-
0
+
3/3