Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ekonomie není směšná pavěda

15. 5. 2015
 12 140
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Fyzici maji snad druhe Slunce nebo biologove maji druhy destny prales? Ekonomove moc tlachaji a malo delaji, proto jsou vysledky z ekonomie tak rozporuplne a nic neprokazujici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to je sice pěkné, ale moc to k ničemu není, co píšete.

Experimenty v ekonomii nelze dělat, protože nemáme k dispozici druhou zeměkouli, na které by mohl probíhat kontrolní pokus. Ekonomie tedy není věda, přinejmenším nikoliv ve smyslu věd exaktních.

Znamená to ovšem, že máme rezignovat na pochopení něčeho, co ovlivňuje naše životy tak zásadně, jako právě ekonomika? To by bylo neskutečné tmářství a riziko. O to pochopení musíme usilovat, ale s vědomím limitů, které poznání společenských jevů má, a velkou opatrností v závěrech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jan Kepler utnul tlachani o filozofu o phybu teles tim, ze jejich pohyb zmeril. Od te doby je veda funguje na teto bazi. Teorie jsou vyvraceny exprrimenty. A ty teorie, ktere se zatim nepodarilo vyvratit povazujeme za platne. Vse ostatni je tlachani vcetne superstrun a ekonomie.

Nahlásit

-
0
+

Ne, že by pan Kašpárek neměl kus pravdy, ale Jiří Hlavenka v lecčems vyhmátl problém.

Nejde ani tak o to, že ekonomie neumí předvídat krize. Ona ani nemá dostatečně přesvědčivá vysvětlení, proč ke krizi došlo, resp. zda a jak někdo (nebo něco) chyboval(o) a zda lze takové krizi předejít. Také zda jde zmírnit její průběh nebo je lepší nechat krizi proběhnout bez zásahu.

Vysvětlení, která jednotlivé ekonomické školy nabízejí, jsou podezřele blízká ideologické argumentaci. A kdekoliv nastupuje ideologie, končí, nebo by v zájmu pravdy měla končit, věda.

Nahlásit

-
0
+

Stačilo přečíst pár diskuzí o zrušené brněnské "privatizaci" bytů, aby se ukázalo, jak málo lidí chápe základní ekonomický pojem tržní cena. Ministr průmyslu zase obhajuje 200 let vyvrácený mýtus o rozbitém okně, Malthusiánské bláboly nebo obhajoby merkantilismu se učí dokonce na vysokých školách. Pak není divu, že absolventi dokáží kreslit a vysvětlovat složité modely, ale nechápou naprosté základy ekonomie.

Nahlásit

-
0
+
2/2