Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Když ekonomice dojde palivo

11. 5. 2015
 13 738
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Cena peněz může být kladná a růst s délkou splatnosti i v případě záporných nominálních úrokových sazeb. Cena peněz se měří reálnou úrokovou mírou, nikoli nominální úrokovou mírou. 1M sazba může být -5% p.a. 10Y sazba může být -2%p.a. a při deflaci -7% p.a. máte kladnou cenu peněz, respektující lidské preference.

Svobodný trh? Snad jo. Snad by svobodný trh dokázal při deflaci - 5% p.a. "zařídit", že krátkodobá nominální sazba by se nedržela na 0% p.a. ale šla např. na -2% p.a.

Dnes je fiskálně "odpovědná" pouze řecká vláda, která k tomu byla jaksi donucena. A vážné problémy dnes přináší už jen nesmělé pokusy o "fiskální odpovědnost". Stačí když státní dluhy začnou "fiskálně odpovědně" stagnovat a máme tu krizi jako z 30-tých let vystřiženou.

K investicím úspory nepotřebujete a Vy to dobře víte. Dnes je úspor nadbytek, stejně jako je zde ochota bank půjčovat a investice ne a ne přijít. Pročpak to? No protože je slabá kupní síla poptávky a u těch, co tento problém nemají chybí spotřební apetit.

Tisíce let lidé považovali zlato za peníze, proto tisíce let žili v bludu, že nejprve musí asketicky živořit, než si mohou dovolit investovat. Dnešních peněz je dost. Na každou investici, která má šanci uspět, se peníze najdou. Není třeba, aby někdo omezil (odložil) spotřebu, aby bylo možné investovat. FIAT měna nás k tomu nenutí. A i kdyby platilo, že by bylo třeba nejprve peníze uspořit, pak ty úspory na investice existují, jen nejsou do investic investovány protože leží ladem na účtech, nebo obíhají v kasínu zvaném kapitálový trh, kde případné nové investice "zdražují".

Nikdo neříká, že když se natiskne bilion, všichni se budou mít skvěle. Jediný rozdíl oproti penězům ve formě zlata je ten, že když někdo přijde ve "zlatém" věku do banky se skvělým investičním plánem, tak mu řeknou: Milánku máš smůlu, všechno zlato je už rozpůjčované, přijď tak za 10 let, to už by se nám mělo nějaké vrátit zpět." Zatímco v době FIAT měny mu řeknou: skvělý projekt, kolik na něj potřebujete půjčit?

K to mu Vašemu trestání za spoření. Záporné nominální úrokové sazby mají úplně stejný potenciál trestat za spoření jako ty kladné. Rozhodující je výše reálné úrokové sazby. Opakuji, že zastávám názor, že si s penězi může každý dělat co chce. Když je bude držet na účtě se zápornou reálnou úrokovou sazbou, je to jeho věc. Samozřejmě, že můj názor na spoření je můj názor. :-) To samo o sobě ale nevylučuje, že je objektivně správný. Nejde jen o preference. Jde o to, jakým způsobem se dané chování projeví v kondici celé ekonomiky. Samozřejmě, že je legitimní, když se podle mého názoru nebude chovat. Jen jsem si dovolil uvést názor v tom smyslu, jaké to může mít následky. Zřejmě nepopřete správnost extrémního názoru, že pokud všichni ze dne na den přestanou spotřebovávat a všechny peníze "uspoří", tak velmi brzy přijdou o práci, protože nebude, kdo by plody jejich práce kupoval a ekonomika v takovém prostředí velmi rychle zkolabuje. Škodlivost tohoto principu v jeho extrémní podobě je zřejmá a lze tedy odhadnout, že tento princip bude škodlivý i v od určité mnohem menší úrovně "spořivosti", než je ta "absolutní".

Nikomu neberu představu, že když si naspoří na 20 let života, tak jedná racionálně. Opět, kdyby se tak rozhodli učinit všichni, ekonomika zkolabuje, protože drtivá většina lidí by neměla co utrácet v současném životě, pokud by si chtěla začít odkládat relevantní částku na posledních 20 let života. Takový pokles kupní síly by ekonomiku spolehlivě poslal do kytek a úspory na oněch 20 let života by nakonec skončily tam kde ta ekonomika. Spořit můžete jen to, co máte nad rámec aktuálních potřeb. Naopak zastávám názor, že spoření na stáří v situaci, kdy je zde zaveden průběžná systém, je pro ekonomiku velmi škodlivé a pro drtivou část populace také zhola nemožné. Proto také dostal druhý pilíř onu nálepku pilíře pro bohaté.

Moc nerozumím tomu Vašemu požadavku na udržení životního standardu. Buď si snížíte současný standard, abyste si uspořil na vyšší standard v neaktivním věku, nebo žijete teď "naplno" s tím, že si uvědomujete, že třeba v důchodovém věku, se spokojíte s nižším životním standardem. Osobní volba každého člověka. Za samozřejmé ale považuji, že nejde chtít po státním systému, aby každému zajistil v důchodovém věku stejný životní standard, jaký měl za aktivního života.

Co Vám říkají politici je vždy pokřiveno tím, proč Vám to říkají. Když říkají spořte si na důchod, protože státní důchody nebudou, říkají to výhradně proto, aby vyšli vstříc svým alternativním (často hlavním) chlebodárcům, jako jsou lobbisté lobbující za zájmy finanční lobby. Nicméně proti přiměřenému šetření na stáří osobně nic nemám, pokud to člověku příjmy dovolují. Motivovat lidi, aby spořili na stáří a ještě k tomu utrácet státní peníze už ale považuji za fiskální neodpovědnost a především za neskrývaný projev nikoli nezištné náklonnosti k finanční lobby. Zde musím zopakovat, že negativní nominální úrok neznamená a priori poškozování střádalů.

Ceny kapitálových aktiv nafukují peníze, které někdo získal v reálné ekonomice, ale utratil je za kapitálové statky a nikoli za statky vytvořené v reálné ekonomice. Ceny kapitálových aktiv dále nafukují banky, kterým nic nebrání aby za peníze vytvořené z ničeho nakupovaly kapitálové statky na sekundárních trzích (osobně jsem zastáncem zákazu bankám, užívat této možnosti). Nevím, který vliv převažuje. Oba jsou pro reálnou ekonomiku škodlivé. Naproti tomu QE působí na růst cen kapitálových aktiv zprostředkovaně a opakovaně píši, že jsem odpůrcem QE, jež není doprovázeno i současnou fiskální expanzí. Nicméně i fiskální expanzí doprovázené QE by nebylo prosto rizika, že banky budou toto chápat jako skvělou příležitost k nákupu kapitálových aktiv. Tomu by zabránil pouze výše uvedený zákaz.

Netvrdím, že za zadlužení státu mohou spořiví občané. Jen tvrdím, že tržní přerozdělování zcela přirozeně naděluje někomu vyšší jinému nižší kupní sílu, což má za následek, že část kupní síly je těmi bohatšími uspořena a není tedy použita ke spotřebě vyprodukovaného zboží a nabízených služeb. Netvrdím, že je to něčí neodpovědné jednání, které může za to, že stát pak tuto kupní sílu nahrazuje nebo ji vytváří přerozdělováním vybraných daní a pokud to nestačí pak i půjčenými penězi. Jen tvrdím, že státu pak teoreticky nic jiného, než zadlužování nezbývá a považuji to za stejně přirozené, jako to, že bohatí lidé neutrácí všechny vydělané peníze na okamžitou spotřebu. Oba tyto jevy považuji v kapitalistické společnosti za přirozené. Jistě že pokud se budeme bavit o konkrétně třeba naší zemi, pak lze dojít k závěru, že zadlužení státu není způsobeno vyváděním peněz z reálné ekonomiky díky spořivým občanům. Konkrétně zadlužení naší země jde podle mého názoru plně na vrub drancování této země estébáckými vládními a zákulisními strukturami. Nebýt tohoto, pak by ČR hospodařila s přebytkovými rozpočty a státní dluh by byl pojem zcela neznámý.

V ohledu Vašeho tvrzení, že nechápete, jak mohly nevinné ladem ležící úspory způsobit realizaci předražených veřejných zakázek musím konstatovat, že takto utracené peníze považuje za zločin, který ekonomice nejen že nepomáhá, ale spíše jí škodí. Můj originální obecný názor je ten, že peníze vyvedené z reálné ekonomiky (do úspor a na kapitálové trhy) je třeba nahrazovat způsobem, který výpadek takto vyvedené kupní síly nahradí. A toho zřejmě nelze dosáhnout předraženými veřejnými zakázkami, kde často větší podíl takto utracených veřejných peněz jde přímo do "úspor" zlodějů a dál pravděpodobně na kapitálové trhy a do daňových rájů. Takže v tomto ohledu se shodneme. Myšlenkový pochod, z něhož by předražené veřejné zakázky vyšly jako užitečná věc, je obhajitelný velmi obtížně, pokud vůbec. Já jsem zastáncem vynakládání veřejných peněz na efektivní posilování kupní síly poptávky, tedy prostřednictvím zvyšováním důchodů, minimální mzdy, nejnižších platových tarifů státních zaměstnanců, sociálních dávek apod. Takto vynaložené prostředky se promítnou do kupní síly poptávky téměř ze 100%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu naráz na celém světě se to povést jednoduše nemůže.
Ale může se to povést v EU a v rámci dohod s USA ("volný" obchod, boj s terorismem, drogami, daňovými ráji, větrnými mlýny a lidskou přirozeností) i transatlanticky. A použití měny pocházející ze zemí vně tohoto prostoru může být postaveno mimo zákon (na který lidi v rámci sebezáchrany budou kašlat).
Švýcarsko asi zvládnou přitlačit ke zdi stejně jako s bankovním tajemstvím. Ale Čínu již těžko - třeba nakonec skončíme u Juanů a třeba to nakonec bude právě společná akce EU+USA proti cashi, která podpoří nástup RMB do role světové měny. Kdo ví.
Dále zde samozřejmě je BTC a jeho klony a také staré dobré Au a Ag. Lidská svoboda si zatím vždy našla cestu a tyranie dříve či později vždy padla. Doufejme, že to vyjde i tentokrát a novodobí centrální plánovači odehnijou jako ti minulí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na přepážku (zatím) jít mohu, ale je to docela drahé (vlastně negativní úrok v praxi).
Každopádně kupní síla peněz v čase klesá a limit na jeden výběr místo aby adekvátně rostl, tak klesá.
A na Kypru, v Řecku a pravděpodobně i ve Francii omezování hotovosti dále pokračuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všechno, co stojí za ........., se musí nařídit naráz a všude, aby se ovce neměly kam uchylovat. To dá rozum. Jenomže vám protektorům, se to pořád ne a nedaří, vždycky se to na něčem zvrhne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrušení hotovosti musí proběhnout jednorázově v celém civilizovaném světě, protože jinak by se občané uchylovali k cizí hotovosti. To dá rozum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že trochu přeháníte. Dřív jste pro hotovost musel do banky do pokladny, pak se objevil zázrak techniky - bankomat. Troufnu si říct, že toto zařízení je určeno pro běžné výběry v řádu tisíců korun, prostě už z toho důvodu, že není bezedný. Není to tiskárna na peníze (zatím :). Takže když přijdete pro svých 200k k bankomatu, tak ho můžete vybílit, přijdou další, kteří už nedostanou nic. Nicméně stále máte onu možnost zajít si na pokladnu banky, kde asi limit nemáte. Řekněme, že se snažíte použít standartní prostředek na řešení nestandartního požadavku. Stále ale máte jiné možnosti, jak se k hotovosti dostat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V čem jsou záporné nominální úrokové sazby špatné?
No v tom, že úrok odráží "cenu peněz", časové preference subjektů na trhu. Je to poplatek za to, že se vzdám okamžité spotřeby ve prospěch té odložené. Záporné úrokové sazby vlastně svědčí o "backwardaci" v uspokojování potřeb, což je proti lidské přirozenosti. Nikdo nechce např. bydlet raději později, než dříve.

Ale záporné úroky samy o sobě by nebyly špatné, pokud by k nim dospěl svobodný trh v prostředí (měnové) konkurence a tržního (a ne centrálně plánovaného) určování úrokových měr.

Vaše slova o "absurdní fiskální odpovědnosti" jsou velmi směšná. Která vláda je fiskálně odpovědná? Já vidím pouze růst dluhů!

"Ano lidé mohou spořit, ale musí počítat s tím, že ekonomika začne prosperovat až s tím přestanou."
Další keynesiánský blud. Pokud chcete reálné investice/inovace (a bez nich růst nejde), musíte mít napřed reálné úspory. Tisíce let lidi chápali, že napřed musí něco uspořit a teprve pak to mohou investovat. Dnes politici podlehli pokušení si tisknout peníze a dodatečně si k tomu vymysleli "ospravedlňující" ideologii a teorii.
Zkuste si představit nějakou ohraničenou ekonomiku. Město, vesnici, ostrov. 1000 lidí žijících na úrovni 19 století. A najednou tam přijde nějaký koumes s tím, že když mu svěřej monopol na tisk peněz a on když natiskne bilion, že se najednou začnou mít líp, najednou budou mít na lepší zemědělské stroje (najednou je někdo začne vyrábět?) a do 5ti let se z 19. přesunou do 21. století. Fakt by to fungovalo? A proč to tedy ti hlupáci v 19.století neudělali? Každý mohl mít svoje auto, každý mohl 2x ročně létat na dovolenou už tehdy. Nebo ne?

Každopádně i kdybych po nějaké lobotomii uvěřil tomu, že k udržitelné prosperitě se dá proutrácet, stejně bych protestoval proti tomu, že někdo má právo mne za spoření trestat. I kdyby spoření bylo hloupé, je to jen moje věc.

Vy píšete, které spoření je správné a které je nesmyslné. Ale to je přeci jen váš názor, vaše preference a někdo jiný zcela legitimně může mít úplně jiné. Poměrně velká část společnosti například má pocit, že si musí naspořit na 20 let života v penzi. A já myslím, že mají pravdu - za podmínky, že budou spořit v instrumentech, které jim stát nebude moci sebrat (protože podle mne chtít bude). I kdybych věřil na to, že zde průběžný systém bude ještě za 30 let a že zdravotnictví bude stále zdarma (jako že nevěřím), stejně mi ten systém ani při dnešních (dle mne neudržitelných) podmínkách nenabízí udržení mého životního standardu. I kdybych do penze odešel dnes, můj příjem výrazně poklesne. Přeci i etatističtí politici nám říkají, že si na penzi musíme spořit. A zároveň nás za to chtějí trestat negativním úrokem?

A ceny kapitálových aktiv rozhodně neovlivňuje "nadměrné" spoření zdaleka tak, jak je ovlivňuje QE či ZIRP.

Tvrdit, že zadlužení státu způsobili spořiví lidé, to je pro mne opravdu nepochopitelný myšlenkový pochod. Lidé dříve nespořili (v dobách, kdy se stát zadlužil tak max během války)? Někdo snad stát nutí půjčovat si na Blanky, Pandury, OpenCardy, na uplácení voličů dávkami a uplácení zájmových skupin dotacemi? Někdo snad stát nutí provozovat Výzkumný ústav okresního zahradnictví a další desítky a stovky "služeb" a agend, které nemají žádnou reálnou koupěschopnou poptávku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud někdo něco natvrdo zakáže (např. hotovost), je to podle mne vždy utažení šroubů. A pokud zakáže jednu z forem "krve ekonomiky", je to podle mne utažení velmi zásadní.
Každopádně poptávka po likvidním anonymním prostředku pro bezprostřední vyrovnání transakcí nezmizí, zůstane stejná, nebo se díky tomu utahování šroubů dále zvedne.
Pokud CZK v papírové podobě přestane existovat, či její použití bude maximálně ztrpčováno (povoleny jen malé výběry, jejich zpoplatnění), lidé přejdou na alternativy: CHF, USD, BTC, stříbrné investiční mince, stříbrné prvorepublikové oběhové mince, peníze Latinské měnové unie, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo, zkuste si vždy před osobním atakem napočítat v duchu do 10ti.
Týdenní limit na výběr z bankomatu mám 200k. To ale NIKDY nešlo vybrat najednou. Šlo maximálně 80k a teď to kleslo na 40k. Takže znovu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

"což pro většinu příležitostí stačí" = vydávání vlastního názoru za celospolečenskou normu

Je to přesně to, co jsem psal. Lidi jako vy nakonec budou tvrdit, že výběr 2000Kč/měsíc většině normálních lidí stačí, protože větší nákupy přeci lze (má se?) platit kartou. A budou tleskat každému, kdo ty "nenormální" lidi zkrouhne. Podobné výběrové limity už vám zavedli na Kypru, zavádějí je v Řecku, v podstatě i ve Francii (hotovostně se smí platit max 1000 EUR) a za chvíli všude. Peníze v bance a peníze v kapse začnou mít rozdílnou hodnotu (ty hotové budou vzácnější, bude to něco stát se k nim dostat), vybrat si třeba 400k vůbec nepůjde a v bance budete mít negativní úrok.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za francouzské revoluce byl trest smrti za to, když chtěl někdo platbu ve zlatě a ne v asignátech. I tak se obchodovalo. Za protektorátu hrozilo za prase načerno hezkých pár let kriminálu a i tak bylo nepřihlášených pašíků spousta. Tomuhle státu nevěřím a čekám od něj jen to nejhorší. Každopádně nechci, aby někdo další věděl, kolik jsem si koupil zlata, stříbra nebo nábojů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkuste si místo psaní sáhodlouhých nesmyslů raději změnit limit pro výběr z bankomatu. Anebo rovnou změnit banku. Není problém najít banku s denním limitem 50 000 Kč, což pro většinu příležitostí stačí. U větších částek stejně narazíte na limit bankomatu, který nevydá libovolné množství bankovek, aby zbyla hotovst i pro další zájemce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mě to až tak moc v rozporu není, o míře "utažení šroubů" rozhoduje celková situace ve státě (či EU), styl platby je až druhotný. Pokud dojde k extrémnímu "utažení" ve smyslu posílení pravomocí finanční policie atd., tak je hodně naivní si myslet, že tomu člověk unikne preferováním hotovosti, i když obecně zrušena nebude, za jisté shody okolností to může být i naopak.
Naopak pokud se stát začne liberalizovat a všemožné překážky odbourávat, tak tomu klidně může výrazné odbourání hotovostních plateb naopak prospět a tempo uvolnění urychlit.

Osobně sice zastáncem úplného zrušení hotovostních plateb nejsem, právě naopak, ale důvody pro zachování hotovosti vidím primárně trochu jiné, než otázku "svobody"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snůška zbytečných řečí ve stylu třídní nenávisti. :-) Dříve nenáviděli proletáři bohaté kapitalisty. Dnes je nová doba a rádoby bohatí nenávidí dnešní "proletariát" (nově označovaný jako socky).

Přejdu ale k meritu mého příspěvku. V čem jsou záporné nominální úrokové sazby špatné? Pokud bychom mohli na úvěrovou kontrakcí (či stagnací) vyvolaný pokles cenové hladiny reagovat poklesem nominálních úrokových sazeb, nemuseli bychom se dnes uchylovat k nekonvenčním zbytečným a v prostředí adorace "fiskální odpovědnosti" zcela neúčinným QE. Nechali bychom jednoduše klesat ceny a s nimi i úrokové sazby. Reálné úrokové sazby by pak mohly být stále nulové. Pokud budou klesat ceny a nominální úrokové sazby budou v poklesu omezeny nulovou hranicí, pak reálné úrokové sazby porostou, což rozhodně ekonomice nepomůže a krizovou situaci pouze zakonzervuje a prohloubí.

Po té co se všichni vyblázní s QE budeme několik let stagnovat, dokud nebude přehodnoceno paradigma absurdní fiskální odpovědnosti (státní dluhy se musí splácet), nebo dokud nebude prosazeno právě zrušení hotovosti, které umožní zavedení záporných úrokových sazeb.

Dopad zrušení hotovosti by v ohledu ztráty soukromí by mohlo řešit zavedení anonymních bankovních účtů (vzpomeňme spořitelní knížky na doručitele). V tom případě by ale odpadly výhody zrušení hotovosti v tom ohledu, že by bylo ztíženo fungování šedé ekonomiky a kriminálních transakcí.

A k tomu spoření. Ano lidé mohou spořit, ale musí počítat s tím, že ekonomika začne prosperovat až s tím přestanou. Ekonomika tu není od toho aby umožňovala odkládání spotřeby. Ekonomika je zde od toho aby uspokojovala aktuální potřeby, tedy od toho, aby se to co se vyrobí i spotřebovalo. Rozhodně neprospěje ekonomice, že někdo odloží spotřebu něčeho, co už se v době, kdy si to bude chtít konečně koupit, už ani nebude vyrábět, protože v průběhu doby producent onoho zboží zkrachoval z důvodu nedostatečné poptávky v době kdy produkoval. Odkládání spotřeby je jednoduše nesmyslný asketismus, který ničemu nepomůže. Zde samozřejmě nemluvím o spoření na něco, na co si jednoduše naspořit musím. Mluvím o vlivu "spoření" peněz, které má člověk "navíc", které i při úplné spokojenosti s životním standardem jednoduše neutratí. Nejsem zastáncem toho, aby takový člověk začal nesmyslně utrácet. Na druhé straně nejsem zastáncem toho, aby tyto peníze pouze navyšovali ceny kapitálových aktiv, bez toho, aby k tomu byl důvod v reálné ekonomice.

Každý ať si se svými penězi dělá co chce. Jen by se měl každý zdržet moralizování o neudržitelnosti veřejného dluhu, když ho svým "spořením" způsobil. Nebýt vyvádění peněz z reálné ekonomiky, nebylo by ani třeba zadlužování státu, který vyvedené peníze v ekonomice nahrazuje penězi, které si půjčuje, protože na daních je vybrat nemůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tomto mne hodně zklamal Ondřej Neff. Nechápu, jak na jedné straně brojí proti utahování šroubů, a na druhé straně fandí zrušení hotovosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jsem včera zažil další utažení šroubů.
Byl jsem si vybrat v bankomatu hotovost a zjistil jsem, že moje milovaná banka snížila na polovinu částku, kterou lze v rámci jednoho výběru vybrat.
Dříve jsem musel požadovanou částku vybírat na X-krát, od nynějška na 2X-krát.

Ihned jsem si vzpomenul na aktuální vývoj v Řecku, kde se vláda ve spolupráci s bankami také snaží odradit lidi od výběru vkladů pomocí extra poplatků.

Všude na světě etatisté přemýšlejí, jak překonat hranici 0% úročení a jediná cesta je lidi odradit od používání hotovosti (pokud by jen tak někdo zavedl minus 5% úrok na vklady, všichni peníze vyberou a nacpou do matrací).
"Nejpokrokovější" plánovači světlých zítřků uvažují o úplném zrušení hotovosti.
Ti praktičtější z nich si vystačí s jednodušším plánem: mzdy a faktury všem již tak jako tak chodí povinně na účty. Takže pokud snížíme max. vybíranou částku třeba na 2000 Kč a zdarma budou jen 2 výběry do měsíce (přeci každý, kdo potřebuje více hotovosti, je určitě zločinec) a každý další bude stát třeba 40 Kč, je úrok minus 5% na světě.

I doleva zahnutí místní diskutéři zaplesají.

Protože světlé zítřky přeci nekazí jen ten, kdo pro někoho jiného něco užitečného udělá aniž se při tom nechá erárem okrást o 50%. Sabotérem světlých zítřků (dle reprezentantů režimu i dle jejich "užitečných idiotů" v hospodách a diskusních fórech) je totiž i ten, kdo veškeré příjmy ihned neutrácí, ale dovolí si spořit. Takový člověk přeci nepřispívá k "roztočení ekonomiky" a to je potřeba trestat.

Stát takovýmto omezováním hotovosti nebojuje zdaleka jen proti šedé a černé ekonomice. Intenzivně se tím snaží komplikovat život i těm, kteří své poctivě vydělané a již zdaněné peníze chtějí investovat do statků, které jim zajišťují anonymitu vlastnictví (bitcoin koupený z ruky do ruky na localbitcoins.com, Au a Ag mince koupené za hotové, obraz či šperk, ...).
Tito lidé vědí, co dělají. Proletariátu, i přes jeho jistou duševní nedostatečnost, jednou dojde, že činností eráru jsou nejvíce poškozeni právě oni. Pokud proletář má nějaké úspory, mívá je většinou jen v bance na běžném či spořícím účtu - a proto se ho negativní úroky dotknou nejvíce.
Neproletáři (městská vyšší střední třída) naproti tomu v hotovosti má spíše dluhy (hypotéky) a své peníze investuje - do akcií, do nemovitostí. A proto se jich negativní úroky tolik nedotknou (spíše na nich vydělají - hypo zlevní a akcie půjdou nahoru).
Dříve či později tedy proletáři po svých politicích začnou požadovat, aby spravedlivě obrali i neproletáře (vždyť pohleďte, jak se nůžky rozevírají). V ten okamžik se evidovaný majetek stane horkým bramborem, velmi vítaným cílem nájezdu loupeživých držitelů státní moci.
Omezování hotovosti tedy není jen bojem proti šedé ekonomice, ale je i bojem eráru o to, aby i zcela legálně nabytý majetek byl v největší možné míře evidovaný a tím i k dispozici pro jejich drancování.

Nahlásit

-
0
+
2/2