Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Uprchlická sezóna

30. 4. 2015
 7 184
64 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

S HHH nesouhlasím tehdy, když říká, ře stát by imigraci měl tvrdě potírat, protože i v čistě tržním svobodném prostředí by byla minimální (protože vlastníci by si přísně vybírali, jak "kvalitní" lidi k sobě poustí).

Možná má pravdu, že by lidi silně diskriminovali, koho na své pozemky pustit (těžko říct), ale nemyslím si, že by stát toto neměl simulovat (protože jednak neví co a jednak se mu to stejně nepovede), měl by snížit svůj vliv (zrušit ony minimální mzdy, sociální dávky a jiné regulace, které z každé imigrace udělají tu špatnou).

Problém je, že stát to nikdy neudělá! Naopak ty imigrany zneužije ke strašení obyvatelstva, růstu regulací a přerozdělování, obecně k utahování šroubů. Imigranty donutí žít v ghettech (nedobrovolně financovaných domorodci) a všechny důsledky (kriminalita, terorismus) opět zneužije proti obyvatelstvu, k omezení svobod, posílení represivních orgánů, atd...

Libertarián zkrátka opět musí tvrdohlavě trvat primárně na omezení (ideálně zrušení) státu a do té doby odmítat se bavit o imigraci, protože to v podstatě nejde. Bohužel současná forma imigrace zvyšuje počet lidí na státu závislých a tak i díky ní je ta debata o roli státu obtížnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

No po obobecné a teoretické stránce má autor pravdu.
Nebýt státních regulací, imigranti by se mohli (dokonce v podstatě museli) integrovat, začít pracovat, atd... (jinak by se totiž měli stejně špatně, jako doma)
Jenže bohužel realita je jiná, v EU máme byrokratický socialistický stát a imigranti pracovat a integrovat se nebudou, protože pracovat jim bude bráněno regulacemi a nepracování naopak bude odměněno podporami a pomocí. Neintegrace bude podporována multikulti propagandou.

Pokud chceme, aby masová imigrace z Afriky opravdu nebyla problémem, musíme jedno z toho odstranit: buď samotnou masovou imigraci, nebo byrokratický socialistický stát.

Až bude vlastník domu či pozemku opravdovým pánem svého majetku (a ne jen státem tolerovaným správcem) a bude jen na něm, koho tam vpustí...
Až mne nikdo kvótami a pozitivní diskriminací nebude nutit pronajmout byt, propůjčit židli v mé restauraci, nabídnout pracovní místo tomu, komu nechci...
Až mne stát nebude okrádat a ukradené peníze rozdávat některým lidem za to, že nepracují, dělají nepořádek, neintegrují se, neposílají děti do škol (i když je za mé peníze mají zadarmo)...
... tak pak budu pro státem nijak neomezovanou imigraci.

Protože ano, myslím si, že když se rozhodnu ve své firmě zaměstnat třeba Ukrajince, státu do toho nic není a pokud mi v tom brání a po něm vyžaduje pracovní povolení, dopouští se neobhajitelného zásahu do našich práv.
Protože ano, myslím si, že když se rozhodnu byt pronajmout třeba Argentinci, státu do toho nic není a pokud mi v tom brání a po něm požaduje povolení k pobytu, dopouští se na nás obou neomluvitelného zločinu.

Je na lidech, konkrétních vlastnících bytů, lesů, domů či firem, koho na svůj majetek pustí (či nepustí) a podle jakých kritérií se tak rozhodnou.
Bohužel stát toto právo lidem násilím upírá. A naopak je násilím nutí živit, ubytovávat či léčit lidi, které z nějakého důvodu živit nechtějí. Dokud zde takovýto nemravný a zločinný systém máme, byl bych se vstřícností k masové imigraci velmi opatrný. A za oficiální podporou takové imigrace bych hledal spíše nekalé úmysly vládnoucích "elit":
- vytvářet problémy, které pak politici musí řešit a mohou na nich obhajovat svou existence, moc a prebendy
- záminka k dalšímu utažení šroubů
- import budoucích voličů, kteří z principu budou volit doleva, pro větší stát, přerozdělování, antidiskriminaci, atd...

Nahlásit

-
0
+

Hmm pak je otázka, kde soudruzi udělali chybu, když ve Francii, Itálii vznikají gheta, když jsou plná lidí natěšených si pěkně zamakat :-(

Nahlásit

-
0
+

Sluníčková pohádka, tentokrát politá libertariánskou omáčkou.
Autore, zkuste si vážně představit neregulovanou imigraci, třeba v případě válek, kdy se mohou do země přesunovat miliony lidí, kulturně a etnicky výrazně odlišných od domácího obyvatelstva. Pokud jste přesvědčen, že by se to obešlo bez velkých problémů a konfliktů, tak to vám příručky vyjedly hlavu.

Nahlásit

-
0
+

Ano, leckteré "ekonomické" argumenty jsou holé nesmysly. Argument sociálními dávkami zase nepatří do problematiky imigrace, ale do problematiky sociálního státu. Odpůrci imigrace často střílí vedle.

Co když ale prostě a jednoduše obyvatelstvo o přistěhovalce nestojí? Neznám kvality daných uprchlíků, ale dejme tomu, že budou doopravdy přispívat k většímu reálnému příjmu všech okolo. Lidem znalým rakouské ekonomie by mělo být jasné, že "bohatství", "blahobyt"...je subjektivní. Pro mě může být mnohem důležitější nemít okolo sebe muslimy, židy, protestanty, kuřáky, homosexuály, fanoušky dechovky atd. než mít vyšší reálný příjem.

Doopravdy tyto problémy může vyřešit jedině soukromé vlastnictví, ale i při existenci státu není jediný důvod dovolit kdejakému hejhulovi napochodovat do země nebo dokonce se tam trvale usadit. Naopak, přísná DISKRIMINACE a vyžadování splnění požadavků snižujících/eliminujících transakční náklady pro domácí obyvatelstvo může "snížit tření" a aspoň zhruba napodobit dobrovolné tržní vztahy. Tedy kromě touhy po stýkání se i touhu držet se od sebe daleko.

http://www.bawerk.eu/clanky/texty-jinych-autoru/o-svobodne-imigraci-a-nucene-integraci-od-hanse-hermanna-hoppeho.html

Nahlásit

-
0
+
3/3