Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nejdůležitější tabulka na celém světě

28. 4. 2015
 9 472
53 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zlatá slovo. Možná je to chyba i nás, kteří chápeme pojem inflace v původním smyslu, ne tak jak jej politici a jejich služební "taky ekonomové" překroutili. Možná bychom měli při každé příležitosti, až do omrzení opakovat - růst cen NENÍ inflace, ale je jejím projevem. Inflaci způsobuje růst peněžní zásoby. Přírůstek peněžní zásoby nekrytý odpovídajícím nárůstem výroby zboží a služeb "ředí" kupní sílu peněz. A dále bychom měli říkat, že politici milují inflaci, neboť je to skrytá forma zdanění a přerozdělování bohatství. Bez inflace by nemohli uplácet své voliče jejich vlastními penězmi. Stejně tak by bez inflace stěží sháněli peníze na financování svých blbých nápadů, včetně válek...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Nejméně oblíbený příspěvek

To jsem čekal, že to "zkomplikujete" toky z a do zahraniční. :-)

Ano. Když státní peníze odtečou do zahraničí, je problém, protože nebudou peníze v úsporách domácností. Já ale celou dobu mluvím o standardní situaci, kdy úspory domácností kryjí státní dluh ze 100% a to je případ většiny vyspělých zemí (bez ohledu na deficity a přebytky platebních bilancí).

Stát, zvláště pokud si to budou jeho občané ve volbách přát (zvolí si rozpočtově "odpovědné" politiky typu Kalousek), samozřejmě může za účelem splacení části nebo celého státního dluhu zvyšovat daně, konfiskovat majetek občanů, typicky bankovních vkladů a jiné "odpovědné" akce, jako je měnová reforma, aby si udržel "důvěru finančních trhů". Stejně jako to proběhlo na Kypru a jak to doporučuje MMF. Vždyť je to přece tak fiskálně odpovědné, splácet státní dluhy. :-) Na Kypru žádná revoluce neproběhla a runy na banky byly zvládnuty zavedením tzv. kapitálových kontrol. Představa, že soukromý majetek občanů je nedotknutelný, je jen naivní romantická představa o tom, jak to funguje na "západě".

Vaše představa, že státní dluhy vznikají tak, že peníze přitečou ze zahraničí, je 1000 x překonaný mýtus. Státy si téměř výhradně půjčují od bank nově vytvořené peníze, které nepřitékají odnikud. Rovněž mýtus o vysychání zdrojů, je nesmysl, protože banky mohou státům půjčit v podstatě neomezené množství jimi vytvářených peněz.

Co se týče záporné obchodní bilance, ta se projevuje v soukromém zadlužení obyvatelstva dané země a je věcí každého jednotlivce, který si půjčil na nákup zboží z dovozu, jak svůj dluh splatí, nebo zda přijde o zastavený majetek. Tohle nemá se státním dluhem žádnou souvislost. Je to věc jednotlivých dlužníků a bank, které jim půjčily. Paradoxně fiskální restrikce způsobili 25% nezaměstnanost a nárůst nesplácených soukromých úvěrů, které do té doby byly spláceny bez problémů. I tohle je vedlejší produkt banditismu, kterého se dopouští Trojka.

Skutečnost, že byste si nepůjčoval peníze, které pak neutratíte, nijak nepopírá onen příměr, který jsem použil. Ten měl poukázat na absurditu toho, že by banka takový úvěr neobnovovala, protože v takové situaci nenese žádné riziko. A přece se to děje a banky odmítly Řecku refinancovat státní dluh. Pak toto jednání bank má spíše podivné, než racionální důvody.


Skutečnost, že stát platí bandu darmožroutů nikterak nedopadá na to co píšu. Samozřejmě, že by bylo efektivnější podporovat nízkou kupní sílu jiným způsobem ale banda dobře placených úředníků tvoří dostatečně silnou poptávku, bez které se reálná ekonomika jednoduše neobejde. Když propustíte darmošlapy, nebudou mít ti produktivní pro koho produkovat, tím se stanou nadbytečnými i část těch produktivních, kteří rozšíří řady těch bez kupní síly, to způsobí další pokles poptávky, pokles produkce, a vytvoří další nadbytečné produktivní zaměstnance producentů a spirála do pekla je spuštěna.

A ty dluhopisy v penzijních fondech? To je důsledek vymýšlení kravin, jako jsou důchodové pilíře. Nikdy se žádného důchodu tyto fondy nedožijí. Buď je smete trh, nebo fiskálně "odpovědná" vláda. :-) Pokud dojde k "odpouštění" státního dluhu soukromými věřiteli (typicky penzijními fondy) pak mohou lidé poděkovat sobě, že do nich vlezli a ratingové agentuře, která zatlačila na snížení státního dluhu a vládě, která se to rozhodla takto "vyřešit".

Bavíme se o systémovém problému současného nastavení celého peněžního systému, se kterým si nikdo neví rady. Tento systém bude muset být změněn, protože setrvání na současném paradigmatu, že vládní závazky jsou rizikovým aktivem, jehož rizikovost určují soukromé nikomu se nezodpovídající ratingové agentury, je skutečně neudržitelný a skončí hodně velkým průšvihem. Jediné, co mě napadá tak je, začít respektovat základní pilíř na němž stojí současný peněžní systém, - KREDITNÍ BEZRIZIKOVOST VLÁDNÍCH ZÁVAZKŮ, včetně státních dluhopisů. Jediné, co je třeba, je zrušit rating států z hlediska kreditního rizika. Koncept kapitálové přiměřenosti bank na předpokladu nulového kreditního rizika stojí již od jeho vzniku. Máme zde ale banky, které tím, že naslouchají ratingovým agenturám, neslyší slova regulátora bankovního systému, který říká: "státní dluhopis má nulovou rizikovou váhu, a není to proto, že by bych si myslel, že všechny státy se chovají vzorně". Banky pak tím, že nerespektují bezrizikovost státních dluhopisů ohrožují sebe sama, protože výše jejich vlastního kapitál je nastavena tak, že státní dluhopisy JSOU bezrizikové. Nebýt sanací bank daňovými poplatníky, možná bychom neměli ani "dluhovou krizi", protože banky by věděli, že nerespektováním bezrizikovosti státních dluhopisů by ohrožovaly pouze sebe samotné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

To netvrdí zlí jazkové. To je fakt, protože CPI neříká nic o poklesu cen v důsledku inovací, pokud je inflace překryje. Pokud by cena televize klesla o 5% a stát docílí inflace 2%, tak cena stoupla o 7% proti stavu, kdy stát/CB nezasahuje. CPI ovšem vidí jenom 2%. Pokud by televize vykazovala průměrný vliv inovací, znamenalo by to, že inflace je 7%, kdežto nárust cen dle CPI 2%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Přírůstek peněžní zásoby nekrytý odpovídajícím nárůstem výroby zboží a služeb "ředí" kupní sílu peněz."
ta věta právě popisuje vámi zmíněnou rychlost oběhu, takže Váš celý první odstavec je zbytečný

Pokud vláda vydává dluhopisy, vytváří tím často nové peníze, které se dostávají do oběhu přes bankovní systém, ty jsou často vynaloženy nesmyslně a způsobí znehodnocení měny. Právě proto, že nárůst množství peněz není doprovázen odpovídajícím nárůstem poptávky a tudíž rychlosti oběhu nových peněz. Pak za to může vláda.
Největší zásluhu na inflaci má ale samozřejmě bankovní systém. FIAT měny, které umožňují obtížně regulovatelné vytváření nových peněz v komerčních bankách formou úvěrů, jsou business snů. Všechny krize ukazují, jak neúčelně a špatně jsou tyto peníze vytvořené proti dlužnímu úpisu vynaloženy a proto nutně způsobují znehodnocení měn opět z důvodu, že nárůst množství peněz není podložen nárůstem poptávky po nich.
Důsledkem je růst cenové hladiny pro všechny, peníze rozkutálené do hloupostí, předlužení spotřebitelé, tudíž poptávka na dně, tudíž brzy nabídky na dně, tudíž o něco později hromada nesplácených úvěrů, tudíž banky v problémech, proto buď tiskne centrální banka nové peníze, nebo stát vydává dluhopisy a zachraňuje banky. Ale co dál, banky jsme zachránili, mají na účtech hromadu likvidity, ale komu ji půjčí? na začátku máme předlužené spotřebitele a nabídku a poptávku na dně Pak už zbývá jen stát a jeho další dluhopisy. Kam ta cesta vede, vidíme na jihu Evropy.
Na začátku byly peníze vytvořené při podpisu úvěrové smlouvy v prostředí FIAT money.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud to dobře chápu, tak to platí jen v případech, kdy je pokles cen důsledku inovací rychlejší než inflace, jako je tomu v oboru IT. Pokud je inflace větší než pokles cen, což je případ většiny oborů, tak to stat. uřad nevidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je bohužel smutnou pravdou, že hodně lidí zaměňuje příčinu a následek. Od nepaměti se inflací označovalo snížení hodnoty jednotky měny. Jejím důsledkem byl růst cenové hladiny. Dnešní myslitelé nemají problém schovat pod jeden pojem jak příčinu, tak následek. Pak jeden mluví o voze, druhý o koze, přesto oba o tom samém pojmu. Někteří myslitelé dokonce tvrdí, že bez inflace to nejde ( většinou myslí následek), bez ní by se nám vedlo špatně. Přitom už Kosma ve své kronice píše o tom, že ani mor ani vpád cizích vojsk nespáchá na lidu takové škody, jako když král znehodnocuje svoji měnu. Je zajímavé, že Kosma nepíše o nárůstu cenové hladiny, ale o znehodnocení měny.
Finančnictví je asi jedinou oblastí lidského konání, kde neplatí pevné jednotky. Všichni ostatní si nejdřív domluvili pevné jednotky, proto je třeba jeden metr pořád stejný. Nepodléhá inflaci. Přitom třeba pro truhláře by bylo fajn, podepsat smlouvu na 2metrovou skříň a dodat jen 1,5metrovou, protože centrální truhlářská asociace rozhodla o změně délky jednoho metru, délka bude od teď jiná, ale stále budeme mluvit o jednom metru. Truhláři to přece potřebují pro svůj růst.
To, že s penězi tyto čachry provádět lze, je jen díky tomu, že o tom skoro nikdo neví. Výmysly o tom, že "lidoví investoři" se rozhodují podle inflace ( ať už je tím myšleno cokoli) je pak nesmyslná. Kdyby o tom věděli, pravděpodobně by nedělali rozhodnutí podle inflace, ale vzali vládnoucí smečku útokem.
Hlavním zdrojem nových peněz jsou dnes za nekrizové situace komerční banky. Rezervní požadavky jsou dnes skoro nulové, takže můžou poskytovat úvěry a nakupovat dluhopisy do nekonečna. Jelikož jsou příliš velcí, aby padli, všechen šrot od nich za novou likviditu v krizových dobách nakoupí centrální banky. Neříkají tomu výkup šrotu, ale kvantitativní uvolňování. Ten název opět popisuje důsledek, ne příčinu. Příčina, kterou je výkup šrotu, přinese kvantum nově uvolněných dolárků, eur,...a protože se jedná o jinak pojmenovanou inflaci i růst cenové hladiny.

Nahlásit

-
1
+

No to je pěkný argument. Nikoho to neunavuje. Proč by to mělo vládu unavovat? Naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mluvíte o investorech v souvislosti se spotřebním košem? Vy nejste ani ekonom amatér, jste jen amatér.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No kdyby znehodnocování peněz mělo neutrální dopad, tak sa s tím vládcové a mocní po staletí neunavovali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak z článku tak nějak vyplývá, že každý má to své vlastní CPI, které se navíc ještě významně pořád mění. :-) V makroekonomice jde ale o agregaci údajů a tam CPI opodstatnění jednoduše má.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak samozřejmě, že to nefunguje na haléř přesně. To by pak musel každý mít jiný úrok podle složení jeho spotřebního koše, aby to fungovalo dokonale. V principu ale ta kompenzace poklesu kupní síly úrokem probíhá. Že to není 100% přesná kompenzace je věc vedlejší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Neplatí. Mohou nastat i opačné situace. V dlouhodobém horizontu nula od nuly pojde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No právě. "Zlí jazykové" tvrdí, že oficiální - CPI inflace je poloviční, a někteří rejpalové dokonce tvrdí, že je třetinová proti reálné inflaci. Možná má tetka z Orlických hor o reálné inflaci přesnější představu, že davy davy statistických expertů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pisete ze znehodnocovanie statneho dlhu inflaciou je kompenzovane urokom, ktory stat plati. A co ak je oficialne vykazovana inflacia nizsia ako skutocna (akoze je) a uroky su v pomere k realnej inflacii priliz nizke? Neplati potom ze inflacia je skryta forma zdanenia?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, inflace je "kompenzována" úrokem, který vláda určí podle tzv. inflace "vycucané" v z indexu CPI. No ale velikost této tzv. inflace si mohou navolit podle libosti...Stačí trošku pozměnit spotřební koš - např. vymění máslo za mikroprocesor atp. V USA vyhodili z koše vlastnické bydlení a nahradili je bydlením nájemným. A ejhle, inflace klesla. Že v té době kulminovala bublina na hypotečním trhu a ceny nemovitostí "šílely" jaksi pominuli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Cigarety Start se od loňska vyrábějí pod značkou (Start by) Chesterfield. Dělnické cigarety to už ale dávno nejsou, cenově se šouply do střední třídy, kvalitativně je podstřelil bambilion značek. Red and White jsou právě cigarety od nižší střední třídy dolů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen bych doplnil, že koncept "ředění kupní síly" je obdobně zavádějící jako koncept inflace ve smyslu růstu cen. Kupní síla měny závisí pouze a jen na rychlosti objemu a rychlosti oběhu peněz v ekonomice, nikoliv toliko na změnách objemu peněžní zásoby. I při růstu peněžní zásoby může cenová hladina klesat v důsledku nižší spotřeby (nižší rychlosti oběhu peněz v ekonomice) a naopak. Ignorování faktu, že na kupní sílu peněz mají vliv jen peníze v objemu, v němž se účastní transakcí se zbožím, jehož cena má vliv na index růstu cen, je jen další slepou uličkou.

Inflace jako skrytá forma zdanění je nesmysl. Inflace je standardně kompenzována úrokem, takže k žádnému zdaňování nedochází a stát na inflaci nic nevydělá. Stát sice dostane DPH a spotřební daně z vyšší ceny, ale zase dostane peníze, které byly znehodnoceny inflací. Rovněž znehodnocení státního dluhu je kompenzováno právě úrokem, který stát platí. Dopady inflace mohou být pouze na kupní sílu mezd, které nebyly přiměřeně valorizovány. To ale není dopad činnosti vlády, ale zaměstnavatelů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článek se mi líbí a dokonce jsem ho pochopil. :-) Nevím co proti mě a panu Březinovi máte?
A samozřejmě že nejsem příznivcem monopolu na padělání peněz. Toto Vaše označení FIAT měny pouze dokládá, že o tom nic nevíte, resp. pokud něco, tak se jedná pouze o pomatené bludy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, jsem sice ekonom - amater, ale rekl bych, ze je to trosicku jinak. Inflace - tedy pokles hodnoty penez - nuti vlastniky penez, aby je investovali. Při deflaci naopak racionalni inverstor penize necha ve slamniku, protoze se ziskavaji hodnotu samy o sobe. Ale ekonomika spomaluje. Pro centralni banku je potom problem, jak takovou ekonomiku probudit. Nema na to prostredky - zvlast, kdyz uz pujcuje penize za nulovy urok.
Naopak problem inflace je, ze pokud je prilis velka, dochazi k tzv. inflacni spirale. Nejvetsi obavu z inflace maji v soucasnosti Nemci, protoze inflace predznamenala nastup Hitlera. Proto taky nesou nelibe tisteni penez v Eurozone.
Centralni banky se obecne snazi drzet inflaci kolem 2% - z dlohodobe zkusenosti nejstabilnejsi pasmo.

Nahlásit

-
0
+

Marna snaha. Zdejsi brezinofuldovsti obdivovatele monopolu na padelani penez takoveto clanky z principu odmitaji pochopit.

Nahlásit

-
1
+

Zlatá slovo. Možná je to chyba i nás, kteří chápeme pojem inflace v původním smyslu, ne tak jak jej politici a jejich služební "taky ekonomové" překroutili. Možná bychom měli při každé příležitosti, až do omrzení opakovat - růst cen NENÍ inflace, ale je jejím projevem. Inflaci způsobuje růst peněžní zásoby. Přírůstek peněžní zásoby nekrytý odpovídajícím nárůstem výroby zboží a služeb "ředí" kupní sílu peněz. A dále bychom měli říkat, že politici milují inflaci, neboť je to skrytá forma zdanění a přerozdělování bohatství. Bez inflace by nemohli uplácet své voliče jejich vlastními penězmi. Stejně tak by bez inflace stěží sháněli peníze na financování svých blbých nápadů, včetně válek...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Cigarety START se již nevyrábí, proto tam nejsou - http://cs.wikipedia.org/wiki/Start_%28cigarety%29

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Našel jsem si tu tabulku, to je fakt síla :-)
Zejména položky jako ORANŽÁDA, PŘIKRÝVKA PROŠÍVANÁ, PLYŠOVÁ HRAČKA ...
Navíc v životě jsem neslyšel o cigaretách RED AND WHITE, přitom dělnické kuřivo START tam není :-(

Nahlásit

-
0
+

Ve výkazech, které jsem několik let poskytoval ČSÚ, byla kolonka na porovnání kvality a výkonu zboží, čili porovnání inovací. Musel jsem několikrát konzultovat s pracovníky ČSÚ tuto problematiku, neb Moorův zákon byl vidět v plném proudu. Za klesající cenu bylo k dispozici lepší zboží - to ČSÚ neštymovalo, ale nakonec to akceptovali. Před několika lety tedy ČSÚ uměla započítat inovaci, a je-li tomu i dnes, autor článku se v tomto detailu mýlí.

Nahlásit

-
0
+

Inflace vy smyslu nárůstu cenové hladiny je uměle vytvořený fetiš podobně jako třeba HDP. Stačí do té excelové tabulky dát jiný sortiment nebo změnit jeho váhu a vyjde přesně to, co si zadavetel přeje. Celé je to jenom maskýrovka, která má zakrýt, že vládnoucí elity konfiskují benefity z technického pokroku (všechny ty lepší a levnějšší Fabie, televize a podobně) plus skutečný nárůst cen. Spolu s mýtem o škodlivosti deflace a blahodárnosti inflace ve výši 2%, byl vytvořen nástroj na inflační zdaňování obyvatelstva, aniž by si toho většina obyvatel všimla. Pokud cena televize klesne meziročně o řekněme 5% a CB splní svůj cíl 2% "prospěšné" inflace, tak je každý, kdo si koupí televizi, oloupen o 7% její hodnoty. A tím lupičem jsou vládoucí politici a jim vytvářené instituce.

Teprve návrat k ekonomické definice inflace ve smyslu zvýšení objemu peněžní zásoby to ukáže v plné nahotě.

P.S. Zdůvodnění škodlivosti deflace zpožděnými nákupy je tak slabomyslné, že nechápu, jak je možné, že to někdo bere vážně. Chápu, že tím oblbují guvernéři CB, protože oni inflační zdaňování technicky zajišťují, ale proč to po nich papouškují třeba novináři fakt nechápu. Neměli by to být právě novináři, kdy celý te olupovací mechanismus lidem polopatě vysvětlí.

Nahlásit

-
1
+
2/2