Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zpátky na stromy! Nebo aspoň do chaloupek

14. 4. 2015
 17 520
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

No me prijde, ze se v tom hleda vic, nez tam je. Je to proste klasicky generacni stret - stari napominaji mladochy a mladosi jsou dotceni, ze je nekdo poucuje, kdyz oni se citej pany sveta co uz vsechno vi. Stari chtej svuj "klid" a "zabehly koleje", zatimco mladi si to svoje teprve hledaji, ale uz ted vedi, ze je potreba vsechno od zakladu zmenit. A TO JE PORAD DOKOLA. Generaci, co generaci. Ja jsem to X. Nam stari vytykali ze hrajem hry, jsme lini... proste to stejny. Jim zase rikali, ze sedej furt u gramofonu nebo magnetaku, poslochaj bigbit a maj douhy vlasy, a nechce se jim makat a jen se poflakujou... A pritom oni, my i vy, kdyz nam bylo 20, jsme myseli ze pohnem svetem. Vsechno novy bylo super a starymu jsme se smali. I oni. A ted se tomu smejet i vy. Tak to proste je a dalsi generace se zase vysmeje vam. Teste se :)

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Neposkytnout dalším lidem možnost žít svůj život prostřednictvím zplození vlastních potomků je projevem vrcholu sobectví, nikoliv štěstí. Víte Vy vůbec, kolik lidí se díky takovému sobeckému uvažovaní vůbec nenarodí? Nikdy neprožijí svůj život, jako je to umožněno Vám. Nikdy nedostanou ani šanci. Vy jste jeden z mnoha, komu se to poštěstilo, že jste se dostal na tento svět, na rozdíl od obrovského množství nenarozených lidí, kteří nikdy nespatří tento svět. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavé. Takhle obvykle litujete každého, kdo dokáže přes nějaký hendikep být šťastný? Třeba člověka bez nohy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"...jakékoliv choroby platí někdo jiný?"
Vy jste asi nikdy nebyl nemocný, že tak podivně plácáte. Myslím, že každé těžší onemocnění je pro naprostou většinu lidí tak nepříjemná záležitost, že si to potěšení nechají ujít, ať to platí nebo ne. Když se v minulosti lidé museli hýbat, tak podle vás nemoci srdce neexistovaly? Kde jste na takové hlouposti přišel? Ideologické školení podobného druhu by už mohlo přestat. Lidé žijí podstatně déle, než v minulosti, to je fakt, na rozdíl od vašich výkladů. A je tomu tak nejen díky lepšímu zdravotnictví, ale taky díky hygieně a životnímu stylu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak to se můžeme litovat navzájem :-) to bude tak krásně laskavé a lidské, prostě takové teplé, upřímné :-))))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky moc za tento článek. Blábolení ezo-fašistky Máslové mě opravdu zvedá ze židle. Její doporučení na omezení vzdělávání žen a obnovení prodeje žen do rodin ženicha rodiči není ani z 19.století, to je prostě starověk. Máslová je nebezpečná fanatička.

Nahlásit

-
0
+

Můžete psát a mluvit o čem chcete. Vždyť to právě děláte. Pokud to napíšete veřejně, možná se najde někdo, kdo bude s Vašimi názory polemizovat. To je ta liberální demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby si přečetli (hodnotitelé mladších generací) apokryf O úpadku doby (snado lze dohledat na netu) od Karla Čapka, myslím, že by je to mudrování přešlo. Je to pořád stejné už od pračlověka Janečka.

Nahlásit

-
0
+

Michale, díky za článek. Líbí se mi, jak a jaké mediální příklady jste vedle sebe položil. Dodávám, že všechny ty vyhrocené a zároveň si protiřečící články nepovažuju za nesmyslné. Vnímám je jako zrcadlo. Buď mě na nich něco píchne do slabin a řeknu si "sakra, moje téma" nebo se vůči nim vymezím, protože mi prostě neladí s hodnotami. Často se u nich vytočím, často nadchnu, ve finále to sešrotuju, proberu u několika kafí a sedne si to. To, nad čím dlouhodobě přemýšlím je, jak to udělat, aby ti, kdo s chutí sdílí hejt na jednu nebo druhou stranu, měli chuť prozkoumávat a sešrotovávat názory strany druhé. Pak by ta vyhrocená hejtařská protiřečení zas tak moc nevadila.

Nahlásit

-
0
+

Je pravda, ze jeden pracovni den roku 1897 v Dolnim Bolikove na pile nebo na poli by ty "premyslive starosty" dostal natrvalo na rehabilitace. Na druhou stranu toto tema neni statika visutych konstrukci, tady nepomuze to, ze autorovi "jde premyslet" a tedy tim padem muze "vyCermanovat ty stredostavovske pozery", autor dost zaplace, az uvidi za 30 let svoje idoly "prokousane zivotem", alespon ja ty rocniky 1971, co presne vedely, jak v roce 1993 s karieriou vidim, v poctu dostatecnem docela jasne. Tak alespon ze reditelovaly 6 let realitce a maji dodelanou tu specialni pedagogiku, jinak by snad ani na tom stavebnim odboru na MU ve Vyskove pracovat nemohly.

Nahlásit

-
0
+

jasně, na to, že mládež je zkažená a "není, jak bývalo", se našly povzdechy psaný hieroglyfama na papyrech. na druhou stranu...hrozně mě fascinuje, jak se u člověka zapomíná na biologii - takhle nějak vypadáme posledních 100 000 let, což je evolučně dost čerstvý, a celou tu dobu bylo pro ženu ideálně plodný období do 20 let. za poslední dvě generace se to v průměru o 10 let posunulo - já tomu teda tolik nerozumim, ale skoro bych řekla, že evoluce holt tak rychlá není. a bohužel znám dost lidí, kteří ještě po 30 nevědí, co by vlastně v životě chtěli dělat a s kým by chtěli být, abych si řekla, že ti tři jen tak stařecky remcají.
jo a vzdělání je podle mě vážně zbytečně dlouhý. když generaci mých rodičů na většinu profesí stačila maturita, nevim proč je dneska potřeba minimálně bakalář, nemluvě o tom, že dnešní bakaláři kolikrát neumí prakticky ani to, co dřív maturanti.

Nahlásit

-
0
+

„Kvóty podle pohlaví jsou pitomost.“ = mužský šovinismus
„Vysedáváním u počítače mládež ztrácí fyzickou zdatnost.“ = autoritativní konzervatismus

Pranýřovat názory jednotlivců (navíc vytržené z kontextu) ve jménu svobody jednotlivce?
Není to tak trochu ona vysmívaná politická korektnost, akorát na druhou stranu?
O čem se vlastně v liberální demokracii smí mluvit a psát?
A před čím to vlastně Kašpárek varovně zdvihá prst?

Nahlásit

-
0
+

Kouzelné je, že pravdu mají obě strany. Autor správně poukazuje na stařecké bručení, které je tu od Platóna - mladí jsou budižkničemu. Ale pravdu mají i citovaní tři. Proč by se někdo snažil být štíhlý, jíst vyváženou stranu, trochu sportovat, dbát na fyzickou kulturu, když zaprvé již těžce fyzicky nepracujeme a za druhé, jakékoliv choroby platí někdo jiný? Proč se nepřejídat, když léčbu cukrovky neplatíte, proč se pohybovat, když operaci srdce zaplatí někdo jiný a politici líčí třicetikorunový či devadesáti korunový poplatek jako sociální katastrofu. Proč by ženy měly rodit děti, když to není ekonomicky výhodné? Přijdete o kus kariéry, trh vás bude vytlačovat na kraj (protože když mátě děti, musíte být doma včas a nemůžete hákovat přesčasy do noci) a až budete potřebovat, aby Vás děti živily, tak zjistíte, že polovinu toho co vydělají, jim sebere stát a na vlastní rodinu, od dětí pro prarodiče jim toho moc nezbude. A proč by měli haranti letět do práce a dělat kariéru, když všude na pozicích sedí vrstevníci Miloše Čermáka či jen o málo starší či mladší a dokud nevypadnou do důchodu, tak nikoho moc kariéra nečeká. Po r. 1989 došlo k mohutnému manažerskému přelomu, význačná místa obsadili mladí lidé a tak nedochází ke kontinuálnímu odchodu a uvolňování pozic.
Autor má pravdu - nebručte. Ale i citovaní tři mají pravdu, ale musí onu pravdu doříci - předáváme svět mladým pěkně posr**ý a tak na něj mlaďoši adekvátně reagují.

Nahlásit

-
0
+

Proč litujete šťastného člověka? To je už na světě tak málo nešťastných lidí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

by mě zajímalo jestli Michal četl - Myth of rational voter (Bryan Caplan)
myslím, že by se mu líbil

Nahlásit

-
0
+

Kdo je šťastný bez dětí, tak toho upřímně lituji.

Nahlásit

-
0
+

Všimněte si, jak ve fotogalerii snaživě fotí Cajthamlovou, aby "nebylo" vidět jak, ehm, není štíhlá :-)
A taky ty mladý maj novoslova vytržený ze svýho původního významu. Třeba "hejt", což je označení pro jakýkoli názor s kterým nesouhlasí.
K délce vzdělávání. Je si autor jist, že musel studovat bakaláře, aby vykonával tak náročnou a kvalifikovanou práci jakou je psaní článků na net?

Nahlásit

-
0
+

K zamyšlení.

Nahlásit

-
0
+

K zamyšlení...

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím.

Nahlásit

-
0
+

krásně řečeno :-)

Nahlásit

-
0
+
2/2