Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dotace, dotace, lepší jsou než práce

5. 3. 2015
 10 202
62 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Chce to poprvé v historii ČR pravicovou stranu, která sníží daně a 90% problémů se vyřeší samo.

Nahlásit
-
3
+

Diskuze

Panu Babišovi jakožto jednomu z největších příjemců dotací v Česku toto dávno došlo. Ale nic proti tomu neudělá, je totiž v evidentním střetu zájmů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprostý souhlas, 4 poznámky.

1. Včera se ministr financí spravedlivě rozohnil v argumentaci elektronické evidence tržeb, která bude nástrojem na férovou konkurenci, protože přeci nemůže na volném trhu soutěžit ten, který tržbu přizná s tím, kdo tržbu nepřizná. Touto logikou viděno chybí Andreji Babišovi už jen krůček k tomu, aby stejně nahlížel i na dotace - nemůže přeci soutěžit ten kdo dotace čerpá s tím kdo dotace nečerpá. Už se těším až mu to dojde.

2. Je otázkou zda systém eurodotací je chyba nebo je to záměr. Domnívám se, že se nejedná o chybu. Domnívám se, že se jedná o politicko-mocenský kalkul. Pohybuješ-li se v byznysu, který je zasažen eurodotačním morem a chceš-li přežít, čerpej. Čerpáš-li, drž hubu a nechej nás přerozdělovat. Navíc intenzita čerpání je klíčové kritérium politické úspěšnosti.

3. Pokud vezmeme v úvahu, že postačuje např. 10 - 20 % investiční zvýhodnění formou dotace, aby byla při existujících maržích narušena volná soutěž a konkurence a podíváme-li se na objem těchto dotací, pak si teprve uvědomíme jak velký zásah do tržního prostředí eurodotace představují.

4. Nějak mi ale unikají informace o tom, jak se s eurodotacemi vypořádá mimoevropský, zejména americký, kapitál. Pokud se nepletu, tak v USA si zatím na USDdotace nehrají. Vúbec bych se nedivil, kdyby nějaká šikovná americká právní kancelář na tom vyhrála nějaký soudní spor s EU ve jménu ochrany investic. Nedíval se někdo blíže na tento problém (TTIP ?) ?

Nahlásit

-
0
+
3/3