Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Potěšující zpráva pro Svobodné od Michala Kašpárka

3. 6. 2014
 20 942
72 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na argumentaci a diskusi s levointelektuály typu s.Kellera již moc nevěřím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprostý souhlas.
Otázka je, zda lze vykřesat "světýlko na konci tunelu" a doufat, že to lidi jednou prokouknou.
Podle mne ne, resp. snad/možná až v momentě nevyhnutelného ekonomického zhroucení tohoto systému.

Změna by nastat mohla jen tehdy, kdyby se Svobodní (či podobná partaj) řídili radami pana Hampla, zaměřili si na všechny makers (bez rozdílu společenské vrstvy) a tvrdě a nekompromisně demaskovali a kritizovali a delegitimizovali všechny takers a kdyby s tímto programem vyhráli volby, aby něco reálně mohli změnit.
Pravděpodobnost v řádů promile. A cokoli jiného znamená postupné zahnívání, rychlejší či pomalejší, směřování k bankrotu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavé a podnětné čtení (pro toho, kdo považuje politiku za legitimní činnost), ale nechápu ty narážky na Ukrajinu a Rusko - toto téma spolehlivě naštve či odradí významnou část čtenářů.

Nepochybuji o hlouposti zahraniční politiky EU, ale stejně tak nechápu putinofílii.

Nahlásit

-
0
+

Ten potenciál nebude možno realizovat, dokud budou lidé žít v překonaném myšlenkovém paradigmatu o rozdělení společnosti na proletáře a kapitalisty.
Ve světě, kde stát přerozděluje polovinu HDP přímo a velkou část zbytku prostřednictvím regulaci, vykrystalizoval zcela nový typ antagonismu: mezi makers a takers. Což jsou třídy utvořené napříč sociálními vrstvami. Dělníkovi či servírce je velmi těžké vysvětlit, že má podobný zájem jako živnostník či dokonce bohatý majitel firmy, a že jejich společní nepřátelé zahrnují politickou třídu, státní byrokracii, zaměstnance neziskovek, podnikatele napojené na veřejné finance i Babiše dohromady. Je to totiž neintuitivní. Sobotka jim mnohem snáze vysvětlí, že volný trh je pro kapitalisty a on je tu od toho, aby ochránil obyčejné lidi. Je to totiž jednodušší, i když je to blbost.

Nahlásit

-
0
+

Autor jim nejen radí, ale konstatuje, že se tím směrem už vydali viz " A v posledním roce si uvědomují, že právě tímto směrem potřebují jít. Ostatně, nedávný úspěch je do určité míry i výsledkem takového posunu." Tudíž se vyjadřujete k jeho radám, ovšem vzhledem k tomu, že je i dle autora aspoň částečně realizovali, tak i ke kampani Svobodných.
Já útočím v první řadě na vaše blbé historické kvazianalogie také historickým protipříkladem. Argument historickou analogií je nesmysl, vždycky lze nalézt nejméně dvě protichůdné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U čtení článku jsem si uvědomil zajímavou věc: velké množství voličů nevolí toho kdo by mohl jejich situaci zlepšit, ale toho, kdo by mohl více zdanit nebo ještě lépe zavřít ty, o kterých si volič myslí, že svůj majetek nabyli nepoctivě. Vlastní závist mu brání zlepšit svoji situaci.

Nahlásit

-
0
+

Pane Poznere, zkuste prosím pochopit, o čem píšu a pak nějak reagujte.
Já vůbec nereaguju na kampaň Svobodných (kterou jsem ostatně ani moc neviděl), ale na rady, které jim pan Hampl poskytuje.
Ohledně toho, jaké vrstvy kdy podporovaly koho, o tom něco píšu v reakci přímo p. Hamplovi. Co se týče samotných komunistů, tak ti měli před válkou skutečně podporu u části umělecky orientované inteligence. Komunisticky orientovaných filozofů, sociologů nebo ekonomů byste tehdy mnoho nenašel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když srovnám kampaň Svobodných, tak jasně vidím, že ti opravdu kampaň "pro hloupější a s krátkou pamětí" nevedli. Na to tu byla například předhlídka chrchlajících... to pravé intelektuálno!
A obávám se, že máte značné mezery v dějepise.
Zkuste se někde informovat, v jakých vrstvách společnosti bylo v 30. letech módní být komunistou.
Dopadlo to snad blbě, když američtí osadníci považovali za nepřítele, který jim škodí, Británii? Co když je opravdu problém v EU, stejně jako byl pro američany v Británii?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, Osvětim nevymysleli dělníci, ale nejvíce podporovatelů měla NSDAP /jistě víte, co ta zkratka znamená/ mezi dělníky. A dozorci v Osvětimích všeho druhu také nebyli intelektuálové. To jen někteří intelektuálové /většinou málo úspěšní jako akademici nebo veřejní činitelé/ pochopili, že se mohou po zádech těch méně informovaných a zorientovaných snadno dostat nahoru. A přitom jim samozřejmě neopomněli říkat: "vy sami nejlépe víte, co je váš zájem".

Je to legrační a zároveň smutné, jak se tyhle vzorce mohou opakovat znovu a znovu, jak je lidská paměť krátká a jak se dá na blbost neomylně spoléhat.

Ale já jsem svůj vstup myslil jen způli ironicky. Ony by ty vaše rady Svobodným nepochybně pomohly. Ovšem za cenu, že půjdou jinudy, než šli doposud. A že dojdou jinam, než zatím chtěli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Březino, nevím, kde berete přesvědčení, že normální lidé jsou hloupí a mají krátkou paměť. Možná nezvládnou obecnou teorii relativity a nemluví třemi cizími jazyky, ale přesto jsou schopni bez problémů posoudit svoje záležitosti. A jak ukázal už před více než 200 lety Edmund Burke, jejich instikt je spolehlivějším vodítkem než kecy odborníků. Ostatně, Osvětim nevymysleli dělníci, ale vzdělaní kultivovaní intelektuálové. Jestli chcete rychle vyvolat iracionální strach, zajděte si do nějakého vysokoškolského klubu a zkuste vyprávění o zlému Putinovi. Uvidíte, jak to bude bezvadně fungovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, Svobodní, pan Hampl vám radí dobře.
Z hlediska oslovitelné cílovky je rozumnější orientovat se na hloupější a s krátkou pamětí, než na chytré a ještě k tomu hodně specificky zaměřené.
Rovněž je správné používat jednoduché, emotivní obrazy, jejichž účelem je vyvolat strach, s okamžitým ukázáním prstem, kdo je nepřítel (EU, stát, levicový intelektuál), který za to může.
Sice už to tady v dějinách mnohokrát bylo a pokaždé, opakuju pokaždé, to dopadlo blbě, ale jednou to vyjít musí. Aspoň tedy pro některé, kteří si na tom vydělají.

Nahlásit

-
0
+

Proč jste nijak nereagoval na gesto Petra Macha v superdebatě, o kterém se Michal Kašpárek také zmínil? Nezdá se Vám to podstatné?

Nahlásit

-
0
+
3/3